Пиша това за всички които тръгнаха на сам след 01.01.2014г. Ако темата се доблира с друга моля модераторите да я премахнат.
Та значи: Живея в Берлин от година и половина, а от 4 мес. се опитвам да наема самостоятелно жилище.
Цените за едностайно такова са около 350 евро (плюс-минус 50) Говорим за топъл наем! Студения е само на хартия, и няма как да платите само него! (Нещо като "цена на стоката без ДДС" има я ама не може да се възползваш от това)
Търся обявите в: http://www.immobilienscout24.de или immowelt.de или http://kleinanzeigen.ebay.de/, а понякога и във вестник.
В БГ когато наемаш жилище харесваш 5-6 обяви, отиваш на оглед и след 2-3 дни размисъл казваш: Искам това! Обаждаш се и подписваш договор.
Тук НЕ Е така! Всичко е в обратен ред защото кандидатите са повече от жилищата, а процедурата прилича на интервю за работа, сиреч кандидатства се!
1) Първо прашам мейл или се обаждам за да получа дата и час за оглед! За мой късмет в 80% от случайте денят е събота или неделя! Все пак и аз съм на работа! После, на огледа сме средно 12-15 човека! Имам и рекорди 45, 50 или 67 човека! И всички искаме жилището! След първия месец вече не подбираш жилището, а е квото дойде!
2) Получаваме формуляр за кандидатстване. Попълвам на място или у дома, а после прашам по факс или мейл!
Този формулят е само за да бъде разгледана кандидатурата ми, и нищо не гарантира, но в него се искат и безумни данни: Наред с имена, гражданство, семейно положение, месторабота, нетна заплата, и адрес на работодателя, срочен или безсрочен е трудовия ми договор и местоживеене, често се иска и: Имам ли степен на инвалидност и каква, имам ли домашни животни, защо искам това жилище???, За какво ще ползват това жилище, Какви застраховки имам? Искали са ми и номер на банковата сметка. Имало е и въпроси колко повече от обявеното мога да платя и т.н.
3)Към горе посочения формуляр се прилагат документи по списък: Копие лична карта, Копия фишове за заплата за последните 3 мес., Бележка от предишние наемодател, че си бил коректен, понякога са ми искали и копие трудов договор, Дългово удостоверение ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е! ( нарича се Schufa Aukunf, вади се от офис на Easy Credit за 30 мин, срещу 25 евро, платени с карта ..... САМО с карта, този документ посочва какви още плащания имате ежемесечно от сметката си: кредити, лизинги, телефон, интернет......всички договори които сте имали в Германи и плащате по банка) И се счита за актуален ако не е по-стар от 4 месеца, ....после се вади пак
4) Понякога след изпращане на всички документи (10-15 страници) са ми искали и допълнителни, или да си намеря гарант, като и той изпраща същия набор документи. Случвало се е да се обаждат и на работодателя ми.
И всичко това е САМО за да кандидатствам, неща като защита на лични данни, тук не важат. Искат и лична карта и банкова сметка и ти казват ако щеш! Аз снимам документите и те са в Jpeg файлове, случвало се е да ми ги искат в PDF ..... в тях е и хляба и ножа, не ги интересува аз с каква техника разполагам, търсих скенер!
И така 3-4 или бог знае колко месеца! По 2-3 огледа на седмица В един момент ти казват че ако още искаш жилището може да го получиш, НО:
За жилище с наем 350 евро си пригответе за начало 1700-1800 евро защото: наем 350, плюс Kaution (Гаранция) около 750, плюс Provision ( комисионна за брокера) около 600 общо 1700 евро! Това е за празно жилище, с повече късмет има стара печка или стар хладилник ( но никога и двете) Няма маса, стол, шкаф, гардероб дори легло, (на земята се спи кофти, препоръчвам надуваемо за 30 евро на първо време

И това при условие, че съм легално тук имам адресна регистрация, трудов договор, банкова сметка (Konto) и плащам данъци! Не знам как ще е за тези които са дошли със спалния чувал в колата и консерви за една седмица, но им желая успех! Само се чудя какви документи ще представят?
Има и особенни жилища: Само за стари хора, Само за социално и крайно нуждаещи се, Само за държавни служители, пише си го в обявата, и други кандидатури не се разглеждат!
И накрая добрата новина, ако оставите жилището в приличен вид гаранцията (Kaution) ви се връща, а ако има нещо за ремонт се вика майстор и неговата сметка се плаща от тази сума, а за вас остатъка.....ако има!
Но нещата не седят така за големите жилища с наеми над 1000-1500 евро! Ако някой може да си го позволи: Честито!
И последно: Има неписано правило, но вече три пъти брокери ми го казват: За да имаш шанс да получиш жилище трябва декларирания нетен доход да е три пъти по-висок от наема за който се кандидатства,....значи за наем 330 евро поне 1000 нетна заплата официално! Лощото е че и тук много работодатели ни осигуряват на по малко от реалното, все пак не сме измислили ние укриването на данъци!
НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ!