Страница 1 от 2

Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 15 Април 2017, 12:55:33
от Stefanov85
Здравейте на всички. Това е първата ми тема във форума. От много отдавна чета темите вътре. Ще се опитам да задавам смислени въпроси и разбирасе ще се старая да избягвам многократно задавани вече такива (до колкото е възможно).
Много накратко да поясня.На 31 години съм работя като Авиационен инженер, а съпругата ми е Доктор (без специалност за сега). Имаме 2 деца момче на 2 години и момиче на 2 месеца :hilej:
От около 4 години работя извън България. И постоянно пътувам примерно 20 дена в чужбина после 10 дена почивка в къщи.
Решил съм да започна работа на постоянен договор в европа, за да мога да взема семейството ми при мен. След дълго премисляне (1 година) се спряхме на Германия. Навсякъде има + и - ,но мислим, че Германия е най-добрия избор за семейството ни. И аз и съпругата ми не знаем немски. Колко хубаво щеше да бъде, ако знаехме поне малко, но нищо. Ще учим на място.
Имам предложение за работа на летището в Франкфурт- Хаан (то е на 120км от франкфурт #-o ). С много преговори договорих стартова заплата годишна 51 600 Евро което след данъци по груби сметки излиза около 2900 на месец.
От това, което чета из форума би трябвало тази сума да стига за 4 членно семейство. Притеснява ме това, че летището е посредата в нищото. Искам да намеря квартира на добра цена в спокоен квартал, но все пак да има възможностите на големия град. Примерно нали ще трябва и курсове по немски да започнем. Не ми се вярва в някое градче с 6,000 души да има такава възможност.За самия град Хаан няма да говоря, че той е 168 души :)
На 14 км. е Kirchberg (около 2,000 души). На 25 км. е Simmern (7,736 души). На 80 км. е Koblenz (110,000 души).
В посока Франкфурт преди Mainz има няколко градчета (Bad Kreuznach, Bingen или Ingelheim am Rhein), където ми изглеждат да са хубави и има голям избор, но са на големи разтояния от Летището в Хаан примерно на 60, 70 или дори 80 км.
Търся квартири, мисля, умувам и не знам какво да правя. По към големия град ли ходя или в дълбоката провинция? Би било хубаво да сме в някое градче до Mainz, но не знам как ще ми понесе всеки ден да минавам по 80 км до работа само в едната посока. Когато работех в София на летището квартирата ми беше в Дружба на 3 км. :-k
Ще се радвам да споделите мнения относно моята ситуация и градовете които споменавам.
Благодаря на всички предварително! :evala:

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 15 Април 2017, 13:33:39
от itzo
Stefanov85 написа:...Би било хубаво да сме в някое градче до Mainz, но не знам как ще ми понесе всеки ден да минавам по 80 км до работа само в едната посока. Когато работех в София на летището квартирата ми беше в Дружба на 3 км. :-k
Ще се радвам да споделите мнения относно моята ситуация и градовете които споменавам.
Благодаря на всички предварително! :evala:


Ако ви понася живот в сравнително малки населени места, погледнете Traben-Trarbach,

https://www.traben-trarbach.de/de/

на 20 минути път от летището е. По долината на Мозел е най- добрият климат в Германия, според мен поне , а и цените на наемите нямат общо с град като Майнц. Ако искате голям град, нямате много избор- Майнц или Кобленц, като(пак според мен) Кобленц е по- добрият избор, едно заради, хм, населението, друго затова, че задръствания по магистрала А61 посока Хан са доста по- редки откъм Кобленц, отколкото откъм Майнц.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 05:47:02
от rikiking
За жена ти и децата ти Германия може и да е добре, но едва ли ще е чак толкоз добре за кесията и кариерата ти.Пакетът дето са ти го предложили за човек с твоята търсена по цял свят професия, е общо взето типичен пример за уравняването на заплатите в Германия, както и умишленото занижаване на заплатите на източноевропейците. Басирам се, че твоите немски колеги почват от 70+.Като си работил в чужбина,ако е било извън Европа, сигурно си наясно че можеш да изкарваш извън EU поне дубъл на немските великодушни според тях ставки. Миналата година Кениън набираха стаф за Найроби и предлагаха 90/100+ точно за хора като тебе.2.9 k за авиоинженер си е направо подарък за тоя дето те е хванал да му работиш, в Германия даже шоферите на автобуси на летището взимат по 2.5к , а камионджиите не падат под 2.2-2.5к плюс извънредните :-k

Има и друг вариант,който го избрах за себе си , понеже бях точно в твоята ситуация - намери добро жилище за семейството, наеми го или ако ти харесва направо го купи, в Германия се намират евтини и хубави имоти,жена ти нека си търси работа и после хващай самолета и заминавай да береш гущери. Като се връщаш в Германия ще ти е много по-широко около врата във всяко отношение, отколкото ако ставаш в пет на пожар,в шест и тридесет и две вече дишаш мъглата на Хаан и главният инженер ти се пули насреща с воднист сивосинкав поглед и си трака часовника, що си закъснял две минути за работа. :mrgreen:

Иначе колегата itzo е прав за долината на Мозел - едно от добрите места за живеене е.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 10:29:38
от Stefanov85
Христос Воскресе! Честит празник на всички. Дай Боже да сме живи и здрави и да има мир. :)

"itzo" Преди въобще не бях поглеждал към този район. Изглежда хубаво и спокойно. Нямаме проблем да живеем в малки населени места стига да има достъп до болница, аптека, банка, магазини и т.н.
Започвам да гледам обяви и от там също. :)

" rikiking" Да за жалост е така наистина изглежда, че има такова занижаване на заплатите. След време може и да сменя работодателя. Иначе те разбирам напълно какво имаш в предвид. Много е приятно да не си обвързан с договор, да имаш гъвкав график и заплатата ти да е по-висока. Лошото е че си далеч от семейството и постоянно пътуваш на някъде.

Иначе за тези градчета Simmern и Idar-Oberstein някакви впечатления имате ли?
Също така кажете ми какво мога да си поискам от работодателя освен заплатата. Има ли практика примерно работодателя да помогне при намирането на квартирата, да поеме курс по немски или някаква друга придобивка.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 10:39:24
от itzo
Stefanov85 написа:...Има ли практика примерно работодателя да помогне при намирането на квартирата, да поеме курс по немски или някаква друга придобивка.


Всякакви практики има, само дето работодателят най- вероятно ще си компенсира социалния пакет от заплатата ти, особено ако е "Уизеър", както изглежда в твоя случай:) Но не пречи да си поискаш...

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 10:58:46
от Stefanov85
Работодателя е HAITEC. Немска фирма с намерение да се разрастне почти двойно в близките месеци. Ще ги попитам пък ще видя какво ще отговорят.
Някакъв съвет какво друго може да поискам, че сега е момента преди да започна.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 13:31:55
от bknf
И аз и съпругата ми не знаем немски. Колко хубаво щеше да бъде, ако знаехме поне малко, но нищо. Ще учим на място.
както и умишленото занижаване на заплатите на източноевропейците. Басирам се, че твоите немски колеги почват от 70+

Тука не виждам нищо, дето някой иска да плаща по-малко на някой, само защото е бил от Източна Европа.
Понеже ако трябва да се чете информация, написана на немски - туй как ще стане?

Иначе за заплатата, при 4.300 бруто е между 2.000 и 2.800 нето.
B зависимост от това, жената в коя щойеркласа е.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 14:10:49
от brumbar
Stefanov85 правилно е сметнал колко ще му е нетото (2.942,42 €), при данъчна класа 3/5 и две деца.

От работодателя може да се поиска:
- покриване на разходите за преместване - минимално/частично/пълно
- покриване на разходите за хотел/хостел до намиране на постоянно жилище
- покриване на разходите за изучаване на немски език

Без немски е много трудно (но не невъзможно) да се справи едно семейство с две малки деца - в болница, в аптека, в детска градина, автосервиз и т.н.

В зависимост от срока на пробния период в договора, можеш да опиташ да започнеш в Германия сам. По този начин ще може да се огледаш и да събереш информация кое населено място би било най-подходящо за цялото семейство. Според мен е важо наличието на болница, детска градина и основно училище в близост до жилището. По този начин жена ти ще може да се справя с (почти) всичко сама, през времето когато ти си на работа. За пазаруване (хранителни продукти, аптека) ще използвате автомобил, с който и ще ходиш на работа.

П.П.: Volkshochschule Traben-Trarbach предлага вечерни курсове по немски (Deutsch als Fremdsprache, Niveau A1) като първия модул е бил в интервала 16.01.2017 - 05.04.2017, всеки понеделник и сряда (23 посещения) от 18:30 - 21:00.

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 15:19:13
от чнг
Stefanov85 написа:Някакъв съвет какво друго може да поискам, че сега е момента преди да започна.


Гъвкаво работно време и висока заплата . Успех :flower:

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 15:36:08
от rikiking
bknf написа:
Иначе за заплатата, при 4.300 бруто е между 2.000 и 2.800 нето.


Демек идилия на брега на Мозел с две малки деца и жена без работа. Те май ако се пишат на социал повече ще вземат?

Я да се включат компетентните по въпроса,дали не съм близко до истината ?Дано да греша... :-k

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 15:46:39
от Stefanov85
"brumbar" Благодаря за отговора. Определено ще започна сам в началото докато уредя нещата поне с квартирата. Иначе това с вечерния курс е супер. Няма да може двамата да се запишем едновременно, но примерно в началото ще бъде само съпругата ми.

чнг написа: Гъвкаво работно време и висока заплата . Успех :flower:


:) Не си ме разбрал правилно. Не съм твърдял, че ще искам подобно нещо. Иначе мерси ;-)

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 16 Април 2017, 16:08:09
от чнг
Stefanov85 написа:

чнг написа: Гъвкаво работно време и висока заплата . Успех :flower:


:) Не си ме разбрал правилно. Не съм твърдял, че ще искам подобно нещо. Иначе мерси ;-)


Виж , аз искам да ти кажа какво е най важното за една работа и едно семейство. Ти сAм ще си прецениш какво искаш и какво можеш . Успех :flower:

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 17 Април 2017, 22:33:56
от amatama
имайте предив че отивайки в Германия,блокирате бъдещото си развитие,Германия отдавна не е онова което беше (ако изобщо е била нещо) немския е труден и безпереспективен език,с него само ще си загубите времето.Германия отдавна не е спокойно и сигурно място.ако аз съм изправен пред вашия избор бих избрал Ирландия-Дъблин. спокойно сигурно място с висок стандарт на живот.перескепктивно във всяко отношение-английския е вратата към света-Канада,САЩ,Австралия-от тук вашата професия може да градира към космическите програми,които за сега са силно развити само в англоговорящите страни.изобщо отиването в Германия е отиване в нищото .

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 18 Април 2017, 11:06:49
от били хлапето
How much does an Aeronautical Engineer in the United States make? The average Aeronautical Engineer salary in the United States is approximately $85,726 :mrgreen: Според мене не си заслужава да биеш толкова много път до Америка . А и този сега дето се разкарва по улиците и гърми наляво надясно няма смисъл ;-)

Re: Искам да попитам за мнението ви

МнениеПубликувано на: 18 Април 2017, 13:29:42
от onufriy
Каква спецалност иска да вземе жена ти? Имай предвид, че Хайделберг, според мнозина най-добрата уни клиника в Германия, е на един хвърлей камък. После, лекарите, в зависимост от специалността, имат сравнително добри карти да работят в дълбоката провинция с добри заплати. Така че давай! Парите, които ти предлагат са близо до подигравката, но след като научите немски, с вашите специалности, вие ще диктувате условията. Ако парите са ви чак такъв приоритет, вратата на Швейцария ще е отворена за вас.