Радва активността.
От всички мнения, на велинград ми хареса най-много, макар че по диагонала ги минах всичките, да бъда честен..
Огняне, аз съм от хората, които са дошли в де без бъкел немски. Е, добре, де, можех да броя до 10. Ама само толкова.
Твърдо две години, че може и отгоре да е било, съм действал тук ежедневно без немски. Само английски, понеже българският определено върви в много редки и ограничени случаи, уви.
По институции (общини и кое знае какво там през историята) съм успявал гладко дълго време на английски, но трябва да призная, че на моменти си трябва чар

.
При разговор с възрастни дами при търсене на жилище, например - това са ми били и първите разговори на немски. Откъде да ти говори женицата от на село английски, след като ни го е учила, ни го е ползвала. Ами, такова тук.
Младежите говорят, за разлика от френските.
Все са ме питали колегите навремето как си пазарувам без немски. Ами, как, с пари или с карта, как...
Оправя се човек повече от добре с английски. Поне в Хайделберг.
Но истината е, че не пасва.
Ако имаш дългосрочни намерения за взаимодействие с тукашното, превключи навреме. С изумление ще установиш колко добре функционира немският в Германия

.
Но, кажи защо питаш, за да ти отговорим!