Страница 1 от 1

Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 01:48:09
от OgnqnBerov
Говори ли се английски в Германия? Има предвид може ли човек,който не говори немски да се оправя там (горе-долу) ? Предполагам,че по учреждения,банки,гари,рент-а-кар,полиция, магазини и пр. английският не е проблем. Предполагам ,че младежите говорят сносен английски (все пак има доста общи думи или такива ,които са близки по звучене и имат общ латински корен да кажем) + това се изучава и в училище,но как обстои въпроса със по-възрастните хора не знам . Ако може да споделите някакви впечатления и мисли по въпроса моля да ги споделите . Мерси. O:)

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 10:55:54
от cigdem
С английски в Германия ще се оправиш за елементарни неща. Но смея да твърдя, че в България по- скоро ще се оправиш с английски, откоклото в Германия.В България все се стараем за пред чужденците. Тук не само че повечето възрастни хора не говорят английски, ами и доста млади. В службите и учрежденията също нямат изискване към работnиците си да владеят английски. Аз работя в компания, в която английския е задължителен, но на много от колегите немци английския им е на плачевно ниво. Така че ако си В Германия само като турист- късмет с английския. Иначе забрави, без немски нищо не става.

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 11:43:38
от makeno
Зависи в кой град си. В Мюнхен на моменти съм говорил повече английски отколкото немски, поради простата причина, че по-голямата част от населението е чужденци. Имам приятел там, който вече е шеста година там и не говори немски, просто не му трябва. В по-малките градове обаче само с английски не става, на повечето немци им е на плачевно ниво. С две думи- в голям град няма да имаш проблеми да караш само на английски, в малък е под въпрос.

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 21:21:36
от ChaotiX
За съжаление съм съгласен с мнението на popwill... Такива наблюдения имам и аз.
И чак за плачевно ниво на английски на германците - хайде да не прекаляваме. :)

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 22:43:22
от makeno
Добре, една идея по-добро ниво от плачевно :)
Има немци с мн добър английски, но като цяло не им е това силата. При нас имаме повече нужда да го използваме и учим и поне при младежите сме на едно по-добро ниво от тях, при по-възрастните вече е ясно положението :)
Цялото ми мнение се базира на лични впечатления.

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 17:16:51
от max
Много повече германци говорят по-добре английски, отколкото българи-руски...С това изречение дозакопах българите окончателно. :)

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 18:06:51
от makeno
Направил съм си впечатленията, съдейки по немските и българските си приятели. Българските ми категорично знаят по-добре английски от немските. Само аз представлявам леко изключение :) Ние просто имаме по-голям стимул и по-голяма нужда, защото в Германия без чужд език (немският не се брои) е по-трудно за намиране на прилична работа. А в БГ всеки малко или много мисли или за чужбина или за работа в западна фирма и езика пак се налага. При немците не е това фалл-а. Лошото е, че popwill е прав до известна степен. Има много студентки, които работят по магазините и съм сигурен, че една голяма част владеят нормално ниво минимум английски. Но това е в София, в провинцията не вярвам да знаят повече от 10-20 думи.. По-възрастните, ако могат да четат на латиница, си е пак успех. Но те са друго поколение вече...

Но да не разводняваме темата, в голям град няма проблеми човек да се оправя на английски.

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 21:16:17
от bknf
Не трябва да забравяме че в Скандинавия (и България) им пускат американски (английски) програми с букви по телевизията. Съответно така се учи и езика много по-лесно. По неизвестни причини това го няма в Германия. Може би немците да ги мързи да четат букви.
А където се работи с туристи, слагат хора с английски. На касата в супера не им е необходимо, пък и там кво толкова има да се приказва. Сканира ти продукта, плащаш и заминаваш..

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 21:45:15
от ChaotiX
max написа:Много повече германци говорят по-добре английски, отколкото българи-руски...С това изречение дозакопах българите окончателно. :)


Ти знаеш ли английски?

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 21:49:14
от velingrad
Добре де... не омръзна ли поне на тези, които четат и пишат тук от години, да правят нелепи обобщениея? Едно, че темата мнoгoкратно е дискутирана, второ, че и в Германия важи правилото: С какъвто се събереш...
В моето обкръжение (от много години), повечето говорят сносно английски. Това означава ли, че всички тук са на същото ниво? Ми не, не означава. Слушал ли е някой, какъв "прекрасен" английски говорят депутатите (не англоезични) в Европарламента например? Повечето познати в България, отбират по 50-60 думи (от песнички и филми), но и това не значи, че са малко людете, дето гояворят "инглиш" на добро ниво.
Виж, при приключенията ми с двете администрации ( немска и българска), везните откровенно натежават в полза на германските такива.
Няма стари и млади. Има учили и не учили, като между другото, представителите на "старата генерация" в Германия, са учили задължително и английски, именно заради присъствието на английско говорящи войски (на запад).
Определено е за поздрав идеята, да се направи експеримент с това, колко случайно срещнати (и в двете страни), могат да ви отговорят (разберат) на английски. А и като знам, от лични впечатления, колко завършили средно образование в БГ, са "асове" на езиците, свет ми се вие.
Ако ще е да даваме примери, то се сещам, за усърналите физиономии, на БГ полицаи и сервитьори по черноморието (и не само там).
Та пак: с какъвто се събереш, и на какъвто попаднеш!

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 22:28:09
от ChaotiX
velingrad написа:Добре де... не омръзна ли поне на тези, които четат и пишат тук от години, да правят нелепи обобщениея? Едно, че темата мнoгoкратно е дискутирана, второ, че и в Германия важи правилото: С какъвто се събереш...
В моето обкръжение (от много години), повечето говорят сносно английски. Това означава ли, че всички тук са на същото ниво? Ми не, не означава.


Подкрепям абсолютно.

max навсякъде се изказва негативно за българите и поставя всички под един знаменател, на мен лично не ми е приятно. Редно ли е на всяко мнение да се обяснява колко "не ставаме"? Не съм съгласен с такива тъпи обобщения и сравнения, всичко е до човека.

Мой приятел завършва английски и испански auf Lehramt (германец) и на английски пак си говори с типичните за немците грешки. Друг приятел също, учи икономика и английски. Но това съвсем не е показателно за всички германция или всички българи.

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 26 Май 2011, 00:07:05
от deyan
Радва активността.

От всички мнения, на велинград ми хареса най-много, макар че по диагонала ги минах всичките, да бъда честен..

Огняне, аз съм от хората, които са дошли в де без бъкел немски. Е, добре, де, можех да броя до 10. Ама само толкова.

Твърдо две години, че може и отгоре да е било, съм действал тук ежедневно без немски. Само английски, понеже българският определено върви в много редки и ограничени случаи, уви.

По институции (общини и кое знае какво там през историята) съм успявал гладко дълго време на английски, но трябва да призная, че на моменти си трябва чар ;).

При разговор с възрастни дами при търсене на жилище, например - това са ми били и първите разговори на немски. Откъде да ти говори женицата от на село английски, след като ни го е учила, ни го е ползвала. Ами, такова тук.

Младежите говорят, за разлика от френските.

Все са ме питали колегите навремето как си пазарувам без немски. Ами, как, с пари или с карта, как...

Оправя се човек повече от добре с английски. Поне в Хайделберг.

Но истината е, че не пасва.
Ако имаш дългосрочни намерения за взаимодействие с тукашното, превключи навреме. С изумление ще установиш колко добре функционира немският в Германия :).

Но, кажи защо питаш, за да ти отговорим!

Re: Говори ли се английски в Германия?

МнениеПубликувано на: 11 Септември 2014, 15:09:21
от Буквоядец
Моят опит е, че немците около мен могат да се справят с английски, но го използват с отвращение. Не мога да си обясня по каква причина, имам само предположения.

Истината е, че на работното ми място от 10 души търговци/логистика само двама използват свободно английски език. От тези 10 души поне при половината желанието за общуване на английския се свежда до "дано не ми се обадят". Другите се ослушват и от време на време ми се налага да изпадам в комичната ситуация да им превеждам от английски на немски и обратно. А все пак говорим за фирма, която има клиенти от половин Европа.

Колегите ми от областта, в която работя (не е търговия/логистика), на практика не използват източници на информация на други езици (на английски език са в пъти повече от тези на немски). Струва ми се, че и да искат, ще им е доста трудно, понеже с години не използват чуждите езици, изучавани в училище.

За комуникация в ежедневието - обикновено ми се е отдавало да се разбера с немците на английски, но това са били ситуации от ежедневието, в които е ставало въпрос да ми вземат парите. Например - когато в началото се опитвах да запълня празнотите си по немски с английски думи/изрази, при комуникация с класната ръководителка на детето ми, не се получаваше.