• Advertisement

Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Мнениеот walko » 23 Март 2014, 16:51:22

В заглавието писах Берлин, но колегите ме увериха, че процедурата е сходна с всички големи градове!
Пиша това за всички които тръгнаха на сам след 01.01.2014г. Ако темата се доблира с друга моля модераторите да я премахнат.
Та значи: Живея в Берлин от година и половина, а от 4 мес. се опитвам да наема самостоятелно жилище.
Цените за едностайно такова са около 350 евро (плюс-минус 50) Говорим за топъл наем! Студения е само на хартия, и няма как да платите само него! (Нещо като "цена на стоката без ДДС" има я ама не може да се възползваш от това)
Търся обявите в: http://www.immobilienscout24.de или immowelt.de или http://kleinanzeigen.ebay.de/, а понякога и във вестник.
В БГ когато наемаш жилище харесваш 5-6 обяви, отиваш на оглед и след 2-3 дни размисъл казваш: Искам това! Обаждаш се и подписваш договор.
Тук НЕ Е така! Всичко е в обратен ред защото кандидатите са повече от жилищата, а процедурата прилича на интервю за работа, сиреч кандидатства се!
1) Първо прашам мейл или се обаждам за да получа дата и час за оглед! За мой късмет в 80% от случайте денят е събота или неделя! Все пак и аз съм на работа! После, на огледа сме средно 12-15 човека! Имам и рекорди 45, 50 или 67 човека! И всички искаме жилището! След първия месец вече не подбираш жилището, а е квото дойде!
2) Получаваме формуляр за кандидатстване. Попълвам на място или у дома, а после прашам по факс или мейл!
Този формулят е само за да бъде разгледана кандидатурата ми, и нищо не гарантира, но в него се искат и безумни данни: Наред с имена, гражданство, семейно положение, месторабота, нетна заплата, и адрес на работодателя, срочен или безсрочен е трудовия ми договор и местоживеене, често се иска и: Имам ли степен на инвалидност и каква, имам ли домашни животни, защо искам това жилище???, За какво ще ползват това жилище, Какви застраховки имам? Искали са ми и номер на банковата сметка. Имало е и въпроси колко повече от обявеното мога да платя и т.н.
3)Към горе посочения формуляр се прилагат документи по списък: Копие лична карта, Копия фишове за заплата за последните 3 мес., Бележка от предишние наемодател, че си бил коректен, понякога са ми искали и копие трудов договор, Дългово удостоверение ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е! ( нарича се Schufa Aukunf, вади се от офис на Easy Credit за 30 мин, срещу 25 евро, платени с карта ..... САМО с карта, този документ посочва какви още плащания имате ежемесечно от сметката си: кредити, лизинги, телефон, интернет......всички договори които сте имали в Германи и плащате по банка) И се счита за актуален ако не е по-стар от 4 месеца, ....после се вади пак
4) Понякога след изпращане на всички документи (10-15 страници) са ми искали и допълнителни, или да си намеря гарант, като и той изпраща същия набор документи. Случвало се е да се обаждат и на работодателя ми.
И всичко това е САМО за да кандидатствам, неща като защита на лични данни, тук не важат. Искат и лична карта и банкова сметка и ти казват ако щеш! Аз снимам документите и те са в Jpeg файлове, случвало се е да ми ги искат в PDF ..... в тях е и хляба и ножа, не ги интересува аз с каква техника разполагам, търсих скенер!
И така 3-4 или бог знае колко месеца! По 2-3 огледа на седмица В един момент ти казват че ако още искаш жилището може да го получиш, НО:
За жилище с наем 350 евро си пригответе за начало 1700-1800 евро защото: наем 350, плюс Kaution (Гаранция) около 750, плюс Provision ( комисионна за брокера) около 600 общо 1700 евро! Това е за празно жилище, с повече късмет има стара печка или стар хладилник ( но никога и двете) Няма маса, стол, шкаф, гардероб дори легло, (на земята се спи кофти, препоръчвам надуваемо за 30 евро на първо време :)) Елементарно обзавеждане 2-ра ръка е 500 евро.
И това при условие, че съм легално тук имам адресна регистрация, трудов договор, банкова сметка (Konto) и плащам данъци! Не знам как ще е за тези които са дошли със спалния чувал в колата и консерви за една седмица, но им желая успех! Само се чудя какви документи ще представят?
Има и особенни жилища: Само за стари хора, Само за социално и крайно нуждаещи се, Само за държавни служители, пише си го в обявата, и други кандидатури не се разглеждат!
И накрая добрата новина, ако оставите жилището в приличен вид гаранцията (Kaution) ви се връща, а ако има нещо за ремонт се вика майстор и неговата сметка се плаща от тази сума, а за вас остатъка.....ако има!
Но нещата не седят така за големите жилища с наеми над 1000-1500 евро! Ако някой може да си го позволи: Честито!
И последно: Има неписано правило, но вече три пъти брокери ми го казват: За да имаш шанс да получиш жилище трябва декларирания нетен доход да е три пъти по-висок от наема за който се кандидатства,....значи за наем 330 евро поне 1000 нетна заплата официално! Лощото е че и тук много работодатели ни осигуряват на по малко от реалното, все пак не сме измислили ние укриването на данъци!
НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ!

Потребители благодарили на автора walko за мнението (общо 3):
daisymmBladerexvelingrad
Рейтинг: 13%
 
walko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 12 Ноември 2013, 14:34:23
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Мнениеот daisy » 23 Март 2014, 22:28:40

Честно да си призная, и на мен са ми се виждали понякога твърде лични въпросите, които задават в тези формуляри - причини за смяна на жилището или пълни координати на предишния наемодател. И като ги дам, какво? Ще му се обадят ли? Или на шефа ми? :mrgreen:

Има проектозакон, според който таксите за агенцията за недвижими имоти ще са за сметка на поръчителя (т.е. Наемодателя). Чух по новините, че става въпрос за 2015 г.

Нашето жилище е голямо и го намерихме без агенция след едномесечно търсене. Понякога е и въпрос на късмет.
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Мнениеот velingrad » 24 Март 2014, 00:22:31

Смятам да се намеся с основна информация:
SCHUFA не струва нищо, ако я ползваш 1 x в годината- тоест имаш право на 1 x годишно безплатно.
Дори и да платиш, не стува 25€ за някаква си фирма
а само 18,50€- unbefristet а не за 4 или каквито и да са там месеци. .
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Мнениеот walko » 24 Март 2014, 15:02:42

Искам да помоля Velingrad, да каже от къде да се получи безплатно или поне по-евтино Schufa!
Това може да е полезно на хората!
Но аз първо ходих да питам във Финансова служба, защото там са вадили преди време други мои колеги, но там една любезна леля ми обясни че от 2 години се издава само от Изи Кредит, Дойче фолкс банк или от интернет!
Аз опитах и в интернет https://www.meineschufa.de/index.php и там е 25 евро но се чака две седмици и идва по пощата! Само дето това за двете седмици разбираш чак като я заявиш и си дадеш номера на банковата сметка! А брокера на имоти не иска да чака толкова!
walko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 12 Ноември 2013, 14:34:23
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Наемане на жилище! (Берлин) Процедура!

Мнениеот daisymm » 24 Март 2014, 15:51:50

walko написа:Искам да помоля Velingrad, да каже от къде да се получи безплатно или поне по-евтино Schufa!
Това може да е полезно на хората!


Необходими са само няколко кликвания в линковете, които velingrad е дал ...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement