Страница 1 от 3

Защо се заключват темите за политика?

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 07:33:08
от Wankata
Някой сети ли се да попита себе си или само изпсува (не)гласно?

Много неприятно съм изненадан, че немалко хора тук не знаят, или поне оставят впечатлението, че не знаят как се води дебат. Важно е всички участници в една дискусия да са наясно с елементарните правила за воденето й, за да може да се стигне до нещо смислено, а именно - край без жертви...

Що е то дискусията?

Ами това в най-общия случай е обсъждане по проблем, с цел намиране на решението му.
Примерно: Защо държавата ни е шибана?
Проблем: Държавата ни е шибана!
Решение: (След дълго и тежко обсъждане) Напалм:)

Тъй като целта на всяка дискусия е да се стигне до някакво решение, то няма заинтересовани тази дискусия да се изражда и да приключва преждевременно. Т.е. всички искат да чуят решението=> всички трябва да спазват правилата, за да не се налага принудително прекъсване на мисловния процес.

Правилата в случая не ни ограничават, а ни помагат да стигнем целта си.

Ето някои простички от тях.

1. Лично мнение и лични напатки са две различни неща. Ако аргументът на опонента Ви включва в себе си лична обида, то явно той е изчерпан и не е разбрал, че е време да си замълчи. Обидите/напатките/клеветите са строго забранени! Ако тръгнете да пишете такива, просто изтрийте мнението си и останете само слушател - Вие сте премного афектиран, за да допринесете с нещо смислено за дебата.

2. Дискусията се гради не на тези, а на аргументи. След като всички участници са изложили своите тези, те трябва да ги защитят и докажат. Това се случва по един единствена начин - аргументиране. Т.е. Вие трябва да приведете максимално много факти в доказателство на Вашата теза. Естествено хипотетични постановки също са разрешени, тъй като понякога изводът от тях е очевиден. Няма да Ви уча как се аргументира теза и що е то аргумент. Запомнете само, че нямате други инструменти освен аргументите си.

3. Ако Вашият събеседник се обоснове по-добре, това не означава, че Вие сте по-тъп, а че тезата Ви е неправилна. Грешките са човешки, включително и тези за финал да напсувате победителя, но нека това става наум;) Защото ако е на глас рискувате да Ви помислят за прост, а ако не го разберете може и тъп да Ви изкарат...

В една от темите видях политически диспут, който започна с лични напатки и беше заключен с такива. Аз лично смятам, че при повторение на подобно поведение от страна на тези хора, те трябва да бъдат предупредени много сериозно за изгонване. Ако се замислите, правилата на форума по принцип са достатъчни за водене на чиста дискусия, но явно никой не ги чете. Да не говорим, че всеки, който има елементарна етика и морал ще може и без правилата да се справи също толкова добре...

Това е! Сега нека някой да отвори една нова политическа тема и да пусне мухата за дърлене. А останалите - постарайте се дърленето да е интелигентно(знаете ли колко убийствено саркастични и майтапчийски може да мине една интелигентна дискусия?) А пък на модераторите пожелавам приятно четенe(само четене;)) :D

Оптимист до дупка

и още нещо

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 13:34:17
от nikolay
По повод книгата си "Край река Пиедра седнах и заплаках" Паулу Куельо пише следното:
Рядко си даваме сметка, че сме заобиколени от Необикновеното. Край нас стават чудеса, Божиите поличби ни показват пътя, ангелите ни молят да ги чуем, но ние изобщо не им обръщаме внимание, тъй като са ни учили, че до Бог се стига само чрез определени изрази и правила. Не разбираме, че Той е там, където Му отворят да влезе. Традиционните религиозни практики са важни, понеже чрез тях ние споделяме опита на дадена общност да се прекланя пред Бога и да се моли. Ала никога не бива да забравяме, че всъщност духовният опит се изразява най-вече чрез Любовта.

българска народна поговорка

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 14:44:24
от serdika
пък българският народ оцелял 1300 години при и екстремни, екстерни предизвикателства и значително по-стар от всички испански автори казва:

"ЛУД УМОРА НЯМА"

това е само цитат и не класифицира никого към определена категория!
обаче определено напомня на познати модели на поведение, разпространени в публичното пространство.

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 15:56:41
от Wankata
Обществото ни не е готово за анархия.

още малко поговорки

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 16:07:28
от serdika
1. къде го чукаш, къде се пука
2. бий самара, да се сеща магарето

опааа

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 18:03:30
от nikolay
Сердика,
малко на сатанизъм ми лъхва от твоите думи, аз не съм сигурен, какво точно е оцеляло и защо, нито пък въпреки какво.

МнениеПубликувано на: 26 Септември 2006, 18:39:21
от Bodilov_Bodil
Не можем да променим другите- единственото нещо, което можем да променим е отношението си към тях. Така че, решението си е в нас самите.

Трудно е

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 13:15:19
от valjo
Мнението ми е много близко до това на Ванката. Даже и аз се бях опитал да нахвърлям някъде по-рано няколко от правилата на спора и дискусията. Към тези на Ванката бих добавил:
4. На дискусия не отивай като на училище, в което ти си учителя, а останалите - не особено интелигентни ученици.
5. Целта на собственото ти участие е да усъвършенстваш познанията и разбиранията си, затова бъди готов да промениш мнението си, ако в дискусията срещнеш разумни аргументи затова. Но бъди готов да ги чуеш...

Но откровено се съмнявам, че в И-нет форум можем да постигнем такава истинска дискусия. В него може да участва всеки, независимо от интелектуалния си багаж, от психичекото си равновесие, от намеренията си. Някои участват само да си чешат езиците, други - да афишират "великата" си мисъл и идеи, трети са просто звезеци. И има опастност някои форуми да бъдат обсебени от такива. Като отворя някой форум и видя дивотиите им, просто го затварям, както правят и много други. А от това форумът губи. Както може да се види, някои от форумите са се превърнали в трибуна на 2 - 3-ма вещи във всичко политикани.

Но за да се приближим поне малко към подобна цел, могат да се използавт различни пътища. Един от тях е цензурата на Модератора. Макар и да звучи недемократично - тя е просто необходима в такава "говорилня". Но не бива да се прекалява с нея, защото и Модераторът не е застраховн от пристрастия и грешки.
Друг по-ефикасен път е по естествен начин тия, горните, да бъдат отклонени от сериозните дискусии, за да не пречат. Една идея за това е да се направят 2 политически форума - единия за запалянковци, а другия за умерени анализатори. За запалянковците вторият формум ще е скучен, както и обратното - за умерените.
Ако пък естествената селекция не успее, във втория форум може да се сложи карантина за участието на дърдорковци, вместо да се заключват теми.

И за да остана верен на правилата, които включих по-горе, ще добавя, че всичко това е мнение и идеи, които съм готов да коригирам, като чуя мнението на другите. Може пък и нищо да не става от тях.

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 13:42:52
от nikolay
Вальо,
изключително полезно е, сами да си четем правилата и много добре да внимаваме до колко ги спазваме. Всеки може да каже това и онова. Факт е, че с теб по една или друга причина не можахме да водим нормална дискусия. Ти пропускаш да отговаряш на въпроси на които не ти отърва, пропускаш да се аргументираш с нещо повече от интуицията си предполагам, а после другите гледали на теб като малък ученик ....
За да се води ефективна дискусия, трябва желязно внимание и логика. Трябва да не си прескачаме мислите, а добре да ги анализираме. Трябва многословие дори! Всичко си зависи от нас.

и още

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 13:49:25
от nikolay
виж за това, че някой модератори си позволяват повече пристрастия съм напълно съгласен. Но все пак се трае, поне за сега. Аз лично съм против модерирането. Защото реално както е казал народа: дума дупка не прави.
Ако ще да ме псуваш и плюеш ... какво се променя? Всичко е в главата. Аз просто не си слагам на сърцето такива думи и това е. Някои малки деца обаче са свикнали някой като им говори нещо, което не им отърва, да си запушват ушите и дори да си тананикат нещо, само и само да не чуят, какво им говори другия. Изобщо... комплексираността е повсеместно явление и не подминава никой, ама никой. Въпроса е, кой си осъзнава комплексите и до колко се бори с тях, а и до колко решава, че те са част от характера му.
Много ме "кефи" когато някой 20-30 годишен/а ми се изцепи, че той бил изграден характер и не можело да се променя и незнам си какво още ... глупостта също ходи по хората. Един вариант за щастлив живот е да си бутнем като щраус главата в пясъка и да не слушаме, какво става навън. Аз лично не искам това за себе си обаче. Но никой не спирам да избере този вариант.
Успехи
н.

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 13:51:40
от ppetrov
Ако от мен зависеше, този който си позволи да фамилиярничи ще бъде изхвърлян директно. Спора си е спор, но да се обръщаш към някого с умалителни имена си е чиста обида!

хехехе

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 13:57:21
от nikolay
ppetrov,
ако зависеше от теб можеби трябваше да забранят демокрацията, да въведат пак монархия, а мръсните гнусни фамилиарничещи буржуа да ги изтребват на мига с камъни. :D
както казах вече, никой не е имунизиран срещу комплекси! :D
хайде живей си свободно, няма да ти създавам повече кошмари за богатата ти аристократична душа. :D
чао

и още

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 14:02:53
от nikolay
а пропо, първата ми и единствена двойка по математика, ми я писа още по време на комунизма една другарка, която ме обвини, че не се обръщам достатъчно почтително към нея. Искаше и поведението ми да намаля. :D

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 14:08:12
от ppetrov
А дали не е възможно да може да се включва опция за Рейтинг, и потребителите сами да си изгонват някого от когото им е писнало? Някой нахален, дето само тъпче форума с блудкави разсъждения, не допринася с никаква полезна информация, обижда, мисли се за някакъв вид господ? Като събере отрицателен рейтинг над някаква граница да си ходи и толкова.

МнениеПубликувано на: 28 Септември 2006, 14:20:40
от Sub_Zero
ppetrov написа:А дали не е възможно да може да се включва опция за Рейтинг, и потребителите сами да си изгонват някого от когото им е писнало? Някой нахален, дето само тъпче форума с блудкави разсъждения, не допринася с никаква полезна информация, обижда, мисли се за някакъв вид господ? Като събере отрицателен рейтинг над някаква граница да си ходи и толкова.


Нещо като номинация за изгонване : ) не е лоша идеята