• Advertisement

С какво не можахте да свикнете?

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Мнениеот megiza » 9 Април 2006, 12:34:02

Ами, аз съм вече от 6 години в Германия и продължих училището си тука в седми клас. Сега вече съм студентка и живея от две години в Студентско общежитие. По принцип до колкото аз знам, в тези общежития живеят много Азиятци. В началото ми беше много трудно да им свикна с мръсотата, с високия им говор и с денонощните им партита. Аз по-принцип съм възпитана на си лягам рано и да спя по много и за това ми беше много трудно да свикна че няма да бъде така, поне докато живея в такива общежития. Но с всичко се свиква. А за Германците- и това се научих, че не може да се разчита на тях когато се нуждаеш от помощ. Такива са си. Приятели до една точка. И това ми пречише много в началото, особено като ходих още тука на училище. Сега със следването си намерих много добри приятели от Балкана. Балканския менталитет си е Блканси менталитет. И Германците си имат хубави страни и Българите си имат хубави както и лоши страни.
Аватар
megiza
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 16 Юни 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот green_eye » 9 Април 2006, 12:50:31

Не мога да свикна с това

– как немците кихат и си духат носа (тавана се тресе от това)
– с баварската кухня
:D
Аватар
green_eye
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 19 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: Мünchen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот pi4 » 9 Април 2006, 13:51:25

Има и хубави неща- една година напред знам къде ще съм на конгрес, на почивка и на кого ще съм на гости, АКО съм здрав, не ми звънят след 21 часа, не ме търсят под дърво и камък пациенти/ като в БГ/ , но приятелски сем-ва са само 3-4 и то смесени, добре 4е и шефа е женен за чужденка,а и е на ясно с много неща за НАС чужденците и помага ,колкото може, а и той е бил ЧУЖДЕНЕЦ...това са само плюсове. Откритите към света и др. народи немци са били поне на специализация в ЧУЖБИНА. Немската кухня не е лоша, но клъосе не ядем,а и грис за обяд също...наблягаме на пържолите и бирата!!! И немците държат много да почиват 2 пъти в годината я в Египет,Тунис, Кения, я на Майорка, тенерифе, Испания...на това се свикава, вие какво ще кажете?! Децата за сега предпочитат България, заради баба и дядо,а и родата...
Аватар
pi4
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 289
Регистриран на: 6 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот rincewind » 9 Април 2006, 19:19:11

По принцип немците ми харесват като народ и затова дори не се налaга да свиквам с разни порядки и характерни черти.
С авантаджийството обаче няма да мога да свикна, в смисъл винаги ще ми е проблем да се втурвам на всичко, що има представка frei-.
От кухнята също не съм супердоволен, но тва да е проблема, никой не ме кара насила да ям кньодли например :D

Падам си повече по арабски, турски и гръцки ястия, като изключим овчото, което не понасям :?
Аватар
rincewind
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 229
Регистриран на: 8 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: Germany
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Ayame » 9 Април 2006, 19:31:52

Не мога да свикна с наднорменото тегло на германците, с яденето на огромни порции в ресторантите и с консума, станал вече пристрастяване и невъзможен да се ограничи.
Всичко друго ми харесва напълно, а най вече свободата че мога да НЕ ям и пия с този с когото НЕ искам.
Ayame
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 158
Регистриран на: 17 Март 2006, 01:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот pim1985 » 9 Април 2006, 21:15:41

Аз съм тук от октомври и бързо се напаснах.Само ми липсват приятели българи.Няма с кого да си кажеш нещо на български.Не ми харесва еднообразността и стремежа за поставянето на всичко под един знаменател от страна на германците.Не знам,някой беше казал тука,че както времето е сиво и мрачно,така и хората са затворени,еднакви и безхарактерни.Важното е да намериш изключенията,които мисля че съм вече открил.Гледам да се интигрирам,да бъда гражданин на света и същевременно патриот,което не е лесно,признавам :)
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот jiji » 9 Април 2006, 22:06:46

в германия ми харесва това, че всеки си знае правата и се чувства сигурен каквото и да стане (разбира се правя сравнение с БГ-разликата е огромна!)но не мога да свикна с тези пусти и празни улици...и този непрестанен "изкуствен" стрес :!:
Аватар
jiji
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 201
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Stuttgart
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот petyasun » 10 Април 2006, 09:58:08

Много бързо свикнах с уредеността на живота тук. Знам в колко точно ми идва трамваят, влакът, автобусът и не се налага както в Бг да чакам поне половин час, докато се зададе следващото превозно средство. А случи ли се да закъснее влака, знам, че получавам обезщетение ако отида на точното място и се оплача. Къде го има това в Бг. Я кажете на някой, че влака ви е закъснял и това ви е създало редица проблеми и искате обезщетение за това: най-много да ви се изсмеят в лицето.
Свикнах и с немската храна... не съм притенциозна. Ама и немците на българска кухня привикнах...и те не са притенциозни :lol: . Научих се да пия бира. Свикнах на многото видове хляб и като се прибера в Бг ми е криво. Свикнах с любезните продавачки в супермаркета и не се ядосвам както в Бг, за това, че продавачката ме гледа накриво все едно искам нещо без пари.
Не мога да свикна с това, че когато искаш да идеш на гости на приятели, трябва всичко да е уговорено предварително . Няма такива спонтанни излизания и срещи за едно бързо кафе навсякъде и по всяко време както в Бг. Не мога да свикна на егоизма на немците. Решиш ли да ги поканиш на кафе или пък искаш да платиш сметката в ресторанта, не отказват, ама да те поканят обратно (както ние българите правим: "добре този път плати ти, следващият път съм аз наред...") не мислят. Липсва ми тази задруженост на българите. Ние като седнем на маса, независимо дали на ресторант или в къщи отрупваме масата и ядем и пием заедно. В смисъл няма такива ти си си поръчал салата и бутилка вино и само ти ще си ги пиеш и ядеш, твои са си. За всички се нареждат чаши, лъжици и вилици. И дори пилешките дробчета да са са само 5, те ще бъдат нарязани и разделени.
Другото, което след 4,5 години не мога да му свикна тука е да не си пазя чантата от крадци :wink:. Еми свикнала съм си от Бг и все си я стискам под мишницата.
Такива ми ти работи. Със сигурност има още много работи на които съм или не съм свикнала, ама за сега не се сещам за тях. Стига толкова за днес. Утре пак :wink:
Аватар
petyasun
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 171
Регистриран на: 30 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Memmingen/Augsburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Luke » 10 Април 2006, 10:25:54

И аз съм на мнение, че съм на територията на Германия и само използвам инфраструктурата. Повече общо с германците нямам за момента. Понеже нито те, нито аз искаме нещо повече - живеем си щастливо. Докато не намеря по-хубаво за мен място Германия ми харесва и ме устройва.
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот Sub_Zero » 10 Април 2006, 11:44:17

Аз не можах да свикна за 4 години с мнoгoбройните надписчета, табелки, линии, знаци, символи и указания, като например "Качване само през първата врата!", "Изчакай тук!", "Стойте зад линията!", "* Важи само през уикенда" и други подобни. Иначе свикнах с това, че хората не ти се бъркат в така наречената "лична сфера", макар това да води понякога до отчуждаване.
Аватар
Sub_Zero
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 158
Регистриран на: 10 Октомври 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Мнениеот Ayame » 11 Април 2006, 13:51:18

velingrad написа:.... и не мога поне за момента да си представя, по-добро място в света от Германия.

Toва е и моето мнение. Германецът, средният, има много добра душа. Но емоционалната култура тук е друга и затова имаме понякога затруднение да я разберем. Не се юрват веднага да те наричат приятел, да те потупват по гърбеца, пощипват по бузката, но затова пък човек се радва двойно повече, когато след многогодишно общуване, германецът/германката те ПОПИТА може ли да те прегърне приятелски.
Редовно, когато някой непознат българин ме заговаря по ICQ ми изпраща роза и пише прекрасна бг роза за най чаровната жена. Е откъде пък ще знае че съм чаровна като не ме знае и само заради това че ме е намерил някъде в нета ми изпраща роза. Аз не мога да се зарадвам на такъв комплимент и по принцип съм скептична на всички комплименти направени ми от българин.
Та на това свикнах да имам по малко като квантитет приятелки от колкото в Бг, но за сметка на това като квалитет. Свикнах да получавам по малко комплименти от непознати, но и по малко ругатни. Свикнах на немската кухня и не мога без нея, но тя е преди всичко интернационална. Свикнах и на климата, радва ме че през лятото и до късна есен е зелено, че през зимата няма сняг. Свикнах на стреса, особено на това че почивка и работа са разделени помежду си. Работя интензивно, почивам спокойно.
Не мога да свикна на бързината на касата на Алди. Не мога да свикна без бг лютеница.
Ayame
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 158
Регистриран на: 17 Март 2006, 01:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот deyan » 12 Април 2006, 01:43:29

Аз пък не съм успял да свикна с това да ми произнасят името с грешно поставено ударение хахаа. Толкова ли е трудно така както казват Берлин с ударение на И-то, да казват и Деян с ударение на Я-то?
deyan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 695
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 12 Април 2006, 07:50:14

Винаги ме ужасяват децата, които се въргалят по земята и никой не им прави забележка. Някои направо се търкалят по мръсния тротоар.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 465 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот bgpower » 12 Април 2006, 09:28:09

Направо не можех да повярвам на очите си, как немците без скрупули на лекции си мятат якетата на мръсния под, а дори за тях е цел майче( :lol: ) да го изметат подобаващо с дрехите си. Същото е и с децата, които като големите се въргалят по земята, а да не говорим ако случайно изгрее слънце - немеца тогава е готов и на шосето директно за легне.

Кихането и духането на носа май бяха достатъчно обяснени:)
Аватар
bgpower
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2807
Регистриран на: 5 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: София / Мюнхен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот petyasun » 12 Април 2006, 09:43:49

Ayame написа: Свикнах и на климата, радва ме че през лятото и до късна есен е зелено, че през зимата няма сняг.

@Ayame ти май не си в Германия. Нещо си объркала.
Точно с това не мога да свикна тука... с тази вечна зима. Всеки ден като погледна през прозореца... все сняг вали. Еми писна ми вече. В Бг по това време на годината е топличко и природата е къде по-напред от тука в Де, а тук...ми още не смея да прибера зимните дрехи. А това е толкова подтискащо... средата на април е вече...
Аватар
petyasun
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 171
Регистриран на: 30 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Memmingen/Augsburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement