• Advertisement

Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот daisymm » 4 Юни 2014, 10:40:27

В този тема предлагам да се публикуват препратки към източници на официална информация на български език, засягаща различни важни теми от ежедневието. Целта е да подкрепим всички онези, на които предстои да се заселят в Германия.

Ако информацията се отнася за конкретен проблем (напр. здравно осигуряване, интеграционни курсове и т.н.), моля да бъде прикачена към подходяща тема в съответния подфорум. Желанието ми е темата да има изцяло информативен характер, така че ви моля да ограничите коментарите от общ характер.

Предлагам и първите материали:

Пътеводител за български и румънски граждани в Дуисбург
Добре дошли в Гелзенкирхен
Пътеводител за живот и работа в Германия (издание на Diakonie Nordrhein-Westfalen)

Етикети към темата: Германия, миграция, емиграция, имиграция, емигрант, имигрант, първи стъпки, живот, работа, информация
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
svhristova
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Пътеводител за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот svhristova » 4 Юни 2014, 23:01:04

Здравейте,

Наскоро четох: „Знанието е защита! Какво би трябвало да знаете, за да работите успешно в Германия“

http://www.faire-mobilitaet.de/bg/infor ... 188b4dc422

Имам и друга информация: За родители с деца в училищна възраст от България и Румъния в Дортмунд. Препратката е на немски, но ще опиша накратко:

Diakonisches Werk Dortmund und Luenen
http://www.diakoniedortmund.de/index.php?id=526

Първо е, че има служители, които говорят български и румънски. Предлагат помощ за:
- Училище - записване на детето в училище, придружаване на родителите при родителска среща
- Живот в Германия - информация за престоя, регистрация, пари за възпитание, детски добавки, учреждения
- Живот в Дортмунд - възможности за семеен отдих, възможности за връзка с други организации и институции

Телефон: 0157 34 63 01 88 - (Госпожа Смит BG)

Дерзайте!

Потребители благодарили на автора svhristova за мнението (общо 2):
paolami99daisymm
Рейтинг: 8%
 
svhristova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Снимки: 1
Регистриран на: 28 Април 2013, 04:02:30
Благодарил: 18 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Пътеводител за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот zlateto » 8 Юни 2014, 12:16:05

Извинявам се, ако не е по темата !

Европейска асоциация за въпросите на работниците мигранти

Те не са второ качество европейци

От началото на годината в провинция Райнланд-Пфалц е в ход проект, предназначен да помага на работниците мигранти от България и Румъния. А те определено имат нужда от помощ, казва пред Дойче веле юристката Мария Димчева.

ДВ: С влизането в сила на възможността за свободен избор на работно място и за българи и румънци, във федералната провинция Райнланд-Пфалц стартира проект, наречен "Начално обучение и консултиране на работници мигранти". Как се стигна до "задействането" на проекта и от какъв вид помощ имат нужда работниците?

- Работницитe мигранти по начало изпитват голяма нужда от информация по отношение на германското трудово и социално законодателство. Някои работодатели се възползват от този факт, както и от липсата на достатъчно владеене на немския език, и наемат мигрантитe при условия на труд, които не съответстват на законовите изисквания в Германия.

Райнланд-Пфалц е провинция, в която мигрантитe са заети преди всичко в производството на вино, плодове и зеленчуци. Проектът, който се изпълнява от Европейската асоциация за проблемите на работниците мигранти, е насочен към временно заетите - предимно румънци, българи, поляци и унгарци. Ние им предлагамe безплатнa консултация и обучение на място, включително на румънски и български език. Убедени сме, че само този, който знае правата си, може да ги защитава.

Европейската асоциация за проблемите на работниците мигранти се застъпва за правото на консултация на работниците мигранти на техния майчин език и именно в тази връзка от началото на 2014 година работим по проекта "Начално обучение и консултиране на работници мигранти", който се финансира от Министерството на социалните въпроси, труда, здравеопазването и демографията в провинция Райнланд-Пфалц и със средства на Европейския социален фонд.

ДВ: До момента към вас са се обърнали около 100 души. Какви са обичайните проблеми, които споделят, и какво можете да направите за тях? И още нещо - ако има експлоатация, кои се явяват експлоататорите?

- В някои от установенитe от нас случаи работниците мигранти получават трудово възнаграждение, което е по-ниско от тарифнатa работна заплата /когато има такава/ или е значително под обичайното за района трудово възнаграждение. Всъщност тази наша констатация кореспондира с едно изследване на германската Агенция по труда, според което всеки втори eмигрант от Източна Европа получава до 40 процента по-ниска заплата.

Много често работниците полагат извънреден труд, който не им се заплаща - например в селското стопанство по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. Освен това те биват настанявани в места за подслон - т.нар. контейнери, разположени на полето или на строителната площадка, където условията на живот често са недостойни: по 4-5 души живеят в малка стая без гардероб, маса, столове и хладилник, a общите санитарни и кухненски помещения са недостатъчни за всички, пестеливо оборудвани или мръсни.

В сферитe на строителството, селското стопанство, почистването на сгради, месопреработвателната промишленост, транспортa и логистикатa не са рядкост случаитe, в които работниците мигранти се сблъскват с добре организирани престъпни мрежи на пазара на труда, с участието и на чуждестранни агенции за трудово посредничество /например румънски/ и чуждестранни фирми в качеството си на подизпълнители /включително български/.

ДВ: Може ли да се каже, че прогнозите за увеличение на притока от българи и румънци към Германия са се сбъднали? Какво се наблюдава в Райнланд-Пфалц и към кои сфери се насочват новопристигналите?

- Според актуалните данни, през първото тримесечие на 2014 г. в Германия са емигрирали 29 000 българи и румънци, което представлява увеличение с 48 процента в сравнение със същия период на миналата година. От същите тези данни става ясно, че към края на март 2014 година в Германия живеят 155 795 трудоспособни българи и само 10 223 от тях са безработни, което представлява 16,3 на сто. Всички други са заети чрез трудов договор, сезонна работа или еднолична фирма. Социални помощи получават около 17,6 процента.

Подобни са показателите и за останалите групи мигранти в Германия. На този фон дискусията по отношение на "натиска върху социалната система" от страна на новопристигнали българи и румънци може да се приеме по-скоро за популистка и обслужваща определени политически интереси, отколкото за обективно обоснована. Българските и румънските граждани имат всички права на граждани на Европейския съюз и могат да се ползуват неограничено от всички предоставени свободи. Няма и не може да има "второ качество европейци".

ДВ: В рамките на проекта се осъществяват и акции на открито. Какво представляват те и как предвиждате да развивате проекта нататък?

- Работата на терен осигурява на работниците мигранти лесен и небюрократичен достъп на майчиния език до необходимата им трудово-правна информация. Благодарение на благоприятните климатични условия тази година, ние работим на терен още от март, като предоставяме информация за установените немски трудови и социални стандарти на работниците мигранти там, където те работят или живеят в Райнланд-Пфалц. За малки групи организирамe безплатни семинари извън работното време, където дискутирамe важни трудово-правни въпроси, които занимават работниците мигранти. Разбира се, надяваме се, че срокът на изпълнение на проекта ще бъде продължен, тъй като работниците мигранти все повече се нуждаят от информация и съвети. Защото все по-чести стават случаите, в които работодателите злоупотребяват с тежкото социално и икономическо положение на работниците имигранти от България и Румъния, принуждавайки ги да работят при несправедливи условия на труд. Увеличава се и броят на идентифицираните жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

http://www.dw.de/%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0 ... a-17690944
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението (общо 2):
paolami99daisymm
Рейтинг: 8%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Пътеводител за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот zlateto » 29 Август 2014, 16:35:49

Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението (общо 2):
iniutadaisymm
Рейтинг: 8%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот daisymm » 10 Септември 2014, 21:30:57

Публикувам поредния материал, съдържащ полезна информация по различни теми от ежедневието на имигрантите. Справочникът достига до вас благодарение на любезното съдействие на г-жа Нина Каменова, която е негов автор и притежател на авторските права.

Информационен справочник за българите в Бавария

Искам да благодаря специално и на потребителя Gabinova, която направи връзката между нас и г-жа Каменова.

Важна забележка:
Издателят на тoзи справочник, г-жа Нина Каменова, не носи и не поема никаква отговорност за верността и изчерпателността на посочената по-долу информация. Всички данни са без гаранция и предoставени доброволно и единствено от физически лица и институции за публикуване в справочника. В следствие на това oстава запазенo правото за промени и корекции на информацията относно лица, услуги, организации, клубове, инициативи и институции, посочени в справочника.

Справочникът е изработен на 01.01.2014.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот estira » 11 Септември 2014, 09:09:41

Супер, само искам да добавя, че някои неща в справочника са неточни или остарели. Не се доверявайте на дадена информация, само защото някъде пишело така! По-добре питайте пак във форума :)
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот daisymm » 24 Септември 2014, 15:47:34

estira написа:...Не се доверявайте на дадена информация, само защото някъде пишело така! По-добре питайте пак във форума :)

Абсолютно съгласен с коментара, но в същото време промяната на информацията е неизбежна. Просто нещата в сферата на миграцията и свързаното с нея законодателство са много динамични.

В случая авторката на материала е обърнала внимание върху това още в началото на документа. Моля всеки един, който има желание за съдействие и забележи неточности специално в този документ (забележете - изготвен от българи за българи =D> ), да ги сподели в темата и в същото време да се свърже директно с неговата авторка. Данните за контакт ги има в брошурата. ЗАЕДНО можем да бъдем по-полезни..
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот zlateto » 4 Март 2015, 16:48:26

Добре дошли в Германия. Информация за имигранти

На следващите страници ще намерите:

:arrow: важна информация за Вашия живот в Германия
:arrow: полезни телефонни номера, съвети за четива и адреси за контакт
:arrow: съвети, които ще улеснят ежедневието Ви
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот daisymm » 4 Май 2015, 15:28:16

..

Информационен справочник за българите в Бавария (2015)


Важна забележка:
"Информационен справочник за българите в Бавария" е предоставен с любезното съдействие на неговия автор, госпожа Нина Каменова, и е със запазени авторски права в Германия и България. Единствен собственик на авторските права, както в Европейския съюз, така и извън него е госпожа Нина Каменова. Издателят на тoзи справочник не носи и не поема никаква отговорност за верността и изчерпателността на посочената информация. Всички данни са без гаранция и предoставени доброволно и единствено от физически лица и институции за публикуване в справочника. В следствие на това oстава запазенo правото за промени и корекции на информацията относно лица, услуги, организации, клубове, инициативи и институции, посочени в справочника.

Последна актуализация: 01.02.2015
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
ge0rg1
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието

Мнениеот zlateto » 17 Октомври 2015, 14:27:10

Швебиш Гмюнд (Schwäbisch Gmünd): Наръчник за добре дошли

Пътеводителят обръща внимание не само на важни въпроси свързани с живота в Швебиш Гмюнд, но и на специфичните особености на федерална провинция Баден-Вюртемберг.
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement