velingrad написа:
п.п. И въпроси от мен: 1 година тук и не учиш езика? Мислиш ли, че в английско, само щото знаеш езика и пари и благоденствие те чака?
То ясно че благоденствие не ме чака, но ще съм горе долу като в България, само че ще трябва да работя също. Въпроса е, че аз знания имам - мога да бачкам като сисадмин, мога да бачкам като шофьор (имам кат. "С"), мога да бачкам доста неща свързани с РС-тата (асемблатор, консултант /тези дето са примерно по Медиамаркт, Сатурн и др./), а в големите градове, на вярно както и тук (само дето аз езика тук не знам) има и възможност за разни по-"така" работи тип детегледач, бабогледач

и тн. (специално преди да замина изпозавърших сума курсове за всякакви щуротии с идеята за такава работа - сервитьор, барман, разни гледачи, даже и помощтник готвач, ама малко ме поизлъга "знаниято", че за 1 година ще проговоря прилично немски ...) неща които са присъщи за по-напредналите народи.
Вие също споменавате за хора които за завършили изцяло със собствени средства, но нека не пропускаме факта, че освен изцяло собствените средства нужни за живот, квартира и тн. сега ни набичиха и такси от по близо 1400 евро на година, т.е. работа като цайтер близо месец и половина само за таксата. Тези 1400 евро са ми пооочти издръжката за 3 месеца, т.е. сега тъй като си спрях тук осигуровката (здравна) и я прехвърлих в България, тъй като е задължително, а и по-евтино влизам до към 450-480 евро на месец. Тъй де като сложите това че таксата е всъщност едни допълнителни разходи от порядъка на 150Е на месец - знаете как е.
Иначе несъмнено имаше и по-евтини варианти - РС втора ръка и тн, както казвате, но 50те евро на месец не са чак такъв проблем, мога да ям и за по-малко, но не мога да ям за 200 по-малко (лаптоп + такса). Тъй де, не ми излизат сметките.
И не на последно място хората които са завършили така предполагам (които вие познавате) са единици, докато хората НЕзавършили нормално са хиляди, а аз в повечето случаи съм песимист, тъй като никога не съм блестял с успехи в училище - завърших 1ва АЕГ София с 5.40, не съм бил никога сред първите в класа, винаги си ме е помързявало, а сега вече след няколко дни работа виждам, че като се прибера след 13 часа работа, освен да спя физически друго не мога да върша - а кога ще уча ?
Не знам, може да съм се наплашил, май и вътрешно ме влече към БГ поради това щото е по-лесно (вероятно) да се живее, а и несъмнено приятели - връзки и тн.
Най-важното обаче в случая е, че аз не искам да се връщам в България во-веки, а само за бакалавър, след това за магистър задължително извън БГ, било заради диплома, заради по-качествено обучение и тн.
А и се замислям, с парите които ще давам тук за 1 година, колко много неща мога да свърша в България - допълнителни езикови курсове, допълнителни квалификации, спорт, учение, нощен живот - казвам с парите които ще давам тук, тъй като нищо не пречи да ходя на една-две-три бригади с които си изкарвам пари колкото тук мога за 1г. но ги харча на място където тези пари значат къде-къде повече.
Вярно свикнах на удобството и тн. та разберете ме - каша ми е в главата.
Тази седмица ми се обадиха от сума ти места за работа (5-6 фирми), та виждам че ще има, но м@мк@ им - звънят все когато трябва най-сериозно да се учи (това не от личен опит, защото една сесия не е личен опит, но всички го потвърждават), баш когато е най-неудобно за мен, а на всичкото от горе, освен по рестуранти никъде другаде не желаят на нещо различно от пълен работен ден.
Уф голяма каша, надявам се да сте разбрали притесненията ми. както в положителна така и отрицателна страна в дадената ситуация същестуват факти, но за моят конкретен случай мисля, че минусите са толкова, че по просто аритметично правило, като ги умножа един с друг стават двойно по-малко плюсове (тъй де минус по минус равно на плюс)