Страница 1 от 1

Wohngeld

МнениеПубликувано на: 1 Март 2012, 13:32:46
от miln40
Здравейте,

Следвам в Бремен и живея заедно с приятелката си, наемът ни е около 400 евро с всичко. В договора фигурирам само аз, и тя ми дава нейната половина от наема на ръка всеки месец. Преди няколко дни отидох да подам документи за Вонгелд. Посрещна ме един доста неучтив служител (разбираемо, и аз с неговата работа сигурно щях да съм такъв)
Та въпросният неучтив служител хвърли един поглед на бланката, в която приятелката ми фигурира като съквартирант, т.е. не е част от финансовото ми семейство. Пита ме дали ми е приятелка, и като чу "Да", веднага ми каза, че тя трябва също да фигурира в "семейството" ми. Това е малко кофти, защото тя получава доста голяма стипендия (ех, Канада), но определено не иска да я дели с мен и да плаща и моята част от наема.
Всъщност, финансово с нея сме напълно отделни (включително и храна), така че по тези критерии тя ми е по-скоро WG-mitbewohner. Единственото, което си делим, е леглото ;)
Разбира се, въпросният чичко не искаше да чуе обясненията ми и ме отряза доста грубо, взе ми документите, даде ми няколко допълнителни бланки да попълня и каза, че ще бъда известен от тях по пощата с по-нататъшни детайли.
Въпросът ми е: някой бил ли е в моята ситуация преди? Колко време горе-долу се чака докато се свържат с теб след подаването на бланката?
Иначе имам приятел българин, който е щастлив ерген и си получава Вонгелд в Бремен безпроблемно. Т.е. ако живеех в нормално ВГ, нямаше да има проблем.
Съвети и коментари са добре дошли.
Поздрави,
Милен

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 1 Март 2012, 14:56:48
от dar
Иди и му кажи че "благодарение" на него вече не ти е приятелка :) . Шегата настрана, но ако например се скарате, какво ще стане тогава?

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 18 Май 2012, 22:33:43
от diva75
Какви документи трябва да се подадът за Wohngeld .

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 11 Октомври 2012, 22:43:55
от daisymm
diva75 написа:Какви документи трябва да се подадът за Wohngeld .


Основният документ е молбата за Wohngeld, която може да има най-различни наименования. В общия случай се казва Antrag auf Wohngeld и представлява формуляр за попълване. В края на формуляра обикновено се намира списъка с необходимите документи, които трябва да бъдат приложени към молбата.

Важни подробности:

(1) Подавате молбата възможно най-скоро, след като сте решили да кандидатствате за Wohngeld, като прилагате само документите, които са ви налични в момента. Не чакате, докато съберете всичко необходимо. Това е важно, защото ако човек е одобрен за Wohngeld, ще му бъдат изплатени със задна дата пари до месеца (включително), в който е подал молбата, а не до датата, в която е предал последния документ.

(2) Ако при подаване на молбата не се представят всички необходими документи, това не е фатално. Човек получава писмо, в което се казва какво още да предостави, т.е. не му се изплащат Wohngeld, докато не се предостави пълния комплект документи. Когато всички документи са предадени (след 1, 2 дори 3 месеца) и човек получи евентулното одобрение, ще му бъдат изплатени Wohngeld със задна дата.

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 16:32:02
от didito_92
Здравейте,

включвам се в темата, защото и аз исках да кандидатствам за Wohngeld, но имам чувството, че тук в Марбург умишлено ме лъжат в очите.

Ситуацията ми е следната: от 2012 зимния семестър съм в Германия, в Марбург и съм студентка. Наскоро ходих да питам и се оказа, че нямам право на Bafög, защото за него ако си чужденец от ЕС трябва поне 5 години преди следването да си живял в Германия - това в моя случай не е така. Дотук добре, съгласих се. Но правилото гласи - който няма право на Bafög, има право на Wohngeld. Дори и жителите на ЕС. И никъде не се споменава за години на жителство преди начало на следването.
Ходих със Wohngeldantrag-а ми и въпросните служителки ми казват, че нямам право на пари за живеене щом нямам право на студентски заем - но според мен в това няма никакъв смисъл. Нали точно така гласи законът: нямаш право на първото, имаш право на второто.
Чудя се, защото чета тук в темите за студенти и други българи, които получават пари за живеене, а на мен най-безцеремонно ми отказват и искат да ме изхвърлят от кабинета си колкото се може по-бързо!
Днес едната служителка ми казва следното: "Ако по някакъв начин успеете да получите пари за живеене, то тогава ви се прекратява отброяването на времето на живеене в Германия и ви се отнема правото на свободно пребиваване, това значи, че трябва да напуснете Германия. При което аз реагирам така :-s Пълни глупости мисля си... Та исках да се допитам до хора, които като студенти, които са дошли тепърва за следването си в Германия са успели да получат пари за живеене.

Получи ли се въобще при вас и как?
Моля, пишете, защото наистина вече се обърках...
Благодаря предварително!

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 18:28:30
от velingrad
Това като 1-во:
Wohngeld за студенти

А това за 2-ро:
Prinzipeill können auch ausländische Studierende Wohngeld beantragen. Allerdings müssen drei Grundvoraussetzungen erfüllt sein:

Studierende dürfen dem Grunde nach kein Stipendium mit darin enthaltenem Mietzuschuss bekommen(z.B. BAFöG)
Es ist eine auf Dauer angelegte, nicht nur durch das Studium begründete Trennung vom elterlichen Haushalt nachzuweisen (schwierig!)
Studierende müssen über ein ausreichendes Einkommen verfügen (ca. 374,- € + Miete), da das Wohngeld nur ein Zuschuss zu den Wohnungskosten sein soll.

Akademisches Auslandsamt

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 19 Август 2014, 20:10:00
от MarioVM
Здравейте,искам да попитам има ли начин да получим помощ от Wohngeld.Проблема при мен е,че не Жiweq сам а във WG с други хора?

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 21 Август 2014, 06:41:38
от Stojan

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2015, 15:20:21
от celevra
А аз да попитам,на какви изисквания трябва да отговаря семейството ми,за да кандидатстваме за Wohngeld? От колко време трябва да сме в Германия,доходи и т.н.?

Re: Относно Wohngeld и любовта ;)

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2015, 15:53:48
от daisymm
celevra написа:А аз да попитам,на какви изисквания трябва да отговаря семейството ми,за да кандидатстваме за Wohngeld? От колко време трябва да сме в Германия,доходи и т.н.?

Няма как да се каже дали доходите ви са под или над необходимия минимумзащото форулата за изчисление не е проста и се взимат предвид много неща:
 • доходи от май-разнообразни източници
 • разходи за наем (Kaltmiete Nebenkosten) и някои други неща
 • сумата, оставаща за член от семейството
 • квадратура на жилище (може да се окаже, че трима човека се ширят в 180 кв.м.)
 • кредити, спестовни влогове, някои застраховки и още сто неща ...
Ако ще кандидатствате за Wohngeld молба може (дори трябва!) да се подаде в първия удобен момент. За да се подаде молбата не е необходимо да има някакъв минимален престой в Германия. Все пак, за да се придвижат документите е необходимо да се приложат редица справки (например няколко фиша за заплати) и в този смисъл трябва да има все пак някакъв престой. Но молбата така или иначе трябва да си се подаде при първа възможност, защото при одобрение се прави изплащане със задна дата от датата на подаване на молбата, а не от датата на предоставяне на последния необходим документ.

Добре е да знаете, че някои видове социално подпомагане не могат да бъдат съчетавани. Доколкото знам не могат да се получават едновременно Wohngeld и ALG2 в едно домакинство.

Ако получите одобрение за Wohngeld може да помислите и за Kinderzuschlag. Има писано в други теми по въпроса. Използвай търсачката.

Много важно!
При попълване на справките, особено в частта за вашите доходи/собственост, внимавайте да не пропуснете нещо. Важни са дори неща, които не са в Германия. Ако забравите да споменете нещо и после до Wohngeldamt достигне тази информация, може да се наложи да връщате част от отпуснатите Wohngeld, така че си отваряйте очите и бъдете коректни при попълването.

Re: Wohngeld

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2015, 16:22:12
от celevra
Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи.А за тези Kinderzuschlag ...трябва да съм искала първо wohngeld ,за да кандидатствам за тях или мога да пропусна помощта за жилището и да си търся само помощт за детето?

Re: Wohngeld

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2015, 16:54:19
от daisymm
celevra написа:Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи.А за тези Kinderzuschlag ...трябва да съм искала първо wohngeld ,за да кандидатствам за тях или мога да пропусна помощта за жилището и да си търся само помощт за детето?


Документи за Kinderzuschlag може да подадете независимо от молбата за Wohngeld, но ако отпуснат Kinderzuschlag преди Wohngeld, след отпускане и на Wohngeld трябва да уведомите Arbeitsagentur и може да намалят Kinderzuschlag.


Изобщо при подаване на подобни молби винаги се пита дали вече сте подали молба и за някаква друга помощ, защото нещата са свързани. Съответно, при отпускане на всяка една нова помощ трябва да уведомите службите, от които вече получавате други помощи, защото може да се наложи да се направят корекции.

До скоро ...

Re: Wohngeld

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2015, 21:42:44
от daisymm
celevra написа:Благодаря!Ние сме от месец тук,така че нямаме фишове от заплати все още...така че малко трябва да изчакаме,пък дано до като си чакаме вече да нямаме нужда от помощи...

Грешно си ме разбрала - не трябва да чакате с подаване на молбата за Wohngeld. Молбата и наличните в момента документи подавате още тази седмица.

Това са документите, които със сигурност имате и можете да приложите веднага към молбата:
 • копия на паспорт/лична карта
 • копие на адресна регистрация (Meldebestätigung)
 • копие на договора за наем (Mietvertrag)
 • копие на договора за наем (Arbeitsvertrag)

Подаването става на място. Формуляр на молбата и приложенията ще намерите във Wohngeldamt. Ако нямате копирна машина, такава ще намерите в самата сграда на Wohngeldamt срещу минимално заплащане или във фоайетата на по-големите супермаркети.

После се добавят още копия на документи (не всички са задължителни):
 • справка от наемодателя (Mietbescheinigung)
 • квитанции за платен наем (Mietquittung) или разпечатки на сметката (Kontoauszug)
 • копие на фишовете от заплатата (Lohnbescheinigung)
 • справка от работодателя за доходите ви (Verdienstbescheinigung)
 • доказателства за разходи за издръжка (Unterhaltsnachweise)
 • документи за инвалидност (Schwerbehindertenausweis)
 • справка за Kindergeld
 • справка за Bafög
 • служебни бележки от училище/университет (Schul- oder Studienbescheinigung)
 • и още, и още

До скоро ...

Re: Wohngeld

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2017, 22:56:09
от molla.z
Имам един въпрос, в момента живея със сестра ми но се налага да излезна отделно, намерих си една стая под наем само кухнята е обща, искам да кандидатствам в Wohngeld, дали ще ми помогнат с плащането на квартира понеже заплатата ми е малка, работя от 7 месеца :-k мисълта ми е имам ли право?

Re: Wohngeld

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 09:08:56
от onufriy
Ми кандидатствай, пък те ще ти кажат изискванията конкретно за района, в който живееш...