• Advertisement

Няколко въпроса ... от новобранец

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Няколко въпроса ... от новобранец

Мнениеот LazyBoy » 19 Април 2007, 12:13:18

Здравейте на Всички,

Поздравления за прекрасният форум.
Имам малко въпроси, преди които обаче искам да направя кратко preview.

Уча в Германия (както се сещате предполагам), но уча специалност на английски език (грешка голяма). Немския ми е на много ниско ниво, а мислех че за близо вече година, ще мога да стигна прилично ниво с много учене и все пак в страната те заобикаля езика, но уви не можах.
В момента пред мен стои проблема, че парите ми свършват, а на работа с немския на това ниво не ме взимат никъде. Записал съм се на доста места , но никъде не съм им "интересен".
С всеки месец парите намаляват и в момента съм останал с пари колкото за 2 месеца на пред. Все още крия надежда че някоя цайтка ще ме викне, но все пак съм реалист и вече мисля за другият вариант.
Вариантите за мен са 2 :

1. Кредит
2. Обратно към България

Съответно към всеки вариант имам малко въпроси, тъй като не ми е ясно:

1. Кредит - ако взема креди, води ли се той студентски, както е в Англия, та да мога да започна да го изплащам чак след като завърша и имам съответният минимум от заработени пари на месец, или това е потребителски кредит тук (в Германия) и трябва да започна да го връщам независимо от доходите си (както знаете в Англия студентски кредит се изплаща, след като завършиш и след като започнеш да печелиш над 600 паунда на месец) ?
2. Обратно към България - ако трябва да се връщам пред мен седят няколко правни въпроса на които се надявам да може да ми отговорите :
Имам договори с О2 за телефон и интернет, както в един фитнес. Подлежа ли на някаква наказателна отговорност (каква, кога, как) след като си замина и съоответно спра да изпълнявам моята част от договора (да плащам)? Могат ли да ми правят проблеми в България или евентуално Англия (имам някаква вратичка при познати/роднини да се изнеса да поработя първо, а след това да започна учение там, тъй като английският ми е добър и ще мога да си намеря работа и да се оправям свободно, не както тук с лошият ми немски) ?
Изщобщо как стои въпроса с неизпълнението на такива договори (към мобилен оператор, към фитнес и др. такива - след като вече сме в EU) ?

Много Ви благодаря предварително.
Аватар
LazyBoy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Април 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот liverbird » 19 Април 2007, 13:31:21

На български студенти студентски кредит не им се отпуска....... Покрай тези такси някои хора пробваха, но на всички им се отказва. Потребителски кредит също не знам дали ще ти дадат и нямам идея от условията.
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот estira » 19 Април 2007, 18:33:25

Аз не знам дали някои отпуска кредит на студенти и дали ще плащаш нещо ако си заминеш утре за България, но на твое място не бих се надявала на моите 5 процента късмет. Не вярвам да е толкова невъзможно да си намериш работа, зависи дали си много претенциозен. В кой град си?

Това намерих, хвани някой да ти го преведе или го потърси на английски.
Studienkredite
Deutsche Bank Studentenkredit
Citibank Studentenkredit
Последна промяна estira на 19 Април 2007, 19:30:02, променена общо 1 път
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот nona » 19 Април 2007, 19:15:39

В кой град си?
Аватар
nona
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 411
Регистриран на: 30 Юни 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот catzila » 19 Април 2007, 20:04:32

Не се предавай, а започни да тарсиш във възможно всички сайтове за работа, ако не си го направил вече....и пак, и пак :) На мен ми бяха изтекли очите от четене и иъпратих купища писма, и аз съм с английски, но немския, който си усвоил до сега, за един прост разговор, ще ти стигне. Намерих си работа като чистачка в хотел, и мъже взимат, кофти е, но няма как да имаме високи критерии в таъи ситация, понякога търсят хамали, общи работници, в опъковачен цех....Кво да се направи, отворили са програми с английски, но не са и помислили как ще се иъдържат студентите. И ние трябваше да помислим, значи....ама хванали сме се вече на хорото... иху-аху! :wav:
Аватар
catzila
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 183
Регистриран на: 20 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Berlin
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот LazyBoy » 19 Април 2007, 23:32:43

Здравейте отново,

Ясно за студентския кредит нещата не стават. Немският ми е плачевен. Под плачевен да се има предвид, че от 200те часа задължителни, аз ги имам вичките, а и от горе, но са от годините между 1-4клас когато бях в едно училище с по-странна образователна програма. Последно немски съм учил тогава. Сещате се че 8г са доста време, т.е НИЩО не знам на практика.
Записал съм се на около 30 места, май писах, но от никъде не ми се обаждат. Само веднъж от една се обадиха и съответно когато единственото нещо което разбрах от цялото "бръщолевене" (за мен) беше дали мога да работя следващата седмица. Казах - ДА, като отидох в офиса им да занеса документите и ме видяха че не ги разбирам ми обясниха на "английски" с 3 думи - "Don't need keine Deutsch, sorry - tschus." и ми показаха вратата. Това ми беше "кариерата".

На всичко от горе, аз самият виждам и се замислям над следните неща:

1. Програмата е толкова смешна от към знания които получавам/ш, че след 3г. излизаш и нищо не знаеш. Виждам в момента, че колежките (главно момичетата от горните семестри познавам :oops: ) които завършват, нищо не знаят. Учи се 1 семестър програмиране на С++, един на РХР, 2 семестъра (първите 2) общи неща, които повечето хора завършили МГ ги знаят, а 5 и 6ти (най вече 6ти) семсетър са пълни щуротии - някакви мрежи и тн. дето аз който ми е хоби хардуера, и съм изграждал няколко мрежи в БГ, ги знам от обща култура.
2. За да се преместя немски, ще ми трябват вероятно 2 години, за даф, т.е. общо 3 загубени.
3. Което е най-лошото/важното, че работейки, масово хората завършват със слаби оценки, та не могат да продължат магистър. С тея бакалаври за никъде.

И така, сещате се - новак, със своите терзания и главният проблем че се набутах в Германия без немски - лумпен пълен.

п.с. Поредният ГЛАВАНАК учещ в Дуизбург - с идеята че се влиза със само 173 точки на тоефл и се учи на английси - ха английски в Англия, не в Германия (аз имах 247).

Извинявайте че ви тормозя, но мислите ли че едно временно прибиране в БГ, с работа, а малко по-късно, да кажем след година 2, на 21-22 години, ще е късно вече за учене в Англия примерно.


А да и може ли да кажете ако знаете тези проблеми с телефон и други разни лизинги, каква правна стойност имат в БГ, т.е могат ли да ми правят проблеми реално.
В случая лошото е телефона и договор за лаптоп, тъй като нямах даже собствено РС в България та да го донеса, знаете тук без компютър е лошо.
Аватар
LazyBoy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Април 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 20 Април 2007, 12:15:21

LazyBoy, дават студентски кредити на българи :!: :!: :!:

Моля ви, не давайте такива категори4ни оценки без да сте се информирали, особено след като не6тата доста се промениха след влизането ни в ЕС. Банката, която 100% дава студентски кредити на българи е KfW Förderbank des Bundes. Аз ли4но познавам петима 4овека с такъв кредит. Условията за изпла6тането на кредита са съ6тити като при Bafög, а за пове4е информация

KfW Förderbank des Bundes

П.С: LazyBoy, пратих ти ЛС!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот Mottor » 20 Април 2007, 22:31:00

1. Това, което ще научиш си зависи изцяло от теб. Никoй не ти пречи да учиш допълнително. Иначе това, което ще получиш е диплома, която както на собствения си гръб разбрах е много необходима.
2. Не го прави, ами си продължавай на английски. Това не значи че между другото не трябва да научиш немски.
3. Дали ще ти са слаби оценките зависи само от теб. Нали материала ти се струва лесен. А колкото до едновремената работа и учене, това съм го правил 5 години и не се справих зле, така че няма нищо ненормално.
4. Ако чаткаш от програмиране, английския трябва да ти свърши работа. Аз така бях първата година. Трябва да търсиш. Не се предавай.
Аватар
Mottor
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 24 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Minga liegt af da obabayerischn Hochebene, ungefäah 50 km neadlich vo de Oipn
Благодарил: 1 път
Благодарено: 16 пъти

Мнениеот BG_Baj_Ganjo » 21 Април 2007, 00:35:16

1. Направи си едно хубаво CV. Пиши какво можеш да правиш, както и какво си мислиш че може да правиш (не се притеснявай да си измислиш някой друг месец пък било то и годинка специализирана работа в БГ фирма). Прати го по е-маила на персоналщелето на всички фирми дето са наоколо, както и в съседни села и градове. До 2-3 месеца по от 2 места ще ти се обадят.
2. Другата възможност е Hi-Wi или wissenschaftliches hilfskraft в уни-то. Това може и с английски. Виж за залепени обяви дали някой даскал не си търси хиВи, а ако няма или са заети всички, попитай някои от твойте преподаватели ... кажи че ти е интересен предмета, искаш да се развиваш в тази насока, трябва ти practical experience и т.н. Аз така сам си намирал работа в уни-то. Плюса е, че нямаш фиксирано работно време. ходиш когато си искаш и освен това трупаш опит. Минуса е, че плащат по-малко 6-8 евро на час.
Аватар
BG_Baj_Ganjo
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 200
Регистриран на: 10 Януари 2007, 01:00:00
Местоположение: Franken
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 26 пъти

Мнениеот LazyBoy » 22 Април 2007, 15:52:23

Хора само още 2 въпроса :

1. Имате ли наблюдение какъв процент от хората, които се издържат сами тук, завършват с оценки позволяващи им да продължат магистър. Моето наблюдение поне в това UNI е, че над 80% от хората нямат подходящ бал за да учат магистър, поради това че се издържат сами, поради това, че нямайки време не могат да учат нормално и съответно оценките им са ниски, както и нивото на знания.

2. Може ли все пак да кажете, ако знаете разбира се, какви проблеми мога да имам когато се прибера в България (ако) с О2, тъй като имам договор с тях, а и като цяло с таквиа договори. Най-вече ме интересува, не толкова о2-то, щото него нямам проблем и да го платя на веднъж или да оставя подходящи пари до края на договора, но имам и лаптоп на изплащане, та за него ми е най-много зор ... мога ли да бъда подвеждан в БГ под някаква наказателна отговорност, наказуем ли съм и тн. На кратко какво могат да ми направят, ако/след като спирам да плащам вноските и не съм в Германия ?
Аватар
LazyBoy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Април 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот gipk » 23 Април 2007, 00:51:59

ето това момче е един пример за всички които сега идват в Германия .. немогат да си намерят работа като незнаят език или просто са на такова място. Защо така бре пич? От България са ти събрали сигурно с голяма мъка една сума да изкараш няколко месеца тука а ти? Договор към о2? договор за интернет? лаптоп на изплащане? абонамент за фитнес? е къде си тръгнал ти може би?? Тая Германия може да е хубава ама не е за всички "страната на неограничените възможности" ти неможеш сметката да си направиш на парите които дори неизкарваш??
Аватар
gipk
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 61
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: германия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот danin » 23 Април 2007, 09:34:33

@gipk,
когато някой пише във форума и споделя своя проблем пред непознати, той търси помощ и подкрепа.
Не мисля че има нужда от мъмрене :)
Нека да бъдем по-толерантни с хората, които изживяват труден период.
Никой не е застрахован от грешки и неуспехи. Но всичко може да бъде преодоляно със силен характер.
Аз съм сигурна че нещата ще се оправят при теб @LazyBoy.
След лошото винаги идва добро :)
Мисля че трябва да продължиш да си търсиш работа, ако наистина желаеш да останеш тук и да учиш така и ще стане.
Мисля че в момента оценките не бива да определят решението ти.
Но ти си знаеш :)
каквото и да решиш ти желая успех и много късмет.
danin
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 100
Регистриран на: 19 Юни 2006, 00:00:00
Местоположение: в една приказка
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот CheGevara » 23 Април 2007, 11:43:36

с О2 няма да имаш проблеми, защото при напускане на ГЕР имаш Sonderkündigungsrecht, тоест с един нормален Kündigung като напишеш и причината (мисля, че и на английски няма да е проблем) не трябва да ти бъде отказано прекратяване на договора. Ще ти бъдат начислени някакви пари да доплатиш - предполагам, че ще бъде таксата до края на договора и това е.
Аватар
CheGevara
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 151
Регистриран на: 23 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: BMW Headquater
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот gipk » 23 Април 2007, 11:52:12

за интернета също няма да е проблем. Повечето го прекъсват дори да се преместиш на място където те немогат да ти го доставят, пък за прибиране в България със сигурност ще ти го прекъснат. Но найстина си преосмисли целите на престоя си тук, защото при положение, че знаеш за колко време ще ти стигнат парите и, че после сам трябва да ги изкарваш и не си научил никакъв немски за 1 година .. а и като започне унито да ти става криво че не давало достатъчно знания и така нататък .. ти просто вътрешно нежелаеш да си в Германия. Няма смисъл повече да си губиш времето тук и да се набутваш с още повече пари. Щом имаш врата за Англия стягаи куфарите и започваи там отначало не си губи времето и парите в Германия.

не е мъмрене всичко това просто очевидните неща трябва да му е кажат на момчето.
Аватар
gipk
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 61
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: германия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот LazyBoy » 25 Април 2007, 20:48:40

gipk написа:ето това момче е един пример за всички които сега идват в Германия .. немогат да си намерят работа като незнаят език или просто са на такова място. Защо така бре пич? От България са ти събрали сигурно с голяма мъка една сума да изкараш няколко месеца тука а ти? Договор към о2? договор за интернет? лаптоп на изплащане? абонамент за фитнес? е къде си тръгнал ти може би?? Тая Германия може да е хубава ама не е за всички "страната на неограничените възможности" ти неможеш сметката да си направиш на парите които дори неизкарваш??


Прав/а си но до някъде - ти как мислиш че се учи в университета без РС, без принтер ? А как се живее без интернет ?
Лекциите ми са качени в интернет - трябва да се принтират - задължително - лекции(скрипт), упражнения, задачи+решения. Да не говорим че всякакви домашни и презентаци и др. трябва да са написани на РС. Да търча до библиотеката - доста време се губи - да принтирам всичко което ми трябва - само за 1 скрипт вероятно избирам парите 50% от принтер да кажем.
Без телекомуникации света е за никъде - съответно и хората.
Не желая изобщо да се обеснявам все едно съм сгафил нещо яко, просто обеснявам, защото ти пишеш не като да си наясно с тези неща, а би трябвало да си.

Иначе много сте прави че е ГОЛЯМА грешка да идвам тук без езика, но уви така стана. Парите като цяло (изхарчените) не са проблем - една бърза работна "екскурзия" до Англия/САЩ ще ми възвърне изгубените пари.
Работа даже вече си намерих и тук, въпроса е че както някой спомена - усеща се че не ми се стои. Главният проблем на истина е това че родителите ми не могат да ми помагат повече, а вече и от погледа на работещ виждам че никак не е лесно, даже мисля невъзможно учене + работа + добри познания/диплома.
Току що си влизам - излязъл съм в 5 заранта. 10 часа работа + 1 почивка + 2 път в двете посоки= 13 часа съм извън къщи, ял само филийки със салам (сандвичи някакви). На кратко в момента (вече 3ти ден) се връщам смачкан и по прости сметки даже и да си изработя 90те дни позволени (а и непозволени някакви) нещата отиват към чисти 5-6 месеца работа - обикновено около изипитите (това ясно защо - като излизат всички "отпуск" да се учи/почива/море и се търси работна ръка от цайтките) даже и да работя за 10 евро на час, което си е доста - това са около 90 евро на ден х 90 дни = 8100 без данъците да са платени - примерно към 7000 с данъците. 7000 - 1350 за таксата = 5650\12 месеца - 470E на месец. Предвид, че е много малка вероятността да работя с надница 10 евро, а най-често 6-7, то парите стават около 5500 без данъци, като ги извадим тях + таксата стават към 4000 на година, за 12 месеца = 334 на месец, а това е МНОГО малко.
Даже да не изплащах лаптоп, да нямах интернет, телефон и да не ходех на фитнес, то отново са много малко пари - общежитие 180 евро + здравна застраховка 55= 235 евро задължителни разходи, т.е. 100 евро за ядене - пак не става.
В общи линии това което наблюдавам тук е, че тези които остават и трябва да се издържат ИЗЦЯЛО сами, отиват почти 2но по време обучение + слаби оценки - никакви преспективи почти.
А това е идеалният случай при средната надница, в рамките на законното, т.е 4 месеца и половина (работни - предвид 20-22 дни работни на месец - 4 месеца и полвоина са си баш 90те дни). Ако трябва да се работи и на черно, стават още повече време, да кажем 6 месеца и половина (т.е. + 2к общо или по около 200 евро от горе на месец за годината, т.е. 550).

В общи линии разбирате моите дерзания и проблеми.

Но поне за сега съм се стабилизирал - работя.

Но все пак ме интересува ако има някой запознат, какви биха могли да бъдат проблемите ми (подсъдим ли съм в България, ако си тръгна без да си платя останалаите сметки) ако/като се върна в България, т.е. съм извън Германия ?

Лека нощ ви желая - лягам да спя, тъй като утре отново ме зоват 10-11 часа труд.
Аватар
LazyBoy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Април 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement