Предстои ми преместване в Хамбург с цел дългосрочна(надявам се

Получих предложение за работа, което приех и на 1ви Октомври започвам.
Тук идват въпросите (примесени с леки притеснения)

Не знам немски, но говоря отличен английски. Компанията, която ме наема ще ми осигури курсове по немски, но за щастие официалният език за общуване в компанията е английски.. Какъв процент от немското население на града говори английски и ще имам ли проблем с ежедневни неща като пазар, градски транспорт и т.н (...да, знам, че въпроса е глупав, но Германия ми е доста непонятна)
Ще ми помогнат с намирането на квартира, но до колкото разбирам от изчетеното във форума - наемите са доста скъпи.
Работното ми място се намира на Theodorstraße 42-90, Haus 9; 22761 Hamburg
Бихте ли ми препоръчали в кои квартали да предпочета квартира за да ми е удобно за работа...За първите 2-3 месеца ще съм без автомобил. Търся място с удобен градски транспорт или в близост до Theodorstraße ? Дали ще мога да намеря нещо за до 800-900Е ?
Пратиха ми и един калкулатор, който смята данъците и останах доста неприятно изненадан.

Има ли някаква опция тези данъци да се намалят или да се откажеш от здравна осигуровка на пример. Живях в Ирландия известно време и там само пенсионите осигуровки бяха задължителни. От другите можеш да се откажеш и ти връщат парите за тях.
Трябва ли да превеждам някакви документи ? От фирмата нищо не ми искаха, но за регистрации и такива неща трябват ли разни свидетелства, дипломи ? Възнамерявам да си купя и автомобил и четох, че трябват някакви документи от БГ, че нямам ПТП заради гражданската отговорност.. Ако някой е минал през закупуване и регистрация на автомобил ако може да сподели

Имам още доста въпроси, но за сега да спра.
Поздрави!