• Advertisement

Що е това Комунист?

За политиканите, че се препълни общия форум.

Що е това Комунист?

Мнениеот velingrad » 2 Октомври 2006, 21:56:57

Отдавна се готвя да пусна такава Тема. Тъй като съм на мнение, че много хора не правят разлика, между партиен член (някога си), партиен функционер (някога си и... сега), такива които са трябвало! да са в Партията и такива, които са искали (да са вътре). Има и други варианти разбира се.
Можем ли да осъждаме всички, които са притежавали "Червения тефтер". Никой ли, от днешните най-върли мразещи и осъждащи Ком.Партията, няма роднини, близки и приятели, които са били "Червени"? Можем ли да приемем, че е имало и такива, които са вярвали в "системата" - осъдително ли е това?
Всички ли бивши "Другари", са мошенници и мафиоти!
Знам, че вероятно пак ще има виртуални кръвополития, затова предварително моля за консруктивен диалог!

п.п. Ако някой, има допълнения към въпросите ми да допълва.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот dark » 2 Октомври 2006, 22:07:34

мисля, че е редно да разграничим още в началото член на партията, комунист и комунист - член на партията...
have you ever been alone at night...
Изображение
Аватар
dark
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 458
Регистриран на: 16 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: .fra.de
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Bodilov_Bodil » 2 Октомври 2006, 23:19:39

Точно поради тази причина би трябвало веднъж завинаги да се спре спекулацията с досиетата и лова на вещици. Безсмислено е да се търси разделение в това,какви сме били до 89-та. тогава такова беше времето- партията прибираше всички напредничави - къде по желание, къде не съвсем, под крилото си. Отказа от това крило режеше и работа, и научен растеж. Затова казах в друга тема, че не е важно какъв си бил, а какъв си и какъв ще останеш. Идеите и пътя на идеологиите търпят развитие в стремежа за промяна на политическото и икономичвско развитие на обществото. Но и едни и същи физиономии в различни разцветки през различните мандати е прекалена политическа шарения. Липсва последователност във възгледите. Опорочава самите идеологии. Провокира апатия и недоверие в избирателите. Винаги е имало, има и ще има активни и пасивни членове на обществото. Последните 17 години всеки има право сам да определя политическата си ориентираност по възгледи, и разбирания.Тогава имаше само БКП-то и много затвореното БЗНС. И , естествено, комсомолът.Така, че, безсмислено е да продължаваме да живеем с миналото. Има широко поле на действие - разни хора, разни идеали. И партии разни.Но си оставаме едно племе, един народ, една Родина. Нека не забравяме заръката на Хан Кубрат на смърния му одър- ПРЪЧКИТЕ ЕДНА ПО ЕДНА ВСЕКИ ЩЕ СТРОШИ, НО СНОПЪТ ОТ ПРЪЧКИ- НИКОЙ НЕ ЩЕ МОЖЕ !
пази душата си от замърсители
Аватар
Bodilov_Bodil
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 19 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: къде в душите,сърцата или петите...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот seth » 3 Октомври 2006, 08:47:21

Аххх 4е хубаво пи6ете по темите, геле мом4ето с бодлите, супер, адски много ти се разбира като пи6е6 , 6тото повтаря6 едни и съ6ти не6та в 3 теми.

Аз съм бил дете когато комунизма свар6и и не мога да го коментирам. За мен комунист винаги са били баби4ките и дядовците дето ни викаха 4е 6те се обадят на полицията като играехме футбол м/у 2 и 4 :D изоб6то хора дето все о6те повтарят 4е "преди" е било по добре.Това дали има6 книжка или не не те прави комунист, както носенето на кръст не те прави християнин.
Минута след минута живота ни свършвa.
Наи-лесния начин да направи6 от един добър един зъл човек, е да му даде6 това което искa!
Аватар
seth
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 429
Регистриран на: 16 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Мнениеот Lee » 4 Октомври 2006, 05:08:09

Хубава тема, приятелю @velingrad, накара ме да будувам по нощите...

Понеже много по-късно в сравнение с повечето от вас опознах възможностите на компютъра, сравнително отскоро бродя и из дебрите на Интернет. През това време обаче съм успял да се сблъскам – включително в този Форум - с какви ли не прелюбопитни човешки съдби, веруюта, позиции, стил на изказ, ниво на владеене на изразните средства, както и с различни степени на убедителност в доводите. Дисектирал съм къде нарочно, къде подсъзнателно акъла на участниците в пренията и степента на тяхната толерантност към виртуалния събеседник, както и страстта, с която те защищават своите житейски позиции. Като изключим религиозните фанатици, при които ВЯРАТА е имплантирана перманентно в душите и с които всякакъв спор би бил ирационален (просто поради липсата на "веществени доказателства" за или против тяхната кауза - след като те самите твърдят, че всичко е на базата само на ВЯРА, то и ние се съгласяваме с тях и ги оставяме да си вярват в края на краищата; стига да не режат глави, техните вярвания са си техен личен проблем, радост и надежда), най-упоритите поддръжници на своето верую съм наблюдавал сред хомосексуалистите и комунистите.

И докато хомосексуалистът все пак може да бъде убеден, че завирането на каквото и да било в собствения му дирник е противоестествено деяние (естетичната страна на въпроса оставяме настрани), то за съжаление досега никой не е успял да убеди комунист, че формулата "от всекиго - според способностите, всекиму - според нуждите" е само една утопична залъгалка за, меко казано, наивни хорица.

За да прегърнеш дадена идея и да станеш войник под нейното знаме, съвсем логично би било да предположим че, според теб, именно начинът на живот, пропагандиран от нея, е най-рационалният и най-отговарящ на твоя натюрел като човешко същество. По същия начин както хомосексуалистът (да го наречем за удобство Евгений) приема, че си е съвсем в реда на нещата "да си го слага" в задника, така и комунистът (него пък да наречем Румен) приема нормално наличието на диктатура на пролетариата или, ако щете, на член Първи от предишната българска конституция. По същия начин, по който Евгений получава ерекция, като види мъжки дупета в обществена баня, комунистът Руменчо изпада в екстаз при самото споменаване на термина ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ – хитро измисления от такива като него евфемизъм за грозната дума КРАЖБА.

И все пак, докато на Евгений можеш да седнеш и да му обясниш, че в края на краищата хетеросексуалността е плод на еволюционен процес и е условие за запазването на вида, то да обясниш на Румен, че е невъзможно всички хора да са добри, честни и безкористни (единствената интонационна среда, в която функционирането на този строй е възможно), е просто непосилна задача.

Докато при първия случай нашият субект отхвърля наличието на възпроизводителния инстинкт и се опитва да преплъзне своите патологични (от еволюционна гледна точка) влечения в плоскостта "ами щом физически е възможно общуването между мъж и мъж, както и наличието на съгласие за това общуване и при двата обекта, то и това общуване е нормално" (по тази логика и общуването между кренвирш и мъж е възможно, но пак поради липса на прокреация такова едно деяние не може да бъде наречено нормално - не забравяйте: нормата е МЪЖ + ЖЕНА = ДЕТЕ), то при втория случай другарят комунист напълно отхвърля правото на индивидите на избор и на въпроса: "Абе какъв комунизъм с толкова антикомунисти наоколо?" той ти отговаря, че ако някой не ще да влезе в "правия път", ние ще бъдем принудени или да го "модифицираме", или да го унищожим физически. Тъй като практиката доказа, че модифицирането не е кой знае колко ефективно при такова социално саниране на обществото, то и методът на товарищ Сталин "Нет человека - нет проблема" се оказва единственият работещ модел за унищожаването на неподходящи за ИДЕАЛНИЯ СТРОЙ индивиди. Без да си дава кой знае колко зор, той успява да пооскубе бая "бурени от своята градинка" (както сам шеговито обича да се изразява). Е, възможно е покрай бурените да пострада и някой здрав стрък, ама пък в края на краищата важна е ИДЕЯТА. И така в името на идеята месомелачницата на “най-прогресивния строй” смогна да поизбие сума ти както "гадове", така и някои "не чак дотам свои", та дори - при престараване - и някои "изключително свои".

Както хората от моето поколение знаят, с течение на времето терорът понамаля и цялата ИДЕЯ отиде на кино. Няма страх - няма слушкане. А ако не слушкаш, започваш да си мислиш за разни несвързани с “прогреса на цялото човечество” прозаични нещица, като нови маратонки, стереоуредби, пътувания в страни, в които съществува експлоатация и такива ми ти други разсейващи глупости. Един се разсейва, друг се разсейва, после трети и докато се обърнеш - всичките, включително и надзирателите, почнали да се разсейват и да си мислят за разни там глупави битови джунджурийки иззад желязната завеса и додето се усетят другарите - палачинката се обърнала. Не че те не си заделиха там известни количества мая за оцеляване в тая ми ти вълча обстановка, ама все пак... говорим за ИДЕАЛИ, в края на краищата, а не за дънки "Ливайс" и гетобластери.

Та думата ми е, че докато Евгений, макар и с половин уста, все пак успява да смотолеви някаква си там реплика, окичена с нещо приличащо на бяло знаменце, от сорта на: "Е, може и да не е нормално, ама аз ще продължа да си го слагам, тъй като това си ме влече и след като не преча на другите хора, не смятам че съм престъпник", то Руменчо е непомръдваем в увереността си, че НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ КОМУНИЗМА. И забележете, всички тия Руменчовци, обаждащи се по Интернет извън България, са отишли не в страните, в които се практикува тяхната "религия" (Куба, Северна Корея, Китай), ами в страни, в които капитализмът е в своя апогей. Ха сега ми кажете, че Руменчо е честен и принципен човек, който е готов да направи чудеса в името на ИДЕЯТА.

Заключение: По-лесно е да убедиш хомосексуалист, че е сексуален девиант, отколкото комунист, че е социален такъв.

Поувлякох се и стана длъжко, за което моля да бъда извинен. Пък и това, което написах току-що, май не е много препоръчително за хора с нисък IQ, тоест с комуноиден манталитет. На тях, разбира се, не се извинявам.
Аватар
Lee
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 241
Регистриран на: 1 Септември 2004, 00:00:00
Местоположение: NRW
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Мнениеот AnGeLy » 4 Октомври 2006, 11:42:16

А аз 6те ви насо4а о6те веднъж към сайта http://www.spomeniteni.org :roll: Там многократно описателно е обяснено какво е комунист.
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот Dickinson » 5 Октомври 2006, 02:35:24

Ани там са описани делата на дерибейте от партията,не на хората,които са вярвали в идеите на комунизма
Аватар
Dickinson
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 371
Регистриран на: 7 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Франкфурт а. М.
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот onufriy » 10 Октомври 2006, 11:44:12

Другари, да правим разлика между комунизъм и социализъм. Строят беше социализъм, развит социализъм, загнил социализъм (или пък капитализъм беше?)... Както и да е, комунизъм за мен е идея, стремеж, цел; нашият строй беше бъгава имплементация (като че ли пък има софтуер, дето не е бъгав...)
Това горе беше последно отплесване, честно. Аз социализъма не го одобрявам, комунистическата идея също не ми е по сърце и май съм на принципа: "Всяка коза за своя крак". Ама не мога да не уважавам хора, даващи живота си за другите, за идеята. Хора, които по правило стоят по-високо в на обществената стълбица, но стремежът им е не да се издигат, а да помагат на околните. Хора, които не се занимават с благотворителност, а вярват в човека.
За пример - що да кажем за един Никола Вапцаров - кой е баща му, как се възползват името му цялата му рода при всеки строй и как е свършил самия поет?
Накрая - аз не бих осъдил някого за това, че вярва. Бих се опитал да разбера какви са мотивите му, а не да давам оценки от най-висока, последна и задна инстанция.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Мнениеот DerWolf » 10 Октомври 2006, 13:02:37

На този толкова важен въпрос ще отговоря с един известен виц-анекдот :

- Какво е комунист?
- Някой, който е прочел трудовете на Маркс и Ленин.
- А какво е антикомунист?
- Някой, който ги е разбрал.
Аватар
DerWolf
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 5 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот azbuk » 10 Октомври 2006, 13:54:46

Lee написа: Като изключим религиозните фанатици, при които ВЯРАТА е имплантирана перманентно в душите и с които всякакъв спор би бил ирационален (просто поради липсата на "веществени доказателства" за или против тяхната кауза - след като те самите твърдят, че всичко е на базата само на ВЯРА, то и ние се съгласяваме с тях и ги оставяме да си вярват в края на краищата; стига да не режат глави, техните вярвания са си техен личен проблем, радост и надежда), най-упоритите поддръжници на своето верую съм наблюдавал сред хомосексуалистите и комунистите.


Лий, тук малко прекаляваш. Излиза, че всеки, който вярва и твърди, че не изпитва нужда логически да обосновава вярата си (което е нормално), е религиозен фанатик. Много голямо преувеличение. В крайна сметка, като се замисля, заниманията със самия себе си са най-благотворни и вместо да дисектираш толерантността на другите към това или онова, дисектирай своята. остави хората да си вярват в това, в което вярват. истински вярващият не си натяква вярата на никого. дишай спокойно.
"Недостаток оригинальности...считался всегда первым качеством и лучшею рекоммендацией человека дельного, делового и практического."
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот aw_neli » 10 Октомври 2006, 14:30:33

:roll: Ще бъда може би многословна, за което предварително моля за извинение. Не съм против комунистическите идеи, а против манипулацията и издевателствата над хората поради каквито и да са идеи. Дядо ми преди 9.IX.44 е бил кръчмар. Децата му, майка ми, леля ми и вуйчо ми бяха третирани като деца на народен враг. На майка ми не е позволено да учи медицина в София, леля ми е завършила в Кърджали / там й е позволено/, вуйчо ми като заслужил майстор на спорта / Цано Цанов- известен до края на 80-те волейболист/ не му се позволяваше да бъде приет в тогавашния ВИФ.Дядо ми периодично през 2-3- години беше "прибиран" в Белене - нещо, което се криеше от нас, внуците.Така и си замина човечеца, мъчен почти 50 години за това "велико престъпление".След 89-та никой от нас не потърси каквото и да е възмездие.Не се зае с лични отмъщения. Има ли смисъл? Кого да държим отговорен? Ще върнем ли живота и отминалите възможности? Ще станем ли ние, третото поколение или следващите - децата ни , по-различни от такова отмъщение? Ще променим ли манталитета на извергите, гаврили се толкова време с тези хора? Знам покъртителни ужасии, но съм превъзмогнала чувството за отмъстителност
Не гледам отдавна СКАТ заради всяването на омраза и отмъстителност. Не търся индивидуално възмездие от бивши режими. Не упреквам идеи и идеологии, нито техните последователи, изкривили принципите през призмата на собственото си облагодетелстване.
Няма да гласувам за кандидата на БСП не заради последствиата варху близките ми, а защото комунистическите идеи са неприложима утопия. Няма да гласувам за Сидеров, защото не съм привърженик на откритата междуетностна конфронтация. Няма да гласувам за Беронов, защото Костов на дело предаде вярата на прегърналите демократичните промени.Няма да гласувам и за Берон,защото промени всички възможни цветове, без да промени каквото им да е в последователността на гонене на лични интереси. Ще подкрепя кандидатурата на Марков, защото е един от малцината последователни в политическата си ориентираност политик. Защото е от малкото, нестрахуващ се от Дамоклиевия меч на досието си. Защото е умерен и последователен в националистичните си идеи, касаещи единството и просперитета на народа ни - такъв, какъвто е. Защото радее за ред и законност , еднакви за всички, без значение на етнос, религия, обществено положение и ранг.
Извинявам се, че смесих няколко теми на едно место, но не ми се щеше да си разделям мисълта . Изказах собственото си мнение, съзнавайки, че това може да породи яростен отпор у някои съфорумци. Дискусии приемам, но празни приказки и лични обиди - не. Не агитирам никой и уважавам всяко лично пристрасие и убеденост.

www.rzs.bg/download/georgi_markov.pdf
Щастието не е спирка, която можеш да достигнеш, а начин на пътуване!
Аватар
aw_neli
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 137
Регистриран на: 13 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: Diepholz- Niedersachsen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот perekli » 13 Октомври 2006, 12:51:34

„БСП отново ще затваря досиетата” – „Дневник” пише това на първа страница. Обмисляло се архивите да останат в службите, а магистратите – недосегаеми. Само седмица след като вътрешната парламентарна комисия представи общ проект на закон за отваряне на архивите на бившите тайни служби, в БСП вече пишат поправки към него, които на практика ще го обезсмислят, пише вестникът. Социалистите ще предложат да отпадне текстът, според който архивите на всички служби на бившата ДС и на армейското разузнаване до февруари 91г. се предават на специална комисия по досиетата, е казал депутат от левицата от работната група по закона. Аргументът на социалистите бил, че ръководителите на спецслужбите не били съгласни документите да преминат в комисията, защото щели да бъдат затруднени в работата си.

Как да попречат полическите досиета на сегашните разузнавачи, които са в НАТО и В EU?
по-скоро БСП може да експлоатира досиетата като средство за шантаж още дълги години!
Аватар
perekli
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 150
Регистриран на: 3 Септември 2004, 00:00:00
Местоположение: D
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement