• Advertisement

Насоки за преместване в Германия

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Re: Помощ за Германия, моля...

Мнениеот Esme » 30 Юни 2014, 21:23:12

dinkova написа:5. Има ли българи по градове, който биха помогнали за ориентиране и помощ с документи на новопристигнали мигранти, естествено с/у заплащане? Или към кого може да се обърнем за помощ, като пристигнем?

Ако се установите в Хайделберг ще помогна с каквото мога. Естествено без заплащане.
dinkova написа:Явно трябва да се внимава с българите в чужбина - не всички са добронамерени.
п.с. Ощипана го раздавам, но и вашето не е по-различно. Не се притеснявайте от новите мигранти, няма да заемат работните ви места, та те са неграмотни и не са велики, като вас. Успя ли да сметнеш, че не съм на 40 год. с пакет?

Честно казано нито един недобронамерен коментар не прочетох освен този твой.
Всички бяха обективни. А можеше никой да не отговори. Или да те излъжат, че всичко е цветя и рози.

Хубавото на този форум е, че хората наистина помагат. Подрязването на криле също е помощ, особено ако една от перспективите е сама да си ги счупиш малко след като излетиш.
Esme
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 127
Регистриран на: 26 Януари 2014, 01:14:30
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 59 пъти
Благодарено: 73 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот Stojan » 30 Юни 2014, 23:54:16

Госпожо Динкова,
нямате основание да се сърдите, но и нямате основание да се притеснявате чак толкова! Немският език е абсолютно задължителен най-малко на Б2. Потърсете и вижте за какво става дума. Гледане на деца без език - това го няма никъде в Германия. Тия деца нали трябва да се развиват. За Вашите деца не се притеснявайте изобщо. Те ще научат бързо немски, особено ако имат интерес. Предполагам, че във форума няма да се намери български родител, който да не се е учудил колко бързо са научили немски децата му!
Въпрос. Защо мъжът Ви се цанѝ при немска фирма от Стара Загора. Защо не се цанѝ в истинска немска фирма от Германия. Самата комбинация "немска+Стара Загора" ми намирисва на експлоатация, във всеки случай е малко подозрителна. И пак във всеки случай да Ви предупредя, че ако работи с други българи, немския ще го практикува на касата в АЛДИ. Това ли е целта?
Сега хубавата страна на нещата. Като заварчик в Германия се печелят добри пари - 2.700 - 3.300, че и доста повече. Всичко зависи от квалификацията. И тъй като никой не се е родил научен - има курсове за по 1.500 € със съответните изпити, които са по 200 - 300 евро. Не се плашете от цените, защото разходите по квалификацията се свалят от данъците, намаляват облагаемата маса.
Вече Ви казаха да се ориентирате към малък град. Това е тема сама за себе си. И вероятно във форума има писано достатъчно другаде. В малък град ще намерите по-евтино жилище. И то не е като в България. Качеството на живота е често и по-добро. Някоя германска панелка пò на изток. Спокойно! Качеството на панелката няма нищо общо с панелките в Дружбите в Русе. А за мъжа Ви ще е все едно къде е - той ще е по монтажи. За жилището Ви се каза по колко квадрата е най-добре като минимум. На първо време еднополовите деца могат да бъдат в една стая, но разликата ще по-осезаема по-късно и е по-добре да имат отделни стаи. За двете деца ще имате по 185 евро месечно детски, както и необлагаема сума от заплатата на мъжа Ви. Така че няма от какво да се плашите толкова на първо време. Важното е мъжът Ви да не отиде да работи някъде за 6 евро на час на българските германци от Стара Загора, че такива сме виждали и чували вече доста. Най-добре е да пишете как се казва тази известна фирма - ще Ви кажем веднага колко е известна. Така ще сте и по-спокойна, че мъжът Ви няма да е обект на измама от българи/германци/турци/ромове/др. Или си я запазете в тайна, но имайте едно на ум.
Ученето на немски език не става само с курсове. На много хора курсовете са им алиби. Ей го на: И курс минах, ама пак ми куца немският! Няма курс, който да може да помогне на човек без мотивация. Вие, примерно, сложихте ли си в къщи вече германска кабелна телевизия. Ей така - за свикване! Щом детето Ви се чувства сигурно в езика, не го обезсърчавайте - нека гледа малко телевизия първо. Като първи сблъсък с езика.
За сключването на брак с мъжа Ви не мога да ви дам друг съвет освен - сключвайте и толкова. Ще избегнете отговарянето на глупави въпроси. А разрешение от бащата на първото дете ще получите. Самостоятелна тема. Сега няма да се впускам.
Един съвет. Говорете/пишете от сега нататък само истината. Ако не искате да я кажете - не я казвайте, но това което кажете - нека да е самата истина. Не че сте казали нещо неистинно, но за всеки случай.
Животът е хубав и принадлежи главно на смелите.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот Буквоядец » 9 Септември 2014, 11:30:29

Здравейте,

предлагам безплатно съдействие на новопристигнали сънародници (изразяващо се в придружаване, съветване и при необходимост превод) при преминаване през следните административни процедури:
- предварителен преглед на трудов договор
- адресна регистрация в общината
- откриване на банкова сметка
- получане на Lohnsteuerkarte
- подписване на договор при наемане на жилище
- регистриране на номер за мобилен телефон
- записване към здравна каса
- записване в интеграционен курс
- записване при личен лекар/стоматолог
- записване в училище/детска градина

Поради доброволния и напълно безплатен характер на предложението ми, имам някои изисквания и и ограничения, които е добре да знаете предварително:
* с предимство се ползват семействата с деца
* като наемен работник мога да ви съдействам, само когато имам свободно време
* район на действие: Annaberg-Buchholz, Aue, Auerbach, Chemnitz, Hohenstein-Ernstthal, Limbach-Oberfrohna, Oelsnitz, Reichenbach, Schwarzenberg, Stollberg, Zschopau, Zwickau
* описаните дейности не ги движа аз и не съм ваш представител, а само ви придружавам и евентуално съветвам, вие сте активната страна в процесите
* не ви обещавам бързо и безпроблемно преминаване през административните органи, просто ще ви помогна да се ориентирате по-добре
* не предлагам нищо, което е различно от описаното по-горе

При интерес ми пишете тук или на ЛС.

Потребители благодарили на автора Буквоядец за мнението (общо 5):
slaveeLittledevilvelingradpaolami99estira
Рейтинг: 21%
 
Буквоядец
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 18 Юли 2014, 12:15:55
Местоположение: Fredrikstad
Благодарил: 70 пъти
Благодарено: 24 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот daisymm » 4 Ноември 2014, 19:33:39

Буквоядец написа:...предлагам безплатно съдействие на новопристигнали сънародници (изразяващо се в придружаване, съветване и при необходимост превод) при преминаване през следните административни процедури...

На такива предложения обикновено се гледа с предубеждение, дори с недоверие. За което сигурно хората си има достатъчно основателни причини.

Все пак, успех в начинанието!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот Littledevil » 5 Ноември 2014, 14:11:45

Здравейте на всички!

При все императивното задаване на въпроси във форума, ще пожертвам малко лично време да отговоря на някои от тях. Защото сме хора, все пак. И трябва да останем човечни. Много от писалите преди мен са дали ценни насоки. Заради това ще спестя време и нерви и ще сложа линкове към няколко брошури, които не е зле да прочетете:

http://www.knsb-bg.org/pdf/DGB_Fair_Wissen_bg_web.pdf (Какво трябва да знаете, за да работите успешно в Германия?)

http://muenchen-jobcenter.de/media/2013 ... rer_BG.pdf (Кратка информация на български език за български граждани, които наскоро са пристигнали в Германия)

http://faq4uni.files.wordpress.com/2014 ... n-2014.pdf (Информационен справочник за българите в Бавария)

Вие имате много въпроси, което е нормално, но няма как да очавате, че и да изисквате хората да се юрнат да Ви отговорят в детайли за всичко.

1. Към кой град ни препоръчвате да се насочим, поне в началото, при положение, че аз тепърва ще уча език и няма да работя, поне 5-6 месеца?
Изберете град, в който не е скъпо (наем за жилище), например в Северна Германия - Хановер е средно голям, наемите са поносими. В провинция Байерн е скъпо, Мюнхен и Регенсбург са едни от най-скъпите за живот под наем градове. Макар че преместването в конкретен град е свързано с конкретна работа. Не може да се отговори еднозначно на този въпрос.

2. Като науча език, каква работа мога да си потърся с моята специалност и стаж? Ако можете да ми ги напишете на български и немски. На български език нямам време да Ви пиша, но ще сложа линк на уебстраница, която да разгледате. За да работите по специалността си, се изисква да Ви бъде призната и дипломата. Четете тук (има информация и на други езици, не само на немски) - http://www.anerkennung-in-deutschland.d ... /index.php

3. Има ли някакво задължение да сме в жилище и децата да си имат собствени стаи или може да е по-малко жилището и да се тъпчем, като в дядовата ръкавичка с оглед на това, че ще е по-евтина квартирата?

Ако децата са над определена възраст, се изисква всяко да си има собствена стая. Ако са от различен пол (без оглед на възрастта) - също. Не мога да дам детайли, защото не съм се сблъсквала все още с тези изисквания.

4. С каква сума трябва да разполагаме, като за начало в Германия за квартира, училище, храна, езиков курс, пътни и т.н. за да не спим по пътищата?

С немалка сума.
а) Депозит за жилище (мин. 2 наема без включен консуматив) + да имате за наем за 3-4 месеца напред - грубо това са към 3 600 евро (ако наемът без консумативи е 600 евро, да речем). В консумативите не влизат интернет, телефон, ток. Понякога дори не са включени и разноските за отопление.
б) за храна, за сметки - за първите 3-4 месеца - вероятно към 2 000 евро
в) курс по немски език - на фона на други чужди езици, курсът по немски е с по-висока цена (най-евтината платена от Вас самите възможност е в някое VHS училище за изучаване на чужди езици - http://www.vhs.de/е 300 евро за 100 учебни часа.) До завършване на Б2 ниво са грубо 800 учебни часа, т.е. 8 модула по 100 часа всеки. Ако всеки модул струва по 300 евро, това прави към 2 400 евро на човек. Времетраенето зависи от интензитета на занятията, но вероятно за около 1 година се стига до ниво Б2 без проблеми и с добро научаване на материята. Много от езиковите школи имат лятна ваканция, което налага принудителна пауза от 2 месеца.
Можете да изкарате и интеграционен курс, който при доказване на доходи може да бъде частично или дори изцяло безплатен за Вас, но това вече се смята на място, не може да се предвиди от сега: http://www.bamf.de/DE/Willkommen/Deutsc ... -node.html
г) За пътни разноски също не може да се предвиди, защото зависи каква покъщнина ще си пренесете с Вас. Има разни фирми, които превозват цели контейнери с багаж и покъщнина. Просто си зависи. Иначе автобусния билет е средно 100 евро на човек. Самолетът по дефиниция го изключих като възможност. А с кола от България до Германия си има специфики не само относно колко гориво ще изхарчите и какво ще си пренесете, но и това, че с български номера можете да шофирате максимум 6 месеца в Германия. Ако колата е стара и няма да мине ТЮФ, то ще трябва да си я върнете в България. Много е изписано по въпроса във форума, разровете се и прочетете внимателно.

5. Има ли българи по градове, който биха помогнали за ориентиране и помощ с документи на новопристигнали мигранти, естествено с/у заплащане? Или към кого може да се обърнем за помощ, като пристигнем?
Има, но не на всички може да се разчита. По-скоро трябва да търсите съдействие от служби като Diakonie (http://www.diakonie.de/ ), Caritas (http://www.caritas.de/), в които по различни проекти ангажират социални работници с български език. Има и доста фейсбук групи на общности в различни немски градове, които биха били полезни за Вас, когато вече сте избрали в кой град ще се преместите.

Имайте предвид, че много българи помагат съвсем доброволно и безкористно, но също има и доста измамници, които търсят единствено финансови облаги без да свършат никаква полезна работа.

6. Може ли някой да помогне за превод на автобиография, за да се кандидатства от България?
Сигурно много хора могат да помогнат с написване на читава автобиография, но това коства време и концентрация. Да не говорим, че не става просто за 1 час. Трябва да се опише коректно трудов опит, образовнаие, квалификации. Нещата, които ще опишете в биографията, ще трябва да можете и да докажете със съответни документи. А биографията сама по себе си е абсолютно недостатъчна за кандидатстване за каквато и да е позиция. Трябва за конкретната позиция да приложите и мотивационно писмо (Bewerbung се нарича на немски).

7. Кое е по-добре да сключим брак или да сме без брак, като пристигнем в Германия?
Категорично е по-добре да имате сключен брак, защото от това се определят доста неща, включително данъчната класа, която ще се води за всеки от съпрузите. Има също и значение при смятане на минималния доход за съществуване на член от семейството. Много бюрократични пречки не са пречки, когато имате брачно свидетелство.

Всичко добро!

Потребители благодарили на автора Littledevil за мнението (общо 5):
gsmsoftslaveenasko1978velingradgb39
Рейтинг: 21%
 
Аватар
Littledevil
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 9 Август 2010, 16:50:27
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 42 пъти

Re: Помощ за Германия, моля...

Мнениеот Littledevil » 5 Ноември 2014, 14:26:56

dinkova написа: Това, че българи, които вече са навлезнали в живота, езика и тн. обясняват на такива като мен, че е трудно, граничещо с невъзможно за мен е най-малко злонамерно. След като не можеш да помогнеш, по-добре си премълчи, защо трябва да ми обясняваш, колко малко знам, колко съм наивна и греша. Може би, тези като мен имат нужда от малко кураж и разяснение за някой неща. Няма как , дори за месец да се изчете всичко, аз лично четох една седмица и съм задала въпроси, които не намерих отговор или поне такъв, който да разбера.
Вие на кой ми отговорихте конкретно?
...
Явно трябва да се внимава с българите в чужбина - не всички са добронамерени.
п.с. Ощипана го раздавам, но и вашето не е по-различно. Не се притеснявайте от новите мигранти, няма да заемат работните ви места, та те са неграмотни и не са велики, като вас. Успя ли да сметнеш, че не съм на 40 год. с пакет?


И малък съвет, независимо, че е непоискан - спестете обидите, защото горе цитираното си е чиста обида. Вие търсите помощ и е добре да четете всеки пост и да помислите над него. Истината е, че, ДА, почти невъзможно е човек да си осигури обикновен живот без луксове, ако дойде в Германия без добро образование, без доказуем практически опит, без немски език (поне!) и без начален капитал. Ако имате средно-специално образование, няма да Ви го признаят. За някои професии, за да се признае висшето, се изисква сложничка процедура, свързана с набавяне на документация и превеждането и, както и с доказуеми практически часове по конкретната специалност. Не трудов стаж, а самата практика, докато човек е бил в университета. Немците си имат достатъчно нискоквалифицирани работници, така че те преимуществено заемат места и за разносвачи на вестници, за пощенски пратки, за чистачи. Те имат предимството, че боравят с немски език. Вие го нямате. Всички, които са писали по темата, са писали добронамерено. Кой е луд да си загуби лично време в писаници заради едното заяждане според Вас?

И ако очаквате, че само след 1 седмица четене можете да добиете представа - ами, 1 седмица не стига. Пиша това съвсем чистосърдечно. Още повече въпроси ще изникнат, когато наближи преместването Ви. Трудно се намира работа, от разстояние - почти гранични с невъзможното (освен ако не сте компютърен специалист или научен работник). Още по-трудно се намира жилище от разстояние. Като Ви извикат на огледи, трябва да идете тогава, когато Ви кажат. Имат право и да поискат документ, удостоверяващ доходите (трудов договор). Тогава какво ще правите? И всичко това без немски език. И прочее детайли...

Успех в подготовката Ви!

Потребители благодарили на автора Littledevil за мнението:
velingrad
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Littledevil
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 9 Август 2010, 16:50:27
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 42 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот Буквоядец » 6 Ноември 2014, 13:12:25

****** написа:
Буквоядец написа:...предлагам безплатно съдействие на новопристигнали сънародници (изразяващо се в придружаване, съветване и при необходимост превод) при преминаване през следните административни процедури...

На такива предложения обикновено се гледа с предубеждение, дори с недоверие. За което сигурно хората си има достатъчно основателни причини.

Все пак, успех в начинанието!

Всъщност няма голям интерес към предложението ми, но то така или иначе си остава в сила. До момента с мен се свърза само един човек. Предполагам, че успях да му дам едно рамо, но и някои неща не успяхме да задвижим, поради липса на каквато и да е подготовка (основно документи) от негова страна.

Все пак той вече си има адресна регистрация, банкова сметка, здравна застраховка, осигурителен номер и наето жилище. Всичко това след (малко предварителна подготовка от моя и негова страна) стана в рамките на 3-4 часа. Просто нещата се получиха добре :-"

Потребители благодарили на автора Буквоядец за мнението (общо 4):
Doroteya_Gslaveeboyko123velingrad
Рейтинг: 17%
 
Буквоядец
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 18 Юли 2014, 12:15:55
Местоположение: Fredrikstad
Благодарил: 70 пъти
Благодарено: 24 пъти

Re: Насоки за преместване в Германия

Мнениеот slavee » 7 Ноември 2014, 20:47:04

Буквоядец написа:
****** написа:
Буквоядец написа:...предлагам безплатно съдействие на новопристигнали сънародници (изразяващо се в придружаване, съветване и при необходимост превод) при преминаване през следните административни процедури...

На такива предложения обикновено се гледа с предубеждение, дори с недоверие. За което сигурно хората си има достатъчно основателни причини.

Все пак, успех в начинанието!Все пак той вече си има адресна регистрация, банкова сметка, здравна застраховка, осигурителен номер и наето жилище. Всичко това след (малко предварителна подготовка от моя и негова страна) стана в рамките на 3-4 часа. Просто нещата се получиха добре :-"

Браво,добрите дела се връщат по един или друг начин,поклон от мен.
slavee
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2014, 08:40:36
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Предишна

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement