• Advertisement

Заселване в Германия.

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Заселване в Германия.

Мнениеот l000p » 17 Септември 2014, 02:23:38

Поредната тема ще кажат повечето от вас. :-({|= Но за мен и моето семейство не е така, за мен това ще е или поне се надявам, че ще е една доста информативна компилация от мнения, съвети, критики (конструктивни! другото е просто змии и гущери), линкове с полезна информация и т.н..
Окай по същество. Здравейте, името ми за сега ще запазя в тайна, но ми е много приятно и вълнуващо, че се регистрирах тук, защото този форум очаквам да ми даде информация от самият източник - емигриралите българи в Германия.
Ще кажа 2-3 думи за мен, аз съм едно объркано тиинче на 19 години, което до преди 2 седмици живееше и работеше на морето. Така живеейки си най-безгрижно 3 месеца се прибрах вкъщи и още от прага моите, бих казал "мотивирани" родители, ме посрещнаха с новината, че продават нашата къща и че скоро ще трябва да наричам някое местенце в Германия свой дом. :-({|=
Сами се досещате, че на момче на моите години такова начинание му се струва доста вълнуващо, приключенско, а и доста радостно, защото така или иначе щях да емигрирам другия месец в Англия. (Май не станаха 2-3 думи, извинявам се.) Тази година завърших и това лято работих първата си сериозна работа(като спасител). Определям се като доста оправен, настойчив, инатлив (е това не винаги помага :mrgreen: ) и интелигентен човек, така че тази крачка не ме притеснява, даже напротив нямам търпение да направя каквото мога, за да може моето семейство и аз да се устроим добре в Германия.
Искам да Ви попитам някои неща, мой, мили съфорумници. Ще започна с това, което е най-важно като отидеш в чужда страна, езиковата бариера.
1. До каква степен е проблем това, че не говорим Немски? С брокерите ще се оправим, ако съдя по запитванията на които ми отговориха.(на английски) Но проблем ли ще е това при закупуването на недвижимо и движимо имущество? Чух че имало професия доверен преводач, които съдейства при прехвърлянето на собствеността. Ако това е вярно бихте ли ми препоръчали някой такъв?
2. Има ли някаква разлика в данъците, таксите, процедурите по прехвърляне, заради това че сме емигранти?
3. Някой закупувал ли е имот в Германия и какво представлява процедурата, колко бързо протича, след колко най-късно влизаме във владение на закупения имот и така нататък, ако се сещате за някакви тънкости кажете ми ги МОЛЯ ?!
4. Завърших техникум по туризъм с квалификация като ресторантьор, някои изобщо ще ми признае ли професионалното обучение? Да се надявам ли изобщо?
5. Имам сертификат от БЧК за преминат курс за спасител на плувни басейни. На курса ни казаха, че сертификата е приет от международната федерация по водно спасяване ILS (International Life Saving) и ILSE (International Life Saving Federation of Europe), хубаво ама швабите приемат ли ни сертификатите ? Какво е заплащането на воден спасител ? Ако има някой колега нека сподели :).
6. Майка ми е със специалност Рехабилитатор, тази професия "на мода" ли е там ? ( :mrgreen: )
7. Моите родители искат да закупят къща в покрайнините на града, докато на мен ще оставят пари за апартамент, искам да попитам какво значи Hausgeld виждам, че варира доста (не бързайте с отговора на този въпрос, има време докато си купя апартамент) ?
8. Как седи въпросът с гражданската отговорност на колите? Чух че се изискват застрахователни истории от компаниите с които си сключвал застраховка гражданска отговорност в България, за да може да докажеш, че си опитен шофьор? Имам книжка от 1 година и нямам застрахователна история, защото моята кола е на името на баща ми, ще плащам ли огромни застраховки? Може ли ако дадена кола е застрахована на друг на името аз да я карам? След колко време трябва да сменя българските номера ако дойда с автомобил там? Мога ли да карам с българска ГО преди да сменя номера?
9. Търсих информация относно здравното осигуряване(застраховане), но намерих такава от преди години, а според мен нещата са се изменили доста. Ако някой даде информация или източник на такава благодаря!
За сега това се сещам. Благодаря на всеки отзовал се с информация искрено!

П.П Имам идея да направя блог или дневник в които да опиша случващото се около преселването, мисля че на новобранците това ще им е интересно, надявам се и на някои от вас. :)
l000p
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Септември 2014, 00:51:28
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Заселване в Германия.

Мнениеот bknf » 17 Септември 2014, 06:50:13

Здравей. По много от тия въпроси е обсъждано и има много сходни теми - особено за леките коли, застраховките и т.н.
Седни тия дни и почвай да четеш. Същото се отнася и до ученето на немския.
Относно спасителите.. може и без пари да го правят, не знам (Ostsee-Nordsee).
Е това е Hausgeld: http://de.wikipedia.org/wiki/Hausgeld_(Wohnungseigentum)

Та значи, решили сте да продавате къщата и да търсите такава в Германия, без да има някой от вас сключен договор за работа/ работно място - правилно ли разбирам? И на кое място ще отидете?

Линка нещо не работи - а е същия. Трябва да натиснеш там на - Suche nach „Hausgeld (Wohnungseigentum) in anderen Artikeln, и после на - Hausgeld (Wohnungseigentum).

2. Има ли някаква разлика в данъците, таксите, процедурите по прехвърляне, заради това че сме емигранти
Според мен, няма значение че сте чужденци (Аusländer). Думата емигранти, май няма правен аналог, освен ако не сте бежанци (Аsylberechtigte).

3. Някой закупувал ли е имот в Германия и какво представлява процедурата, колко бързо протича, след колко най-късно влизаме във владение на закупения имот
Има тънкости разбира се, но в зависимост и от самия обект, състоянието му, дали има наематели, и също така кой ви го продава.

4. Завърших техникум по туризъм с квалификация като ресторантьор, някои изобщо ще ми признае ли професионалното обучение
Тоест, сервитьор? хотели и ресторанти из Германия много, но къде ще си намериш такава работа и каква - не знам.

6. Майка ми е със специалност рехабилитатор
мисля че да, но трябва да се проучи тоя въпрос - първо преведете си го на немски, после в кои области се изпозва

7. Моите родители искат да закупят къща в покрайнините на града
а не е ли по-добре да се почне първо на наем, и след като се уреди всичко останало - тогава да се мисли за собствена къща?

Надявам се, че всичко ще е наред при вас и ще намерите това, което търсите.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Заселване в Германия.

Мнениеот l000p » 18 Септември 2014, 16:17:38

Не е по-добре приятелю. Има утежняващи фактори, които не съм изброил. Силно ме вълнува въпросът с преводача, дали това, което знам е вярно, има ли такава професия и преводача подписва ли се някъде, че всичко което ти е превел е вярно? Също така ако някой ми каже по подробно каква е процедурата по прехвърлянето на собствеността, това също ми е много важно и имам само бегли представи как седят нещата там.
l000p
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Септември 2014, 00:51:28
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Заселване в Германия.

Мнениеот asenbg » 18 Септември 2014, 19:07:53

хора има нови закони за Чужденците.. закона за пребиваване в Германия трябва да го прочетете,
като гражданин на ЕС имаш ТРИ 3 Месеца право на престой без основание..

asenbg
 

Re: Заселване в Германия.

Мнениеот bknf » 18 Септември 2014, 20:34:21

има ли такава професия и преводача подписва ли се някъде, че всичко което ти е превел е вярно

Виж сега, аз не съм регистриран преводач немски/ български, и съответно не мога да ти отговоря на тоя въпрос.
По принцип, би трябвало да е - да.

Но, тука не става дума само за превода. Не случайно има и такива хора като икономисти, адвокати и т.н.
Защото един преводач само ще преведе - но не повече. Което е общо взето, едно голямо нищо.
Трябва ви опит, за да живеете в немската реалност - и време. Тя няма нищо общо с вашата досегашна българска.
И тя не е нито идеална, нито има полза да бъде идеализирана..

Потребители благодарили на автора bknf за мнението:
l000p
Рейтинг: 4%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement