• Advertisement

Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот trunner » 20 Февруари 2012, 18:51:15

Здравейте!
Нов съм във форума, но изчетох доста през последните дни.
Как да започна...? На 30 сме (аз и съпругата), от Силистра - почти целият ни живот е минал тук - в Силистра. Имаме си едно момченце на 6 годинки което много, ама много ни радва. Съпругата ми е преподавател по английски език в начално училище, като допълнително занимание ходи в частна школа. Аз по професия съм строителен техник. Почти целия ми трудов стаж (10години) премина в областта на пътното строителство. Живеем в къща собственост на моите родители (не плащаме наем). Имаме си наша къщичка на едно тихо и спокойно селце на 20км от Силистра, която използваме за лятна разтуха и естествено физически труд :) . И ето същината на въпроса:
Миналата година напуснах работа поради ред причини. Юридическата причина за напускане ми позволи да получавам обезщетение от държавата или така наречената Борса. Така или иначе, тази "Борса" свършва в края на Февруари. С други думи оставам без доход. Не бих се чуствал неудобно от това жена ми да изкарва повече пари от мен, но уви... колкото и да изкарва - няма да са достатъчно. Та така - на въпроса:
Струва ли си младо семейтво като нашето да загърби всичко до тук и да започне всичко от нулата в страна като Германия? Въпросът е отправен към всички четящи форума - от скоро в Германия, отдавна в Германия, успели и неуспели, доволни и недоволни, работещи, неработещи и т.н. Въпросът касае не само финансовото изражение на нещата, но и социалното такова - всички знаем какво е нивото на милото ни образование, здравеопазване, съдебна система и какво ли още не!!!
Ще се радвам на каквито и да е отговори от ваша страна, а ако има подобна тема, моля да ме извините. Все пак във форума има толкова много информация, че едва ли някой я е чел цялата.

Предварително благодаря!

Потребители благодарили на автора trunner за мнението:
robbiewww
Рейтинг: 4%
 
trunner
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Февруари 2012, 09:56:27
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот velingrad » 20 Февруари 2012, 19:25:46

Всичко, зависи от вас самите. Никoй не е в състояние, да ви посъветва, дали да емигрирате, или не.
На вашите години (според мен), опитайте. Наново и отначало е трудно, но не невъзможно. Пригответе се обаче, и за несгоди, разочарования и неща за които не сте и помисляли. Едни успяват с лекота, на други и десетилетия не им са достатъчни, за да привикнат с чужбина-та: тоест, никога не свикват.
Останалото, като език, работа, училище, социални контакти и т.н.т. са обяснени не веднъж, в отделни Теми.
Успех!
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението:
didaba
Рейтинг: 4%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот max » 20 Февруари 2012, 22:29:14

Ако човек има работа и прилични доходи в България, не е необходимо да идва в Германия. Малко си промених мнението, след като отминаха първоначалните години "детска градина" когато всичко беше ново и интересно. Вече усещам, че германците колкото и да са добри, са различни, културата е различна, интересите са различни. Не мога да седна с германци да гледам български филм или да слушам българска музика, нито пък някой може да ме накара да се смея на техните тъпи комедии като например Rubeldiekatz където ме замъкнаха почти насила, или да гледам скучни немски филми. Започвам да усещам носталгия, колкото и да е лошо, враждебно, бедно, примитивно и изостанало в България. И пак повтарям-климата. Може би в Бавария е по-слънчево и зимата повече прилича на такава, но тук в Бремен е ужасно депресиращо, няма слънце през никой сезон, хладно е и духа вятър постоянно. Преди 10 дни обиколих районите на Аахен, Кьолн, Дюселдорф и се убедих, че даже там е малко по-добър климата, по-тихо е и има по-малко облаци, по-закътано е. Тази зима нито един път не побеля от сняг в Бремен, а в България много сняг и много слънце. Така че ето такива малки неща, всъщност с течение на времето могат да се окажат угнетяващи, въпреки парите и подредеността на държавата.

Потребители благодарили на автора max за мнението (общо 2):
palminaAntonia
Рейтинг: 8%
 
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот veronik68 » 21 Февруари 2012, 11:13:25

Здравейте,
Реших да се включа в темата не да давам съвет,а да споделя моето мнение.Velingrad писа ,че съвет никай не може да даде защото е въпрос на лична преценка и усещане.Важно е човек да е наясно какво иска и търси,а също така и минусите на живот в чужда държава - социален живот,приятели роднини и т.н.Трябва да му са ясни всички предимства и недостатъци и дали може да ги понесе защото всеки познава себе си най-добре.
Аватар
veronik68
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 4 Март 2011, 21:33:20
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот criyo » 21 Февруари 2012, 13:02:47

Има още една страна, която рядко се обсъжда в този форум и тя засяга работата. Основната пречка за мен, работейки в момента в интернет фирма като Product Manager, е да си намеря подобна работа в България. В момента основните неща, които може да работиш (без да умреш от глад) е програмист, customer service (което е може би най-затъпяващата работа евър), търговец в умиращите индустрии като retail & consumer и финанси. Отворете jobtiger.bg ако не ми вярвате и вижте за какво става дума. Ако искаш да работиш по нещо голямо, нещо което наистина да бъде ползвано от много хора, да има някаква степен на грандиозност, просто в България не може да намериш подобни мащабите. На този етап доста малка част от хората разбират какво точно работя, като почна да им обяснявам, което за мен си е явен знак, че интернет индустрията в България има още да расте.
The above written comment should not be accepted as a direct advice, as it only represents my opinion on the topic.
Аватар
criyo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 660
Регистриран на: 2 Август 2006, 00:00:00
Местоположение: Мünchener FRECHheit
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 51 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот tasheva » 26 Юни 2014, 00:47:28

И аз мислех доста по въпроса.Имам прилична работа , заплата малко над средната за страната, собствено жилище. Но! Рано или късно на всеки му се налага да се сблъска челно с държавата - с съдебната ни система, със здравеопазването, образованието и цялата гадост. Няколко дена прекарани на "запад" са ми достатъчно да "изтрезнея". Това че имаш кола, апартамент, ходиш на море и чат-пат "излизаш" в Европа - е илюзията, че живееш добре. Нашата народопсихология е объркана генерално. Българина се заробва и изплаща до гроб панелка, караме раздрънканите си коли, по изпотрошените ни пътища и всеки ден се убиваме един друг. Бачкаш като луд и ако могат ще те мачкат до последно, навсякъде се злоупотребява с безработицата, безизходицата и се извиват ръце . И ти си повтаряш "аз съм добре, добре съм". Докато не напуснеш пределите на България и видиш колко по-спокоен може да бъде живота ( не случайно сме на първо място в света по рак на гърдата, и още куп болести причинени от стрес). Че не е нужно най-хубавите ти години да минават пресмятайки сметките за ток и парно. Не е нужно която и да е част от живота ти да минава така. Виж пенсионерите ни. Къса ми се сърцето като ги гледам, изпокъсани, тънещи в мизерия, хора които цял живот са бачкали - също като нас. С тази разлика, че те вече нищо не могат да направят. И не на последно място професионалното развитие и "свободата на духа". Тук всичко се прави на парче, праха се премита под килима , нещата не се оправят, а се кърпят.Затова и ни се пропуква цялата държава. Западняците до 30 годишна възраст са обиколили цяла Европа, само с една раница на гърба, а аз тук все още познавам хора които не са си подавали носа от България, но важното че са били на Слънчев бряг или пък са с модерни телефони.Извинявай, не искам да звуча с цел "пропаганда" и на мен ми се иска да виждам само красивите ни планини, вместо купищата боклуци по улицата. И аз искам да се изправяме мъничко, по мъничко...но искам децата ми да не растат в общество където „Не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле" си важи с пълна сила. Не искам да "излизат" в Европа, а да са граждани да света. Аз вярвам, че всеки заслужава достоен живот.
Пожелават ти късмет :-)

Потребители благодарили на автора tasheva за мнението (общо 7):
mariya810gsmsoftpotomadinkovaStojanrusenecdaisymm
Рейтинг: 29%
 
tasheva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 25 Май 2014, 21:50:34
Благодарил: 12 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот setfan » 26 Юни 2014, 01:42:37

Колкото и да са зле нещата в България, те винаги могат да се оправят с правилното ръководство! Но то в момента липсава. Ти трябва да усетиш какво искаш от живота. Най-гадното е, че трябва да загърбиш роднини и приятели. Ако имаш такива, те ще ти липсват. Интересен факт е, че децата на всички заможни и трезво мислещи хора учат извън България. Има и такива които се връщат. Картинката в БГ е ясна, няма какво да я описвам.
Животът на запад наиситна е по-спокоен. Хорат живеят по-дълго. Може би защото не пият ракия. В Англия, къдео съм аз има хора на 90 които все още карат коли. Бавно и лекичко но си карат. Но има и дрога, има и престъпност. Общо взето по-голяма държава-престъпност в по-големи мащаби.

Аз ти давам един съвет от мен:
Винаги можеш да пробваш и ако не ти хареса да се върнеш. Има много такива. Ако ще пробваш направи го тази година. Последните евроизбори дадоха ясен знак, че Европата не ни иска. Много евро-скептични партии набраха сила и не се зане какви закони ще измислят. Мисълта ми е, че догодина може да е късно.

tasheva написа:Това че имаш кола, апартамент, ходиш на море и чат-пат "излизаш" в Европа - е илюзията, че живееш добре.


Много хора в България нямат тези възможности. За бг стандарта, ти наистина живееш добре. Море? Излизане в чужбина? Собственно жилище? Аз давах половината си заплата за наем...и парите не бяха това което ме изкара "на вън". Аз се отвратих от това как хората мислят единственно за себе си, и как всеки гледа да открадне някакви пари...за да си купи "джип" примерно...
Последна промяна daisymm на 26 Юни 2014, 12:00:44, променена общо 1 път
Причина: Свързване на две последователно публикувани мнения
"When the last tree is cut, the last river poisoned, and the last fish dead, we will discover that we can't eat money..." greenpeace

Потребители благодарили на автора setfan за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
setfan
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 8 Юни 2014, 12:26:19
Благодарил: 15 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот Kasten » 26 Юни 2014, 08:53:59

Струва ли си да отидеш в държава, която няма да ти пречи на бизнеса?
Струва ли си, ако си вече на 55 години и дъщеря ти живее в Германия седма година да отидеш при нея?
Струва ли си да стоиш в една държава, която само те ограбва? И сега, тихомълком са откраднали от банките парите на хората - 40 милиарда лева ги няма. Те са вече в швейцарски и австрийски банки и офшорки.
Хората тук са роби, закрепостени в дребното си жалко имущество. Обиколил съм целия свят (без Индия и Китай), е толкова човеконенавистна политика към човеците не съм видял никъде. Моите 27 най-хубави години минаха в някакъв имагинерен преход. Стотици хиляди лева и долари ми отнеха банките през 1996 г., останалото ми открадна съдружника.
Вече нищо повече не ме задържа тук. В Германия ще дойда не да бачкам на някой чорбаджия, а с парите си и знанията си да разкрия работни места за българчета или защо не и за германци. Възнамерявам да открия частен български Културно-информационен център в провинция Баден-Вюртенберг. Още не съм решил в кой град. Възможно е и в Лудвигсбург, където е тяхната филмакадемия. Аз съм зам. председател на НСФЗБ (Национален съюз на фотографите занаятчии в България), но както всичко останало в тази държава и този съюз се разпадна. Свидитилството ми на Майстор-фотограф е валидно в цяла Германия. Мисля, че изкуството на българите трябва да бъде видяно в Европа. Това ще го направя...

