• Advertisement

Инфо за адресна регистрация

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Инфо за адресна регистрация

Мнениеот ejko » 20 Декември 2013, 14:33:07

Ако позволите да Ви попитам за следната ситуация : след като имам договор за наем(в Кемниц) на мое име за апартамент от 25кв.м. дали има право да се регистрира адресно на него и брат ми или друго лице ?

Предварително благодаря на отговорилите.

П.С. Извинявай те за РЕЗИСТРАЦИЯ ](*,)
ejko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 22 Ноември 2013, 01:57:24
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот onufriy » 20 Декември 2013, 15:42:53

Формално се изисква разрешение от наемодателя. Реално се изсипвате двамата с брат ти във Wohnmeldeamt, попълвате си бланката и си държите езиците зад зъбите. Аре успех, пѝши дали е станáло.

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
ejko
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот ScheissMann » 20 Декември 2013, 16:15:55

Да така е както спомена onufriy .....Но има и друго..... след време предполагам че и Той (новият регестриран ) ще се сблъска с това ....Има институции в които като ходиш Ти искат договора от наема..като видят че името Ти не фигурира там какво ще казваш и обесняваш ....Отново трябва да ходиш при шефа на жилището ....По добре рано отколкото късно :kniga:

Потребители благодарили на автора ScheissMann за мнението:
ejko
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ScheissMann
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 656
Регистриран на: 17 Декември 2013, 13:47:53
Местоположение: Жермани
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот Rashkov1 » 20 Декември 2013, 19:42:56

Номера с езика зад зъбите не минава , искат или написано и подписано от собственика , че лицето живее в неговия имот ( не е задължително да е договор , просто написано и подписано) или му звънят по телефона и той трябва да потвърди. Така че без знанието на собственика шансовете са около 1 %.

Потребители благодарили на автора Rashkov1 за мнението:
ejko
Рейтинг: 4%
 
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот 50kmande » 21 Декември 2013, 23:09:19

Rashkov, това не е вярно. Може би в твоя регион го прилагат заради чести злоупотреби.
50kmande
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Декември 2013, 22:57:21
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот Rashkov1 » 22 Декември 2013, 05:42:43

Може би , аз преди около месец изпробвах казаното и говоря от съвсем пресен опит. За моята регистрация преди около година беше абсолютно същото. Като ме чуят че говоря завалено може би и започват с изискванията.
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот daisymm » 22 Декември 2013, 13:33:11

В казусът на ejko има според мен два аспекта:
- законово задължение за адресна регистрация
- взаимоотношения с наемодател, уредени чрез договора за наем

Задължение за адресна регистрация:
В Sachsen (респективно и в Chemnitz) е в сила т.н. Sächsisches Meldegesetz (SächsMG), където в §10 са описани задълженията по адресната регистрация, отнасящи се за Sachsen. Доста общи са и не може да се каже, че дават конкретен отговор на въпроса на ejko.

Взаимоотношения с наемодател:

В моя договор за наем, в раздела Nutzung der Mieträume, Untervermietung изрично е записано:
Der Mieter kann jederzeit seinen Ehegatten, Lebenspartner oder Familienangehörigen, die mit dem Mieter einen auf Dauer angelegten gemeinsamen Haushalt führen wollen, in die Wohnung aufnehmen, wenn diese dadurch nicht überbelegt wird.

Т.е. би трябвало да мога да дам подслон на брат си, но аз лично бих информирал изрично (и писмено) наемодателя си. Колко точно е достатъчното жилищно пространство (Ausreichender Wohnraum) за всеки член от семейството е трудно да се каже. Например тук има някои коментари по въпроса за Ausreichender Wohnraum. При всички положения 25 кв.м. са достатъчни за двама възрастни и това не може да бъде причина за проблем от страна на наемодателя или администрацията. Естествено статуса ни на имигранти обикновено накланя везните в неблагоприятната за нас посока, но когато човек е информиран поне за общите положения, вероятността за успех е много голяма.

Поздрави от Erzgebirge!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението (общо 2):
velingradStojan
Рейтинг: 8%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот Stojan » 22 Декември 2013, 14:50:51

Точно така. Първо се гледа договорът - дали в него пише Untervermietung erlaubt или не. Във всеки случай наемодателят не се информира, а първо се пита. Нали има разлика? Първото е да го поставиш пред свършен факт. Второто - ясно. Обикновено се разрешава. В случая става дума за Untervermietung. Нищо, че е брат. Той все с нещо си плаща живеенето там. Я с покупки за хладилника, я с някаква сума. Така че нищо, че е брат. Той е наемател. Или ако не плаща нищо, означава, че наемателят плаща за него. Това са си техни работи. Но формално се смята под-наемател.
--
В момента, в който започнете да правите разлика в немския между lachhaft и lächerlich, вече сте овладяли немския език и никой няма да ви гледа уплашено. Никъде в Германия. Имайте пред вид, че и пакистанец, и африканец да сте: education tops heritage. А кое е най-важното за комуникацията на светло между хората - езикът. Затова и гледат уплашено. Те се и плашат! Това в комбинация с нашия тон на разговор и пълната липса на употреба на учтиви форми в немския - то си е за страх.

Потребители благодарили на автора Stojan за мнението (общо 2):
ruladaisymm
Рейтинг: 8%
 
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот Stojan » 22 Декември 2013, 14:54:10

Какво е ausreichender Wohnraum?
Обикновено за всеки член на семейството на възраст над 6 години: 12 квадратни метра
За всеки член на семейството под 6 години: 10 квадратни метра

Подчертаната дума е: обикновено. Все пак става дума за Федрална Република.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот onufriy » 22 Декември 2013, 15:07:24

Значи, аз съм сменял 7-8 жилища и досега нито веднъж не са ми искали договор за наем при регистарция. Включително съм регистрирал едно 19-годишно лапе за около месец вкъщи без никакъв проблем. Единствения път, когато ми се озъбиха, че искат разрешение от собственика, беше преди месец, когато исках да регистрирам двама колеги от университета вкъщи.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот daisymm » 23 Декември 2013, 21:46:23

onufriy написа:Значи, аз съм сменял 7-8 жилища и досега нито веднъж не са ми искали договор за наем при регистарция. Включително съм регистрирал едно 19-годишно лапе за около месец вкъщи без никакъв проблем. Единствения път, когато ми се озъбиха, че искат разрешение от собственика, беше преди месец, когато исках да регистрирам двама колеги от университета вкъщи.

На мен пък са ми искали договора за наем както при първоначалната регистрация в Meldestelle-то, така и при проняна на адресната регистрация (става въпрос за Sachsen). Аз естествено, понеже съм в някаква степен дразнител, винаги проверявам бойната форма на немската администрация. Първоначално никога не показвам договора за наем, понеже в цитирания по-горе от мен Sächsisches Meldegesetz (SächsMG) не е изрично казано, че при адресна (пре)регистрация се изисква такъв. Всички служители до този момент обаче, на които съм попадал, са го играли този гейм и ме препращат задължително към един друг текст от въпросния закон (виж §14), който лично мен много ме дразни с липсата на каквато и да е конкретика. Точно на базата на този текст те ми искат договора за наем като доказателство и аз най-учтиво го предоставям.

@ejko
Според мен трябва да избереш единия от двата варианта, като кой от тях е по удачен зависи от времето, за което брат ти ще отседне при теб:

(1) договорът за наем сключваш само ти, след което си правиш адресна регистрация. Брат ти идва при теб и спокойно може да ти остане до две седмици на гости (това е периода, след който трябва да се направи адресна регистрация). Понеже ти си човек, който познава правилата и има намерение да ги спазва, след като си направиш адресната регистрация:
- посещаваш Meldestelle-то и правиш опит да регистрираш брат ти, като изрично подчертаваш че е от 2 седмици на гости при теб, но трябва да остане например за още 4 седмици (сега се преместваш, той ти помага за ремонт на жилището и т.н.) и ти по закон си длъжен да го регистрираш
- паралелно с това пишеш на наемодателя, че би желал брат да приемеш на гости брат си за период от 3...6 седмици (защото имаш нужда от помощ при преместването и т.н.) и ги молиш за указания как да постъпиш.
При този сценарий ти ще поставиш наемодателя ти пред свършен факт, но не вярвам да се стигне до предупреждение за прекъсване на наема. Все пак ти пращаш запитване до наемодателя само за едно твое намерение, Неудобството е, че за да го разиграеш успешно е необходим добър немски.

(2) още преди подписването на договора коментирате с наемодателя евентуален престой на брат ти за период от ххх седмици/месеца. При период по-дълъг от 3-4 месеца така е по-коректно, защото престоя на допълнителен човек означава увеличен размер на Nebenkosten. При този сценарий неудобството е за теб, защото ако след 3-4 месеца брат ти се премести, завишения размер на Nebenkosten за останалите месеци ще ти бъде възстановен едва след годишното изравняване на разходите.

@модератор/администратор
Моля заглавието на темата да бъде коригирано, така че да може да се намира при търсене или темата да бъде свързана с темата Запитване за адресна регистрация
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
velingrad
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот velingrad » 23 Декември 2013, 22:41:15

@******
при цялото ми уважение ( и ти знаеш, че не иронизирам), каква конкретика "в повече" при § 14 SächsMG Мисля, че и така става ясно- могат да изискват, могат и да не го правят- в повечето случаи го.
Няма практическа възможност, всеки детайл да бъде конкретен, при цялата джунгла от немски закони. В много случаи даже е полезно да няма конкретика, защото е в полза на нас, а не на администрацията ;-)
и адвокатите трябва от нещо да преживяват ;-)


p.p. ми избоде очите, но чаках все някой да възроптае [-o<
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Инфо за адресна резистрация

Мнениеот daisymm » 24 Декември 2013, 10:18:46

velingrad написа:@******
при цялото ми уважение ( и ти знаеш, че не иронизирам), каква конкретика "в повече" при § 14 SächsMG Мисля, че и така става ясно- могат да изискват, могат и да не го правят- в повечето случаи го.
Няма практическа възможност, всеки детайл да бъде конкретен, при цялата джунгла от немски закони. В много случаи даже е полезно да няма конкретика, защото е в полза на нас, а не на администрацията ;-) ...

Подобни текстове от най-общ характер в законите (не само немските) винаги са ме дразнили, макар че съм съгласен, че не е възможно да бъдат обхванати всички нюанси.

Изводът е - полза имат единствено адвокатите. За щастие, до този момент не ми се е случвало немски чиновник "да ми се качи на главата", поради подобни неконкретни законови текстове, макар че на моменти съм усещал колко много им се иска "да ми извият ръчичките още малко". Намерен е балансът и системата им работи. За нас остава възможността да се възползваме максимално от подобни "вратички", но кога ще се обърне страницата и всичко това ще се използва срещу неудобните/нежеланите - ще поживеем, ще видим ...

Хубави празници!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement