Страница 1 от 1

Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 14 Ноември 2014, 20:43:22
от gsmsoft
Здравейте сънародници. Моля ако имате свободно време да ми отговорите на някои от въпросите. Като за начало ще дам малко история за мен и съпругата ми, (без да ви отчайвам) защото може би ще ми дадете по добро мнение от моето.
Аз съм с диплома на икономист на 29 г, съпругата ми е мед. сестра на 24. Принципно и 2мата сме оправни, щом да се оправяме в закъсалата ни роднина. Въпроса е в това, че млади хора по добре сега да пробваме отколкото след време да страдаме, че не сме.
Решили сме да заминем за Германия. Аз като икономист човек веднага извадих тефтерите и почнах да смятам (глупости общо взето) Взех на прицел 20 града и ги сравнявах в един сайт за цени квартири, храна, транспорт и подобни, но никъде не пишеше къде колко работа има.
Принципно аз съм универсален войник, работил съм и като строителен работник, касиер, оформяне на митнически документи, а сега внасям на дребно от Китай алармени системи и ги продавам в България, но за мен това е балон, който рано или късно ще гръмне. Та пооплеснах се. Понеже капитала ни е оскъден (близо има няма 7-8000euro) избрах като град за живеене и работа Лайпциг или Нюрнберг. Гледам сравнително евтинки квартири, НО колкото и да се скъсах да чета няма информация на БГ каква индустрия е развита там и аджеба дали ще се оправим. Жена ми е на Du с немския, аз съм на по зле и от Sie.
Въпросите са ми няколко.
Като за начало ще можем ли да се намерим някаква работа и за колко време ще ни стигнат средствата, дали по интернет ще можем да си уредим среща за наемане на квартира и дали ще ни я дадат(защото нали искат някакви трудови договори и банкови извлечения че си финансово обезпечен) и не на последно място се интересуваме от град където хората са хора, весели, приказливи, човечни, защото се нагледахме на темерути, глупаци и такива хора дето като ги погледнеш и те плашат със студената физиономия. Извинявайте ако съм направил много грешки, но цял ден само чета и очите ми изтекоха.
Лека вечер
Ако имате предложения за град не бих отказал да го напишете

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 15 Ноември 2014, 23:47:33
от daisymm
Здравей gsmsoft,

най-после темата ти е преместена от главния форум и в нея може да се отговаря. Беше я пуснал в "ничията семя". Ето няколко бързи отговора от мен:

gsmsoft написа:Аз съм с диплома на икономист на 29 г, съпругата ми е мед. сестра на 24. Принципно и 2мата сме оправни, щом да се оправяме в закъсалата ни роднина. Въпроса е в това, че млади хора по добре сега да пробваме отколкото след време да страдаме, че не сме.
Ако мислиш за реализация с икономическата си специалност, погледни темата Вирее ли български икономист на немска почва?. Една медицинска сестра с немски език (ниво В2) може да намери работа много бързо.

gsmsoft написа:Решили сме да заминем за Германия. Аз като икономист човек веднага извадих тефтерите и почнах да смятам (глупости общо взето) Взех на прицел 20 града и ги сравнявах в един сайт за цени квартири, храна, транспорт и подобни, но никъде не пишеше къде колко работа има.
Зависи за каква работа и за кой от вас става въпрос. Релистично е само жена ти да работи поне през първите 6 ... 12 месеца, а ти да наблегнеш на немския и да се ориентираш какви да ги вършиш. Не ми е ясно на каква база правиш калкулациите си, но единственото важно според мен е къде съпругата ти ще намери добра работа. Всичко останало е маловажно, т.е. където и да сте, няама да изпитате финансови затруднения, освен ако не се стремите към луксозен живот. Докато не дойдете в Германия, не поседите поне 1 година, не се поогледате, няма как да намерите района, в който ви пасва и където да се установите трайно. Това е истината. Така че може да се наложи да "прежалите" 1-2 години от живота си (години без кариерно развитие, трупане на спестявания и т.н.), за да може после да вземете правилните решения в новата обстановка. Или се доверете на старите форумни кучета-медалисти, които ще ви кажат, че няма живот на изток от 10-ия меридиан, но няма да ви кажат как да стъпите на запад.

gsmsoft написа:Понеже капитала ни е оскъден (близо има няма 7-8000euro) избрах като град за живеене и работа Лайпциг или Нюрнберг. Гледам сравнително евтинки квартири, НО колкото и да се скъсах да чета няма информация на БГ каква индустрия е развита там и аджеба дали ще се оправим. Жена ми е на Du с немския, аз съм на по зле и от Sie.
Споменатият капитал е повече от достатъчен за двама човека да се установят в източните провинции, дори и двамата да не работят през първия месец. Но ... без да има договор за работа няма как да се наеме жилище и ще трябва да се живее някъде временно. Аз не бих се ограничил до споменатите от теб два града. Има стотици други, а подходящия ще намерите, като пообиколите Германия.

gsmsoft написа:...Като за начало ще можем ли да се намерим някаква работа и за колко време ще ни стигнат средствата, дали по интернет ще можем да си уредим среща за наемане на квартира и дали ще ни я дадат(защото нали искат някакви трудови договори и банкови извлечения че си финансово обезпечен)
Мисля, че сме отговорили на тези въпроси в темата Как намерих работа в Германия, докато бях в България (или как се получиха нещата при мен). Ако се хванете да четете подфорума Новобранец, ще намерите още много полезна информация.

gsmsoft написа:... и не на последно място се интересуваме от град където хората са хора, весели, приказливи, човечни, защото се нагледахме на темерути, глупаци и такива хора дето като ги погледнеш и те плашат със студената физиономия...
Ако имате предложения за град не бих отказал да го напишете
Не знам да има такава немска провинция, нито пък точно определен град. Въпрос на географско положение - няма как на север (Германия) да се синтезира повече серотинин отколкото на юг (Италия).

До скоро ...

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 15 Ноември 2014, 23:59:03
от boyko123
Аз бих разменил въпроса и отговора :) - добрият град е онзи град, в който поне единия от вас намери добрата работа. В този момент жената като медицинска сестра на "ти" с немския има по-добри шансове, според мен. Тъй че моето мнение е - подгответе се, преди да заминете. По-специално за теб, gsmsoft, научи бързо немски колкото ти е възможно и помисли дали образованието и опита ти от България могат по някакъв начин да се приложат в Германия. След това потърси (работно) място, където този начин може да се осъществи. Ако поне единият от вас намери работа от България (преди да се преместите окончателно), това ще опрости нещата много - вкл. намирането на квартира.

За търсенето на работа е писано много из форума, например тук, има и доза късмет, разбира се.

Оттам нататък почти във всеки град има и студени, и топли хора, и добри и лоши райони за живеене, човек си създава среда постепенно. И не е толкова важно колко струват бананите, а колко банани можеш да си купиш :). Хубаво е, че сте двама и може да се подкрепяте; не пишеш нищо за деца, ако нямате това ви прави и по-гъвкави, но пак да кажа - колкото по-подготвени, толкова по добре.

Лично мнение, разбира се :). Успех!

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 14:13:58
от bknf
Разбира се че така както си сравнявал цените, не пише къде и каква работа има. Също така, по-добре е да се сравняват не населените места, а местата за работа. Да речем, изхождайки от обявите.

После, като икономист човек, и разглеждайки обявите за работа - какво би могъл да правиш според теб?

квартира и дали ще ни я дадат (защото нали искат някакви трудови договори и банкови извлечения че си финансово обезпечен)

Общо взето да. Ако си безработен (тоест без трудов договор), е трудно с квартирата.

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 20:22:41
от gsmsoft
Като за начало искам да благодаря на админа, че преместил темата където и е мястото (а не я е изтрил), защото когато я писах ми се спеше адски много и не знам къде съм я спуснал. Искам да ви благодаря за информацията и лйнковете, които сте ми спуснали за четене. Дали сме си краен срок до края на Февруари да сме сгънали багажа. До тогава жената би трябвало да е издържала Б1, а аз поне да съм на А2, защото аз работя у дома и тая моя работа много ме разсейва с ученето, но хубавото е, че ми остава и свободно време. До тогава ще сме прочели и препрочели всички теми във форума. Ние сме само 2мата, нямаме деца и смятам както каза колегата по горе, че това ни прави за сега по гъвкави. Желая ви успехи и bis bald :)

Извинявайте забравих най-важното - да се представя Пламен се казвам от Горна Оряховица, а жена ми е Йоана от Враца :)

Добре дошъл, Пламене, събрах двата последни поста, когато видиш че си забравил нещо, можеш да използваш и бутона "Промени". Бойко

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 20:42:24
от boyko123
Съвсем лично мнение, Пламене, но ако не ви гори под петите според мен е по-добре да си дадете повече време и повече немски още в България. И може би да планирате първо само "проучвателна обиколка". Но вие си знаете най-добре. Така или иначе, успех!

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 20:48:15
от gsmsoft
boyko123 написа:Съвсем лично мнение, Пламене, но ако не ви гори под петите според мен е по-добре да си дадете повече време и повече немски още в България. И може би да планирате първо само "проучвателна обиколка". Но вие си знаете най-добре. Така или иначе, успех!

Имаш право. Днеска коментирахме с жената, че трябва да си направим една такава разходка за седмица

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 21:37:05
от bknf
..не на последно място се интересуваме от град където хората са хора, весели, приказливи, човечни, защото се нагледахме на темерути, глупаци и такива хора дето като ги погледнеш и те плашат със студената физиономия..

..Не знам да има такава немска провинция, нито пък точно определен град. Въпрос на географско положение - няма как на север (Германия) да се синтезира повече серотинин отколкото на юг (Италия)

Mоже би въпроса не е в географския- териториален принцип, а според естеството на работата.
Хората в съответния бранш, фирма, специалност, си имат своите особености, качества, отношение един към друг.
Също и самата позиция има значение.
Там където има повече пари, това донякъде и влияе на отношенията между хората.

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 16 Ноември 2014, 23:16:06
от estira
gsmsoft написа: Понеже капитала ни е оскъден (близо има няма 7-8000euro) избрах като град за живеене и работа Лайпциг или Нюрнберг. Гледам сравнително евтинки квартири, НО колкото и да се скъсах да чета няма информация на БГ каква индустрия е развита там и аджеба дали ще се оправим.


Трудно е да се правят такива сравнения, защото двата града са коренно различни. Отделно е това, че нерядко една и съща фирма дава много по-малка заплата на Изток, отолкото на Запад. От друга страна квартирите в Лайпциг са много по-евтини.

Иначе аз съм доволна от Бавария, но винаги летя от Лайпциг за БГ, защото има чартъри на нормални цени. Така че е трудно да се каже.

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2014, 17:41:14
от Стела
Здравей,
Съгласна съм с отговорите тук – възможности за медицински сестри, болногледачи има в Германия доста – например град Хамбург; относно икономисти – трудно е, но не и невъзможно. Въпроса е, че ти трябва добър немски. Може би ще е по добре жена ти да положи първите стъпки, а ти да направиш интеграционен курс в началото.
Стела Минчева-Аладжов

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2014, 19:50:45
от xamsterdamm
Първо намери работа, от България. После всичко е разчетено и няма да бедствате.

ПП: не съветвам както в най-евтините, така и в най-скъпите провинции. Но ако ще се избира, по-добре в скъпите - ще спестяваш повече пари. И език най-добре се научава с интеграционен курс на място, повечето курсове в България са пародия.

Ах и да - не си и помисляй да споменаваш че си универсален. Не-специалистите изпадат доста ниско в очите на работодателите.

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2015, 14:05:05
от daisymm
xamsterdamm написа:Първо намери работа, от България. После всичко е разчетено и няма да бедствате.

.... И език най-добре се научава с интеграционен курс на място, повечето курсове в България са пародия.

Сори, ама не разбирам как така хем работа, хем интеграционен курс от който да има полза :-k

Моето мнение е - колкото повече немски от България, толкова по-добре. На много места нивото на интеграционните курсове е същото или по-ниско от нивото на езиков курс в добра школа в България. При наличие на основа от България е много по-лесно после да се надгражда в Германия.

Re: Помощ с избирането на град за живот и работа в Германия

МнениеПубликувано на: 8 Януари 2015, 18:18:36
от xamsterdamm
Много просто - това е метода да се сдобие с най-доброто и от двете: доходи и сигурност + дообучение. След В1 немски + сертификат в България установих че не съм на нивото дори на 3-месечния начален курс в VHS. Сега не бих си губил времето повече с некачествено образование, оттам и съвета ми (в добавка 1 година по-малко изискуема за гражданство). Защо някой би загубил 1-2 години за да установи после че всичките школички (изключая Гьоте институт и ИЧС) му губят времето, вместо да се интегрира активно на място + правилната среда + правилните доходи без стрес ?