• Advertisement

Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

За политиканите, че се препълни общия форум.

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот VaskoLeon » 31 Май 2020, 11:21:21

onufriy написа:Това оригинално беше форум за взаимопомощ на българите в чужбина. Ти взе да паразитираш с темите за лошите руснаци и комунисти. И точно постовете на Васко са нещо интересно и със съдържание, какво се е случвало на хората и как се подхождали към всяка ситуация, не напъните ала Христо Христов, дето ни обясняват, как великите ни генерали са победили сами Русия в Първата световна война и как комунистите и руснаците са затрили България.


Това е болестно състояние на много малка прослойка от българите, който са си продали душите на чужди интереси. Вече пуснах в 2 други теми диагнозата на vl, според Зигмунд Фройд.

Аз също съм мразел съветската система и обичах Америка и свободния западен свят. Но реалностите на Запад бързо премениха мирогледа ми! Всъщност Запада винаги е искал той да ни управлява, да сме придатък като пазар на тяхната промишленост. Критикуваха намесата на СССР в Афганистан, а след 1989 година самите те разсипаха Ирак, Сирия, Афганистан и Либия! А подобните на vl са болни егоманисти, които безскрупулно разпространяват лъжите си!

Едно е да критикуваш Съветския съюз, друго е да си русофоб. Руският народ няма за какво да го критикуваш, това са сродни на нас души, дори те са по-пострадали от нас от съветската система! Но vl kритикува дори Русия, страната която ни поднесе СВОБОДАТА!
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1787
Снимки: 66
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 74 пъти
Благодарено: 61 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот bknf » 31 Май 2020, 13:13:10

vl написа:Това тук е форум, а не махленска седянка или квартална кръчма. И не е резонно всеки да разказва подробно житието и битието си. Ако целта е да се развали този форум, може би......Но аз винаги съм се старал да поддържам необходимото ниво в него, за да бъде четен и харесван от много хора. Пак ще повторя, че предпочитам да давам думата на по-образовани и интелигентни хора от мен чрез линкове

Ще си позволя да не се съглася с vl. Кръчма е място, където се продава алкохол и евентуално мезе към него. И да, преди заедно.де беше едно такова място, където хората задаваха съответно въпроси - и на които им се отговаряше. Кой според собствен опит, или идеи - за решаване на съответния въпрос.

Има разлика все пак, между даването на линкове, към нещо - за да се обясни даден въпрос. И пускането на линкове като самоцел.

Потребители благодарили на автора bknf за мнението (общо 2):
VaskoLeonvl
Рейтинг: 8%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3817
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 12 Август 2020, 01:06:18

Несъстоялото се прочистване, или как мрежите на ДС създадоха в България сегашната "мафиотска държава"

На вече едномесечните протести в България все по-често се чуват и призивите за лустрация: за отстраняване от обществения живот и от политиката на всички бивши агенти на ДС и представители на някогашните комунистически елити. Особено настойчиво тези призиви издигат активистите на БОЕЦ. Бившият председател на Комисията за досиетата Методи Андреев в едно интервю също твърди, че в днешна България избуяващата корупция и мафиотската държава се дължат тъкмо на отказа от лустрация.

Несъстоялото се прочистване

Думата „лустрация“ произхожда от латинското „lustrare“ - осветляване, прочистване. В политическия речник тя означава отстраняване от публични длъжности на политически обременени личности. Малко са историческите примери за лустрация. Един от тях: въведената през 1990 фактическа забрана за служители и сътрудници на Щази (бившата Държавна сигурност на бившата ГДР) да заемат обществени длъжности в обединена Германия. На фона на поучителните грешки, допуснати след края на националсоциалистическата диктатура, с тази фактическа лустрация Германия пое по непознат дотогава път. Нито една друга държава от бившия социалистически лагер не блокира достъпа на бивши тайни агенти до високи позиции.

Лустрацията има пъпна връзка с нещо, което повечето граждани смятат за банално: архивите. За мнозина архивите не са нищо повече от купчини прашна стара хартия. Но тази стара хартия има експлозивна сила. Защото в архивите се крият информации за изтезания, убийства, проследяване и подслушване, психотерор, ограбване, разхищения, контрабанда, пране на пари.

Неслучайно през 1989-1990 всички тогавашни комунистически партии и тайните служби в съветския лагер бързо започнаха да унищожават архивите. В Берлин демонстрантите щурмуваха централата на Щази още на 15 януари 1990 - именно за да запазят архивите. През същата година в България демонстрантите атакуваха Партийния дом на БКП, а в това време (до лятото на 1990) ДС успя да унищожи почти 40% от архивите си. Ако не броим Германия, на бившите социалистически страни им трябваше доста време, докато осигурят достъп до досиетата на някогашните тайни служби. Този процес продължи чак до двата етапа на Източното разширяване на ЕС през 2002 и 2007 година. Специално в България всички дотогавашни опити се бяха проваляли.

Комплексната роля на ДС по време на прехода

Но защо все пак въпросът за бившите комунистически кадри още буни духовете в България след цели 30 години? Отговорът на този въпрос се крие в комплексната роля, която ДС играеше по време на прехода. Мнозина експерти, сред които например разследващият журналист Христо Христов, смятат за безспорен факта, че тъкмо кадрите и мрежите на старата комунистическа ДС са ключът към възникването на сегашната „мафиотска държава“. В „дивите“ първи години на прехода милиони и милиони държавни и партийни пари изчезнаха именно благодарение на мрежите и обвързаностите, в които се намираха офицери от ДС, партийни и стопански функционери. Според един бивш служител на КГБ, сменил фронта, още през 1980 година в България е имало над 1000 милионери, натрупали власт и богатство благодарение на държавните си постове. През 1990-те години се появиха и нови. Често се говори за „куфарчетата с пари“, които тогавашният премиер Андрей Луканов раздавал на внимателно подбрани кадри от редовете на партията и на ДС, за да основават фирми, медии, бизнеси, хотели, банки, застрахователни дружества. Държавните пари станаха частни, а офицерите от ДС и партийните кадри получиха стартова помощ за новия живот при капитализма. Когато крушението на комунизма принуди старите другари от ДС и Комунистическата партия отчасти да се откажат от политическата си власт, те си подсигуриха икономическо и обществено влияние по друг начин.

Отминаха времената, в които имаше един-единствен партиен вестник. Почти всички нововъзникнали медии в България бяха основани от стари кадри, а редакциите им бяха просмукани от агенти и доносници на старата ДС. Когато Комунистическата партия отпадна като инстанция, която раздава постовете, изведнъж се оказа, че редица професори, директори и хора на изкуството навремето тайно са работили за ДС. Проверките, които извършва сегашната Комисия по досиетата, показват, че цялата българска политика, икономиката и обществото са направо „подгизнали“ от официални и неофициални сътрудници на ДС. Цели 30 години след политическата промяна този факт илюстрира връзката между комунистическите кадри, престъпните мрежи, корупцията, незаконното обогатяване и задкулисните сделки. Казано другояче: акушерите на сегашната „мафиотска държава“, срещу която хиляди хора протестират днес по улиците на България, са същите тези стари елити от Комунистическата партия и ДС.

Отровен кръговрат

Този отровен кръговрат си остава непокътнат и до ден-днешен. На няколко пъти след изборната си победа през 1990 БСП отхвърляше настояванията да се отворят досиетата и да се проведе лустрация. Провали се обаче и опозицията. Правителството на Иван Костов се опита да отвори архивите и да извърши проверки, но бързо удари на камък. И една особено пикантна подробност: дори конституционни съдии, които трябва да се произнасят по съответните закони, се оказаха бивши доносници на ДС.

Така отварянето на досиетата се проточи чак до приемането на България в ЕС през 2007 година. Тогава с едно трескаво усилие беше създадена Комисията по досиетата, която за пръв път успя да премести в собствения си архив повечето оцелели досиета на ДС и да ги отвори. Но това си остана единственото последствие за сътрудниците на ДС: лустрация или наказателно преследване нямаше.

Все пак през 2010 се случи едно многозначително събитие: многобройни високопоставени български дипломати бяха осветени като бивши сътрудници на ДС. Тогава за пръв и последен път последваха уволнения. Но тази „скрита лустрация“ беше отменена от Върховния административен съд поради липса на правно основание.

Липсващата лустрация в България е истинска колективна травма. „Ако архивите бяха отворени и беше проведена лустрация още в началото на прехода, това щеше да предотврати или поне да ограничи всички обвързаности и зависимости, които съществуват и до днес и са в основата на днешната корупция“, казва историкът Момчил Методиев. Дългата сянка на този провал вече от три десетилетия виси над българската политика и над обществото. А днес за пореден път предизвиква и вълна от протести.

Нужни са нови елити

Дали обаче през 2020 година лустрацията все още е реалистична възможност? Експерти като Методиев са скептични: „Трудно е да се каже какви резултати може да даде една лустрация днес“. Старата гвардия дейци на Комунистическата партия и на Държавна сигурност вече са в пенсия и са предали скиптъра на нови поколения.

Лустрацията едва ли ще успее да „произведе“ нови елити, каквито искат днешните протестиращи. 30 години след краха на комунизма една лустрация би имала единствено символично значение. Тя обаче може да се превърне в морална база за възникването на нови елити. Защото е очевидно, че сред всички прослойки на българското общество съществува потребността от нови елити. Но пътят все още е дълъг и трънлив.
..................
Авторът на коментара в Дойче веле Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург.

Източник: БГНЕСhttps://faktor.bg/bg/articles/nesastoya ... a-darzhava
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 19 Ноември 2020, 00:49:16

"Групировката Мултигруп е замислена и създадена от КГБ и ДС още през 1987 г.
Под директното покровителство на русофилските правителства, още в началото на 90-те години Мултигруп се превърна в основен вносител на евтини плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, като по митниците беше създадена организация за да не се обмитяват техния внос.
Така се подби сериозно българското производство, а оранжериите ни фалираха за година, две.
Мулти беше и основния вносител на захар, кафе, както и на месо и месни продукти.
Държавата ни губеше милиарди от невнесени мита, а местните производители изнемогваха от дъмпинга.
Всичко това беше организирано с цел руиниране на българската държавност, съсипване на родното производство и огромна свръхпечалба от монопол, охраняван от държава, управлявана от КГБ и ДС.
През 1995 г. руснаците използваха Мултигруп, за да докопат и газопреносната мрежа на България.
За целта беше създадено смесеното мулташко-руско дружество"Топенерджи" АД. , в което участваха и Луканов и Овчаров. Целта беше чрез милиарден кредт без обезпечение да придобие газопреносната ни система и после да я прехвърли на Газпром.
Жан Виденов се опъна на схемата и руснаците го пометоха.
По това време 12 банки, до една управлявани от кадри на ДС и КГБ бяха източени с необезпечени кредити 300 милиарда лева.
Управителят на БНБ Тодор Вълчев, както и неговият подуправител също бяха агенти на Държавна сигурност.
Беше предизвикана изкуствена хиперинфлация, която стопи спестяванията на милиони българи и ги доведе до 0 лв.
Това предизвика и най-голямата демографска криза в съвременната история на България, непозната дори и при националната катастрофа от 1913 г.
Над половин милион българи избягаха от Родината си, за да търсят нормален живот и нормално заплащане за труда си, да търсят сигурност за децата си в държави, в които никога не е стъпвал руски ботуш.
Това колосално разграбване и фалит на банковата ни система, последвано от бягството на половин милион българи, беше добре подготвена и организирана схема от КГБ със съучастието на верните им слуги от Държавна сигурност.
Голяма част от цвета на нацията ни бе принудена да напусне Родината си, като част от плана за деморализация и съсипване на българската държавност и подготовка на експанзията на руския олигархичен империализъм.
Неслучайно през 2016 г. новородените българчета в Западна Европа са повече, отколкото новородените тук.
Но нито едно не е родено в Русия. Защо ли?!
За съжаление много от тях няма да усещат България като Родина и едва ли ще научат родния си език така, както местния.
Днес експанзията на руския империализъм продължава с ускорени темпове. Над 30 % от икономиката ни е в руски ръце.
България плаща най-скъпия руски газ и то с 30-40 % по-скъпо, отколкото съседни на нас страни.
България е единствената държава в Европа, зависива на 100 % от от руски газ
100 % монополист - вносител на суровина и производител е руската компания Лукойл, която за последните 10 години е отчела над 60 милиарда лева приход, но не е платила и стотинка данък печалба. За сметка на това - огромна свръхнадценак на горивата със съдействието на руските губернатори, управляващи България.
Стратегически предприятия като Булгартабак, БТК, Виваком, Мтел, търговски вериги - също са руска собственост.
Половината ни Черноморие вече е бетонирано от руски хотели и апарткомплекси.
Владеят почти всички телевизии и вестници директно или индиректно чрез подставени лица като Пеевски.
Съдебната ни система се е превърнала в узаконител на золумите на руските фирми.
А хиляди българи продължават да напускат Родината.
Толкова за началото, част от което бе Мултигруп..."
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 20 Ноември 2020, 14:30:24

Заплатите на БОЛНИЧНИТЕ ШЕФОВЕ минаха 1 МИЛИОН годишно на болници назагуба . OFFNews 21 август 2020 в 16:32
ТОП 3
На върха на класацията по приходи са шефовете на две русенски и една софийска болница. Това са ръководителите на русенската кардиологична болница "Медика Кор", на столичната болница "Света София" на д-р Мазнейкова и УМБАЛ "Медика" (Русе).
Изпълнителният директор на "Медика Кор" Кирил Панайотов е декларирал 1 170 996 лв. приходи от заплата за 2019. Това прави 97 583 месечно. Фрапантен факт е, че той не е декларирал никакви коли и имоти освен Трабант, купен през 2019 г., за 50 лева.
866 000 лева годишен доход само от заплата е посочила д-р Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ "Св. София". Тя е вписала в декларацията си и двойно по-високите приходи от заплата на съпруга си Христо Мазнейков - над 1 645 000 лева за една година. Това прави месечна заплата съответно от 72 000 и 137 000 лева за двамата съпрузи.
Шефът на УМБАЛ "Медика" в Русе Ивелин Йоцов има 523 464 годишен приход от заплата. Това прави 43 700 лева месечно.
Най-високоплатените болнични шефове
Още няколко болнични управители декларират солидни суми от заплата - над 200 000 лева годишно след облагане, като сред тях са столичната МБАЛ Сердика и болницата в Дупница.
421 706 лв. (35 000 месечно) - Методи Янков - МБАЛ Сердика, София;
377 511 лв. (31 459 месечно) - Димитър Тасков - ръководител на СОБАЛ Д-р Тасков ООД (Търговище), МЦ Д-р Тасков ООД (Търговище), СОБАЛ ЛУКСОР ЕООД (Търговище), МЦ ЛУКСОР ЕООД (Пловдив)
337 039 лв. (28 086 лв. на месец) - МБАЛ Свети Иван Рилски 2003 ООД, Дупница, Ени Лефтеров
273 000 лв. (22 750 месечно) - Ивалена Василева - УМБАЛ "Света Марина - Плевен"
270 000 лв. (22 500 месечно) - д-р Максим Яков - Майчин дом-Варна;
267 320 лв. (22 250 месечно) - МБАЛ МК "Св. Иван Рилски" , Пловдив, Николай Салутски
254 714 лв. (21 160 лв. месечно) - СБР "СТАЙКОВ И ФАМИЛИЯ" ЕООД, к.к. Слънчев бряг, Йордан Стайков
252 222 лв. (21 018 лв. месечно) - МБАЛ "Света Каридад", Пловдив, Елена Христева
249 492 лв. (20 791 месечно) - СОБАЛ Бургас - Николай Иванов
235 419 лв. (19 600 месечно) - СБАЛ "Специал Медик", Пловдив, Ина Филипова
222 000 лв. (18 300 месечно) - Андрей Андреев от софийската очна болница "ДЕН"
214 000 лв. (17 800 месечно) - Елиза Георгиева, МБАЛ Свети Панталеймон-Плевен
214 000 лв. (17 830 лв. месечно) – МБАЛ Исперих – Абдулах Шабестари
210 652 лв. (17 500 лв. месечно) - Тихомир Савчев - управител на болница "Вита", София
209 822 лв. (17 485 лв.) - МБАЛ Свиленград; СБАЛ Тополовград ЕООД; МЦ 1 Свиленград ЕООД - Димитър Ермов
200 000 лв. (16 660 лв. месечно) - СБАЛ по кардиология Мадара ЕАД, Шумен, Мартин Стойнев
Шефовете на две големи столични болници - "Лозенец" (бившата Правителствена) и на Националната кардиологична болница не са посочили доходите си.
Между 100 000 и 200 000 годишно само от заплата*
197 284 лв. - Орлин Филипов, болница "Витоша"
191 000 лв. - СХБАЛ "Проф. Темелков", Варна - Темелко Темелков
184 424 лв. - Болница "Доверие" Димитър Гугутков
184 216 лв. - МБАЛ Люлин - Ангел Попов
181 507 лв. - Венелина Анастасова, изп., директор на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ ТОКУДА
177 395 лв. - "Майчин дом" - София, Иван Костов
175 300 лв. - МБАЛ "Проф д-р К. Чилов" ЕООД - Мадан, Стефан Хаджиев
173 545 лв. - Георги Кобаков, "СБАЛОЗ Д-р М. А. Марков - Варна" - Георги Кобаков
136 000 лв. УМБАЛ "Еврохоспитал", Пловдив, Димитър Димитров
136 000 лв. - "Софиямед" - Йордан Пелев
131 000 лв. - "Многопрофилна болница за активно лечение - Кубрат ЕООД" - Павлина Мичева
127 994 лв. - Таньо Сечанов - "Свети Панталеймон" (София)
127 828 лв. - МБАЛ Карнобат, Николай Колибаров
124 441 лв. - УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив, Карен Джамбазов
122 500 лв. - МВР болница - Ненчо Смилов
121 667 лв. - ВМА, ген. Венцислав Мутафчийски, Военномедицинска академия
118 905 лв. - Петя Василева - СОБАЛ "Акад.Пашев"
117 000 лв. - МБАЛ"Св.Св. Козма и Дамян", Пловдив, Зорница Сотирова
114 381 лв. - Болница "Св. Екатерина", проф. Генчо Начев
113 384 лв. - МБАЛ "Еврохоспитал", Варна, Асен Станчев
107 000 лв. - Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник
102 270 лв. - МБАЛ Д-р Димитър Чакмаков - Раднево - Майя Узунова-Конова
Между 60 000 и 100 000 годишно
99 590 лв. - СБАЛК Плевен, Валентин Христов
99 613 лв. - Николай Пенков, Специализирана болница по кардиология Варна ЕАД
98 671 лв. - Иван Златков, МБАЛ ТРАКИЯ, Стара Загора
97 780 лв. - МБАЛ Болница Европа, София - Венцислав Цветков
94 788 лв. - Ивайло Въжаров, МБАЛ - Варна към ВМА
92 952 лв. - Даниела Мирковска, СОБАЛ "Акад. Пашев", София
91 031 лв. - Никола Милачич - САГБАЛ "Д-Р ЩЕРЕВ", София
81 861 лв. - Първа градска болница, София, Цветомир Димитров - Първа МБАЛ Св.Йоан Кръстител
81 215 лв. - Аркади Иванов, 4-та градска болница, София
80 792 лв. - НМТБ "Цар Борис III" - Райчо Цветков -
80 000 лв. - Бранимир Спасов - Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания
80 564 лв. - АГ Болница "Шейново", София - Румен Велев
79 000 лв. - УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД - Антон Петков
76 691 лв. - "Пирогов" - Асен Балтов
74 338 лв. - Татяна Пенкова-Червенякова, СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София
73 000 лв. - Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Св. София" - Иван Чавдаров
70 000 лв. - СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" - Варна, Емил Ковачев
68 649 лв. - Болница "Св. Анна" (Окръжна болница), София - Славчо Близнаков
64 684 лв. - Болница "Александровска" - проф. Костадин Ангелов
58 000 лв. - УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" - Бойко Коруков.
Посочените годишни суми са нетни - след удържане на данъци и осигуровки и са само от трудови възнаграждения. Не се включват приходи от друга стопанска дейност, ренти и друг вид
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 28 Март 2021, 02:20:27

Петър Младенов,1989: Другари, докарахме страната до тежки деформации, широко ширеща се корупция

https://faktor.bg/bg/articles/petar-mla ... koruptsiya
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 30 Май 2021, 02:11:58

Evgeny Mihaylov
9.30 ч. сутринта, 4. 07. 1990 г.
Въвеждат ме в кабинета на Бойко Рашков за пореден разпит за "танковата касета" с репликата на Петър Младенов "Най-добре е танковете да дойдат". Предишният разпит беше 9 часа без прекъсване.
Следователят Рашков е зад бюрото си и още с влизането ми започва да крещи:
"Какво си мислите, вие, бе, ****** с ******?". Посяга към вестника, който е пред него и започва да налага дървения плот със сутрешния брой на в. "Демокрация":
"Какво е това, беее, каквооо?"
Отговарям: "Нищо. Декларацията на първите свидетели, видяли записа 30 минути след заснемането му."
"Няма да стане вашата, бе, нямааа! - продължава да крещи Рашков, който преди това в продължение на 20 часа ме е разпитвал и се е опитвал да манипулира показанията ми.
"Г-н Рашков, за тези свидетели ви казах още при първия разпит, но вие още не сте ги извикали. Нормално е да се плашат, че може да ги премахнете и за това излизат публично с имената си.".
Той побеснява още повече и устата му се запенва, но не може да произведе и звук.
Работа е там, че в този брой на в. "Демокрация" излезе декларацията на сестрите Жени и Ягода Лазарови, които видяха записа още същата вечер на 14 декември 1989 г. и разбиваха на пух, и прах ченгесарската версия, че записът е фалшифициран и допълнително "манипулиран от американците по компютърен път".
Жени и Ягода бяха разнесли декларацията си и до всички тогавашни медии, но излезе само във вестник "Демокрация".
Два дни по-рано, на 2 юли, на пресконференцията в 272 аудитория на СУ, която се предаваше директно по БНР, се бях заклел в децата си, че казвам истината и бях призовал П. Младенов да направи същото.
Експертната комисия от 34 специалисти по звук и картина, свикана от следствието заседаваше вече трети ден, но ченгетата се опитваха да манипулират заключението й.
"Не може да стане вашата, не-мо-жеее! Ще видите какво ще стане с вас!" - изкрещява за последно Бойко Рашков.
"Да става каквото ще, но истината ще победи." казах на изпроводяк. Не ме беше страх. Знаех, че пред вратите на следствието чакат журналисти, включително и от западни медии.
Същия ден, 4 юли 1990г., следобед експертната комисия излезе с категорично заключение, че записът е автентичен!
На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подаде оставка! (историята е разказана с подробности в предаването ми "Минало (не)свъшено" https://www.youtube.com/watch?v=1bcTIjcPJT8… )
Тогава не можех и да си представя, че през 2021г. комунистическият следовател Бойко Рашков ще стане зам. мининистър председател и министър на вътрешните работи на натовска, и европейска България.
Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, "бившите хора"...
А ДБ нека продължават да развяват Бойко Рашков като знаме. Накрая ще останат само с дръжката на знамето в ръка...!
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 7 Юни 2021, 13:25:17

Поименен списък на гласувалите "ЗА" Делян Пеевски депутати

https://pogled.info/bulgarski/poimenen- ... WFqaXqVaRE
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 21 Юли 2021, 22:29:31

Михаил Вешим: Кукувци и слави-трифоновци първи усетиха, че от простотията ще изкарат милиони

https://www.ploshtadslaveikov.com/mihai ... noWXw0TFaU
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 16 Май 2022, 12:32:27

Георги Господинов: "В съчиненото и пластмасово минало е все едно дали развяваш българското или руското знаме"
"Днес търговците на минало продават съчинено и пластмасово минало. В него е все едно дали развяваш българското или руското знаме. Така се появяват тези шизофрении на патриотарството", казва Георги Господинов пред ДВ.

https://www.dw.com/bg/%D0%B3%D0%B5%D0%B ... SK8AU_O6Ic
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 11 Ноември 2022, 00:14:07

На днешната дата преди 33 години дългогодишният генерален секретар на БКП Тодор Живков слиза от властта. Принудително, по решение на Кремълските му господари. С него се случва това, което се е случвало с всички негови предшественици, сляпо предани на СССР – Москва слага и отстранява своите верни васали според изгодата и конюнктурата към съответния момент.

https://desebg.com/-a-/5342-2022-11-10- ... c19f3HuPqU
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 12 Ноември 2022, 02:15:06

Надежда Ганева

33 години демокрация. Няма как да си спомням тази дата, защото съм родена точно 2 дни след нея - на 12 ноември 1989. В една вече демократична България. Но ми се струва, че често приемаме демокрацията за даденост. Трябва да помним, че правото ни сега да изразяваме публично мнението си е било извоювано. Защото едва след 10 ноември парламентът премахва от Наказателния кодекс криминализирането на критиката към правителството. Едва след 10 ноември е било позволено да се създават асоциации. Да има религиозни свободи. Да отбелязваме определени празници. Да живеем в парламентарна демокрация.
Най-върлите противници на демокрацията сега изобщо нямаше да могат да изразят мнението си. Нямаше да могат да мрънкат дали да празнуваме Хелоуин или Денят на народните будители, защото нямаше да празнуват нито едното - такива празници бяха забранени от комунистическия режим. Нямаше да могат да критикуват "прогнилия Запад" докато си карат западните коли, защото нямаше да имат такива. Нямаше да имат свободите, с които са свикнали, защото нямаше да има демокрация. Нека я пазим.
Честит 10-ти ноември на всички, дори и на тези, които милеят да се върне миналото. Защото факта, че вмомента изразяват мнението си свободно е пряк резултат от същата тази историческа дата.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2347
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Предишна

Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement