• Advertisement

Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

За политиканите, че се препълни общия форум.

Спомени за 10.11.1989 г. и анализ на 25 години преход

Мнениеот vl » 6 Ноември 2009, 00:57:30

http://www.youtube.com/watch?v=hj2yt3rp ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=n7qxobuh ... re=related
Този ден е един от най-запомнящите се в моя живот.
Иска ми се да поразсъждаваме, но с по-малко сантименталности и пристрастия и повече обективност. Надявам се да ме разберете. Апелирам за вашата умереност. Ето моите спомени:
Беше невероятна еуфория! Всички се радваха! И комунисти, и безпартийни и дори активни борци против фашизма-едно малко позабравено понятие днес. Даже непознати хора се прегръщаха на улицата! Еуфорията продължи през следващите седмици и месеци. Имаше митинги вс.седмица. Диктаторът беше свален след 33г. властване! В целия европейски източен блок не е имало такъв случай-някой да бъде на власт 33години! Наши близки от ФРГ се чудеха как е възможно и казваха, че това е твърде много.
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.
Аватар
vl
Майстор на перото
Майстор на перото

Благодарил: 490 пъти
Благодарено: 196 пъти

Re: Спомени за 10.11.1989г. и анализ на последвалите го събития

Мнениеот CHBG » 6 Ноември 2009, 12:52:58

Според мен случилото се на 10.11.09 преди 20 години е извършване на вътрешнопартиен преврат от онази най-едра комунистическа клика, която бе съсредоточила в себе си цялата политическа власт в държавата. Целите бяха следните:
1. Имитация на "демократични" промени пред очите както на българския народ, така и на международната общественост.
2. Подготовка на необходимата почва за разграбване на държавата и по този начин трансформация на политическата власт в икономическа.
Според моето скромно мнение тези цели бяха постигнати.
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач

Снимки: 7
Статии: 1
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Мнениеот AnGeLy » 6 Ноември 2009, 20:57:38

БТВ бяха направили преди време документален филм "Подмяната 10-ти". Може да се свали от торенти, интересен е и е сравнително обективен. Заслужава си едно гледане.
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист

Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот DrJeckyl_and_MrHyde » 6 Ноември 2009, 22:31:41

В най-синтезирана форма споделям напълно мнението на CHBG!
Понеже събитията от тогава не са резултат на вътрешен сценарий, а произтекли изключително под натиска на външни фактори, е трудно за непосветения като мен да направи обективен анализ. За който има желание и нерви му предлагам да прочете ТОЗИ малко по-различен коментар. O:)
Аватар
DrJeckyl_and_MrHyde
Редовен писач
Редовен писач

Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 44 пъти

Мнениеот vl » 7 Ноември 2009, 01:29:08

Да си се родил свободен човек, това никак не е малко! Необходимо е родителите ти и техните родители да са били свободни хора! Тоест тук това няма скоро да се получи. Толкова усилия употреби народната власт да лиши хората от собствено мнение и да смачка индивидуалността им. Десетки години минаха! За колко години ще се получи обратното? На всичко отгоре сега сме "ощастливени" от КГБ-демокрацията.

Аз тогава ходех редовно на митинги. Първите искания бяха за махане на чл.1 от Т.Живковата конституция-монополът на БКП върху властта, даване на земята, забележете на тези които я обработват, а не на собствениците. Това го искаше Петър Берон. Телевизията да бъде подчинена на НС, а не на отдел пропаганден в ЦК на БКП. Да се въведе пускането под гаранция, мораториум върху смъртното наказание и несменяемост на съдиите-и тези неща ги искаше Петър Берон. Създадоха СДС и кръглата маса по подобие на поляците. Основните искания бяха да се даде сграда на СДС и да се разформироват партийните организации по месторабота. Пирински се опъваше и докато се разберат минаха 2месеца! През това време махнаха Георги Атанасов и нагласиха за премиер Андрей Луканов. Първата му работа беше да предложи на НС закриването на комитета за държавен и народен контрол! Малцина си спомнят това! Следващата му стъпка беше мораториумът върху плащанията на външния дълг, тоест официално признание пред целия свят, че държавата е фалирала. И това след години на грандиозни успехи! Веднага се появиха банкнотите от 50лв. Шегувахме се, че върху тях трябва да стои образът на Луканов.
През това време Огнян Дойнов и Емил Христов организираха задграничните дружества. Дори още преди 10.11.1989г. вървеше слухът, че Огнян Дойнов е избягал. А той отишъл с тяхната благословия да урежда нещата им. Колко пари са изнесени, само Господ знае! А ние тук се разправяме дали е било забранено ходенето на църква и дали е имало кока кола!!! Ето това се нарича отвличане на вниманието!
Най-активни от СДС бяха Желю Желев, Петър Берон, Димитър Луджев, Христофор Събев, Петко Симеонов, Георги Спасов, Петър Дертлиев, Емил Кошлуков, а от БКП-Александър Лилов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Атанас Семерджиев, Нора Ананиева, Георги Пирински, Стефан Продев, Анжел Вагенщайн.
Имало е идеи Андрей Луканов да оглави СДС!!! Какво да кажем на това?
И друго интересно имаше-на първия митинг на СДС пред "Ал.Невски" присъстваха Анжел Вагенщайн и Стефан Продев! Тест нагласена работа отвсякъде. Сега след 20г. се чудим защо се получи така. Ами има защо.
Аватар
vl
Майстор на перото
Майстор на перото

Мнениеот vl » 7 Ноември 2009, 03:35:25

Забравих! Нека да ни е честит днешният празник-7.11.! На колко манифестации са ни принуждавали да ходим! С това ангажираха и у-щата и предприятията. Любопитно ми е дали е бил празник и в другите държави от източния блок. Забележителното при нас беше, че 7.11. и 9.09. бяха официални празници, докато 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха! Дори за 22.09. не бяхме чували!
Аватар
vl
Майстор на перото
Майстор на перото

Мнениеот AnGeLy » 7 Ноември 2009, 23:17:03

vl написа: ... даване на земята, забележете на тези които я обработват, а не на собствениците.

Та по този повод със земята, една интересна история от преди 89-та :) :

Баба ми работеше по десет часа на ден в Текезесето и вадеше картофи за по два лева на ден (толкова даваха онези от Напса). Понеже картофите бяха на Текезесето, тя не можеше да взима от тях, а си купуваше същите тези картофи от селския хоремаг, от леля Димитринка, магазинерката.
Магазинерката Димитринка работеше на добра воля и при всеки скандал напомняше, че тя, собствено, няма защо да работи, при положение че вече била изпълнила плана си за деветдесет и втора година, а сега сме осемдесет и шеста, ясно ли ви е! Всички уважаваха Димитрина, щото ако я нямаше, нямаше кой да им продава картофите, които така или иначе си бяха техни. Можеше спокойно да дойде на работа на втори януари деветдесет и трета година и да започне да продава шестгодишните стоки, дотогава хората нямаше как да купят картофи и беше много страшно, защото картофите може би вече нямаше да стават за ядене.
Магазинерката Димитринка, заради усърдието си, меко казано, се беше прецакала за двете години от деветдесета до деветдесет и втора.
Сега няма план, но може би има една тетрадка, в която се записват вересиите, които, заедно с предишния опит с плана, сигурно напомнят на магазинерите за превратностите на съдбата и за несигурното бъдеще изобщо.

Quelle
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист

Благодарено: 8 пъти

20 години преход

Мнениеот Petrun » 10 Ноември 2009, 05:04:10

Сигурно и на вас ви е интересно какво се е случило за 20 години преход ...

Много, много не можах да открия по същество. В Уикипедия попаднах на следното:
... 100 милиарда дълг и 2 милиона души по-малко [-o< . ...
http://bg.wikipedia.org/wiki/Преход_на_България_към_демокрация_и_пазарна_икономика

П.С. Това не работи: [url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Преход_на_България_към_демокрация_и_пазарна_икономика]Преход на България към демокрация и пазарна икономика[/url]
Petrun
Нов потребител
Нов потребител

Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Petrun » 10 Ноември 2009, 05:19:11

Сигурно сте го чели вече де, но все пак:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Ноемврийски_пленум_на_ЦК_на_БКП_(1989_г.)

Да се съглася и аз с CHBG. Разбира се, всичко е било част от текущите световни процеси и с разрешението на двете големи държави с буквичката 'С'.
Petrun
Нов потребител
Нов потребител

Re: 20 години преход

Мнениеот Petrun » 13 Ноември 2009, 00:06:56

Проф. Юлиан Вучков за десети ноември и прехода
12 ноември 2009 | 11:48 | Нова телевизия, "Здравей, България"

Водещ: Проф. Юлиан Вучков ще коментира отминалата двадесета годишнина от 10 ноември 1989 г.
Юлиан Вучков: Да, темата е тази „Десети ноември и преходът” те са, разбира се, органически свързани. Трябва да кажа, че проваленият и убиващ България преход беше подет от трима първи червени държавници, близачи на Тодор Живков и абсолютни превратаджии, хора без никакви реални заслуги. Това е крайно ограниченият бивш премиер Георги Атанасов, един човек, бих казал, с доста махленска нагласа, следван от алкохолизирания, властолюбив лентяй Петър Младенов. Но и двамата бяха командвани от диктатора Андрей Луканов, един зловещ човек, който нанесе първите тежки вреди на България, толкова тежки, че всичко това, което се случва сега, е вследствие от идиотщината и от националното предателство на Андрей Луканов. Между другото искам да кажа, че Андрей Луканов и Петър Младенов са известни служители на КГБ и то слепи, безрезервни във всяко едно отношение. И нека нашите зрителите да не се изненадват, че след 1989 г. Държавна сигурност успя да ограби много България и да се нареди между архимилионерите и архимилиардерите в нашата нещастна татковина, за съжаление. Но, сега още веднъж за Андрей Луканов, човекът, който поръча на своите червени слуги да докажат, че могат да бъдат много по-страшни бизнесмени, отколкото западните. Поръча им това, като им връчи претъпканите с пари куфарчета. Освен това, той чрез тях именно по този начин фактически въведе най-варварския капитализъм в България, а президентът Желю Желев изкарва сега до ден днешен непрестанно Андрей Луканов велик, голям, едва ли не незаменим политик, защото Андрей Луканов прескочи достойния Дертлиев и направи президент Желю Желев. Това е толкова просто, че не е нужно да го коментираме. Що се отнася до Желю Желев, той, както много други български политици, е обсебил безброй телевизионни камери. Застава пред тях и ни учи как да управляваме, след като е извършил, драги зрители, три големи престъпления. Първо – той унищожи земеделието с тия чудовищни, така ги наричат, ликвидационни съвети. Това просто бившият социалистически лагер се изуми и се втрещи, когато научи, че българският президент избира ликвидационни съвети. Виж му акъла, това е уж философ! Първо малко вникни в смисъла на думите, които употребяваш. Освен че унищожи земеделието, подари голяма част от нашата оръжейна и много печелеща промишленост, дали на САЩ или на някой друг, това няма никакво значение. Претопихме огромно количество оръжие и освен това господинът Желю Желев освен политически затворници, ако е имало такива през 1989 г., той пусна много криминалисти, които са в основата на престъпността в България. Разбира се, има и други основи на това чудовищно престъпно общество в нашата страна. Нещото, което искам да кажа, другото – смаза София. Смаза я, той блокира целият български живот, защото столицата е сърце на всяка една държава, просто лиши ни от възможността нашият живот да бъде по-динамичен – то са задръствания, то са катастрофи. Безумни последствия от това, че той направи тази отмяна на жителството, която може би трябваше да се случи, но по друг начин, много по-интелигентен, много по-умен, а той го направи по селяндурски начин. Не искам да обиждам селяните, аз им се покланям до земята, те ни хранят. Тук казвам не селски начин, а селяндурски начин на този господин. Няма да говоря за неговия речник, за неговия език, за това, че не се научи да не И-ка и да говори правилен български език и т.н. Сега обаче Сергей Станишев изведнъж казва, че БСП сложила началото на демокрацията, неговата партия, защото тя първо ни управлявала след 1989 г. Аз трябва да ти кажа нещо, Милене, което може би ще те втрещи. Този Станишев, ако ни управляваше през социализма, било като премиер, било като президент, той щеше да бъде три пъти по-голям диктатор от Тодор Живков, щом сега, по времето на все пак уж официално обявената демокрация, се държи като безумен и безподобен диктатор, бих казал фюрер и Хитлер. То е незапомнено това поведение, незапомнено направо! Какво искам да кажа? До сега още не съм чул нито един всестранен, сериозен, дълбок анализ на 10 ноември и на прехода. Ще ме извиниш. Това е моя позиция, мое мнение. Първо – такъв анализ не е лъжица за всяка уста. Съвсем малко хора, шепа хора, са в състояние да направят такъв дълбок анализ, защото процесите са много разноречиви, противоречиви, това е едно, и второ – всички почти коментари на 10 ноември и на прехода, според мен, са поръчкови, в много отношения скъпо платени, конюнктурни, еднопосочни, което мен направо ме възмущава. Тези коментари фалшифицират истината, било частично, било наполовина, било изцяло и лично мен никак не ме респектират. Тези дни, казвам ти, 5-6 се наслушах на безумия, безумни твърдения за 10 ноември и за прехода. Хареса ми, това е мое мнение, единствено Гала, която даде тон за едно по-човешко обсъждане на този проблем и каза, че безобразията през комунизма са големи. „Стига ни само народният съд, а далеч не е само той, толкова много вини и грахове и на Живков, но все пак имаше и нещо добро” и призовава жената за малко повече обективност. Сега нещо друго, сменям тази тема, вече цели два месеца аз при тебе и благодарение на тебе лея много въпроси, отговори и някои тежки упреци към Бойко Борисов. След това ги чувам, извинявай, от мои колеги телевизионери и особено телевизионерки. Ама те повтарят буквално мои формулировки без да ме цитират. Абе, малко морал бе, малко морал! Аз съм първият човек в България, който вече 10 години говори, че БСП е дясна партия. С мен тогава всички спореха, лаеха и т.н., сега изведнъж се оказва след 10 години, че те са откривали тази именно същност, десничарска, а не левичарска на БСП. Къде ли има морал в България, че да има и в нашите телевизии! Сега за Бойко Борисов, като му кажеш, много пъти съм го питал, но сега ще го питам съвсем конкретно, защо той се бореше с ДПС само, докато взе властта, защо сега той не обръща внимание на всенародното недоволство от тази антибългарска и чисто турска партия. Защо? И той се оправдава, човекът излезе с аргумент, казва – аз не мога да подменям съдебната система, тя трябва да реши това. Така е. Ние, Милене, не искаме той да подменя съдебната система, но искаме да подмени цялото ръководство на съдебната система, тъй като има конституционно мнозинство. Аз се учудвам на този човек, трябва да ти кажа, просто на неговата повърхностност. Той изглежда не може да разбере, че най-главният въпрос на една държава е националната сигурност. Няма здравеопазване, няма обучение, няма икономика, няма нищо преди това държавата да е национално осигурена, да бъде устойчива като държавна единица, което, за съжаление, далеч не се отнася за България. Има два начина, по които държавата се срива. По-малкият е отвън - ние сме мразени от много хора, че и Америка, Русия, всички са ни пречели. Най-тежкото обаче е държавата да се срива отвътре, както 20 години ДПС срива държавата отвътре. Него обаче това изглежда не го интересува, щом не се занимава сериозно с този въпрос. Той не ще да направи това всенародно допитване, на което най-малко 85%, даже 90% от народа ще гласува против ДПС, в смисъл, че тя е незаконна и освен това антибългарска партия. Не ще да го направи, защото го е страх от Америка и освен това го е страх и от Конституционния съд. Я да кажем няколко думи за този Конституционен съд. Ама той работи против Конституцията бе, макар че е призван да я защитава и то до край. Какъв Конституционен съд е този, който не защитава правото ни да имаме безплатно здравеопазване и образование, което е вписано в Конституцията и тази клауза никога не е била отменяна – какъв е този Конституционен съд? Какъв е този Конституционен съд, който се казва сега, че щял да застане изцяло зад Георги Първанов? Ами чакай сега, Конституционният съд над Народното събрание ли е? Откъде накъде. Ние сме парламентарна република, а не република на Конституционния съд, който трябва да се подмени генерално, да се махнат хора там – 20 години са едни хрантутници, заедно с други хрантутници на България. Какво самочувствие, да се поставят над парламентарната публика на тази държава тия конституционалисти там, дето от дъжд на вятър се събират да се почерпят и да си отпразнуват рождените и именните дни. Сега, този Бойко Борисов, ама той много несериозен човек. Той вчера каза, че държавата е дестабилизирана от поведението на Първанов, това каза. И изведнъж след това казва, но тя ще се дестабилизира, ако му вземем оставката. Ама този човек мисли ли когато говори? Ама той е един смешен и несериозен човек от днеска за утре. През пет минути си променя мнението. За акцизите, за алкохола си промени мнението и за какво ли не. Ето, сега за Първанов, не говоря сега за Първанов, защото това е дълга тема. Непрестанно променя състави на комисии, променя решения и т.н. – е, до кога това нещо? Сега той казва да чакаме, да чакаме сега съдебните органи да се занимаят с престъпността, да се занимаят с далаверите на ДПС. Ама ние цял живот само това правим, бе Милене, нашият народ само чака, горкият народ, нещастен и т.н. И нещото, което искам да кажа, ще разбере ли този човек, че трябва да промени целия състав на Висшия съдебен съвет. Как смята това същество, аз съм просто втрещен от него, да решава съдебните проблеми и въпросите на престъпността и ни милионери и на милиардери с не обвинител № 1, а с адвокат № 1, който 4 години, става дума за Борис Велчев, се държи не като обвинител, а като адвокат. Той непрекъснато повтаря едно и също „Да не сбъркаме да вкараме някого в затвора, да не сбъркваме да вкараме някого в затвора”. Абе, не си сбъркал бе, никого не си вкарал в затвора. Това е положението с Борис Велчев. Искам също нещо да кажа - доказателства. Този номер – 20 години нямали доказателства. Имат ги, но ги крият, защото са подкупени едно и второ заради натиска на правителствата и на президентската власт. Сега, къде е бойковият отказ да подкрепи ДПС за членство в ЕС, той не видя ли изявлението на външния министър, който казва направо, че иска да възстанови Османската империя, а ние, България, единствени, вече сме във военната и гражданската карта на Турция, като съставна част от нея. Къде се намира този човек, че така безотговорно гледа на този въпрос, бе, само за да се хареса на САЩ. Сега турските филми, искам пак да ти кажа, абе гледам ги тези дъртаци – бащи и дядовци – хокат и ругаят своите внуци като недозаклани вампири, такова чудо. Боже, какви нрави в тази страна, това са филми на съвременността, какви нрави, каква бруталност, каква грубиянщина! И тази държава иска да управлява Балканите, Милене! Тежко ни и горко и Бойко Борисов не се замисля, не само заради изявлението, че Османската империя може да бъде възобновена, той не се замисля за това, че вече е турцизирана голяма част от България и то много качествено за сметка на Турция, разбира се. Бойко просто разчита главно на външна, а не на българска закрила. И сега ще кажа нещо много важно, ама той бил избран от българите, те го харесвали много. От колко души е избран? 38%, 40% няма, какво мнозинство има, като е избран от тях, той няма мнозинство, добре че беше подкрепен от другите. 38% - да, а сега сочат анкетите, че бил одобряван от 70%. Ами от къде дойдоха тия 30% повече изведнъж, откъде ни паднаха, след като вече и тия, които са го избрали, вече го поразбраха, изминаха 100 дена и видяха, че до голяма степен е ментарджия и си оттеглиха доверието от него. Сега вече песимистите са доста повече спрямо него, отколкото оптимистите, Милене. Има ли време да кажа две думи само за „Белене”?
Водещ: Да.
Юлиан Вучков: Трябва да ти кажа, че тая „Белене” е едно безумие. Първо, тя трябваше да се строи, когато я беше започнал Тодор Живков, защото тогава щеше да ни струва много по-малко пари и освен това щяхме да натрупаме дивиденти от нейната работа сега, до този момент. От тук нататък вече първо токът, който тя ще произвежда ще е много скъп, защото разходите за нея ще са много големи и трябва да се покрият. Сега, в днешно време, разходите ще са далеч по-големи за нейното обзавеждане, за нейното функциониране и т.н. Няма да говоря, че тя ще унищожи огромни количества земя и край Свищов, и край самото Белене и т.н. Дали ще имаме клиенти при тази висока цена и този въпрос стои и е изключително важен. И на края искам да кажа за г-н Дянков. Абе, той много лекомислено момче е. Пак ще кажат, че той бил работил в Световната банка и Европейската банка. Милен Велчев също работеше в Световната банка, ами Ники Пинокиото Василев, ами той също работеше в Световната банка, ама се оказаха ментарджии, Велчев е най-големият милионер в България или един от най-големите. Дянков и той ли иска това да стане. И последно две думи – моля ти се, безумие, той иска да прати 3-4 министерства в провинцията, защото министрите харчели много пари на държавата, като пътували със самолети в провинцията. Ами тези министри изобщо не ходят в провинцията, а управляват държавата по джиесемите си и с факсове.

Агенция Фокус
Petrun
Нов потребител
Нов потребител

Re: Спомени за 10.11.1989г. и анализ на 20 години преход

Мнениеот velingrad » 14 Ноември 2009, 14:36:03

Моля vl и Petrun за извинение за сливането на отделните Теми. Смятам обаче, че те се припокриват.

Една интересна статия, публикувана в Капитал. Обърнете особенно внимание, на графиката Култура и изкуство- те това е анализ на "20 години преход".
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен

Снимки: 392
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот vl » 17 Ноември 2009, 02:38:53

Гафът на прехода: Вместо в пералня - в чистилище
16.11.2009
Хората не разбират прехода, защото не се виждат в ролята на неговите герои. Представете си, че на четири очи ви връчат торба крадени пари. Можете да харчите от тях, но с условието да ги узаконите на светло и после да ги върнете пак на тъмно. Какво ще правите?

Първо, ще си съчините легенда, за да имате какво да казвате, като ви видят внезапно забогатели: например, рязали сте подводница в Малта, взели сте кредит от западна банка, която помни фирмата на прадядо ви, изтеглили сте жилищния си влог от ДСК, за да учредите своя банка, намерили сте две пишещи машини в едно мазе и сте основали медийна група и пр.

Не е важно да ви вярват. Важното е да започнете изпирането на внезапно сполетялата ви криминална сума. По-нататък тя сама ще генерира чисти пари. Така беше в началото.

20-годишнината на българския преход стана повод за неговото разглеждане от какви ли не аспекти, но един от най-важните бе изпуснат - на прехода като пералня.

Криминалният генезис на новия елит

изискваше преди всичко да се легализира. Богат е само онзи, когото обществото признава и закриля. С торбата пари на рамо няма да се чувствате спокойни, докато не се уверите, че можете да я оставите без риск да я загубите. Както и да не загубите свободата си, ако ви потърсят сметка откъде е.

След прането с подръчни материали в началото на прехода можеше да се проследят няколко етапа на модернизация. Пари се крадяха и перяха чрез офшорки и смесени дружества, чрез кухи банки, чрез изкуствена хиперинфлация и деноминация на лева, чрез работническо-мениджърски дружества, чрез приватизация за 1 лев, чрез заменки и пр. Това бяха техническите средства.

Препаратите също бяха разнообразни - от лозунгите за борба с тоталитарното наследство до пропагандата, че се създава пазарна икономика и демокрация.

Ароматизатори се прилагаха чрез многобройните цветови гами на партиите, а за остатъчните миризми се грижеше съдебната система, която държеше на простора да съхнат стотици хиляди и милиони криминални дела, докато им дойде времето за амнистия по давност.

Всички домашни методи обаче докарваха прането до мръсно бяло. Обществото не вярваше в чистотата на своя елит и правеше наивни опити да го смени чрез избори. Затова нито едно правителство не спечели втори мандат. Но и

нито едни избори не промениха криминалния образ на елита.

Технолозите на прането отрано схванаха, че българинът се увлича по чуждо. При социализма въздишаше по западното. Трябваше да бъде убеден, че преходът става по западен образец, и още по-добре - по американски.

През 1990 г. му бе пробутан Планът Ран-Ът (на Ричард Ран и Роналд Ът) за преход към пазарна икономика. Той прикриваше началното разграбване на националното богатство. Тъй като престъплението бе прекалено видимо, се добавяше твърдението, че първоначалното натрупване на капитали навсякъде е ставало без обяснения за първия милион - включително и в САЩ.

Централизираното изграждане на организираната престъпност, чиято задача бе да поддържа ред в новия криминален елит и да го пази от обществото, се сравняваше за оправдание с организираната престъпност в Чикаго през 30-те години.

Влизането в НАТО през 2004 г. трябваше да изиграе ролята на американска пералня, защото членството в алианса означаваше, че САЩ признават наличието на демокрация по западен образец в България.

Отвъдокеанските стандарти в прането обаче се оказаха нетрайни, защото само три години по-късно президентът Джордж Буш гостува на тогавашния премиер Сергей Станишев и го сравни с героя от рекламите на американските перилни препарати "Мистър Клийн" (известен у нас с европейския си еквивалент "Мистър Пропър").

Колко му отиваше на Станишев определението "Г-н Чистота" пролича от мръсотията, която потече от архивите на неговото правителство след падането му от власт.

Още в зората на прехода по-будни чистници съобразиха, че не Америка, а Европа би могла да докара елита до блясък пред българското общество, и провъзгласиха технологията "Път към Европа".

Всички партии, които претендираха за власт, се постараха да получат признание като членове на едно или друго европейско политическо семейство. Няколко десни партии се записаха в Европейската народна партия, БСП се промъкна в Партията на европейските социалисти, ДПС и НДСВ се присламчиха към алианса на либералите, а накрая и РЗС се сроди с консерваторите.

Даже националистите от "Атака" се заразиха от интернационализъм и се сдушиха със сродни европейски партии.

Европейското предпране на държавата

стана чрез влизането й през 1992 г. в Съвета на Европа, който дава сертификат за базовите стандарти на демокрацията. В тази твърде голяма обществена пералня влязоха почти всички европейски държави, включително и повечето бивши съветски републики, което означаваше сравнително скромна хигиена.

Истинската цел бе Европейският съюз. За българската мафия той изглеждаше като елитна пералня, където окончателно да се легитимира като порядъчен елит съгласно високите европейски стандарти.

Членството в ЕС трябваше да означава поне три неща по критериите от Копенхаген (1993 г.): България е правова държава с върховенство на закона; страната има пазарна икономика; българският бизнес може да издържи на (честна) конкуренция в ЕС.

И трите критерия силно се разминаваха с действителността. Мафията бе блокирала съдебната система, за да стои над законите; пазарът бе поделен сред нейните монополни структури; конкуренцията в най-апетитните сектори се свеждаше до силови и корупционни практики.

ЕС направи компромис и прие България през 2007 г. Настана тържествуване - главно отгоре, защото отдолу обикновените хора не виждаха пряка и бърза полза.

Криминалната върхушка се чувстваше най-сетне легализирана и дори възнаградена с европейски фондове. В опиянението си тя не забеляза главното - че влиза не в пералня, а в чистилище. Компромисът бе съчетан с перманентен механизъм за контрол, чиито зъбни колела я захапаха полека и започнаха бавно, но упорито да я придърпват на светло.

Наистина контролният механизъм не успя да изпълни функциите си за три години, както се очакваше в началото. Но факт е, че най-тежкият досега удар по българската мафия дойде тъкмо от Брюксел. Чрез критиките му срещу организираната престъпност и "високата" корупция

лъсна колко нелегитимна е българската върхушка.

Съдебната система бе поставена под натиск да заработи. Обществото получи надежда, че има избавление от похитителите на прехода. Вярно е, че почти всички виновници още са на свобода, но също така е вярно, че се засилва очакването за възмездие поне срещу част от тях.

Напредъкът не е голям, не е достатъчен, но поне го има. Стратегическата грешка на мафията - да сбърка пералнята с чистилище - се оказа исторически шанс за България.

Източник: actualno.com

Мисля, че е добре тази статия да остане тук за дълго време за да я прочетат повече хора.
Аватар
vl
Майстор на перото
Майстор на перото

Мнениеот CHBG » 17 Ноември 2009, 15:17:26

vl написа:Гафът на прехода: Вместо в пералня - в чистилище

Напредъкът не е голям, не е достатъчен, но поне го има. Стратегическата грешка на мафията - да сбърка пералнята с чистилище - се оказа исторически шанс за България...

Дано само капацитетът на това чистилище не се изчерпи преди да бъде изчистена всичката мърсотия в България. Аз за съжаление се опасявам точно от това. Дано тези опасения се окажат напразни.
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач

Снимки: 7
Статии: 1
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Мнениеот vl » 19 Ноември 2009, 14:39:16

http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page1.html

http://kalin-manolov.blog.co.uk/2008/03 ... nt_level=2

http://www.novazora.net/2007/issue16/story_04.html

http://forumat-bg.com/index.php?option= ... &Itemid=64

http://glasove.com/article-5165.php

"Носталгиците по комунизма се самозалъгват колко било хубаво при Тато. Червени бабички заблуждават внуците си, че тогава се живеело по-добре.

Като погледне човек снимките от 10 ноември, ще види едни мизерно облечени хора. Живков и партийните му другари са с лъскави костюми, а хората по първите митинги са като гаврошовци. На снимките се виждат лидерите на бъдещата опозиция, интелектуалци и прочее, облечени с някаква омачкана конфекция, сякаш са бедни роднини от провинцията. Желю Желев и Петър Берон с някакви стари якета, Блага Димитрова с палтенце като учителка… Сивота и бедност.

Любима тема на мечтателите по онова време е да си припомнят колко бил евтин токът. А в аптеките нямаше дамски превръзки по 1-2 месеца. Кафе нямаше с месеци и продаваха леблебия като заместител. Млад специалист живееше със 155 лв. заплата, едни маратонки струваха 30 лв., а едни дамски ботуши – 80 лв.

Противно на легендите, че бензинът бил без пари, в средата на 80-те обикновеният стана 78 ст. литъра, а супера – 98 ст. Една “Лада”, за която се чакаше ред по 15 години, нова струваше 7 хил. лв. и нещо, а на втора ръка 1-2-годишна – 10 000 лв. Не пазар, а разпределение.

За жилище се чакаше 20 години, комисии, лихвоточки, връзки… 3-4 поколения от дядо до внуче живееха в един панелен апартамент.

Добре се живеело, казват…
А някой иска ли да се върне наистина? Да има пак жителство, изходни визи, телени мрежи по границата?
Сега – на море в Гърция и Турция… Иначе по-възрастното поколение обича да приказва, че тогава всички ходели на море. В бунгала или почивна станция със столова с пиле фрикасе и сотлеаж.

Ех, соц незабравим…
Да, има хора, които не харесват и сегашния Тато - Бойко Борисов. Или мутрите и чалгата. Но има избори на 4 години, има и друг избор. И на който не му харесва, сега може поне да си вдигне шапката и да запраши я на работа в Испания, я да емигрира в Щатите. Вместо да гледа 30 години несменяемата мутра на Тодор Живков. "
Аватар
vl
Майстор на перото
Майстор на перото

то пък и то един възход ;)

Мнениеот bknf » 13 Декември 2009, 22:17:17

Айде сега.. тия сравнения са малко измислени. Като че ли смисъла на живота се състои в това, дали Желев, Берон и Блага Димитрова са по-модно облечени. Голяма работа, че какво са направили, че да са? Фабрика ли са построили, завод ли са отворили.. За жилище може и да се е чакало, но над 95% от българите са в собствено жилище (още от онова време). Kъде го има това по света. Бензина без пари;) за един сауиди арабин може и да има.. няма безплатни неща на тоя свят. А за безплатните детски градини забрави ли, за безплатните столове в училищата - обяд и закуска, безплатния градски транспорт, безплатните спортни клубове и медицинско обслужване, безплатните почивни станции и така нататък.. Не са едно и две, нещата които правят едно общество такова каквото е. Но и не.. Hе може да се върне това време, нито пък съм за така субвенционирани услуги. Утре може да напиша нещо по-обстойно. И не мисля че строителството е било чак толкова сиво ;). Но сега пък има къде къде по-други проблеми..
bknf
Професионалист
Професионалист

Снимки: 0
Благодарил: 290 пъти
Благодарено: 454 пъти

Следваща

Назад към Политика