Страница 1 от 1

За студентството??

МнениеПубликувано на: 10 Април 2013, 09:36:23
от kati_5
Здравейте!Искам да се запиша в университет в Германия,но въобще не съм на ясно как да го направя.
Мисля,че в Германия шансовете за успеваемост и реализация са доста по-големи отколкото в България,за това и на там съм се насочила(пък и немския ми е сравнително добър при положение,че само в училище съм го учила и имам малко практика по морето:).
Доста четох във форума за квартира,работа,документи,но информация за студенти няма.
Ето ги и моите въпроси:
Трябва ли да си бил пълен отличник за да те приемат да учиш там?
Какви са семестриалните такси (приблизително-знам,че на всякъде е различно)?
Как да избера университет?
Честно казано ми се учи нещо свързано с туризъм или немска филология,а защо не и каквото и да е друго свързано с чужди езици(отдават ми се-английския ми е кажи речи перфектен,немския ми е сравнително добър,и знам малко италиански)...Още не мога да се ориентирам към какво точно да уча,но знам,че в България няма смисъл.Надявам се да ми помогнете със съвети и разяснения.
В момента работя за 350 лева,от които кажи речи половината отиват за квартира...искам да водя по-добър живот,и предполагам учението ще ми осигури някаква възможност за това един ден. ;-)

Re: За студентството??

МнениеПубликувано на: 10 Април 2013, 10:51:35
от makeno
Трябва ли да си бил пълен отличник за да те приемат да учиш там?

Не, има специалности в които даже не е важен успехът, приемат всички. За другите специалности в повечето случаи стига да си просто отличник, не е задължително да си пълен. :)
Какви са семестриалните такси (приблизително-знам,че на всякъде е различно)?

Виж в сайта на съответното уни, някъде няма (т.е. има 100-200 евро такси за Studentenwerk-а, някъде влиза и семестриалния билет), някъде има такси от порядъка на 500 евро плюс гореописаните 100-200 евро.
Как да избера университет?

Пишеш желаната специалност плюс Studium и уни и ще ти се появат много университети. Или пък си имаш предпочитани градове за живеене и гледаш какви унита има в тях.

Успех и поздрави,

Re: За студентството??

МнениеПубликувано на: 14 Април 2013, 13:15:23
от kati_5
Благодаря за отговора,вече активно разглеждам и изучавам възможностите.Страх ме само да не се получи...и покрай студентстването чета и за възможностите за работа....

Re: За студентството??

МнениеПубликувано на: 20 Август 2013, 17:16:16
от rozalinda
Как няма да се получи .. важното е да го искаш силно ,а както виждам имаш желание . Избра ли си град и университет ?

Re: За студентството??

МнениеПубликувано на: 21 Август 2013, 00:04:52
от julianamar
За немска филология или друго свързано с чужди езици мога да ти препоръчам LMU Мюнхен. За туризъм Fachhochschule Мюнхен. Защо не проучиш и възможностите за Беруфсаусбилдунг в туризма? Така хем ще учиш, хем ще работиш, хем ще ти плащат, успех :)