• Advertisement

Ски и други улеснители за самоубийци

Футбол, баскетбол, карате, тай-бо, прескочи кобила и т.н.

Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 20 Август 2015, 08:55:33

След забележка на отговорен администратор към безотговорен потребител, веднага си вземам бележка и се активизирам не-мед-лен-но. Във следващите няколко поста, ще разкажа това, което знам за този хубав, но скъп спорт. Ще започна с екипировката, ски училищата, ски регионите и достъпа им от различни части, предимно на Германия, и смятам да приключа с простотии от битието ми на ски-учител. Мнения по темата, не по темата, на съвсем друга тема, въпроси, отговори и покани за спаринги, Franken, са добре дошли. Модераторите да са нащрек, особено за по-пиперливи подробности от ски-учителското битие!

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски

Мнениеот onufriy » 20 Август 2015, 09:45:26

Такааа. Първо: грейка. При всички случаи нe става без нея. Идеята "абе ще обуя едни дънки, с дълги гащи, чорапогащник и анцуг отдолу" е най-бързият път към настинката. Макар не чак с такава сила, същото важи и за якето. Грейки има цели и отделно яке и гащи. Двучастовите са по-удобни при влизане в топло помещение, ходене на "по вънка", éле пък за жени, èле пък в клека... Грейки има за по 50 кинта в C&A и за по 1500 про Bogner, по време на сезонното намаление. За 300-400€ се купува нещо сносно. Още помня, веднъж съм учител някъде по Todnau, ама братчетата на Гаврош, ви казвам - клина за десет евро от някакава сергия, яке за 40 от C&A. Та една баба тогава ми рече: "Младежо, този който замръзва е или беден, или тъп. Вие какъв сте?". Генерално не можете да се подготвите за екстремни ситуации - веднъж на Garmisch беше -27 с гаден вятър. Децата от групата ми не бяха с лоши неща, ама докато се спуснем по Кандахар, четири от седем ревяха...

Ако купувате по интернет, имайте предвид, че американските марки, Spyder примерно, вървят един номер назад: ако носите L, вероятно М от Spyder e на вашия размер. Всяка марка се рекламира със собствени изолации, защити и чекии, единственият общ критерий, за който се сещам в момента е дебелината на мембраната, демек колко вода може да поеме тъканта.

От няколко години, грейките се продават с вграден RECCO чип, който би трябвало да помогне да ви открият ако ви затрупа лавина. На последния ми лавинен курс, инструктурът изтърси: "А, това е само, за да не лежат трупове по склона, като почне да се топи снега." Т.е. това нещо няма да ви спаси живота при лавина, защото машината, сканираща сигнала е прекалено голяма, а времето ви под снега е силно ограничено.

Това, което важи за грейките, е в сила и за ръкавиците. За ръкавиците е важно да пасват добре на ръката. За малки деца ползвам ръкавици с един пръст, като поотрастнат може и с пет.

Важно: не купувайте на децата си боклуци с идеята "ама те ще го израстнат за една година“. При децата хипотермията е на една ръка разстояние. По-добре употрбявани, но хубави дрехи, отколкото нови боклуци. E-Bay и Bretlemarkt (Brettlmarkt) са евтини алтернативи, примерно във Фрайбург, Мюнхен.
Последна промяна onufriy на 20 Август 2015, 19:07:15, променена общо 2 пъти
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски

Мнениеот boyko123 » 20 Август 2015, 10:04:23

onufriy написа: Модераторите да са нащрек, особено за по-пиперливи подробности от ски-учителското битие!

Ами аз вече съм нащрек... не само в очакване на пиперливите подробности, а и от спомените за битката ми с тези "дъски". Не стига, че много се хлъзгат, а и всеки ми крак се оказа на собствено мнение за пътя си в живота и особено на пистата #-o. Четирите ми букви (самоцензурирано...) още изтръпват, като се сетя :-&. @Onufriy - ако си (и) учител по ски, много респект :mrgreen:
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Ски

Мнениеот onufriy » 20 Август 2015, 10:07:01

Ментета: aко купувате от по-екзотични места, Банско примерно, имайте едно наум за ментета - там можеш да си купиш яке Syprer, North Face, Rossignol, Atomic, Fischer за сто лева. Atomic, Fischer, генерално не произвеждат дрехи, обаче Salomon примерно го правят.

Чорапи - дълги до колената, плътно прилепнали, с добър полстер. По-скъпите модели са с различни зони на стягане.

Термо бельо - колкото повече, толкова повече. Четете оценки по форуми и амазон и си решавайте.

Каска - през оседемдесетте дори при състезания беше задължителна само за скоростните дисциплини, сега не вземат дете на ски училище, ако няма. Гледайте да ви стои по главата, да не ви притиска прекалено много ушите, хубаво е да е с вентилация. Генерално каската топли добре, ако носите скиорска маска отдолу, тя по-скоро ви пази скулите и врата.

Протектори за гръб/кръст. Децата ми ползват, мисля да купувам и на жената, ако има некой лев и за мене. Избягвайте твърдите протектори - ако не стои както трябва, протекторът може да направи повече поражения. Протекторът не трябва да се размества при вашите движения, генерално няма рецепта - някои ги предпочитат интегрирани в елеци, други с колани, трети носят раници с вградени протектори.

Очила - ако грее слънце, слънчевите са задължителни! Слънчеви за ски, снегът отразява силно слънчевата светлина. Така наречената маска - има всякакви модели, навремето оранжевите бяха добри за мъгла, ма наскоро не съм се интересувал. За мене важно е плаката да е поне двойна и очилата да имат доcтатъчен обем - да пасват на каската и да не се потят като загрея.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски

Мнениеот onufriy » 20 Август 2015, 13:22:44

Така, тука стигаме до същинската част - ски, щеки, обувки.

Обувки - размерът се задава в мондо, или казано иначе - сантиметри. За разлика от обикновените обувки, не се оставя луфт отпред, демек, ако стъпалото ви е дълго 24 сантиметра, взимате размер 24. Има и външно мондо в милиметри, указващо дължината на кората за по-лесна настройка на автоматите.

Има много различни модели обувки, като най-разпространените актуално са черупка(за малки деца до 26-27 номер) и с щраймери. Обувката трябва да ви пасва точно - ако стяга рискувате студени крака и спиране на кръвообращението, ако хлопа имате лош контрол над ските. Ако имате тотално крив крак, в специализираните магазини предлагат отливине на вътрешността с пяна.

Обувките са с различна твърдост, като генерално правилото е - колкото е по-напреднал е скиорът, толкова е по-твърда обувката. Жените карат генерално с по-меки обувки от мъжете.

По обувките може да има екстри - walking mode - копче, отпускащо обувката за по-лесно ходене, canting system - настройване на наклона на обувката в ляво и дясно, в зависимост от кривите ви крака, пластини или твърда настройка, подобна на canting system, регулираща позицията на крака напред-назад и сгъването на коляното. Златно правило - ако можете да минете без екстри, минете, с тях обувките са по-чупливи.
Последна промяна onufriy на 20 Август 2015, 19:10:08, променена общо 1 път
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски

Мнениеот onufriy » 20 Август 2015, 19:04:31

Щеки - при опиране на щеката вертикално на 90 градуса в снега, ръката трябва да се свива под прав ъгъл в лакетя. Имайте предвид, че като стъпи човек върху ските, той е по-висок с около 5см. Има различни модели, различаващи се по ремъка за закрепване, материала. формата си и пр.

Ски - след навлизането на карвинга, конвенционални ски се използват само при спускането. Основни параметри:
1. Радиус - това е радиусът на имагинерната окръжност, която би се описала, ако продължим линията на единия кант на ските докато линията се затвори. Къс радиус - по-лесно завиване, дълъг - по-голяма стабилност в завоя, следователно по-висока скорост.
2. Твърдост на ските - твърдите ски за добри за заледени повърхности и твърд сняг, меките - за киша и необработен терен.
3. Ширина - колкото по-широки са ските, толкова по-добре "плуват" върку мек сняг, но са по-нестабилни в твърдия.
4. Дължина - колкото по-къси, толкова по-повратливи, но нестабилни.
5. Rocker - това е технология на няколко години, улесняваща завиването. Грубо казано, кантът има формата на банан или полумесец и тъй като повърхността на съприкосновение със снега е по-малка, завоят се получава по-лесно. Негативът е, че ските стават отчайващо нестабилни. Има полу-рокери, като генерлно важи - колкото по-меко, толкова "по-рокер" ски.

Фирмите предлагат категоризации на моделите си според горните критерии като: slalom ski, freerider, all mountain и т.н.

Мъжките ски са по-тежки и центърът на тежестта им е изместен малко по-назад, но и има и unisex.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 24 Август 2015, 10:34:07

Веднъж екипирани, се засилваме към пистата, за да оправдем направените инвестиции. Цените за ски училищата, можете да си ги свалите от страниците им, като всеки е в състояние да си пресметне, къде ще му е по-изгодно.

Няколко думи за пистите, на които ще почвате:
В България - не е необходимо да се засилвате директно към Банско. Като начинаещи така или иначе няма да можете да се възползвате от 70-те километра писти, пък картата си е карта, опашките са си опашки и цените са си цени. Огледайте се за по-малък курорт около вас. Примерно за Банско, по-изгодни алтернативи са Добринище, Кулиното (Предел) и Бодрост (над Благоевград).
Същото важи за Германия, Австрия, Швейцария и Франция. Има малки области с по два-три детски лифта, където ще си спестите дългото пътуване, скъпата карта, разходите за храна и фрустрацияата от задръстванията. Пример за Мюнхен.

Ако искате ски-учител да ви преведе през първите стъпки, има няколко алтернативи. В Германия могат да ви предложат учител от две институции Skischule или Skiverein. На теория двата типа подлежат на различен тип квалификация, като първите се водят професионални ски учители. На практика няма никаква разлика в обучението и важното е на какъв учител ще попаднете. Ако можете да си намерите някой соло-изпълнител (демек не вързан към училище) и сте доволни от него, какво пък може даже по-добре да е. Внимавайте, последната алтернатива е забранена в Банско, по принцип не би трябвало да ви се отрази, но в най-лошия случай могат да ви блокират картата.

Какво да очакваме от ски училището? Имах един шеф в Щауфен, който беше кинезитерапефт и казваше, че можеш да научиш човек да кара ски точно толкова, колкото можеш да научиш инвалид да проходи. Демек учителят прекарва ученика си през серия упражнения, които му помагат да изгради/укрепи съответните рефлекси и мускулни групи. Не очаквайте след един курс да можете да се пускате навсякъде. Това, колко ще напреднете, зависи от вас, групата ви, учителя, терена и един куп други фактори. Аз обикновено препоръчвам да учениците си, особено на децата, да не вземат два-три курса един след друг, а да покарат междувременно с приятели/семейство, за да улегнат новите рефлекси.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 25 Август 2015, 14:49:09

Ако самите вие карате ски и искате да научите децата си, прелистете някоя книжка за методиката на обученито. Добрата собствена техника не означава че непременно знаете елементите, през които се преминава в обучението. Лично аз съм бил състезател по ски, но почти ме скъсаха на изпита на... рало! Ако виждате, че детето прави грешно някой елемент, но му се получава, не го поправяйте, а изберете по-труден терен. Почти сигурно там грешката ще възпрепятства нормалното каране.
Ако просто карате, пуснете по-добрите да карат напред, следващите подсъзнателно възприемат от тях.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 23 Август 2016, 13:04:57

Поради огромния интерес към темата, продължаваме с лафове, случки, измислици-премислици и други небивалици:

В края на миналия век съм учител в Банско. Ако нямаш ученици, от тебе се очаква да се въртиш в училището и да помагаш на гардеробиера през пиковите часове с настройки на ски, раздаване на обувки, занасяне с клиентките и други такива. Та веднъж потокът е пресъхна, който работи, работи, останалите седим в училището и си правим моабет. Тогава влиза една жена, ама си ѝ личи, че е по-окумуш: “Господине, моето дете не разбира учителя си! И да ви кажа честно, и аз не го разбирам...“
При тая реплика, както можете да си представите, всичко се вдига към детската писта. Там заварваме следната сценка. Учителят, да му спестим името, е очевидно махмурлия - брадясал, с разкопчана грейка, препотил се няколко пъти. Пред него, един пет-шест годишен младеж го гледа озадачено и в никакъв случай разбиращо. Учителят, за сметка на това, очевидно се старае: “Ай се, бачьовата, кýкни, сóбери колéнцата! Кýкни, кýкни, бачьовата, сóбери колéнцата!“

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 26 Ноември 2018, 15:01:04

Като казах настройки на ски: от известно време в Тирол изискват машинна настройка на ските(специално автоматите), не както ние сме свикнали с отвертката. Това не означава, че не можете да си карате с какво ви падне, това означава, че ако недай си Боже ви се случи нещо, ще ви изискат сертификат за настройката на автоматите, иначе сте заплашени от хубава кръгла сметка за ратрак, хеликоптер, спасители, заграждения по пистата и всичко, което са сметнали за необходимо за вашето благополучие и сигурност, ако сте се потрошили. Нормално, на пистата, застраховката е включена в цената на картата, поне в Австрия, Германия, Италия и Швейцария, във Франция, поне преди години не беше така. Настройката на автоматите поставя няколко условия: кантовете на ските да са гладко шлайфани (гадусът е по ваш избор. Обикновено варира от 86 до 90 градуса, колкото по-остър, толкова по-спортно каране се очаква (88 градуса вече е стойност, подходяща за съзтезания), темпоритът да е полиран (запълнени дупки и ваксан), обувките и автоматите да са не по-стари от десет години (от дата на производство, не на закупуване), пружуната на автоматите да не е прекалено износена. Това се прави, защото сървисът поема цялостна гаранция за безопасността на ските. Настройката става за една комбинация от ски-обувки-скиор, при смяна на някое от тях или на всеки две години трябва нова настройка.
Накои специфични настройки са допустими само за "оградени" трасета. Примерно моите деца не могата да карат нито със ските си за слалом, нито със ските си за гигантски слалом по писти, които не за затворени за туристи. Това се прави, защото стойностите на откопчаване на съзтезателните автомати са прекалено високи, но аз като треньор имам право да ги използвам, с аргумента, че при съзтезания и тренировки натоварванията са по-големи.

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
Mr.Bombastic
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Ски и други улеснители за самоубийци

Мнениеот onufriy » 15 Февруари 2019, 14:44:15

Promise is a promise: не мина едно съзтезание, а две, на първото успях така да се метна, че от мястото на падането до къщичката на спасителите имаше ясна червена диря. Белият ми съзтезателан костюм мязаше на мартеничка. Та в светлината на тези събития да разкажа какво става по време на нещастстен случай:
Виждате някой метнал се на пистата, какво правите? Принципно, действията не се раличават кой знае колко от ПТП, реално не можете да направите кой знае какво за човека, освен да предотвратите да се случи още нещо:
1. Осигурявате пострадалия: ако можете да се движи, му помагате да се изнесе настрани и на видимо място по пистата. Генерално гледате да не го поставите близо до началото на по-стръмен склон, там видимостта е много малка и може да го отнесе някой.
2. Заграждате пистата над него. Кръстосани ски на десетина метра нагоре, евентуално при началото на по-стръмен участък (виж горната точка).
3. Изхождайки от това, че не трябва да реанимирате, завийте човека. Независимо дали е контактен или в безсъзние, хипотермията е много опасна. Малцина носят чантичка за първа помощ, но е добра идея да се снабдите с алуминиево одеало (Warmdecke). Големината му е колкото пакетче носни кърпички и се събира в нормален джоб. Държите човека на завет, ако чакате по дълго, можете да накъсате клони от дърветата за подложка. Иначе се оглеждате за групи с учители, треньори, в идеалния случай персонал от пистити или спасители. Всеки учител трябва да носи пакет за първа помощ, освен това той обикновено делегира на учениците си заграждането на пистата, обаждането на спасителната служба и пр.
3.1. Ако се налага и почнете да реанимирате (обдишване и сърдечен масаж), имайте предвид, че не можете да спрете, докато някой не поеме, рсп. човекът не влезе в реанимацията. Ако човекът е с хипотермия по-добре не реанимирайте - в крайниците се образуват токсини, които могат да го убият.
3.2. По повод горното: как се разпознава хипотермията и по какво се различава от измръзване: хипотермията забавя процесите на тялото: човекът не може да ви отговаря адекватно, блед е, сънлив е, крайниците посиняват. Треперенето е най-явният признак, че още няма настъпила хипотермия. Измръзването обикновено е локално, познава се по липсата на чуствителност в някой район (пръсти, бузи, нос). В началните фази излизат бели петна, които по-късно потъмняват (изглеждат като синина, много наситена, мастиленосиньо до черно). Опитвате се НЕЖНО да разстривате измръналото място, появяването на бодежи на мястото на измръзването е признах на възстановяването на кръвообращението. Не се дава алкохол в никой от случаите, нито за пиене, нито се разтрива, алкохолът понижава телесната температура.
4. Обаждате се на ПСС, преди години КПСС или пък ПКСС беше... Както и да е, там отговаряте на същите въпроси като на 112: кой си ти, какво се е слушило, къде и чакате въпроси. Обаждане пре 112 обикновено може да се проследи с триангулация (доста грубо в планинските райони в интерес на истината). Оглеждате се за табелки на пистите, по краищата са маркирани с кръгли табелки в синьо, червено или черно с номера по средата.
5. В Австрия при всеки нещастен случай на пистата пристига и полиция. Те ще ви изискат личните данни, длъжни сте да носите лична карта/паспорт със себе си.

По времето на всички тези манипулации, ако човекът е контактен, говорете с него. Най-добре е да клекнете или да се наведете и да го правите очи в очи. Преди всяко действие, му обяснявате какво искате да направите, и да не може да ви съдейства, поне да не се съпротивлява. Понякога се случва да си имате работа с пияни или дрогирани, гледайте да го държите така, че ако повърне, да не се задави.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти


Назад към Спорт

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement