от puffie » 23 Октомври 2008, 19:57:09
Виждам, че никой не е писал за Щутгарт, ще взема аз да скицирам моите разходи, но не смятам, че ще бъде много представителна извадката - не работя, родителите ми са ми поставили ограничение от приблизително 600 - 700 евро на месец, но по-скоро се следи годишния, а не месечния баланс.
Такам...
1. Жилище - 227 евро, живея в общежитие(банята се дели с още един човек, а кухнята с още трима), с включен в цената интернет (има ограничение на трафика).
2. Здравна осигуровка - 58 евро, към АОК съм и нямам намерение да се махам, въпреки че ми е скъпо.
3. Карта за гр. транспорт - 160 евро на семестър (пада се ок. 27 евро на месец) за всички зони; Студентският ми билет позволява безплатно пътуване само след 18ч. през работните дни и през уикенда, което мен лично не ме устройва.
4. Моб. телефон - Genion L към O2 за 25 евро на месец, но средно го слагам 30 евро (разговори към чужди мрежи, смс-и до България).
5. Храна - изключително трудно ми е да засека, не ям много(плодове, зеленчуци и млечни продукти, месо купувам в малки количества), но пък пазарувам основно от Едека заради удобството, че ми е близо, което доста оскъпява..
100 евро месечно, като са включени поне по 4 обяда седмично навън (менза или в града).
6. Друго (козметика, вечерни излизания, кафета) - около 100 евро.
--------------
542 евро сумирано.
(ако се купуват дрехи, домашни потреби и др. сметката, естествено, набъбва значително)
Таксата ми към университета е 612 евро.
Специалността ми не изисква купуването на много книги, но бих сложила още 50 евро на семестър за скриптове и учебници.