• Advertisement

Wohngeld

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Wohngeld

Мнениеот miln40 » 1 Март 2012, 13:32:46

Здравейте,

Следвам в Бремен и живея заедно с приятелката си, наемът ни е около 400 евро с всичко. В договора фигурирам само аз, и тя ми дава нейната половина от наема на ръка всеки месец. Преди няколко дни отидох да подам документи за Вонгелд. Посрещна ме един доста неучтив служител (разбираемо, и аз с неговата работа сигурно щях да съм такъв)
Та въпросният неучтив служител хвърли един поглед на бланката, в която приятелката ми фигурира като съквартирант, т.е. не е част от финансовото ми семейство. Пита ме дали ми е приятелка, и като чу "Да", веднага ми каза, че тя трябва също да фигурира в "семейството" ми. Това е малко кофти, защото тя получава доста голяма стипендия (ех, Канада), но определено не иска да я дели с мен и да плаща и моята част от наема.
Всъщност, финансово с нея сме напълно отделни (включително и храна), така че по тези критерии тя ми е по-скоро WG-mitbewohner. Единственото, което си делим, е леглото ;)
Разбира се, въпросният чичко не искаше да чуе обясненията ми и ме отряза доста грубо, взе ми документите, даде ми няколко допълнителни бланки да попълня и каза, че ще бъда известен от тях по пощата с по-нататъшни детайли.
Въпросът ми е: някой бил ли е в моята ситуация преди? Колко време горе-долу се чака докато се свържат с теб след подаването на бланката?
Иначе имам приятел българин, който е щастлив ерген и си получава Вонгелд в Бремен безпроблемно. Т.е. ако живеех в нормално ВГ, нямаше да има проблем.
Съвети и коментари са добре дошли.
Поздрави,
Милен
miln40
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 1 Март 2012, 13:17:20
Местоположение: Bremen, DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот dar » 1 Март 2012, 14:56:48

Иди и му кажи че "благодарение" на него вече не ти е приятелка :) . Шегата настрана, но ако например се скарате, какво ще стане тогава?
dar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 128
Регистриран на: 15 Септември 2010, 13:44:32
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 46 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот diva75 » 18 Май 2012, 22:33:43

Какви документи трябва да се подадът за Wohngeld .
diva75
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 19 Март 2012, 14:41:53
Благодарил: 1 път
Благодарено: 2 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот daisymm » 11 Октомври 2012, 22:43:55

diva75 написа:Какви документи трябва да се подадът за Wohngeld .


Основният документ е молбата за Wohngeld, която може да има най-различни наименования. В общия случай се казва Antrag auf Wohngeld и представлява формуляр за попълване. В края на формуляра обикновено се намира списъка с необходимите документи, които трябва да бъдат приложени към молбата.

Важни подробности:

(1) Подавате молбата възможно най-скоро, след като сте решили да кандидатствате за Wohngeld, като прилагате само документите, които са ви налични в момента. Не чакате, докато съберете всичко необходимо. Това е важно, защото ако човек е одобрен за Wohngeld, ще му бъдат изплатени със задна дата пари до месеца (включително), в който е подал молбата, а не до датата, в която е предал последния документ.

(2) Ако при подаване на молбата не се представят всички необходими документи, това не е фатално. Човек получава писмо, в което се казва какво още да предостави, т.е. не му се изплащат Wohngeld, докато не се предостави пълния комплект документи. Когато всички документи са предадени (след 1, 2 дори 3 месеца) и човек получи евентулното одобрение, ще му бъдат изплатени Wohngeld със задна дата.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот didito_92 » 31 Май 2013, 16:32:02

Здравейте,

включвам се в темата, защото и аз исках да кандидатствам за Wohngeld, но имам чувството, че тук в Марбург умишлено ме лъжат в очите.

Ситуацията ми е следната: от 2012 зимния семестър съм в Германия, в Марбург и съм студентка. Наскоро ходих да питам и се оказа, че нямам право на Bafög, защото за него ако си чужденец от ЕС трябва поне 5 години преди следването да си живял в Германия - това в моя случай не е така. Дотук добре, съгласих се. Но правилото гласи - който няма право на Bafög, има право на Wohngeld. Дори и жителите на ЕС. И никъде не се споменава за години на жителство преди начало на следването.
Ходих със Wohngeldantrag-а ми и въпросните служителки ми казват, че нямам право на пари за живеене щом нямам право на студентски заем - но според мен в това няма никакъв смисъл. Нали точно така гласи законът: нямаш право на първото, имаш право на второто.
Чудя се, защото чета тук в темите за студенти и други българи, които получават пари за живеене, а на мен най-безцеремонно ми отказват и искат да ме изхвърлят от кабинета си колкото се може по-бързо!
Днес едната служителка ми казва следното: "Ако по някакъв начин успеете да получите пари за живеене, то тогава ви се прекратява отброяването на времето на живеене в Германия и ви се отнема правото на свободно пребиваване, това значи, че трябва да напуснете Германия. При което аз реагирам така :-s Пълни глупости мисля си... Та исках да се допитам до хора, които като студенти, които са дошли тепърва за следването си в Германия са успели да получат пари за живеене.

Получи ли се въобще при вас и как?
Моля, пишете, защото наистина вече се обърках...
Благодаря предварително!
didito_92
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 23 Април 2012, 23:31:56
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот velingrad » 31 Май 2013, 18:28:30

Това като 1-во:
Wohngeld за студенти

А това за 2-ро:
Prinzipeill können auch ausländische Studierende Wohngeld beantragen. Allerdings müssen drei Grundvoraussetzungen erfüllt sein:

Studierende dürfen dem Grunde nach kein Stipendium mit darin enthaltenem Mietzuschuss bekommen(z.B. BAFöG)
Es ist eine auf Dauer angelegte, nicht nur durch das Studium begründete Trennung vom elterlichen Haushalt nachzuweisen (schwierig!)
Studierende müssen über ein ausreichendes Einkommen verfügen (ca. 374,- € + Miete), da das Wohngeld nur ein Zuschuss zu den Wohnungskosten sein soll.

Akademisches Auslandsamt
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот MarioVM » 19 Август 2014, 20:10:00

Здравейте,искам да попитам има ли начин да получим помощ от Wohngeld.Проблема при мен е,че не Жiweq сам а във WG с други хора?
MarioVM
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 2 Март 2014, 18:47:20
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот Stojan » 21 Август 2014, 06:41:38

Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот celevra » 5 Януари 2015, 15:20:21

А аз да попитам,на какви изисквания трябва да отговаря семейството ми,за да кандидатстваме за Wohngeld? От колко време трябва да сме в Германия,доходи и т.н.?
celevra
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 6 Октомври 2014, 07:00:21
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

Мнениеот daisymm » 5 Януари 2015, 15:53:48

celevra написа:А аз да попитам,на какви изисквания трябва да отговаря семейството ми,за да кандидатстваме за Wohngeld? От колко време трябва да сме в Германия,доходи и т.н.?

Няма как да се каже дали доходите ви са под или над необходимия минимумзащото форулата за изчисление не е проста и се взимат предвид много неща:
 • доходи от май-разнообразни източници
 • разходи за наем (Kaltmiete Nebenkosten) и някои други неща
 • сумата, оставаща за член от семейството
 • квадратура на жилище (може да се окаже, че трима човека се ширят в 180 кв.м.)
 • кредити, спестовни влогове, някои застраховки и още сто неща ...
Ако ще кандидатствате за Wohngeld молба може (дори трябва!) да се подаде в първия удобен момент. За да се подаде молбата не е необходимо да има някакъв минимален престой в Германия. Все пак, за да се придвижат документите е необходимо да се приложат редица справки (например няколко фиша за заплати) и в този смисъл трябва да има все пак някакъв престой. Но молбата така или иначе трябва да си се подаде при първа възможност, защото при одобрение се прави изплащане със задна дата от датата на подаване на молбата, а не от датата на предоставяне на последния необходим документ.

Добре е да знаете, че някои видове социално подпомагане не могат да бъдат съчетавани. Доколкото знам не могат да се получават едновременно Wohngeld и ALG2 в едно домакинство.

Ако получите одобрение за Wohngeld може да помислите и за Kinderzuschlag. Има писано в други теми по въпроса. Използвай търсачката.

Много важно!
При попълване на справките, особено в частта за вашите доходи/собственост, внимавайте да не пропуснете нещо. Важни са дори неща, които не са в Германия. Ако забравите да споменете нещо и после до Wohngeldamt достигне тази информация, може да се наложи да връщате част от отпуснатите Wohngeld, така че си отваряйте очите и бъдете коректни при попълването.
Последна промяна daisymm на 5 Януари 2015, 16:37:20, променена общо 1 път
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Wohngeld

Мнениеот celevra » 5 Януари 2015, 16:22:12

Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи.А за тези Kinderzuschlag ...трябва да съм искала първо wohngeld ,за да кандидатствам за тях или мога да пропусна помощта за жилището и да си търся само помощт за детето?
celevra
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 6 Октомври 2014, 07:00:21
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Wohngeld

Мнениеот daisymm » 5 Януари 2015, 16:54:19

celevra написа:Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи.А за тези Kinderzuschlag ...трябва да съм искала първо wohngeld ,за да кандидатствам за тях или мога да пропусна помощта за жилището и да си търся само помощт за детето?


Документи за Kinderzuschlag може да подадете независимо от молбата за Wohngeld, но ако отпуснат Kinderzuschlag преди Wohngeld, след отпускане и на Wohngeld трябва да уведомите Arbeitsagentur и може да намалят Kinderzuschlag.


Изобщо при подаване на подобни молби винаги се пита дали вече сте подали молба и за някаква друга помощ, защото нещата са свързани. Съответно, при отпускане на всяка една нова помощ трябва да уведомите службите, от които вече получавате други помощи, защото може да се наложи да се направят корекции.

До скоро ...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Wohngeld

Мнениеот daisymm » 5 Януари 2015, 21:42:44

celevra написа:Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи...

Грешно си ме разбрала - не трябва да чакате с подаване на молбата за Wohngeld. Молбата и наличните в момента документи подавате още тази седмица.

Това са документите, които със сигурност имате и можете да приложите веднага към молбата:
 • копия на паспорт/лична карта
 • копие на адресна регистрация (Meldebestätigung)
 • копие на договора за наем (Mietvertrag)
 • копие на договора за наем (Arbeitsvertrag)

Подаването става на място. Формуляр на молбата и приложенията ще намерите във Wohngeldamt. Ако нямате копирна машина, такава ще намерите в самата сграда на Wohngeldamt срещу минимално заплащане или във фоайетата на по-големите супермаркети.

После се добавят още копия на документи (не всички са задължителни):
 • справка от наемодателя (Mietbescheinigung)
 • квитанции за платен наем (Mietquittung) или разпечатки на сметката (Kontoauszug)
 • копие на фишовете от заплатата (Lohnbescheinigung)
 • справка от работодателя за доходите ви (Verdienstbescheinigung)
 • доказателства за разходи за издръжка (Unterhaltsnachweise)
 • документи за инвалидност (Schwerbehindertenausweis)
 • справка за Kindergeld
 • справка за Bafög
 • служебни бележки от училище/университет (Schul- oder Studienbescheinigung)
 • и още, и още

До скоро ...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Wohngeld

Мнениеот molla.z » 18 Юни 2017, 22:56:09

Имам един въпрос, в момента живея със сестра ми но се налага да излезна отделно, намерих си една стая под наем само кухнята е обща, искам да кандидатствам в Wohngeld, дали ще ми помогнат с плащането на квартира понеже заплатата ми е малка, работя от 7 месеца :-k мисълта ми е имам ли право?
molla.z
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Юни 2017, 22:47:20
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Wohngeld

Мнениеот onufriy » 19 Юни 2017, 09:08:56

Ми кандидатствай, пък те ще ти кажат изискванията конкретно за района, в който живееш...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

 • Advertisement