• Advertisement

Актуално

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Актуално

Мнениеот zlateto » 13 Юни 2014, 08:37:03

Република Рейнпрехсдорф: Фестивал на ангажираните съкварталци

За втора поредна година българската фолкорна група “Пендари” ще вземе участие в летния фестивал на Райнпрехсдорф, улица в квартал Маргаретен (5 Bezirk) във Виена. Под мотото “Glück für alle statt Wettlokale” площадът “Седем фонтана” (Siebenbrunnenplatz -5 Bezirk) ще събере различни музикални и културни групи от 13:00 до 22:00 ч. на 13 юни, петък.

Програмата на фестивала е разнообразна и обхваща много работилници и мероприятия за малки и големи – куклен театър (Kasperltheater), битпазар, спортни занимания, подаряване на цветя, много музика и танци.

Никой няма да остане гладен, защото за участниците и публиката ще готвят SloAkitchen, една словенско-австрийскa кулинарна инициатива, която се базира на pop up-готвенето. Щрудел със сладки череши, словенски вина и работилница за правене на щрудел ще бъдат само малка част от кулинарните изненади.

Очаква се изпълнението на българската група да започне около 17 часа.

История на фестивала

Когато и последната книжарница на улица Рейнпрехсдорф е затворена и на нейно място се отваря поредното кафене за залагане и хазартни игри, хората от този “Grätzl” решават да вземат нещата в свои ръце.

Те сформират сдружението “Република Рейнпрехсдорф”, чиято основна задача е да определят сами облика на своята улица и да се грижат заедно за традициите и развитието на всеки един член в това определено общество.

Една от първите цели на сдружението е създаването на шкаф за книги, където всеки може да остава и да взема книга напълно безплатно.

Скоро привържениците на тази градска част се увеличават и печелят симпатиите и на хора от други части на града, както и вниманието на медиите и институциите. Днес инициативата, която е независима, сформира всяка година в края на юни и полудневен празник, където съкварталците могат заедно да се посмеят и повеселят.

Речник

Grätzl- е австрийска дума, която се използва за обозначаване на част от квартал. Идентичността на един “Grätzl “ се определя от специфичен начин на мислене на жителите на тази част. Това понятие се е наложило от факта, че в миналото Виена е била съставена от ралични малки селища, които постепенно едно по едно почват да се приобщават към Виена, каквато я познаваме днес.

Pop up kochen- кухни на колела, обикновено това са малки превозни средства ,тип мини камион, с кухненско оборудване, които се предвижват от място на място и предлагат здравословна кухня, приготвена в момента пред очите на клиента.

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... #more-9905
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Актуално

Мнениеот zlateto » 16 Юни 2014, 09:58:54

Талантливият български художник Валентин Дончевски гостува във Виена с изложбата „Еклектичен калейдоскоп”

Творчеството на Валентин Дончевски се характеризира със самобитен стил, гъвкавост и прецизна техника, в които има пластични търсения, преминаващи от магически реализъм към наиварт, сюрреализъм, елементи от експресионизъм, стигащи до крайна абстракция. Неговите платна се отличават с яркост, специфичен маниеризъм, еклектизъм, фолклорни мотиви и изобразителност, която издава присантиман към детайлиране и сензитивност.

Художникът е роден 1958 година в Стара Загора, завършва гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък и съвсем млад, печели голямата награда на студентски конкурс „Етюд на голо тяло”. Негови творби присъстват още от 1984 година насам в самостоятелни, общи и колективни изложби както в България, така и на много места в Европа.

През 1994 година авторът е успешно приет извън пределите на страната чрез самостоятелна изложба живопис в Люксембург. Участва в международен конкурс за малък формат в Торонто (Канада), има участия в международни изложби за рисунка в Испания и Белгия, представя България на среща на художниците от Източна Европа, под патронажа на канцлера на Австрия и фирма „Картие”, от което следва изложба и аукцион в къща „Доротеум“, във Виена и други представителни изложби.

През годините на задълбочен творчески труд, художникът е илюстрирал и оформил кориците на над 150 книги, предимно на български писатели в сътрудничество с издателство Христо Ботев, Захари Стоянов и др.

Той е търсен консултант по въпросите на изкуството и сътрудничи на различни медии. Също така е автор на множество проекти за плакати, запазени знаци, емблеми, дизайн на календари и постери. Прави архитектурно пространствено проектиране на интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство.

Откриване: 17 юни 2014 година, вторник, от 19.00ч.
Място – галерия ПАРТЕР на БКИ „Дом Витгенщайн”
(Wien 3, Parkgasse 18)
ВХОД СВОБОДЕН

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... #more-9954
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Актуално

Мнениеот zlateto » 20 Юни 2014, 11:15:55

Танцова група “Китка” на международния фолкорен фестивал Wiener Vielfalt

На 21.06.2014 унгарското културно дружество във Виена организира за втори път Фестивал на разнообразието, на който ще се представят различни танцови групи. В рамките на събитието ще вземе участие и българската фолклорна група “Китка” към сдружение “Български ритми”.

Програмата ще бъде разделена на две части. Точно в 14 ч. стартират танцови работилници, в които всеки може да се опита да научи нови стъпки.

По-късно от 18 ч. вечерта ще продължи с концерт, в който поканените танцови групи ще имат възможността да предствят пред публика уменията си.

Събитието се провежда под патронажа на унгарският посланик в Австрия Сцалай-Бобровницки Винсе.

Haus der Begegnung Favoriten
Ada-Christen-Gasse 2 ( Per-Albin-Hansson-Siedlung)
1100 Виена

Вход свободен

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... more-10037
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Актуално

Мнениеот zlateto » 11 Юли 2014, 09:22:55

Благотворителна вечер на българите в Австрия в помощ на пострадалите от наводненията в България

Cдружение “Български ритми” организира благотворителен концерт в помощ на сънародниците ни във Варна и Добрич, пострадали от поройните дъждове. Идеята за инициативата е на Лили Божинова и бе веднага подкрепена от директора на БКИ “Дом Витегенщайн” проф.Румяна Конева.

Концертът ще се проведе на 11 юли от 19 ч. в БКИ”Дом Витгенщайн” под патронажа на Н.Пр.Елена Шекерлетова, посланик на България в Австрия.

Участници

В него ще вземат участие Берта Гранадос, Мария Ангелова, Олга Димитрова, Дуо Нели и Владимир Косеви, Дора Стефанова, Мария Иванова, Улрих Радлбергер, Дора Делийска, Димитър Карамитев, Магдалена Карамитева, Мариела Апостолова, Мишел, Константин Владигеров, „Кукери“, танцова група „Китка“, танцова група „Пендари“, Златко Миладинович и др.

Тези и други български артисти в Австрия са се отзовали на призива за по-малко от две денонощия. Тази всеотдайност за пореден път показва, че можем заедно да градим, заедно да си помагаме и заедно да се отстояваме.

Специална изложба

Това ще научим и от изложбата за българското дарителство, която специално ще бъде доставена от София по повод благотворителния концерт. В нея учените Росица Стоянова и Цветана Величкова от БАН проследяват великата мощ на българската солидарност през вековете.

Организаторите са убедени, че много българи ще се притекат в концертната зала на БКИ „ Дом Витгенщайн“ и с присъствието си ще потвърдят обичта си към България, солидарността си към бедстващите и ще се включат в тази благотворителна инициатива.

Входът за концерта е 10 евро.

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... more-10159
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Актуално

Мнениеот gencho » 4 Май 2018, 10:41:11

Erdogans Wahlkampf tobt mitten in Wien

Wenn Kanzler Sebastian Kurz keinen Wahlkampf Erdogans in Wien wünscht, kommt er damit viel zu spät. Denn der ist längst in vollem Gange.

Ein Beispiel: Die Union Europäisch-Türkischer Demokraten (UETD) lud am 18. März unter der Schirmherrschaft des türkischen Generalkonsulats zum Filmabend in die Millennium City.

Die UETD mit einem Dutzend Vereinen in der EU gilt als verlängerter Arm der Erdogan-Partei AKP in Wien.

Offiziell wurde der Film Çanakkale 1915 gezeigt, der an die blutige Schlacht von von Gallipoli im Ersten Weltkrieg erinnern soll.
Erdogan-Rede

Doch plötzlich kamen weitere Sequenzen hinzu: Recep Tayyip Erdogan himself spricht per Videobotschaft zu seinen Wählern über das brandaktuelle Gemetzel von Afrin in Syrien und den Einmarsch der türkischen Gebirgsjäger.

Und dann der direkte Wahlkampf für Erdogan: Der heimische UETD-Chef Fatih Karakoca vergleicht bejubelnd die türkische Nationallegende um Gallipoli mit Erdogans blutiger Schlacht um Afrin.

http://www.österreich.at/politik/Erdogans-Wahlkampf-tobt-mitten-in-Wien/331109834
Аватар
gencho
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 30 Август 2017, 12:47:00
Благодарил: 1 път
Благодарено: 13 пъти

Re: Актуално

Мнениеот zlateto » 6 Май 2018, 10:06:24

Тържествено честване на Деня на българската просвета и култура в Инсбрук

КОГА: 24 май, четвъртък от 19.00 до 20.00 ч

КЪДЕ: в центъра на града – непосредствено до Landestheater (Nebenplatz, който се намира от ляво на театъра, точно до парка Hofgarten, между кафе Pavilion и водната стена)
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement