• Advertisement

Въпроси относно намирането на квартира

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Въпроси относно намирането на квартира

Мнениеот Wazhai » 9 Юли 2013, 12:47:05

Здравейте!

Успешно завърших 12-ти клас и съм се насочил към по-нататъшно образование в Германия. Подадох си документите за бакалавър в Техническия университет в Берлин и ако всичко, свързано с кандидатурата, мине гладко, приемането ми е гарантирано.

Това, което ме притеснява най-много, е намирането на квартира. За да кандидатствам за общежитие в Берлин, трябва да представя бележки, че съм приет или записан в ВУЗ и че съм платил семестриалната такса. Така че записването ми ще стане късно и след това се чака поне още 6 месеца. Не знам как някои казват (за други градове), че са се записали месеци преди това. Във всички случаи ще трябва да живея на квартира най-малко един семестър.

Ако разбирам правилно, търсенето на квартира, преди да съм пристигнал на място, е почти безсмислено. Затова трябва да съм напълно подготвен, за да няма изненади.

Та, по принцип какво трябва за подписването на договор, при положение, че съм чужденец студент, току-що пристигнал в държавата? В голям брой онлайн обяви пише, че ти трябват някои документи, а където не пише, сигурно се подразбира. Предполагам, че в това отношение няма разлика дали ще бъде отделно жилище или само стая във WG.

Значи:
- в някои обяви искат Mieterzeugnis (vom Vorvermieter) и Schufa-Auskunft, няма откъде да ги имам, за пръв път съм в Германия
- Gehaltsnachweise, но понеже не работя там - някакъв договор (Bürgschaft) с родителите. Четох, че може да трябват и справки за доходите им, за движението по банковата ми сметка, т.е. дали влизат там достатъчно пари достатъчно често...

И питам - трябват всичките тези неща наистина? Какво приемат като доказателство, че ще мога да си плащам наема? Какво ще ми е нужно, за да мога безпроблемно да си намеря квартира?

Потърсих във форума, но не успях да намеря никъде задълбочена информация по този въпрос. Искрено ви моля да ми обясните как всъщност стоят нещата с квартирите.

И още нещо - "keine Zweck-WG". В почти всички обяви за WG пише, че не са "целеви". Не мога да разбера какво всъщност се очаква от мен, след като ме вземат в такава квартира, ако въобще ме вземат. Непременно да общувам активно и да се сприятеля с всички съквартиранти? Някакви трима, дето си търсели четвърти човек, гледали мачове заедно и правели заедно не знам какво си. Ако аз не се интересувам от мачове, ще вземат някой, който се интересува. Gemeinschaft-ът във Wohngemeinschaft-a наистина ли е от такова голямо значение или просто си чешат езиците в описанието в обявите?
Wazhai
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 9 Юли 2013, 11:31:31
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Въпроси относно намирането на квартира

Мнениеот baldwen » 12 Юли 2013, 09:44:48

Пробвай тук:
http://www.wg-gesucht.de/

Преди време точно чрез този сайт намерих квартира :)

Успех!!
Аватар
baldwen
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Февруари 2010, 18:42:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Въпроси относно намирането на квартира

Мнениеот Tangerine88 » 14 Юли 2013, 10:13:27

Сайта от baldwen е много полезен. Пробвай го - аз също си намерих от там квартира.
По темата с "интересите" между съквартирантите... ДА има такива, които се правят на голямото добро утро и искат да си правите купони, сбирки, срещи и ала бала - такива директно ги режа. Бях веднъж на оглед за стая в жилище, в което живееха още 4 момичета. Заявих им, че партита, сбирки и техните простотии не ме интересуват - всеки си има собствен живот и още повече, като се прибера от работа рано сутрин след нощна смяна примерно няма да ми е приятно да слушам джангъри и какафонии, понеже те са студентки и по цял ден си развяват задниците. Ти си плащаш наем, за да живееш там - не за да сте приятели. Пък ако си допаднете и се сприятелите, още по-добре. НО, най-важно преди всичко е твоето лично спокойствие. Не си длъжен да се съобразяваш с никого. Като искат да се напиват, да се насират, да се дрогират - да го правят, когато теб те няма. Казва ти го човек, на когото са му се качвали на главата...

Потребители благодарили на автора Tangerine88 за мнението (общо 2):
Wazhaidoychev
Рейтинг: 8%
 
Аватар
Tangerine88
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 3 Май 2012, 15:37:20
Местоположение: München
Благодарил: 83 пъти
Благодарено: 46 пъти

Re: Въпроси относно намирането на квартира

Мнениеот Antonia_88 » 14 Юли 2013, 21:06:09

Аз също имам колежка,която си намери квартира от този сайт.При нея стана безпроблемнно.Иначе има малки приватни обяви във вестниците,но те са малко рисковани.А за съквартирантите, трябва наистина добре да си прецениш дали можеш да живееш спокойно и без стрес с евентуалните ти съквартиранти.Надвам се да попаднеш на приятни и мили млади хора!Успех!
Antonia_88
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Юли 2013, 11:14:39
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Въпроси относно намирането на квартира

Мнениеот Wazhai » 16 Юли 2013, 15:40:40

Благодаря за отговорите!

Значи в общия случай не ми трябва нищо особено, нито едно от нещата, които съм посочил? Само трябва да се разбера с хората, да си подпиша договора и да си платя каквото трябва? Без Schufa, Bürgschaft или каквито и да било справки?
Wazhai
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 9 Юли 2013, 11:31:31
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement