Страница 1 от 3

Свободата на журналистиката

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 10:58:55
от valjo
Изглежда ми странно, че в този форум на будни и страстни политици, досега не се появи реакция на уволнението на Иво Инджев.
Независимо на коя политическа сила симпатизираме и дали харесваме или не Инджев, мисля че въпросът е принципен.
Както изглежда у нас на някои журналисти и медии се разрешава да публикуват какви ли не лъжи и клевети за неудобните на мафията политически личности, а на други журналисти се пречи дори въпроси да задават, ако това засяга техен човек.
Изпращам Ви протестна подписка срещу задушаването свободата на журналистиката в България. Независимо дали споделяме идеите и практиките на ДСБ, мисля че бихме могли да се включим в този принципен протест.

А за да стане по-интересно, нека да видим и мнението на форумци с една бърза анкета.

Ето линк за подписката: http://www.podpiski.org/?petitions:indzhev

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 11:04:52
от Mr.Bombastic
ооо напротив, има последствия поне при мен. Първанов изхвърча от моя списък. Не знам кой му направи тази мечешка услуга само.

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 11:12:23
от kukla
Може пък всичко да е уговорено.
Официално Инджев не е уволнен,
ами напуска по собствено желание.
А що се отнася до Първанов, тъкмо
чух радиоклипа му, е, ниво над другите
е, явно добри хора му правят кампанията.
Което не значи, че ще спечели.

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 11:26:22
от Mr.Bombastic
Може и да е манипулация, но аз лично не виждам защо да е.
1.) Инджев е недоволен и признава, че не е напуснал доброволно, но за него е по-добре да не е дисциплинарно уволнение.
2.) Не виждам как е нарушил каквато и да етика, а и самата комисия го оправда. Подчертавам, че за тази комисия преди нищо не съм чувал.
3.) БТВ го упрекнаха в нарушаване на журналистическата етика.
4.) Първанката какво прави? Трае си.
5.) Звученето на клипа му за мен лично не играе никаква роля.

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 11:32:11
от valjo
Само дето забравих подписката:


Господин Президент,

Преди няколко дни предизборната кампания у нас бе окончателно опорочена с появата на една сериозна тема: Свободна ли е журналистиката у нас, може ли журналист да задава въпроси по своя преценка и как точно политици и журналисти си представят свободата на словото. Иво Инджев изтъкна като причина за напускането си от бТВ оказан натиск от страна на президентството. Коментари или официално изявление от страна на тази надпартийна институция не последваха. Тежкото обвинение към Вас засяга и институцията, която представяте, а това означава и мен. Това е и причината да се обърна към Вас.

Господин президент, моля да отговорите на въпроса, логично поставян след огласяване на уволнението: Кой и как от Вашия предизборен щаб или от Президентстово е упражнил натиск за уволнение на журналиста Инджев - досега Вие респ. Ваш упълномощен представител не опровергахте публично това твърдение.

Макар че вероятно сте ангажиран с държавни и предизборни дела, а може би и точно заради това, очаквам Вашия отговор лично, но и в общественото пространство - както споменах, произтичащите от изнесеното от Инджев въпроси ангажира вниманието на мнозина. За вниманието, което ще отделите, Ви благодаря още сега.

Жоржета Божанова


Подкрепете писмото
тук

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 12:32:15
от Mr.Bombastic
Линкът води към форма за вход във форум. ??

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 14:15:13
от bgpower
Истината е, че за да четем, трябва да се регистрираме. Добре че Вальо е постнал съдържанието.

Поздрави,

ПС: Тази тема бе засегната тук. Няколко теми по-надолу.

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 14:18:20
от valjo
Така е. Просто добавяш "Подкрепям протеста" и името си във форума.
Не е особено изпипано, трябва и да се регистрираш. Явно не им стигат ИТ силите, за да направят нещо по-добро. Или са заети с друго :wink:

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 17:14:46
от jessi
валйо,
пуснах тема във форума с подписка за отворено писмо до президента- виж го! Поздрави!превел: vel..

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 17:16:43
от valjo
Jessi, не разбрах защо си отворила нова тема за същото?

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 17:21:20
от jessi
Валйо, съжалявам, но не видях, ч вече си го пуснал- браво на теб! Сега ще я премахна, защото е безсмислено да я оставя.
и пак превел: vel...

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 17:24:56
от jessi
Помисли, моля те, къде другаде още можем да го пуснем ! :roll:за последен път: vel...

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 19:20:23
от bgpower
Ти май от тънки намеци не разбираш... :lol:

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 19:35:45
от azbuk
интересна тема сте подхванали. аз си признавам, че не съм много в час за българските новини и се информирах набързо, затова поправете ме, ако нещо ми е убягнало.

общо взето останах с впечатлението, че журналистът не е могъл да представи доказателства за истинността на публикуваната информация. по принцип журналистът, а в други държави публикацията, е отговорен за съдържанието на публикуваните от него неща и ако те съдържат неистини, може да бъде съден. така е поне в България, в по-цивилизованите държави съдят медията.

друг е въпросът, че според както изучавахме българския закон последно, ако обидиш някоя така наречена публична личност, можеш да бъдеш осъден дори и да можеш да докажеш истинността на написаното. този закон не беше променян от комунистическо време, но може да са го променили сега. имаше обаче прецедент на един осъден по този параграф преди няколко години, но забравих подробностите.

за сравнение в други държави това с подсъдността важи само ако си обидил никому неизвестния обикновен гражданин Джон Смит с някаква неистина. ако можеш да докажеш, че написаното е истина, няма проблем. ако си обидил някой public official обаче, дори и да си написал лъжа, пак си защитен от закона, освен ако съдът не докаже, че си направил всичко с "actual malice", а това последното иди го доказвай. де факто в щатите журналистите го загазват яко, ако оклеветят някой обикновен гражданин, но са почти недосегаеми, ако оклеветят политик. има сума ти прецеденти за дела водени срещу журналисти по такъв повод, в които никой нищо не е могъл да им направи.

принципът е, ако си решил да служиш на държавата и да ползваш свързаните с това привилегии, бъди готов да бъдеш руган, критикуван, какво ли не. и тъй като изкушението за укриване на информация от страна на политиците е голямо, се дава голяма свобода на журналистите да публикуват информация и от непотвърдени източници. е, дали това е така и сега също не знам.

и все пак се връщам към нашата ситуация. няма доказателства за истинността на информацията, дадена от този журналист. няма доказателства, че някой е оказал натиск върху медията. журналистът е напуснал сам. работодателят му сам казва, че го е помолил да напусне поради нарушаване на журналистическата етика.

ами какво да изкараме от тази информация? няма де факто доказуемо нарушение на правата на журналиста. това за натиска както може да е вярно, така и той може да си го е измислил. аз лично като журналист, ако съм публикувала информация, пък била тя и за политик, която се оказва невярна или най-малкото недоказуема, бих имала известни угризения на съвестта. ами ако наистина съм го оклеветила с написаното? или пък ако информацията ми е вярна и се чувстван онеправдана, ще търся доказателства. всичко друго е празнословие. но мисля, че аз лично бих си постъпила съвестно, т.е., не бих публикувала нещо, което не съм проверила, просто за да правя сензация. това последното пък е изкушение за много журналисти.

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2006, 20:37:40
от bgpower
Според мен обаче въпроса е по-скоро, че Иво Инджев не твърди нищо, нито подкрепя дадена теза. Въпроса му е, нещо от рода, как социолозите биха коментирали появилите се писма с твърдение, че Първанов еди какво си.

И в такъв случай не виждам никаква вина.

Поздрави,