• Advertisement

Как ще ги стигнем румънците?

За политиканите, че се препълни общия форум.

Как ще ги стигнем румънците?

Мнениеот Winarow » 5 Април 2006, 06:06:55

Те разследват за далавера бившия си премиер и не знаят какво е поръчково убийство
Владимир Береану

Румъния не е цъфнала и вързала, но наистина е с едни гърди по-напред от България. Съседите всъщност дръпнаха напред там, където ние все още имаме проблеми - правосъдието и вътрешната сигурност. Затова и разликата е така осезаема. Иначе в останалите области сме наравно. Например и техните доходи са много ниски. Защо се случи така, че след като уж дълго време Румъния ни догонваше, сега от Брюксел ни я дават за пример? В северната ни съседка от много години насам престъпността е сравнително овладяна и не се набива на очи. Там не съществува мафия или т. нар. групировки, които са добре познати у нас. Полицията им пък действа много по-успешно против дребните апаши. Това се дължи на факта, че в румънските силови органи
--------------------------------------------------------------------------------

останаха да работят почти всички стари кадри
--------------------------------------------------------------------------------
Тези хора не бяха уволнени, не бяха тормозени и те продължават да заемат местата си и да обучават млади хора. Кварталните полицаи в румънските градове са изключително дългогодишни служители, познават много добре районите си и поради бързата им реакция обикновена престъпност като например апартаментни обири, кражби на коли, нападения над граждани е изключителна рядкост.
Що се отнася до правосъдието и борбата срещу рушветите, Румъния доста по-рано от нас набързо прие цял пакет от закони срещу корупцията. Премиерът тогава даже заложи своето правителство, когато внесе пакета. Заяви, че ще подаде оставка, ако законите не влязат за разглеждане. Те обаче бяха обсъдени и приети. Повечето от тях вменяват по-голяма отговорност на магистратите спрямо самия процес на раздаване на правосъдие. В Румъния в момента
--------------------------------------------------------------------------------

съдии и прокурори могат да бъдат уволнявани
--------------------------------------------------------------------------------
и контролирани. Това се извършва от техния Висш съдебен съвет, който обаче може да бъде сезиран от президента, правителството или парламента. В Румъния не направиха грешката да вменят на правосъдния министър някаква функция за контрол над магистратите, защото това очевидно нарушава независимостта на съдебната власт, както стана у нас.
Друг много важен момент, за да сметне Европа, че Румъния прави крачка напред, е създаването на специализирано прокурорско звено за борба с корупцията. Първоначално то беше в състава на общата прокуратура, но се оказа, че по конституция членове на парламента и на правителството могат да бъдат разследвани само от Върховната касационна прокуратура. Съответно това създаде проблем за проверка на висшите служители и чиновници. Румънците обаче много бързо реагираха и прехвърлиха спецзвеното към ВКС. Като резултат вече са разследвани над 350 държавни служители с най-различен ранг и от всякакви институции. Особено показателно е, че 76 от тях получиха реални присъди. Разбира се, най-големият успех е разследването срещу бившия министър-председател Адриан Нъстасе, което е първо по рода си срещу личност от такъв висок ранг.
По делата срещу него обвиненията са две - едното е за използване на корупционни методи за купуване на един изключително скъп парцел в центъра на Букурещ на ул. "Замбакчян", заради което и скандалът стана известен със същото име. Теренът е закупен от държавата на изключително изгодна цена чрез схема, която се използва масово и в България. Първо се прави ниска оценка на мястото, което се продава на частно лице. След това купувачът тайно го прехвърля на държавния служител, който стои зад далаверата. В случая с Нъстасе става въпрос за продажба 12-15 пъти под пазарната цена. Втората част на обвинението е, че премиерът е използвал служебното си положение, защото строителят, построил сградата върху този парцел, всъщност е "подарил" на Нъстасе оборудване, дограма и самото строителство на два апартамента в сградата, построена на парцела, на стойност около 500 хил. евро, като срещу това близък роднина на строителя е назначен за шеф на Държавната агенция за строителен контрол. И
--------------------------------------------------------------------------------

всичко това следствието го доказа

--------------------------------------------------------------------------------
Цялата далавера е станала фактически с намесата на правителството. Тези дела срещу премиера се водят и със сигурност ще продължат да се водят, докато не се стигне до наказване на виновните. В очите на членовете на ЕС процесът е фактически доказателство за реална борба с корупцията.
Бих искал да цитирам още един интересен факт - самият Нъстасе си подаде оставката като председател на парламента, за да може да бъде разследван. За съжаление в България не можем да посочим такива примери - някой да си подаде оставката, за да улесни правосъдието. Дали е виновен или не, Нъстасе демонстрира уважение към институцията, към държавата. Той счита, че трябва да направи тази крачка и да не продължава да е председател на долната камара на парламента, щом има подобно разследване.
Друга отлика е, че в Румъния не се говори за поръчкови убийства. Докато България непрекъснато влиза с подобни неща в заглавията на чуждестранните вестници. Това за съжаление й създава имидж на страна с голяма ненаказана престъпност.
Разбира се, обикновените румънци не казват "Колко е хубаво при нас, няма престъпност!".
Но при тях разбирането е съвсем различно. Ще ви дам само известния пример с репортаж на румънска телевизия. Един човек спира колата си - ВМW седмица, последен модел, оставя ключа вътре, вратите и прозорците са отворени, и отива да си купи вестник. В това време хаймани се качват в колата и отпрашват. Той звъни на полицията, обявява кражбата, след 40 минути двамата апаши са заловени, а колата му е върната (в Румъния тя не се държи като у нас 6 месеца за веществено доказателство). Заключението на нашия колега журналист от Про ТV обаче беше: "Докъде стигнахме! В Румъния да не можем да си купим вестник, без да ни откраднат колата!" - което за българин просто ще звучи напълно абсурдно. Но щом те си позволяват подобни заключения, разликата между състоянието на нещата у нас и у тях е просто очевидна.

http://standartnews.com/archive/2006/04 ... /index.htm

е как да ги стигнем???
Аватар
Winarow
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 31 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: D
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот ivo_petkov » 13 Юли 2006, 14:10:20

Няма как да ги стигнем Румънците, просто защото те със всяка следваща година отиват все по-напред. В борбата с организираната престъпност имат десетки пъти повече отговарящи за това магистрати. Това е само един пример.
Вчера в един наш вестник прочетох, че вече средната заплата в Румъния е 270-280 EUR докато нашата си стои на 160 Euro, че дори е и паднала (ние даже нещо взехме и назад да вървим). Има сведения, че в Австрия средният доход е 2700 Euro на месец.
Само преди 4 години румънците са били с по-ниски доходи от нас. Как става това двойно увеличение за това време? Нали уж нашата икономика е най-бързорастящата на балканите? Какво става? :evil: :(
ivo_petkov
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 113
Регистриран на: 12 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 13 Юли 2006, 15:13:38

Ами помислете си, при нас няма нито един осъден полик, нито един осъден за корупция, нито един осъден за пране на пари. Румънците разстреляха 4еу6еско публи4но, а българите плакаха, когато Живков умря. Такъв ни е народът просто... :shock:
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот isisito » 23 Октомври 2006, 22:51:24

ivo_petkov,
чу ли днес, че държавата можела да осигури от 01.01.2007 минимална работна заплата 180 лв.
Направо да си умреш от гордост. Къде сме тръгнали с тези пари?
А казват, че Гърция била най-изостаналата страна в ЕС. Да почакат и ще видят - България идва....
Аватар
isisito
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 439
Регистриран на: 29 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad_1 » 26 Октомври 2006, 19:32:50

Дааааа!Преди някалка дни прекосих Румъния и видях съвременното строителство на нови фирми,пътища и още по интересно и правилно-по полята им кипеше бурна есенно-зимна подготовка-оряха хората на пълни обороти със нова техника..................и влезнах във България.Доплака ми се ,като видях това хубаво поле,този чернозем, завладян от плевели и магарешки тръни.Имах чувството ,че тази земя не е обработвана от десетки години.
Е!Къде сме тръгнали ние, в коя Европа ще влезнем.
Дааа!Но румънското земеделие си е в румънски ръце,а нащо е в ръцете на братския турски народ.
Иво_Петков,малко са ти грешни сведенията,може австрииците да взимат средно 1700 евро ,но 2700 е твърде пресилено.
Ангели, как ще ги осъдим тези политици и мафиоти ,като даже и ти ги поддържаш и гласуваш за тях ,а бурно говориш и плюеш срещу човека ,който иска да направи всичко това.Страшно много си противоречиш мойто момиче-ако наистина си такова
Аватар
velingrad_1
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 100
Регистриран на: 8 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Velingrad
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 26 Октомври 2006, 20:46:23

velingrad_1 написа: Но румънското земеделие си е в румънски ръце,а нащо е в ръцете на братския турски народ....Ангели, как ще ги осъдим тези политици и мафиоти ,като даже и ти ги поддържаш и гласуваш за тях ,а бурно говориш и плюеш срещу човека ,който иска да направи всичко това.Страшно много си противоречиш мойто момиче


Сега разбирам колко съм била заблудена velingrad_1. Още за балотажа ще ти4ам към Бон, за да гласувам за Сидеров. За да национализира имуществото на българите и да го изтръгне от ръцете на злите турци (само да те питам, спомняш ли си коя партия ве4е веднъж го направи, викат му възродителния процес, kapieren?). И колко съм заблудена само относно правомощията на президента. Как не ме е срам да не повярвам, 4е този велик 4овек може да отмени и Българската Конституция в името на национализацията и шизофренните си идеи, за благото на Оте4еството. Срамота да не позная Спасителя! :notworthy:

П.С.Пари4ките на румънците и новата им техника идват межу другото от ЕС, velingrad_1, там където твоят приятел не иска да сме :D
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот velingrad_1 » 26 Октомври 2006, 20:52:46

пак не си разбрала какво искам да ти кажа ангели,затова отстъпвам-предавам се.
има една такава поговорка :wink:
Аватар
velingrad_1
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 100
Регистриран на: 8 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Velingrad
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 26 Октомври 2006, 21:05:32

ех...блажени са непросветените...а аз все не разбирам...може би защото просто няма какво да ми кажеш... :roll:
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот velingrad_1 » 26 Октомври 2006, 22:42:08

:( нали се предадох ,що пак ме нападаш?
Аватар
velingrad_1
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 100
Регистриран на: 8 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Velingrad
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот aw_neli » 27 Октомври 2006, 14:22:40

:notworthy: ето , не е зле да се учим на новия поклон, с който ще се наложи да хвалебстваме новия си Господ...в новопокръстената ни Родина- Булгаристан....
Щастието не е спирка, която можеш да достигнеш, а начин на пътуване!
Аватар
aw_neli
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 137
Регистриран на: 13 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: Diepholz- Niedersachsen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот MrBig » 27 Октомври 2006, 16:48:54

Предлагам да се вслушвате в мнението на AnGeLy защото както виждам знае отговора на всеки въпрос :lol:
Аватар
MrBig
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 30 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: Ботевград
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот vwpolo » 6 Ноември 2006, 19:57:54

Тя знае даже отговора на всеки отговор :lol:
Аватар
vwpolo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1920
Регистриран на: 13 Април 2006, 00:00:00
Местоположение: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот estira » 7 Ноември 2006, 01:14:51

Една жена никога няма да приеме, че не е права. Тя само допуска, че не е успяла да се изрази достатъчно ясно.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот pim1985 » 7 Ноември 2006, 01:23:39

Защо всички се заяждате с Аngely.Не мога да разбера,какво ви е направила
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот estira » 7 Ноември 2006, 01:31:22

pim,
това не беше повече "за", от колкото "против". Tи защо винаги си с рогата напред? И така, Винету, дай да изпушим лулата на мира...:)
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement