• Advertisement

Право на пенсия по болест в Германия

Кой каза "Наздраве"? :-)

Право на пенсия по болест в Германия

Мнениеот Likedawind » 23 Май 2018, 10:32:34

Здравейте! Пускам тази тема, защото преди две години се разболях и след операцията ми определиха 80% инвалидност. По нашите закони в България имам право на пенсия поради общо заболяване, довело до инвалидизиране, но аз живея в Германия вече осма година. След операцията съм регистрирана в Джобцентър и получавам помощи от там за да мога да се лекувам и възстановявам. Два месеца след регистрацията получих писмо от пенсионното(Германия) да си подам документите за пенсия. Аз съответно събрах всички документи и ги предадох в пенсионното(Германия). Чаках за отговор една година,и когато го получих, стана ясно, че има липсваща информация. Подадох наново документите и след около осем месеца получих отново писмо, което не разбирам... Въпросът ми е: След като нямам осигурителен стаж в Германия, понеже до момента на моето заболяване аз работих с лична фирма и плащах единствено здравни осигуровки, а след това преминах към Джобцентър, който по своята същност е социално подпомагане на безработните и търсещите активно работа, как тогава изискват от пенсионното трудовия ми стаж от България при положение, че нямам навършена пенсионна възраст? Скоро ще навърша 58, а пенсионната възраст е 63 години. Ако в Германия пенсия по болест не се изплаща, то тогава защо изискват трудовия ми стаж в България?
Likedawind
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Януари 2015, 23:50:33
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Право на пенсия по болест в Германия

Мнениеот Stojan » 25 Май 2018, 09:37:43

Право на пенсия по болест в Германия придобиваш, единствено ако плащаш вноски за обикновената пенсия по възраст. И то ако си ги плащал до момента, в който е настъпило състоянието на невъзможност да работиш. Затова повечето от хората на свободна професия плащат минималното, макар и двойно.
Ти сам казваш, че не си плащал вноски за пенсия. Следователно от там пенсия (Arbeitsunfähigkeitsrente) няма как да има. Спокойно. От другаде все ще има нещо. Германия е социална държава. От България колкото и каквото да изчисляват, повече от 50 - 60 лева/месец няма да са.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 655
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 263 пъти

Re: Право на пенсия по болест в Германия

Мнениеот Likedawind » 25 Май 2018, 14:18:17

Благодаря за отговора Стояне :)
Likedawind
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Януари 2015, 23:50:33
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement