Няколко добавки и от мен ...
ydddet написа:1) Какво включват тези Nebenkosten?
На мен до този момент в
Nebenkosten не се е включвала цената на тока за домакинството. Плащам го винаги отделно. Казвам го просто в допълнение на написаното от
brumbar. В неговия цитат под
Strom обикновено се разбира само изразходваната електроенергия в общите части.
Размерът на
Nebenkosten е нещо много относително, защото съдържа постоянна съставка (застраховка, почистване и др.) и променлива съставка (потребление на вода, отопление и т.н.). Т.е. във формирането на цената на предложените на теб
Nebenkosten е взето предвид потреблението от предишния наемател. Ако в жилището преди теб е живял един пенсионер, а вие сте двама, най-вероятно при годишното изравняване на сметките ще се окаже, че трябва да доплащате. Това е логично, просто двама човека е нормално да израходват повече вода/отопление. Този факт обаче в доста случаи не е известен и хората остават неприятно изненадани при изравнителната сметка (имат да доплащат стотици евро).
ydddet написа:2) Има ли наемателят право да извършва ремонтни например действия в квартирата си?
Най-общо правилото е, че жилището трябва да бъде предадено във вида, в който е получено. Обикновено жилището се получава необзаведено (в редки случаи полуобзаведено или обзаведено) с чисто бели стени, дори без фасунги. Има вариант обаче то да бъде оставено от предишния наемател с оцветени стени, дупки от монтажа на шкафове и т.н. Тогава и ти при напускане не го ремонтираш. Но всичко това трябва да бъде изрично упоменато в договора за наем.
Дори и малките ремонти/монтажи могат да създадат проблем при напускане, така че е добре да се знае какво точно е разрешено по договор и което не е ясно да се уточни непременно в писмена форма (един e-mail с въпрос и отговор е достатъчен).
Пример: монтаж на някаква дреболия в банята, при който трябва да се пробива във фугите на плочките. Живях в едно жилище, в което това беше недопустимо. Пишеше го изрично в договора. В настоящото ми жилище обаче това не е проблем.
ydddet написа:5) Какво става, ако се повреди някой уред в кухнята например? Ще ми вземат ли Кауциона???
Ако нещо се повреди и не бъде ремонтирано, докато си наемател на жилището,
при напускането на жилището, ще ти бъде удържана част от депозита (
Kaution-а).
По-интересен е въпросът за текущите ремонти (повреден спирателен кран на парното, счупено стъкло и т.н.). Задължително в договора за наем трябва да е казано какво се случва при такава ситуация. Обикновено в договора за наем има гранична сума за ремонтите (единична и/или годишна). Ремонти под тази стойност се плащат от наемателя, над тази стойност от наемодателя. За всички разходи по даден ремонт (майстор, материали и т.н.) трябва да се събират най-грижливо касови бележки, фактури и др.