първият ми съвет е - продължавайте да четете, основно темите в подфоруми "Новобранец". По всеки един от въпросите ви има поне една тема, в която са се сблъскали най-различни мнения (често напълно противоположни). И една препоръка - не задавайте толкова разнообразни по характер въпроси в една тема. По-скоро намерете вече създадените теми и там поставете конкретните си въпроси (за жилище, Minijob, разходи и т.н.)
До момента не съм намерил никъде официален документ, който да казва "Тази минимална квадратура е задължителна за член от семейството" или "Х-членно семейство трябва да има Y-спални". Има само препоръки (нещо от рода на > 12 кв.м. на човек). По-скоро много наемодатели с "малки" (за стандарта на немците) апартаменти могат да използват това като формална причина за отказ, защото сте чужденци и то с малко дете. Семействата с малки деца са си нежелани. Виж например темата Проблеми със съседи заради шумcelevra написа:... Чух ,че в Германия квартирата трябва да има спалня за детето,спалня за нас....задължително ли е това? Не можем ли да живеем в по-малка,кой ще ни го забрани и защо?
Kaution се плаща заедно с първия наем. Може да се договорите да го платите с първия и втория наем. Връща се най-късно до края на годината, следваща годината на вашето напускане. Т.е. ако аз напусна сега (06.10.2014) жилището си, наемодателят има право да ми забави връщането на Kaution-а до 31.12.2015. Ако бях напуснал на 06.02.2014 жилището си, наемодателят ми пак щеше да има право да ми забави връщането на Kaution-а до 31.12.2015. Свързано е с периода на отчитане на различните потребления (тези, които се отчитат веднъж годишно и влизат в Nebenkosten).celevra написа:Другото,което искам да знам е : когато плащаме Кауцион при наемането на квартира,кога той се връща? Веднага след като напуснем или имат право да го бавят известно време?
Там, където се търсят и другите работни места - обяви за работа на трудови посредници, конкретни фирми, Agentur für Arbeit и др. Обявата трябва да съдържа "450 Basis" или "Minijob", но това не значи, че ще се получават 450 EUR/мес. Човек може да работи Minijob и за 250 EUR/мес. За момента 450 EUR/мес. е максимума, за да мине едно работно място за Minijobcelevra написа:...но мога да започна някаква Миниджоб до тогава.Къде да я търся?
По отношение на средствата за препитание, вижте например темата Месечни разходи на работещите в Германия.celevra написа:И нещо,което силно ме вълнува,какви средства ,ще са ни нужни там за да оцелеем 2 месеца,след като предполагам,че за тези два месеца в сметките ни няма да постъпват пари,а ще трябва да сме подготвени с тях от тук.Приготвили сме 3000 евро за квартира,но с колко може да преживява едно 3-членно семейство там,ако изключим квартирата?Ще живеем в град Триер.
И да не се уплашите! Ще срещнете мнения всякакви от 300 EUR/мес. до 1000 EUR/мес. само за храна за тримата. Свят голям, хора всякакви ...
До нови срещи!