• Advertisement

за човечните...

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

за човечните...

Мнениеот marteri » 9 Февруари 2010, 08:01:56

Здравейте!
Зная, че е трудно, но все пак реших да опитам . Сигурно Ви е писнало от подобни въпроси за съдействие за работа, но какво да се прави? Вероятно знаете, че в България нещата стават още по-зле.Та по проблема:
Аз съм на 38. Живея с единственото ми детенце (момче на 6г.), което страда от (ужаса) детска церебрална парализа. Слава богу интелекта на детето е запазен и вече учи букви, цифри, а на есен трябва да е първи клас (живот и здраве). Сложиха му специални шини на крачетата (ортези), благодарение на тях вече ходи, кляка и т. н. Миналата година ходихме три пъти до АШАУ (Германия) до специализираната ортопедична клиника. Тук - в България - не се правят такива шини :mrgreen: . Същите са изработени в Германия, но са много скъпи. В Германия на децата всичко се поема, докато тук - не е така [-X . Миналата година в Германия сме похарчили около 22 000 лева или 11 000 евро. Сумата бе от дарения на добри хора :) . Иначе с моята юрисконсултска заплата в община - не ми е по силите да си позволя този лукс - да лекувам детето си. Поискахме съдействие от здравната каса (Министерство на здравеопазването) и два пъти писах с надежда до т. нар. "Българска Коледа" - нищо. Остана само надеждата, която крепи и ... закрепостява човека. И тогава ми хрумна идеята да "зарежа" всичко тук (в България) и да се опитам да помогна на детето ми, като евентуално се изселим някъде другаде. Аз съм юрист. Работя по професията си. Занимавам се предимно с наказателни постановления и процесуално представителство в съда (при обжалването им), както и с част от трудовото право (но не осигурителното). С действащото законодателство в РБ се справям, но не съм наясно със законодателството в Швейцария (и Германия). Тъй като сме доволни от АШАУ, а част от Швейцария е близо до ортопедичната клиника ще Ви помоля за информация:
1. Моля за повече информация (за правата и задълженията) относно намиране на работа и установяване (пребиваване) в Швейцария (и/или Германия);
2. Моля за повече информация, касаеща правата на хора с увреждания (дете на 6г. - инвалид с ТЕЛК 100%) - здравеопазване, обучение, помощи и др. под.
3. Професията ми (на юрист) е сред регулираните. Имам още: магистратура по специална педагогика (логопедия) и бакалавър по "Публична администрация". Зная малко немски (отдавна съм карала първо ниво), но ще си го припомня. Бих се съгласила на сигурна и почтена работа - може и да не е по специалностите \:D/ , тъй като за сега не владея добре немски. Желателно е да е с осигурена квартира и храна. В крайна сметка доходите да са достатъчни :cheers: за един нормален начин на живот и лечение :thumbleft: на детето :flower: .
Това е за сега. Поздрави! Благодаря на всички, които прочетаха за моя проблем и щесе радвам, ако има попътен вятър за разрешаването му! =; МОЖЕ ДА МИ ПИШЕТЕ И НА marter@dir.bg
marteri
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 8 Февруари 2010, 08:31:35
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: за човечните...

Мнениеот CHBG » 9 Февруари 2010, 09:42:03

Здравейте
Приемете моето най-искрено съчувствие. Разбирам болката Ви като майка и точно затова искам да Ви дам съвсем реална представа за реалността в Швейцaрия.
1. За да получите разрешение за престой с право на работа в Швейцaрия Вие предварително трябва да имате сключен трудов договор с швейцарски работодател. По този въпрос е писано много в този форум.
2. Излишно е да Ви говоря за правата на хората с увреждания в Швейцaрия, защото детето Ви никога не е било осигурявано срещу болест и инвалидност в страната. А за да ползва тези права, то трябва да е било осигурявано. Можете да лекувате детето тук само на лични разноски или на разноските на трето лице (напр. някаква благотворителна организация).
3. Вие като юрист знаете, че професията Ви е регламентирана, т.е. трябва да бъде призната от швейцарските власти. Но слабото Ви ниво на владеене на езика прави това на този етап невъзможно. Освен това при получаване на разрешение за работа швейцарските власти ще искат да докажете, че гледането и грижите за болното Ви дете са напълно осигурени докато Вие сте на работа.
Моят съвет е да потърсите друга възможност за изселване от България или да потърсите частeн контакт с благотворителна организация (напр. Швейцарския Червен кръст: тук съм дала линка към страницата му). От сърце Ви желая да намерите желания път за изход от ситуацията.

http://www.redcross.ch/index-de.php
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 327
Снимки: 7
Статии: 1
Регистриран на: 31 Август 2006, 00:00:00
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: за човечните...

Мнениеот dobrinm » 9 Февруари 2010, 19:47:05

Здравей,
Много е неприятно всичко това,казвам го неслучайно.Имам и аз момче на 4 г. и доста сме препатили-Langerhans cell histiocytosis (LCH) таза ни е диагнозата,откриха я след 7м. обикаляне по БГ "спецове" лекувахме се в Париж и ни консултира сега един доктор от Виена,та,мога да ти помогна с опита си,скайпа ми е dobrinm7677,ако решиш обади се да говорим.Много ми е мъчно-децата ни да патят така [-o<
Аватар
dobrinm
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 20 Декември 2009, 10:52:51
Местоположение: Stuttgart
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: за човечните...

Мнениеот farwla » 12 Февруари 2010, 21:13:15

за юристи е сложно...защо не се опиташ да си намериш работа в европейските институции...наистина за повечето места трябва изкаран конкурс, но за позиции в разни агенции и на ограничен договор може да се канидатства понякога директно...
http://europa.eu/epso/apply/index_en.htm
farwla
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 233
Регистриран на: 29 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: BXL
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта

  • Advertisement