Страница 1 от 2

въпрос за общежитията

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 09:39:24
от nadine
здравейте!
скоро ще ми се наложи заминаване за Манхайм и днес ще си пускам формите за общежития и незнам дали ще мога да живея в общежитието с приятеля ми тъй като той ще учи във Вормс и като ще сме на 20км един от друг решихме че ще е добре и двамата да живеем в Манхайм и сега незнам дали германците биха направили проблем за това или не?
10х предварително

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 11:12:02
от liverbird
По принцип не е разрешено в една стая, която са дали на теб да живеете 2ма човека. Беше ми дошъл обаче приятелят ми на гости за месец и нещо и нямаше проблем. Но имайте го само като вариант за началото(не повече от 2-3месеца). Ако някой ви каже нещо кажете, че той е на гости - те нямат право да ти забранят да имаш гости :wink: Внимавайте и със съседите - избягвайте конфликти и неразбирателства, че някой може да се опита да завърти гаден номер и да ви изпорти, че сте 2ма в стаята. Аз за такъв случай не съм чувала, но никога не се знае. Иначе китайците навсякъде живеят по 2ма в стая, значи става. Но веднага като пристигнете и се настаните почнете да си търсите нещо на частно. За двойка, на която им трябва само едностайно апартаментче може да намерите нещо по-приемливо като цена(ние сме така и ни излиза малко по-евтино, отколкото и 2мата да вземаме по една стая в общежитие) ; пък и няма да има нужда да делите кухня и баня с други.
А, по закон за да дадат виза искат договор за наем като на човек искат да има на разположение поне 16кв.м. жилищна площ. Значи ще имате проблем той като иска да си удължава визата, понеже договорът ще е на твое име :? И тук си има обаче 'вратички' - не винаги служителите искат въпросния договор за наем като ти издават визата(не знам как е точно в Манхайм).....
При по-нататъчното търсене на жилище - www.studenten-wg.de ; а и още сега можеш да видиш за какви цени става въпрос:)
Успех!

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 11:39:07
от nadine
а няма ли стаи 2ки в общежитията питам защото съм чувала че в Манхайм са много хубави а пък и там има интернет на нормална цена което за мен е жизнено важно
и друго: ако намеря частна квартира тя е достатъчно голяма (няма да има проблем с това 16м2/4овек) тогава пак ли биха направили проблем за договора то няма как да е на името и на 2мата :?:

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 11:48:13
от liverbird
Защо да няма как да е на името на 2мата частната квартира? Говорите с наемателя, че и 2мата ще живеете там и правите договора на името на 2мата:)
За стаи 2ки не знам как стоят нещата, дано да е добра възможност и да ви дадат:)

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 12:07:44
от nadine
много 10х за информацията определено доста ми помогна :)

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 15:05:23
от Mishle
здравей и добре дошла ;) за живеенето по двама подкрепям абсолютно думите на liverbird.
какво разбираш под стая двойка? двойно WG или двойна стая?
тук единствено в едно общежитие има двойни стая. те са предвидени за austauschstudenti, но има и изключения. например аз живях една година в такава стая (става въпрос за стая 24-25kv.метра две легла, две бура и тн. всичко по две) струва 165eu. на човек. даже на моя етаж има момиче и момче - двойка, които са в такава стая. проблема може да бъде ако от студентенверк не разрешат на приятеля ти, защото е от фх вормс, или ако вече са ги предвидили за austausch-cite

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 16:12:28
от nadine
ами разбирам стая с две легла
а той иначе е аустаушстудент за 2семестъра

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2006, 01:33:09
от Mishle
nadine написа:ами разбирам стая с две легла
а той иначе е аустаушстудент за 2семестъра

ами ясно, значи пробвай с тия двойни стаи, с повече късмет и упоритост може и да ви дадат ;)

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2006, 10:46:20
от nadine
10х :)
между другото аз да питам още нещо(кво да са праи блондинка съм си в мозъка на костите си и тъй като такава съм само на акъл трябва да го показвам)
я ми кажи в кои части на Манхайм може да се намери квартира на сносна цена 350Е с небенкостен махххх в смисъл къде е златната зона на града (малиии какви словосъчетания използвам ши взема да стана умничка :) ) където хем не е безумно скъпо за живеене хем е по централно тъй като ми се иска да сме по близичко до гарата щото приятелят ми и без това прави доста голям жест като реши да живее с мен в Манхайм и да пътува всеки ден(душичка е той ко да го правим)

новобранец

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2006, 15:00:01
от desnik
от септември и аз заминавам за Манхайм, ще съм благодарен ако ме ориентирате за квартирите и общежитията в Германия. Къде да търся?

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2006, 18:04:19
от Mishle
ами тук е може би единственият град, на които половината център е заселен от турци и тн асоциални. ако си гледала карти на града, центъра е съставен от "квадрати", нещо като стара загора, казват някои :) та там няма кой знае колко нормални жилищни постройки. до гарата е друго..там може да се намери, също линденхоф се водu доста идиличен спокоен красив квартал
nadine написа: щото приятелят ми и без това прави доста голям жест като реши да живее с мен в Манхайм и да пътува всеки ден(душичка е той ко да го правим)
....... na ja.. :roll:

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2006, 19:22:04
от svetliobs
Mishle написа:ами тук е може би единственият град, на които половината център е заселен от турци


Не, не е единствения. В Хамбург също има много. В Харбург са още по-нагъсто. Дразни понякога, обаче нали трябва да сме толерантни - това пак колко е важно за тези, които живеят на общежития - не е истина направо!

МнениеПубликувано на: 6 Август 2006, 01:35:14
от Mishle
svetliobs написа:
Mishle написа:ами тук е може би единственият град, на които половината център е заселен от турци


Не, не е единствения. В Хамбург също има много. В Харбург са още по-нагъсто. Дразни понякога, обаче нали трябва да сме толерантни - това пак колко е важно за тези, които живеят на общежития - не е истина направо!

да, но хамбург е къде къде по-голям, смисъл съотношението е друго. не че се хваля с това (брр..) но ела и веднага ще видиш какво имам предвид ..
за wohnheimovete...така е, някой ден ще се изнеса и аз в готино аппартаментче, и тогава scheissegal китайци, араби usw. :D

МнениеПубликувано на: 5 Септември 2006, 11:56:28
от iv4obg
здравейте на всички новодомци,
някои може ли да помогне в търсенето на жилище в Мюнстер.Предварително ви казвам че съм обиколил всички сайтове.Познати и непознати.Търся за мен и приятелката.Ще учим an der FH от края на септември.Вероятно има някои там местен който може да помогне.ракията е от мене.
iv4obg@gmx.de
това ми е maila!

МнениеПубликувано на: 23 Септември 2008, 14:55:04
от Mitreva
Аз имам следния въпрос за живеенето по 2ма:
приятелят ми ще дойде да живее при мен, но в началото (поне 3 месеца) ще бъде трудно да си намерим частна квартира. Аз имам стая в общежитие в берлин, дали би имало някакъв проблем ако разберат че живее с мен? На договора е изрично упоменато че жилището е за einzig Нуцунг.
Другия ми въпрос е какво става ако искам да се изнеса от общежитието преди срока посочен в договора?
Много ви моля за информация!!(izwinqwam se za latinicata, 6te q oprawq 6tom mi pusnat net na laptopa)
превел liverbird: извинения не пием си със сори не замезваме; има си кирилизатор най-горе вдясно - пишеш текста на латиница и с един цък (даже без абракадабра или тинтири-минтири) става кирилица