от vl » 20 Април 2025, 00:17:57
Реших да поствам отново този стар пост, защото на стената ми постоянно се появяват някакви странни индивиди, чийто отговори приличат на лозунги от соца.
На всичкото отгоре имат наглостта да ме обвиняват, че не съм учила история и "да си проверя учебниците", които съм пропуснала да прочета. Не съм ги пропуснала, но за разлика от "критиците" на моята стена НЕ СЪМ ЧЕЛА САМО ТЯХ! Най-ожесточено спорят ЗНАЕЩИТЕ, на които като им разглеждам профилите, установявам, че масово са завършили някакво СПТУ, техникум или спортно училище. Лошо няма, но смятам, че е смешно хора с гимназиално образование, чиято историческа "грамотност" се базира на учебната програма в социалистическа България да претендират, че са "учили история". Ами не, учили сте съветска ПРОПАГАНДА, страдате от тотална заблуда и приличате на македонците с тяхната "история" за "Велика Македония". Не само, че съм си чела учебниците, но за разлика от "просветените" помня ВСИЧКИТЕ ПРОСТОТИИ написани в тях. Но има една съществена разлика - аз НЕ ИМ ВЯРВАХ! И ако питате защо не вярвах, аз ще попитам: АМИ ВИЕ С КАКЪВ АКЪЛ ИМ ВЯРВАХТЕ? Може ли да носите дънки Levi, да пазарувате от Кореком, да гледате като захласнати на панаира в Пловдив, да се събирате по 20 души около западна кола на паркинга на някой хотел и да вярвате, че "запада е гнил" , че там хората са "бедни" и работниците "страдат"? Като си пишехте писма със "съветски другарчета", те защо се радваха на всякакви боклуци, които им изпращахте? А руските групи, които изпразваха магазините за намалени цени, помните ли ги? Ами като ходихме на бригада в консервния комбинат и правехме от зрели краставици и развалени домати консерви за СССР, помните ли? Е как тогава вярвате във "величието на СССР"? Коя "велика" нация се храни с вкиснати домати? Като ви обясняваха по телевизията, че сме преизпълнили петилетката, че селското стопанството и промишлеността се развиват с "ускорени темпове", на фона на режима на тока и опашките по магазините, целият този "напредък" не ви ли изглеждаше някак странно? Не ви ли беше ясно, че ви баламосват? Е тогава ЗАЩО вярвате на учебници писани от същите тия манипулатори? Не ви ли светна крушката, че щом така ЯВНО лъжат, не може да им се вярва за нищо! Попаднах на ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, издание на БАН от Института за българска история през социализма (прилагам снимка). В 10 реда текст има 20 ЛЪЖИ!!! Как хитлеристка Германия нападнала Полша и как Съветският съюз провалил тези нейни планове! Съветската армия преминала съветско-полската граница за да СПАСИ 13 милиона украинци и белоруси от хитлеристко робство?! За "СПАСЕНИТЕ" в Катин нищо не пише, що така?! Къде са закланите 22 000 Поляци от съветската армия? А най-ми е интересно, как съветските войници, след като "провалят плановете" на хитлеристите да поробят Полша, МАРШИРУВАТ РАМО ДО РАМО СЪС СЪЩИТЕ ТИЯ ФАШИСТИ НА ПАРАДА В БРЕСТ?! След това Съветският съюз сключил договори за "взаимопомощ" с Литва, Латвия и Естония!? Ама явно защото помощта е била "едностранна", СССР ги прави републики! После последвал договор за "доброволното" включване на Западна Украйна в Украинска ССР. За Финландия не пише. И тя е искала "ДОБРОВОЛНО" да се присъедини, ама и излезли криви сметките. ВСЯЧЕСКИ ОСЪЖДАМ НАЦИЗМА И ХОЛОКОСТА, но да използваш терминът "хитлеристко робство" в книга на БАН е просто смешно! Но се явява като ЯВНО ДОКАЗАТЕЛСТВО за това, кой ни натресъл термина "турско робство"! От първи клас ни "закърмВаха" с "ЛЮБОВ" към Русия, а после ни полираха с тая "академична история" на БАН! И за съжаление виждам, че са успели! Наистина съм възхитена от успеха, който постигна пропагандата! Не знам, как се постига това, да направиш масата сляпа и глуха за истината. Искрено ме вълнува въпросът, тези хора кога са спрели да мислят? В кой момент от живота си са се превърнали в ( ще цитирам Pink Floyd ) "Another brick in the wall"? Съдейки по себе си, винаги съм смятала, че всеки поставя на кантар информацията и сам определя на какво вярва и на какво не. Да поглъщаш смляната информация от учебник, в който няма НИТО ЕДИН архивен документ, който да я потвърждва е чист идиотизъм. Историята е наука базирана на исторически факти и представянето на тези факти трябва да бъде базпристрастно. Но в нашите учебници руснаците бяха "добри", турците - "лоши", византийците - "хитри", а Англия и Великите сили - "коварни". Диктатурата на пролетариата, установена след Великата Октомврийска революция не се осъждаше, защото бе дело на "добрите" болшевики, за сметка на арестите след въстанието 1923 година, които са извършени от "фашистките зверове". Е това не е ли пропаганда? Това е "научната фантастика" с която бяха пълни учебниците ни. Разбира се, НЯМАШЕ и дума за Белене, явно за да се избегне асоциацията с нацистките концлагери. Отец Харитон Куртев ми напомни още един факт. В нашите учебници нямаше и дума за ген. Колев и БОЕВЕТЕ ПРИ ДОБРУДЖА! Вместо това в учебникът по история за 7-ми клас се обясняваше как по време на Първата Световна Война, българските и руските войници се РАЗЦЕЛУВАЛИ И ПОБРАТИМИЛИ и не водили военни действия на техния фронт?! Пази Боже, как ще се бием с "братята руси", които ни нападат В ГРЪБ с бомбардировката на Варна! Тази война беше тема табу при социализма. За Ген.Колев победил три руски Казашки дивизии и една румънска НЯМАШЕ МЯСТО В УЧЕБНИЦИТЕ по русофилия!А по ужасното е, че ВСЕ ОЩЕ в българските учебници по история липсват подробностите ЗЛЕПОСТАВЯЩИ РУСИЯ. Целта е повече от ясна - заличаване на българската национална памет и създаване на безгръбначна маса "патриоти", чиито патриотизъм се изразява в "любов" към ЧУЖДА ДЪРЖАВА. Чрез лъжи, фалшификации, скриване на НЕУДОБНИТЕ ФАКТИ и премълчаване на истината Русия бе превърната в "освободителка", а руснаците в наши "братя". От първи клас буквите се учеха в комплект с "дружбата" и пролятата "руска кръв". И знамето със сърп и чук представено като българско! Е това е историята, която сте учили! Една изкривена, обезобразена, лъжлива съветска пропаганда! Толкова са ви лъгали, че сега истината ви изглежда абсурдна!
Биляна Амбарева