zlateto написа:За да е пълна радостта им, да сложи и франкиран плик за наобратно.

Злате , порови се малко за да установиш че има общини /джокер - дървеният Niedersachsen и не само там/, където за бъде твоето Abmeldung erfolgreich, не само че трябва да се представиш лично в Bürgeramt-a, но и трябва да носиш следните документи:
a/Wohnungsgeberbestätigung b/Meldeschein und c/ Personalausweis . Един път не носех паспорта на жена ми, трябваше да летя на работа в Нигерия на другия ден и ако не бяха шофьорските ми способности да се върна и да го донеса за отрицателно време, можеше да им изпусна работното време, да си остана мелднат за годината и щеше да ми струва най-вероятно много скъпо ...Meldeschein-а от записването между другото не са ми искали, правят си справката в системата, но винаги са искали дори да собствено жилище да си разпиша сам на себе си,както и на жена ми
Wohnungsgeberbestätigungivo75 написа:В крайна сметка със сигурност се радват, че някой се отписва, вместо да се регистрира.
В Берлин или Мюнхен може и така да е, но в малките общини зависи кой се отписва. Понякога им се разваля доста настроението,вЕврай ми,особено пък ако и предстои оптимизиране на бройката на щатовете в общината...В първите дни на тая година, както ме посрещнаха свръхлюбезно със семейството ми, така почнаха да гледат в следващия момент като пребозали щом разбраха че става въпрос за Ausreise nach Afrika, демек се сещаш за какво иде реч ...

We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan