Страница 1 от 1

Икономика на връзките

МнениеПубликувано на: 31 Януари 2008, 19:43:19
от satbradar
В САЩ, особено сред по-заетите професионално хора, обявите за запознанства са много популярни. В интернет форумите се завъртя следната история. 25-годишна девойка, която твърди, че е интелигентна, изискана и изключително красива, пуска в елитен сайт за запознанства следния въпрос:

"Къде бъркам? Търся да се омъжа за човек, който печели най-малко половин милион на година. Знам как звучи това, но имайте предвид, че да печелиш милион на година означава да си средна класа в Ню Йорк, така, че изобщо не мисля, че се целя прекалено високо. Познавам една жена от групата ми по йога, която е женена за банкер в инвестиционна банка и живее в "Трибека" (друг скъп квартал), а тя дори не е толкова хубава, колкото мене, нито е особено умна. Какво прави тя и какво да направя аз, за да стигна нейното ниво? Ще ми дадете ли някакви съвети? Моля, задръжте си обидите - аз честно и почтено питам. Повечето жени мислят по същия начин, но го крият, а аз поне си казвам кое как е. Нямаше да търся такъв тип мъже, ако не смятах, че съм повече от достойна за тях - като външен вид, култура, любов и умения в домакинството."Следва отговорът стил Freakonomics на брокер от Ню Йорк, който отговарял на условията й:

"Прочетох поста ти с голям интерес и сериозно се замислих над твоята дилема. Не ти губя времето, защото се класирам според твоите критерии - печеля над 500 хиляди годишно. Но така, както ги виждам нещата, ти ми предлагаш, чисто и просто, една много скапана сделка. Ето защо: ако махнем всичките глупости, дето си ги наговорила, това, което предлагаш, е проста размяна - ти предлагаш своите прелести срещу моите пари. Просто и ясно. Обаче има още едно съществено нещо - твоята красота ще намалява с времето, докато парите ми - не. Всъщност много е вероятно аз да печеля все повече през следващите години, но е абсолютно сигурно, че ти по-хубава няма да станеш. Така, че икономически погледнато, ти си амортизиращ се актив, докато аз съм актив с увеличаваща се стойност. И не само че ще се амортизираш, ами амортизацията ти ще се покачва всяка година. Ти си на 25 и вероятно ще останеш доста секси в следващите 5 години, но все по-малко секси всяка следваща година. После красотата ти ще започне да избледнява и на 35 вероятно няма да ставаш за нищо.Така че, ако си говорим по брокерски, не е изгодно да те купя за дълго (което ти всъщност предлагаш), а по-скоро да те ползвам за кратко и да тепродам бързо. Ако смяташ, че говоря грубо, ще ти кажа следното - ако моите пари изчезнат, същото ще направиш и ти, така, че и аз трябва да имам някакъв вариант, когато красотата ти се изпари. Просто е - както ти поставяш условията, има смисъл да си ми само любовница, а не и жена.Отделно от това, в началото на моята кариера научих много за ефективността на пазара. Затова се чудя защо момиче като теб, "интелигентна, стилна и изключително красива", не е успяла да си намери чичко паричко досега. Трудно ми е да повярвам, че ако си толкова готина, колкото казваш, мъжът с 500-те хиляди на година все още не те е намерил, пък ако ще и само за да те пробва. Надявам се, че съм ти помогнал, а ако размислиш и започнеш да се даваш на лизинг, обади се."

:D :D :D

МнениеПубликувано на: 31 Януари 2008, 21:16:22
от ppetrov
Хе-хе, в началото като видях къде е постнал, си помислих че satbradar се е объркал нещо. :D

МнениеПубликувано на: 1 Февруари 2008, 01:22:00
от Venera
много яко отговорче, дааам :) абе някои ми беше казал още одавна, че жените в Щатите се интересуват само от финикийски знаци и..финикийски знаци. пък ако повярваме и на Айнщайн, който е казал, че хората там изобщо се интересуват само и единствено от това..картинката e ясна.
добре че сме се родили в Европа, пу-пу.. [-o<

МнениеПубликувано на: 1 Февруари 2008, 09:31:58
от BG_Baj_Ganjo
Хе хе това е в стил "успял мъж е този който печели толкова пари, че жена му не може да ги похарчи всичките, а успяла жена е тази която си е намерила такъв мъж" :)

МнениеПубликувано на: 1 Февруари 2008, 12:32:43
от satbradar
ppetrov написа:Хе-хе, в началото като видях къде е постнал, си помислих че satbradar се е объркал нещо. :D


сто така -ваобсте не сам се обаркал....обикновено не пи6а а деиствам ама тва ме накефи и ре6их да го пусна.

и си мисля 4е тва е валидно за навсякаде по света -само се мени сумата според стандарта на съответната страна.

МнениеПубликувано на: 4 Февруари 2008, 16:12:04
от elle
патетично..

МнениеПубликувано на: 3 Август 2008, 17:56:17
от mayarm02
Само едно ще кажа - БРАВО! :twisted:

МнениеПубликувано на: 25 Септември 2008, 18:29:16
от lady_any
:lol: Тази мацка си е получила заслужения отговор! :lol: Да разчиташ само на богатството на един човек е чиста глупост, защото това са неща, които много бързо могат да се изпарят. Както красотата, така и богатството.