• Advertisement

Борбата с недоволството и нейните разновидности

За политиканите, че се препълни общия форум.

Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот vl » 14 Май 2013, 02:01:08

И преди избори, и след избори и във време, когато няма избори тази борба се проявява навсякъде. Според мен тя придоби главозамайващи размери-тук, в радиото, в телевизията, вестниците, списанията.....Какви са основните и цели? Запазване на статуквото и смачкване на всякакви наченки на гражданско общество. Ангажирани са доста хора, на които е платено добре, те непрекъснато демагогстват и се стараят демагогията им да бъде възприета като истина от последна инстанция! Хвърляне на мъгла и замазване на положението-тези неща и то в комплект ги срещаме постоянно. Даже аз смятам, че са ги пращали на специални курсове как да манипулират населението. Когато започна война с тях, те стават особено безпардонни и арогантни, понякога и цинични. Демагогията се проявява като смисъл на живота им. Не зная какви финансови резултати постигат. Но твърде често крадецът вика "Дръжте крадеца!"
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот vl » 15 Април 2015, 23:42:26

И така до ден днешен тази борба продължава без прекъсване. Например пускам тема за мръсните улици и веднага се появяват няколко човека, които твърдят, че навсякъде било мръсно-и в Рим, и в Париж, и още къде ли не.....И че улиците били достатъчно чисти, имайки предвид данъците, които плащаме! А във Виена какви данъци плащали.......Но какъв е жизненият стандарт там? Какви са заплатите и цените?

И още......От предаването за български език по програма "Хр.Ботев" научих, че има стремеж недоволството на населението да бъде насочвано в желаната посока. В някои вестници се появявали обидни статии за възрастни и болни хора и се правокирало недоволство и дори омраза към тях! За съжаление не записах цитатите и съответните издания.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот bknf » 16 Април 2015, 09:48:20

Ако правилно съм разбрал..
Борбата с недоволството и нейните разновидности.. тази борба се проявява навсякъде. Какви са основните и цели?
Запазване на статуквото и смачкване на всякакви наченки на гражданско общество...

Kакво означава според теб "недоволството на хората" - и как възниква то? A имаме и най-различни хора. Много изобщо и не допускат, да възниква такава една отрицателна емоция. Други изобщо не си владеят и създават емоциите. Което e психологическа нагласа на самия човек. Всеки сам си я създава.

Или някой е недоволен от самия себе си? Но не е разбрал все още, че от една страна той "сам си е виновен". И (неусетно) прехвърля тая емоция към други хора. Кво да ги правиш такива? Само те могат да си помогнат - ако поискат.

Например, влизаш някъде в магазин (или някъде другаде) - а човека пред теб намръщен, сърдит на целия свят. Ти изобщо не го познаваш - ти ли си му виновен? Не разбира се.

Но може би ти имаш нещо друго предвид? Тоест, ти подозираш че има някакви скрити сили, които създават съзнателно недоволство при някои хора (не всички се хващат) ? И после се опитват да го минимизират?

веднага се появяват няколко човека, които твърдят, че навсякъде било мръсно-и в Рим, и в Париж, и още къде ли не.....И че улиците били достатъчно чисти, имайки предвид данъците, които плащаме! А във Виена какви данъци плащали... Но какъв е жизненият стандарт там? Какви са заплатите и цените?

Hа доста места има по определено време замърсени улици. Въпроса е в организацията на фирмите, които да се занимават c чистотата. Кой ги е избрал, какви пари получават, кой не си е свършил работата.

Относно споменатия от теб "жизнен стандарт". Това е съвсем друг въпрос - как се създава благоденствието, печалбата и какви параметри има една добре функционираща система (държава).
В тоя случай имаме следните участници. Всеки един поотделно, хора организирани в предприятия, и после държавата, която създава определени рамки на живота (училища, полиция, армия, съдебна система, пътища, плащане на пенсии, събиране на данъци и т.н.)..

Ta, недоволство - на кой, към кого и за какво?

Потребители благодарили на автора bknf за мнението:
contraintuitive
Рейтинг: 4%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот contraintuitive » 16 Април 2015, 10:29:48

Тук съм съгласен с bknf
Недоволството се създава образно казано в главите на хората и не зависи от външни фактори. Грубо казано и в най-развитите държави има фрустрирани хора. Немците сами се шегуват със себе си като казват, че се оплакват на високо ниво. В природата на хомо-сапиенса е явно залегнало да не е доволен от статуквото и да иска винаги промяна. А много хора тендират да сравняват себе си и обстоятелствата в техния живот, с тези на другите. Аз нямам това, което той има. Аз съм нещастен, той е щастлив. Което е по дефиниция ирационално и базира на страхове.

И има хора с различна житейска нагласа и хората боравят различно с разочарованията си. Някои ги предписват на себе си /по-малкото/ и ги приемат като част от живота и тях самите - рационално, други се самобичуват в главите - контрапродуктивно. Повечето обаче тендираме да обвинямаме околните и обстоятелствата извън нас. В една скапана или позитивно казано неразвита държава като нашата България, e явно по-трудно човек да борави рационално с недоволствието си и е лесно да недоволствието и разочарованието да се отдава на външни фактори.
find your path and stay on it
contraintuitive
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 753
Регистриран на: 6 Октомври 2012, 15:26:15
Местоположение: Германия
Благодарил: 209 пъти
Благодарено: 123 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот vl » 16 Април 2015, 15:30:44

Моля, моля??? Я пак! Не зависело от външни фактори и било само в главите на хората?! Това шегичка ли да го наречем или открита демагогия?
Темата е за недоволството от властта и управлението на държавата(закони, разпоредби, всякакви порядки, разхищения, кражби). Не се правете, че не сте го разбрали!

А че има притеснени, а не фрустрирани хора съм съгласен. Но от какво са притеснени? Причините могат да бъдат най-различни-семейни, битови, финансови и др. Аз не вярвам някой да се е родил притеснен. Има и недоволни от себе си хора и може би в този случай вината е тяхна. Има и такива, на които света им е крив и никой, никога с нищо не може да им угоди. Някой бил недоволен, че няма нещо, което другите имат. Сигурно......Аз обаче не се сравнявам с другите и не желая да имам всичко, което те имат. Искам да имам това, което за мен е ценно. И в голяма степен го имам. Но.....темата не е за това.
Някой създавал недоволство и после се борел с него.....По-голяма глупост не съм чувал! Май ще трябва и тук да направим тема за форумски награди!
Ако искате си направете друга тема за недоволството, която засяга написаното от вас.
Тази тема е за борбата с недоволството от страна на мафията, която е обсебила и държавата.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот bknf » 16 Април 2015, 16:47:09

vl написа:Моля, моля??? Я пак! Не зависело от външни фактори и било само в главите на хората?! Това шегичка ли да го наречем или открита демагогия? Темата е за недоволството от властта и управлението на държавата(закони, разпоредби, всякакви порядки, разхищения, кражби). Не се правете, че не сте го разбрали! Тази тема е за борбата с недоволството от страна на мафията, която е обсебила и държавата.

vl, малко по-спокойно ;-) . Никой не може да гадае, какво си искал да кажеш с думите си. Аз се опитах - ти си разясни тезата. Нищо повече. Сигурно и други ще се включат..

vl, И преди избори, и след избори и във време, когато няма избори тази борба се проявява навсякъде.

Та пак отначало - за каква борба става дума?
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот vl » 16 Април 2015, 22:40:02

Първия пост не ти ли е достатъчен? Или искаш повече конкретни примери? Вече дадох един с мръсните улици и писанията на "ентусиасти" в интернет. Като си помисля ще намеря още много.

Голямо крадене и разхищения, малко свършена работа, призиви към населението да чисти само и да не цапа(това добре) и обяснения, че пари няма......И непрекъснати повтаряния, че населението САМО СИ Е ВИНОВНО ЗА ВСИЧКО!?

И етикети-"хейтъри", "мрънкала" и др. Защо не хвърлиш око на тази тема:http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=54&t=20093

И тук ме принуждаваш да повторя думите на проф.Андрей Пантев и проф.Искра Баева от 10.11.2014г., че това е то демокрацията и няма какво повече да желаем! И не трябвало да се сравняваме с Чехия и Полша!? Припомни си какво бях написал за Петър Берон. Ти беше един от любопитните.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот contraintuitive » 17 Април 2015, 10:24:32

vl аз Ви разбирам и подкрепям в повечето от вашите точки, но както се казва първо човек трябва да си оправи образно казано собствения двор и да оправи себе си и чак тогава да тръгне да търси управия за околните. Аз се опитвам позитивно да гледам на всичко, което ми се случва и се случва около мене. Не винаги, дори рядко успявам, понеже все има някой или нещо, което да ти развалят позитивната настройка, имено поради това, че света е честно казано за мене едно гадно място. И си мисля вече, че играта с живота е винаги един пинг-понг и никой не може да бъде само позитивен и само негативен. Така, че борбата за управия в БГ е по-скоро борба с вятърни мелници, понеже тия преди нас и близките им са се постарали да обърнат стрелките на живота при нас в своя полза /говоря за 2-3 процента хомо-сапиенс от породата, която вие визирате - мутрите и политомутрите ни и съдебномутрите ни и всички страснали се с властта у нас приятели на ноща :)/ и на средния човек в БГ меко казано е губещ в тая игра. Докато българите не погледнеме в себе си и не се освободиме от оковите на времето и случилото и случващото се около нас, ще сме винаги обречени на самоспасение и самооправяне. Което не става от днес за утре и дори може и след години да не се случи. Иначе успех, така ми е приятно да Ви чета.

Лек ден :)

пс. стила ми е ироничен и може би граматически не издържан, но примерно това е моята стратегия да боравя с моите разочарования и фрустрации :) И вижте, мнението винаги си остава мнение и не отразява истината. Всеки един от нас във виртуална форма е само едно мнение, така да се каже :)
find your path and stay on it

Потребители благодарили на автора contraintuitive за мнението:
vl
Рейтинг: 4%
 
contraintuitive
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 753
Регистриран на: 6 Октомври 2012, 15:26:15
Местоположение: Германия
Благодарил: 209 пъти
Благодарено: 123 пъти

Re: Борбата с недоволството и нейните разновидности

Мнениеот vl » 15 Септември 2020, 23:54:51

Списъкът на Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите

https://www.manager.bg/%D0%BC%D0%B0%D1% ... _2BdTw8XBI
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

  • Advertisement