Страница 1 от 1

От Италия в Германия

МнениеПубликувано на: 9 Ноември 2014, 16:57:32
от paolami99
@boyko123 благодаря ти за оказаното внимание!
Прав си, хубаво ще е да разкажа опита си от преживяното в чужбина/@****** -ето аз вече сьм провокирана да пиша \:D/ , остават още няколко хиляди участника ;-) /. Бях се ограничила толкова много в ежедневните си проблеми,че не осьзнавах факта, че мога да разказвам преживяното от мен. Ще го направя в сьответните теми.

Тежкият период, в който сьм е временен, много се надявам да е така. В Г-я сьм вече осем месеца абсолютно сама, а в Б-я единственият ми останал ценен човек е синьт ми . За него живея. След две години ще завьрши средното си образование и е решил да следва в Г-я. До тогава аз трябва да успея да се интегрирам ,за да му помагам. А когато той дойде при мен, тогава вече ще сьм добре. :cheers: До тогава имам само вас.

Проблемьт тук е адаптирането. Хората са много студени, строги ,затворени в себе си. Лицата им са като бетон. Докато италианците са като нас бьлгарите-жестикулират, приказват много,, обясняват се много, интересуват се от сьбеседника си. В Италия ,в града в който бях, имаше места на които се сьбираха бьлгари. Това донякьде спомогна за адаптирането ми/повече в друга тема/. Тук единственото място с бьлгари и то стойностни хора е ЗАЕДНО.

В началото, когато започнах да посещавам ЗАЕДНО не осьзнавах ,че ще изиграе толкова важна роля в живота ми. Успявам да се справям с всичко благодарение на информацията тук. И ако ЗАЕДНО ми помага в борбата и оцеляването, значи е част от моето семейство. Сьщо така мой дьлг е да помага и аз.

PS: Четох някьде тук мнение да си организираме срещи с участниците от форума. Подкрепям идеята/колкото и нереалистично да звучи/. :-({|=

Преместих този пост тук, защото ми се струва началото на нова тема :). Контекстът е оттук. Бойко

Re: От Италия в Германия

МнениеПубликувано на: 9 Ноември 2014, 18:48:41
от boyko123
Ух, станах и провокатор ;). На paolami99 успех и стискам палци, сигурно никак не е лесно. Има хора минали през подобно положение, вкл. и в Заедно, и съм виждал, че е възможно да се намереи решение.

Тук специално да кажа нещо по въпроса за адаптацията. Северно-европейската култура (в моя случай Холандия, но го наблюдавам и за Германия) ни е по-чужда от южно-европейската - нормално е. Това, което много хора подценяват в процеса на адаптация (и аз самия неведнъж) е ролята на времето. Колкото и да се старае човек да разбере какво има зад непроницаемите лица на немците, трябва време, за да се стигне до разбирането. И обратно, с течение на времето някои неща се изясняват даже от само себе си. Не всичко е въпрос на желание и усилие, макар че без тях заникъде. Тъй де, ако на една жена ѝ трябват 9 месеца да износи едно бебе, 9 жени не могат да го направят за един месец. (това се налага да го обяснявам често и на хората с които работя :-& ). Търпение и усмивка :)

А колкото до срещите, във форумите по градове чат-пат някой казва "хайде да се видим". Най-лесно става на местна почва :). Пробвайте, ако е до 150км от "наше село", и аз ще дойда ;)

Re: От Италия в Германия

МнениеПубликувано на: 10 Ноември 2014, 14:31:49
от daisymm
paolami99 написа:@boyko123 благодаря ти за оказаното внимание!
Прав си, хубаво ще е да разкажа опита си от преживяното в чужбина/@****** -ето аз вече сьм провокирана да пиша \:D/ , остават още няколко хиляди участника ;-) /...

Ciao paolami99,

Радвам се, че избра да се задържиш между нас. Aако имаш желание, можех да хвърлиш едно око и на форума за Италия. След като имаш престой в Италия съм сигурен, че която и тема и да хванеш (с изключение на 'Интересно за Италия') има какво да напишеш.

Чакам с нетърпение да прочета нещо от теб и там \:D/