• Advertisement

Квартира в Люкса или Германия

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот deyan83 » 21 Март 2015, 08:31:32

Здравейте,

Първо искам да споделя, че форумът е чудесен и има много полезна информация.
Живот и здраве към средата на месец май ще започвам работа в Люксембург (в момента сме в БГ) и в тази връзка се появиха доста питанки. Идеята ми е да замина сам, да поживея в началото на хотел или апартхотел в Люкса, съпругата ми да дойде след 2-3 месеца при мен като до тогава трябва да съм намерил квартира. Но възникнаха следните въпроси/чуденки:

1. Къде ще е по-удачно да търся квартира - в Люксембург или в Германия? Наясно съм, че наемите в Люкса са значително по-високи, но пък ще ми е по-удобно за работата ми. Но пък Германия сякаш ни харесва повече за живот а и наемите са значително по-приемливи, евентуално в Триер мисля да потърся. Моля споделете мнение.
2. Доколкото знам след като имам сключен граждански брак мога да подам документи за по-нисък данък. Но попаднах на инфо, че ако не живея в Люксембург това може да не стане, в смисъл да ме таксуват все едно съм ерген. :) Това вярно ли е и доколко, и има ли разни трикове (законни) - хем да съм с по-нисък данък и да живея в Германия например?
3. Мисля да си подготвя следните документи преди заминаването - дипломи, препоръки, свидетелство за съдимост, акт за раждане, акт за сключен граждански брак. Изпускам ли нещо, което е важно и трябва да го направя докато съм в БГ все още?
4. Ако в началото живея в хотел или апартхотел, ще мога ли да си направя адресна регистрация, за да си открия банкова сметка?

Засега за това се сещам като питанки.
Знам, че има доста хора, които работят в Люкса, но живеят в Германия. Моля да споделите мнения и съвети.
Благодаря предварително на всички включили се. :)
deyan83
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Юли 2011, 14:14:09
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 21 Март 2015, 23:29:04

Привет!

Доколкото разбрах, ще работиш в частния сектор.
Сега за квартирата. Като отидох в Люксембург, нямах семейство, нямах и пари да плащам безумните наеми там. Освен това, като софиянка, един час път до работа не ме плашеше. Тогава наемите в Триер бяха и доста по-ниски. Та, живях там известно време, докато не срещнах мъжа ми, който не искаше да пътува. И така, се преместих в Люксембург. Всяко нещо си има предимства. На твое място бих търсила и на двете места и бих взела това, което първо ми попадне и ми хареса.
Доколкото разбирам, нямате деца. Това прави изборът по-труден.
ЗА Люксембург (препоръчвам града или близките квартали около него, ако ще живеете някъде много далече, то май е по-добре Германия) - по-малко време за придвижване. Зависи къде живеете, понякога е по-бързо да вземеш автобуса. Карта за придвижване из града е 22 евро за месец (може и малко да е скочила, но толкова горе-долу). Имай предвид, че до Триер са 50 км, но в час пик ти трябват около 60 минути по магистралата. Ако не минаваш по нея, няма да стигнеш много по-бързо. Евентуално социалните контакти - при мен всичките ми познати живееха там, а в Триер бях доста изолирана. Данъците ги плащаш и без това в Люксембург. Важното е да си женен. Само първия месец плащаш данък като ерген, после го коригират. Няма значение дали ще живееш в Германия. Друго предимство - официално се води, че 2/3 от населението на града е чужденци. Неофициално е към 90 процента. Няма да се чувстваш чужденец, защото всеки е отнякъде си. Това ми харесва на страната.
Още не ви засяга, но може би за в бъдеще. Когато човек има деца, такова пътуване не е добра идея. Не че няма хора, които го правят, не че и децата не прекарват по три часа дневно в колата. Но аз лично не го препоръчвам. В Люкс. яслите и градините са с българско работно време - до 18-19 часа и ако се сетите навреме да се запишете, място ще има за вашето дете. В Триер нещата са невъзможни за ясла и трудни за градина и то до четири часа едва. Ако искате, и жена ти да работи, Западна Германия не е по-доброто място от двете.
ПРОТИВ - разбира се, цените на наемите, хранителните стоки. Единствените по-евтини неща са цигарите, бензинът, алкохолът и евентуално застраховките (на кола, апартамент и т.н.). По-евтин и разнообразен шопинг се прави в Триер. Самият Люксембург е много по-сив отколкото Триер. Но все пак като смятате наема, не забравяй да сметнеш и бензина,който ще харчиш всеки ден (може и карта за автобуса да си вземеш, 90 евро беше някъде, автобусите са сравнително често, в час пик на 15 минути).
На последния ти въпрос отговорът е "не". Не можеш да си направиш адресна регистрация на адреса на хотела. Питай в банката за евентуални решения на проблема. Със сигурност не си първият.

Май за това се сещам в момента. Питай още, ако има нещо или не съм разбрала и отговорила правилно.

Поздрави, успех и лека адаптация!

П. С. Ако ти трябва пансион за първите месеци, мога да ти препоръчвам моя (информацията ми ще стане вече на 10 г., но все пак). Не е точно в града, но има сравнително удобен транспорт, близо е и поне преди беше сравнително евтино.
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.

Потребители благодарили на автора daisy за мнението:
deyan83
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот deyan83 » 22 Март 2015, 09:27:04

Много ти благодаря daisy! :)

Като претегля нещата може би в началото ще се опитаме да намерим квартира първо в Люксембург. Да, по-скъпо ще е, но пък както и ти описа, има доста предимства.
Не можах да разбера защо изборът би бил по-труден ако сме без деца.??!?
Живот и здраве когато се появи и детето, кога трябва да се кандидатства за ясла/градина, има ли някакви срокове, които трябва да се спазят?
Още няколко въпроса изникнаха:

1. Чувал съм, че в Германия родители с малко дете трябва задължително да си наемат квартира с две спални - една за тях и една за детето, независимо, че то е еветуално бебе/малко дете. Това важи ли и за Люксембург? В смисъл ако наемем жилище с една спалня и в един момент се появи малкия човек, това проблем ли ще бъде?
2. Моля за съвети в кои сайтове за квартири в Люкса е най-удачно да се търси. Има ли шанс според вас да се намери добро жилище (обзаведено) с една спалня до към 800-1000 евро?
3. Понеже първите 6 месеца ще съм в изпитателен срок, това би ли било проблем за един наемодател според вас? Сблъсквали ли сте се с подобен проблем?
4. Задължително ли трябва и съпругата ми да присъства в Люкса, когато подавам документите за намаляне на данъка? Или мога сам да го направя със свидетелството за граждански брак?

Препоръчаха ми този апартхотел - http://www.senator.lu/. Какво мислите? На френски е сайта и грам не отбирам какво ми говорят :mrgreen: Цени, мени - нищо :mrgreen:

Засега за това се сещам като въпроси, ако се сетя нещо допълнително, ще питам. :)

Благодаря ви :)
deyan83
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Юли 2011, 14:14:09
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот bknf » 22 Март 2015, 11:02:46

1. Чувал съм, че в Германия родители с малко дете трябва задължително да си наемат квартира с две спални - една за тях и една за детето, независимо, че то е еветуално бебе/малко дете

Не си чул правилно. Първо няма кой да ги контролира, второ никой не се интересува, трето - откъде толкова жилища с такива размери за всички ?))
Живеят хората където намерят, според възможностите. Много хора също и въобще нямат деца, и т.н.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот deyan83 » 22 Март 2015, 17:32:16

bknf написа:
1. Чувал съм, че в Германия родители с малко дете трябва задължително да си наемат квартира с две спални - една за тях и една за детето, независимо, че то е еветуално бебе/малко дете

Не си чул правилно. Първо няма кой да ги контролира, второ никой не се интересува, трето - откъде толкова жилища с такива размери за всички ?))
Живеят хората където намерят, според възможностите. Много хора също и въобще нямат деца, и т.н.


Благодаря за инфото. :)
По принцип и на мен не ми се струва малко странно някой да те проверява как живееш и дали детето ти, което е на годинка например, си има собствена стая, щото видиш ли трябва му лично пространство. :)
deyan83
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Юли 2011, 14:14:09
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 23 Март 2015, 00:36:42

Без дете човек може да жертва себе си и да пътува, да стои в задръстване и прочие. С дете човек няма избор (поне аз от гледната си точка на майка не бих го направила. Знам, че има хора, които живеят в Триер, водят децата на у-ще или градина в Люксембург, ама това е страшна хамалогия и изпитание за нервите. Сега карам до градината по 20 минути и понякога и тях дъщеря ми на 2 г. трудно ги издържа. Имах един колега, който живееше в Германия, а работата му беше в Люкс. Яслата беше в Люкс., в Триер - невъзможно (предполага се, че майката ще си седи вкъщи да гледа детето). Та той е почти самотен баща, жена му много работи и пътува. Та, всеки ден след работа прибира отрочето от ясла. Детето заспива в колата, така около час си дремва. И после до един през нощта няма заспиване. Бащата и без това има проблеми със съня и само това му липсва. Преместиха се в Люкс.). Във вашия случай вземането на решение се предопределя от това, че все още имате избор.

В Люксембург можете да си наемете жилище с една спалня като двойка и после да си имате дете. Никой няма да контролира. Но, има едно голямо но. Ако имате дете, може хазяинът да ви откаже да ви даде под наем апартамент само с една спалня. Случвало се е на познати. Жената се принудила да каже, че ще живее сама с детето след като на няколко места вече й отказали апартамент с една спалня за трима. Детето беше малко, бебе, и без това спеше в спалнята на родителите си. За Германия не знам, но предполагам, че положението е подобно.
Апартамент обзаведен с една спалня за 800-1000 евро няма. Освен ако не е далече от града. Лоши квартали няма, освен може би районът около гарата. И Бонвоа (Bonnevoie) не го харесвам, но има хора, които си живеят там и им е добре. Реално опасни квартали няма. Просто гледай нещо в града, ако може или около него (в северната част са по-евтини). Последно живяхме във Walferdange. Малко по-евтино, живо село си е, но то кое не е?! Търсете нещо с автобус или гара. Понякога влакът е по-бърз от автобуса. И ако ви хареса някое жилище и бива като цена, взимайте го без да се замисляте, че търсенето е голямо! Друго нещо. Повечето ги предлагат без обзавеждане. По-добре си вземете нещо такова, по-лесно се намира, а Икея е на 20 км и дори доставят. Има и други магазини за евтини мебели - Конфорама, Ролер и др.
За яслата няма срокове, но най-добре си набележете няколко, които са ви наблизо и говорете с тях още докато жената е бременна. Не е твърде рано, а ако искате да получите място, не бъдете суеверни! Повечето майки се връщат на работа между 3-ия и 6-ия месец след раждането. Сина ми го гледахме до година и половина вкъщи, но все пак го записахме на ясла 9 м. преди да започне (така поискаха от яслата, която си бяхме харесали).
За данъците стига брачното свидетелство. Единствено на следващата година, когато подаваш данъчна декларация, ще трябва нейният подпис или може би пълномощно (не съм сигурна, но ми се струва логично последното).
За изпитателния срок не мисля, че е проблем за наемодателя. Може да поиска работодателят ти да гарантира за теб, но в повечето случаи не искат да им представиш договора си за работа. Записват си къде работиш и като какво, дори в договора за наем е вписано.
В Люкс. почти винаги квартирите се отдават под наем чрез агенция за недвижими имоти, така че трябва да си приготвиш следната сума, когато искаш да наемаш нещо. Един наем плюс ДДС за агенцията, един или два наема гаранция за апартамента, и първия наем. Много пари са си и като пристигнах от Бг, ги нямах. Затова вариантът с Триер беше за мен по-приемлив.
Илюзия е, че ще се оправиш само с немски. Почвайте и двамата френския! Не ви трябва кой знае колко много, но поне Б1. Повечето хора в сферата на услугите са от Белгия или Франция. Фризьор, сервитьор, други неща в магазина. Всичко това само на френски (е, в Практикер, т.нар. Батиселф сигурно има и по някой люксембурец, който ще знае немски, но като цяло е трудно). А френскоговорящите не знаят нищо друго. Английският не помага в този случай.
За хотела, който са ти препоръчали. Трябва да вземеш последната опция, защото в нея има включено спално бельо, кафемашина. Чаршафите се сменят два пъти месечно. Почистването се заплаща допълнително, по 22 евро на час. Гаранция - 500 евро. Втори човек - 20 евро/ден отгоре. Застраховка - 50 евро (дори и когато наемате апартамент, сте длъжни да сключите такава застраховка, ако случайно наводните някого или предизвикате някоя друга голяма щета, струва за година около 150 евро). Възможност за интернет срещу заплащане. Иначе ще разбереш много бързо защо кварталът около гарата е неприятен. Не е опасен, дори и за жена не е. Просто е неприятен. Иначе е до гарата, където минават почти всички автобуси.
За полети до Люксембург. Не се хвърляйте на полети до Люкс., освен ако не ви ги плаща работодателят. Е, може и да потърсите на flug.idealo.de. Или да си вземете билети с уиз ер до Хан или Шарлероа. От там има автобусчета до гарата в Люкс. за 5 до 22 евро (зависи кога ще си купиш билета, от шофьора е най-скъпо). http://Www.flibco.com.
Аз живях ето тук един месец, докато си намеря квартира. Имат специални цени за месец и в никакъв случай няма да са 1200 евро. Трябва да им пишеш или да се обадиш. Близо е до Кирхберг, ако ще работиш там. Стига се с автобуси 120 и 9. Сутрин имаше закуска (кроасан и кафе), чистеха всеки ден освен през уикенда. Препоръчвала съм го и на други хора. Не се е оплаквал никой. В Бонвоа мисля, че имаше също подобни пансион-хотелчета. Мога да потърся, ако искаш.
http://www.charlys.lu/home.html
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.

Потребители благодарили на автора daisy за мнението (общо 3):
deyan83daisymmboyko123
Рейтинг: 13%
 
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот deyan83 » 24 Март 2015, 09:27:50

Много благодаря!
Още едно въпросче имам - каква е таксата за яслите/детските градини? :) И какво е нужно за записването? Трябва ли и жена ми да е с мен?
deyan83
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Юли 2011, 14:14:09
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisymm » 24 Март 2015, 10:10:46

deyan83 написа:Много благодаря!
Още едно въпросче имам - каква е таксата за яслите/детските градини? :) И какво е нужно за записването? Трябва ли и жена ми да е с мен?


>>> С деца в Германия
>>> Детски градини и училища-въпроси
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 24 Март 2015, 21:56:41

Таксата е в зависимост от дохода. Имам познати,които плащат и по 200, имам и други, които плащат по 1000 евро. Това за Люксембург. За немските градини мога да се изкажа само за Берлин. Нямам представа колко се плаща в Rheinland Pfalz.
За записване не е нужно майката да е там. Може да се подпише по-късно или да й се прати сканирано копие по имейл. Не е проблем.
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.

Потребители благодарили на автора daisy за мнението:
deyan83
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот cambio » 29 Март 2015, 21:26:40

Здравейте имам въпрос относно адресната регистрация в Люксембург.При регистрация в АДЕМ трябва ли да имам адресна регистация в Люксембург и става ли ако съм наел стая в хотел или пансион.
Как се получава La déclaration d’arrivée това адресната регистрация ли е?
Благодаря предварително
cambio
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Март 2015, 21:00:20
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 29 Март 2015, 23:47:54

Ако имаш договор за наем на стая, апартхотел или нещо подобно, може и да стане да се регистрираш адресно. Адресната регистрация не знам дали ти трябва за АДЕМ, но поне някакъв адрес трябва да имаш.
Declaration d'arrivée ще получиш в общината по местоживеене, когато отидеш там с договор за наем или бележка от хазяина (ако живееш при някого без да плащаш, например при приятели). Да, това е на практика да те регистрират в общината. После, ако ти е нужна бележка, че пребиваваш на този адрес, трябва да поискаш certificat de résidence. Струва 2 евро.
В града Люксембург ли живееш?
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот cambio » 30 Март 2015, 07:22:41

Добро утро,
живот и здраве ще пристигна на 5май в Люксембург.На другият ден трябва да отида до общината и от там в АДЕМ където ще се регистрирам като лице от Евро съюза търсещо работа в друга страна членка и започвам с търсенето на работа.
Можеш ли да ми дадеш няколко съвета относно апарт хотели или пансион за наемане .В предните ти постове видях информация за Sharly gare ако имаш и за други такива моля сподели.
Второто ми питане е трябва ли при регистрация в общината да представям акт за раждане за мен,брачно свидетелство,акт за раждане на дете,свидетелство за съдимост или нещо друго при условие ,че първоначачло ще пристигна сам.

Пожелавам ти хубав ден
cambio
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Март 2015, 21:00:20
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 30 Март 2015, 10:23:18

Започвам с уговорката, че никога не съм била в ролята на търсеща на работа в Люкс. Информацията ми е само от приятели, но никога на собствен гръб.
За документите - всичко, което можеш, го вземи преведено (легализация вече не ти трябва). Само свидетелството за съдимост не ти е нужно. Можеш да си го извадиш на място (това съм го правила два пъти тъкмо). Ще искаш ли да регистрираш детето и жена ти все едно, че живеят с теб? За детето може и да стане евентуално, но жената трябва лично да се представи.
За АДЕМ не съм сигурна дали ще си направи труда да ти намери работа, но нищо не ти пречи да се регистрираш. Те търсят основно на тези, които са в момента без работа и получават обезщетение, за да могат да започнат каквото и да е и да не плаща държавата повече. Пак по инфо от други хора.
Според мен само с адрес в хотел няма как да стане. Трябва да намериш поне стая и хазяите да са съгласни да декларират, че живееш там. Или да наемеш нещо с договор. Ако искаш да е нещо малко по-евтино, търси по малките градчета и села.
Свикни, че в Люкс.нищо не става бързо! Закони има, но е възможно различните служители да ги тълкуват по различен начин.
Защо си решил да търсиш работа в Люкс.и в каква сфера? Последното само от любопитство. Знаеш ли езици? Виждам, че си проучил поне малко, щом си чувал поне за АДЕМ.
За пансионите трябва да поровя в нета.
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот cambio » 30 Март 2015, 10:49:34

Здравей
свързах се с АДЕМ и понеже получавам обезщетение от България ,те ми обясниха че трябва да взема документ U2 с който ще регистрирам при тях и ще получа същите права като на местен жител който си търси работа,но без да получавам обезщетение от тях.При представянето си при тях трябва да им представя le déclaration d'аriveé и списък с документи който са ми изпратили.В тази връзка според теб когато съм наел хотел или пансион ще ми дадът ли такава декларация?
Не смятам да регистрирам никой от моето семество докато не се установя тук трайно. Говоря френски и смятам,че като съм на място по лесно ще си намеря работа отколкото от разстояние.

Смятам да се пробвам в сферата на финансовите услуги.В България съм работил като финансов и кредитен консултант.

Поздрави
cambio
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Март 2015, 21:00:20
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Квартира в Люкса или Германия

Мнениеот daisy » 31 Март 2015, 00:00:57

Питай в хотела направо! Не мога да ти кажа. По-скоро не (според мен).
С френски и опит във финансовата сфера имаш големи шансове.
Би трябвало да можеш да получаваш и детски, когато започнеш да работиш. Сигурно ще искат бележка от Бг колко получавате (ако изобщо взимате нещо) и ще ви доплащат разликата.

Успех и ни дръж в течение! :-)
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement