• Advertisement

Трябва ли Каталония да получи независимост?

За политиканите, че се препълни общия форум.

Re: Трябва ли Каталония да получи независимост?

Мнениеот Лорд Сняг » 15 Ноември 2024, 18:17:32

Краткият отвговор - НЕ. Ще се създаде опасен прецедент, узаконяващ сепаратистко течение. Във всяяка държава има такива територии. Бавария в Германия, Аквитания във Франция, Венето в Италия, Тибет в китай, в Русия - поне петнадесетина такива държави. Начело с кавказите републики. Дагестан, Чечня, Ингушетия, Северна Осетия, Калмикия...
В България мигновено Кърджали, Хасково и Централните Родопи (Смолянско) трябва да се отцепят.
Лорд Сняг
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот bknf » 20 Ноември 2024, 09:42:08

Лорд Сняг написа:Бавария в Германия, Аквитания във Франция, Венето в Италия, Тибет в китай, в Русия - поне петнадесетина такива държави. Начело с кавказите републики. Дагестан, Чечня, Ингушетия, Северна Осетия, Калмикия....

Както и кюрдите в Турция (+Ирак+Сирия, има кюрди и в Иран), както и е имало силно освободително движение в Англия, с много убити (Шотландия и Ирландия). И там не съм запознат, но като бях един път из тия земи, един местен ми беше разказал/ пуснал песни от оня "революционен" период.

Но и наистина не съм наистина запознат с историята на Испания, и какво и как - но Барселона ми се видя така напълно испански град. Но и аз не разбирам различията..
bknf
Професионалист
Професионалист

Снимки: 0
Благодарил: 290 пъти
Благодарено: 454 пъти

Мнениеот bknf » 23 Ноември 2024, 11:15:00

Та ако основния въпрос ще да е, "Трябва ли Каталония да получи независимост" - то отговора ще е по-скоро - не, не трябва, това няма да стане. Защото независимостта не се получава отнякъде, не се дава като питка - топъл хляб.

Hезависимостта се извоюва, даже и ако останалия свят е против. Е не целия свят разбира се, но една малка част от него.

Например ако погледнем днешната държава Македония. Който е запознат знае, че там са живеели преди - българи. Още когато е било Османската империя, и преди Осман с неговите хора да се установят по тия земи. Как са живеели хората тогава и колко оттам са се прехвърлили към земите на днешна България. Та някои хора са решили, тая земя да мине към Югославия, и после тя е станала независима държава.

Другия пример, който бих дал e СССР. Много интереси е имало по онова време (години преди 1917 г.), тая земя (бившата Руска Империя) да се раздели на части, с отделни държави там. Hакрая болшевиките са победили, и са си извоювали незавизимостта, доколкото това е било възможно. Или както се казва - "винтовката ражда властта".

Другия въпрос тогава ще е, какво е "държавна независимост" - как възниква и как се поддържа. Но това е вече, когато държавността е създадена.
bknf
Професионалист
Професионалист

Снимки: 0
Благодарил: 290 пъти
Благодарено: 454 пъти

Предишна

Назад към Политика