от max » 14 Ноември 2011, 13:30:03
Мнението ми няма да е повторение на предходните, а просто допълнение от България и то свежо. През уикенда бях в Благоевград. Срещнах се с един приятел-американец, преподавател в Американския университет. Та той ми сподели същото за българите, неговото впечатление. "Българите те игнорират, аз поздравявам винаги в магазина или съседите, а те ме гледат студено и някои дори са ми казвали - "защо ме поздравяваш, аз не те познавам". На българите им липсват обноски, сервитьорите в ресторанта не са готови да ти обърнат внимание като на личност, да разговарят с теб, тях ги интересува само да ти вземат парите." Съвсем същото ми каза и германец, който посети преди време България. Ами щом хора от различни националности виждат абсолютно едно и също, значи е така. След това отиваме на ЖП гарата, американецът ме помоли да попитам касиерката дали може да му разпечата разписанието на влаковете за София, аз му казах предварително "забрави, няма да стане, това не е Германия или САЩ", но той настоя, тогава попитах и касиерката разбира се вдига рамене и каза "не може, няма начин". На отиване автобусът на Ивкони се развали на Витиня. Шофьорите в паника, никой нищо не прави за пращане на нов автобус. Имаше и четирима англичани вътре. Питаме как ще се извозим сега? Шофьорите плахо отговарят "ами ще видим, ще чакаме да минат автобуси, ако спрат, и има места, ще ви вземат". Но някой конкретно от фирмата Ивкони да вземе ясно решение, да прати автобус, бяхме само на 50 км от София, няма...Чакахме 1 час докато мине автобус на друга фирма, и да има места, та ни качи, на добра воля. Но заслугата беше на добротата на хората поне, а не на Ивкони! Едно добро сред десетки негативи, само за 3 дни родна действителност. Първо спря един автобус, уж казаха да се качат само онези, които ще гонят самолет, а се набутаха и още няколко човека, българи, които не пътуваха изобщо за София, а за Правец, първо си казаха, че са за Правец, а после като спря буса на бегом се вмъкнаха, въпреки че имало места само за пътуващите за самолета на летището...Но тези излъгаха. В резултат на което един от хората за летището остана да чака втори автобус, заради онези които се вмъкнаха в първия вместо него и не пътуваха за София...СЛед това се набутаха и останалите българи, а англичаните единствени останаха кротко да чакат най-последни...Разлика в манталитета. Аз разбира се чаках кротко и влязох чак в третия спрян автобус, който беше и последния за последната ни група.