Потребители благодарили на автора Kasten за мнението (общо 4):
mariya810rusenecmaxsetfan
Рейтинг: 17%
 
Аватар
Kasten
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 1 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 1 път
Благодарено: 8 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот Мира » 26 Юни 2014, 10:01:20

Искам да ви предпазя от прекалено големи очаквания - мога да говоря само за Германия, където съм в момента.Бях в подобно положение на вашето и дойдох тук , в момента апартамента ми в България стои съвсем празен, а тук плащам около 1000 евро наем за 2 стаи. Намирам се в Бавария, така че с климата нямам проблеми :) . НО.... какво разбрах в последствие..далеч не всичко е така добре ,както си го представяме от България. Доста от хората тук са под постоянен стрес, доста от тях дори и не помирисват море или пътуване през ваканцията, живеят доста самотно и главно работят. Има също много болни хора, много депресирани и алкохолно зависими. Манталитетът е различен и въпреки че българите се интегрират сравнително бързо, никога не могат да се почувстват напълно в свои води.
Струва си човек да опита, ако действително е изправен до стената и просто няма как да оцелее в България. Работа тук се намира, за езика е говорено многократно , той е задължителен поне в основни линии. Останалото е въпрос на късмет и нагласа. Желая ви да намерите добър изход от ситуацията !

Потребители благодарили на автора Мира за мнението (общо 2):
justicedaisymm
Рейтинг: 8%
 
Мира
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 22 Август 2012, 15:43:12
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот tasheva » 26 Юни 2014, 12:09:31

Мира написа:Искам да ви предпазя от прекалено големи очаквания - мога да говоря само за Германия, където съм в момента.Бях в подобно положение на вашето и дойдох тук , в момента апартамента ми в България стои съвсем празен, а тук плащам около 1000 евро наем за 2 стаи. Намирам се в Бавария, така че с климата нямам проблеми :) . НО.... какво разбрах в последствие..далеч не всичко е така добре ,както си го представяме от България. Доста от хората тук са под постоянен стрес, доста от тях дори и не помирисват море или пътуване през ваканцията, живеят доста самотно и главно работят. Има също много болни хора, много депресирани и алкохолно зависими. Манталитетът е различен и въпреки че българите се интегрират сравнително бързо, никога не могат да се почувстват напълно в свои води.
Струва си човек да опита, ако действително е изправен до стената и просто няма как да оцелее в България. Работа тук се намира, за езика е говорено многократно , той е задължителен поне в основни линии. Останалото е въпрос на късмет и нагласа. Желая ви да намерите добър изход от ситуацията !


Може би сте права, със сигурност е много трудно и винаги ще си чужд.Моят личен мотив е най-вече липсата на каквито и да е правила и закони. Тук и да се справяш добре , не си застрахован, че утре (не дай си Боже ) детето ти ще го блъсне кола, а шофьора няма дори да подуши килия. Преди няколко месеца на моя приятелка брат и почина, просто защото лекар го отписа от списъка на болните с бъбречна недостатъчност. Ей така. Реши и го направи. И си го осъди на смърт. Положението наистина е страшно.
tasheva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 25 Май 2014, 21:50:34
Благодарил: 12 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот Kasten » 26 Юни 2014, 14:42:07

Четох някъде тук, във форума, за един баща и неговата дъщеря, които панически побегнали от Щутгарт, при вида на общежитието и обкръжението от турци и др.там "пияници"...! Когато през 2007 г. аз заведох за първи път в Германия 18 годишната си дъщеря, българи с мюсолманска религия (Кезим и Мустафа) ни помогнаха да намерим общежитие - самостоятелна боксониера в центъра на Саарбрюкен срещу 350 евро месечно. Тези и други български деца (да не споменавам имената им, че са много) й помогнаха да се интегрира по-лесно в немската действителност, за което ще съм им признателен вовеки. Дъщеря ми има незабравими приятелства с тях, както и с деца от Германия, Индия и къде ли не по света. В момента, детето ми работи на 2 места и учи, защото нашите управляващи държавата простаци, от кол и въже, успяха да ликвидират всичко, което за 25 години бях съградил. Затова не мога да помагам на детето си финансово. Заради простаци, ченгета, мутри и всичката помия от комунисти и турски ***. Половината от редакцията на Дойче Веле са мои колеги (от Университета и ВИТИЗ) и се чудя наистина на въпроса - "Струва ли си да загърбим всичко..." и да живеем свободно. Да бъдем значими, да чува някой нашето присъствие, защото живеенето в чужбина не е лесно. Знаете ли какво значи на японски "Гайджин"? Това е "човек отвън" демек, чужденец. Но ние не сме в Япония или Африка, ние сме в Европа, където живее еднородно християнско население с огромен ценностен потенциал и за мен няма значение дали англичанин или германец живеят в България. Аз се чувствам еднакво добре във всички европейски държави и не съм позволил на никого до сега да ме нарече че съм "човек отвън". Дори и гърците!!!

Потребители благодарили на автора Kasten за мнението:
Doroteya_G
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Kasten
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 1 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 1 път
Благодарено: 8 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот Rashkov1 » 26 Юни 2014, 21:00:23

И аз казвам - Бегайте. Щото то така и така ще избягате ами да е по навреме. А иначе в Бг ми отнеха правото на избор ( и то преди да са ми го дали още). Друго мога да кажа - тук ако не внимаваш плащаш много , ако внимаваш плащаш малко, другото си е въпрос на вкус просто ( както е казало кучето). А и не мога да им се нагледам на подредените дворове на немците ( алегория).
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот max » 26 Юни 2014, 21:01:26

Харесаха ми повечето мнения в тази тема ;-) И аз казвам бягайте и то по-най бързия начин през терминал 2.
Още не мога да се нарадвам на живота си и отношението на работата ми в Германия. Сякаш е друг свят, идеали, в които вече отдавна се бях отказал да се надявам да открия в родината си, тук оживяват реално. Цял живот бях неразбран в България, а и аз не можех да я разбера тази държава и порядките в нея.
А приятелите ми от детството са така или иначе и те пръснати по чужбина :) Двама братя избягаха с родителите си още през 1991 г. за САЩ, откъдето се преместиха в Канада и сега са си там. Друг първи приятел замина в Англия преди 14 години и там остана. Всеки, който види другия свят и е способен-никога не се връща. Връщат се мързеливците, тези, които и в България не са успели-не успяват и навън и започват да говорят колко е зле там какъв стрес е как не умеят да се забавляват и как е по-добре в България и затова са се върнали, за да се веселят с компания...Ако на някои купонът е смисълът на живота, то моят не е. От всички колеги лъха естественост и чисто излъчване.
Изображение

Потребители благодарили на автора max за мнението:
setfan
Рейтинг: 4%
 
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот onufriy » 27 Юни 2014, 09:20:01

velingrad написа:...
Евреин е професия. Македонец е диагноза. Руснак и американец е мания. Българин е съдба.. .

Ако съм засегнал някой си, то приемете ми таковата... извиненията и ме не че те те ;-) (виж ми подписите)

...

Нема да се колеме, нема да се пукаме, ама като ке се извѝниш, извинението ти требва да е поне литър, повеке от четиресе градуса и да има мезе! Мезето да не е рáсло, а да е пáсло!

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението (общо 3):
thenookieveiletestira
Рейтинг: 13%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Струва ли си да загърбим всичко в БГ за живот в немско?

Мнениеот thenookie » 27 Юни 2014, 11:26:24

Струва си. Две думи, повече не са необходими...
thenookie
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 17 Юни 2014, 14:39:03
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement