• Advertisement

Отворено писмо за нарушени конституционни права

За политиканите, че се препълни общия форум.

Отворено писмо за нарушени конституционни права

Мнениеот BgNewsroom » 24 Октомври 2006, 16:40:57

До Конституционния съд на Р България
Президента на Р България
Народното събрание
Министерския съвет
Омбудсман на Р България
Български хелзинкски комитет
Медиите


ОТВОРЕНО ПИСМО
От BgNewsroom – Електронният вестник на България


Уважаеми дами и господа,

BgNewsroom ви информира, че е нарушено конституционното право на български граждани зад граница да упражнят правото си на избор.
Докато отразяваше президентските избори, BgNewsroom получи оплакване от наши сънародници в Китай и Япония, че не могат да упражнят своето конституционно право да избират. Решихме да проверим защо.
След наш разговор с представители на посолствата на България в Токио и Пекин разбрахме, че избирателни секции не са били открити, защото в Токио желание да гласуват са заявили 48 българи, а в Пекин около 30. Служителите в посолствата са знаели, че за да се открие избирателна секция, били нужни 100 души.
След направена справка със законите в Р България и решенията на ЦИК, BgNewsroom установи, че минималната бройка за разкриване на избирателна секция в чужбина е 20 души, като посланиците трябва да напишат мотивирано писмо. Такова мотивирано писмо например е написал посланикът ни в Аржентина и там са успели да гласуват 27 души, а в Южна Корея – 36 човека.
BgNewsroom смята, че:
1. По този начин би могъл да бъде опорочен изборът на президент и вицепрезидент на Република България
2. Решенията на посланиците на страната ни в чужбина не трябва да противостоят на Конституцията на Република България, нито да й противоречат.
3. Няма законов механизъм, който да задължи посланиците да осигурят Конституционното право на българските граждани, живеещи зад граница, да избират.

Надяваме се, че компетентните органи в най-кратки срокове, ще вземат необходимите мерки Конституцията на Република България да бъде спазвана.За справка:

Чл. 42. (1) от Конституцията на Р България: Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
(2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.


Чл. 10б (2) от Закона за избор на президент и вицепрезидент на републиката: Избирателните секции се образуват при условията и реда на чл. 40 и чл. 41 от Закона за избиране на народни представители. В дипломатическите и консулските представителства избирателните секции се образуват при наличието на не по-малко от 100 избиратели, изразили желанието си да гласуват чрез писмено заявление, съдържащо: името, мястото и датата на раждане, ЕГН, серията и номера на паспорта.

Чл. 41 (8) от Закона за избиране на народни представители: Ръководителите на български дипломатически представителства в чужбина образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват не по-късно от 14 дни преди изборния ден, в писмена форма (саморъчно подписано заявление, подадено лично или чрез писмо, телеграма или по друг начин, до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава). В заявлението се посочват трите имена по паспорт или военна карта на избирателя, заявил желание да гласува, единният граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, както и постоянният адрес на лицето в Република България. Ръководителят на българското дипломатическо представителство изпраща телеграма или писмо до Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 7 дни преди изборния ден, съдържаща трите имена, единния граждански номер и постоянния адрес в Република България на заявителите, за да бъдат заличени тези лица от списъците за гласуване в Република България и да бъдат включени в избирателните списъци за съответната секция.

Решение номер 14 на ЦИК от 23 август 2006 г., ОТНОСНО: реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвяне на избирателните списъци и образуване на избирателните секции за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката на 22 октомври 2006 г.
На основание чл. 10н, ал. 1, т. 3, чл. 10б, ал. 2 и § 2 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката във връзка с чл. 37, чл. 40, ал. 1, чл. 41, ал. 1, 8 и 9, чл. 87, ал. 4 и чл. 106, ал. 5 от Закона за избиране на народни представители Централната избирателна комисия за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката
Реши:
3. Избирателните секции се образуват в населени места с дипломатическо или консулско представителство на страната при наличието на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват чрез писмено заявление.
4. Избирателна секция в чужбина може да се образува и в населено място, където няма дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, писмено заявили желанието си да гласуват в населеното място не по-късно от 1 октомври 2006 г. (20 дни преди изборния ден).
BgNewsroom
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 24 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Sofia
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

В България трябва да се въведе електронното гласуване

Мнениеот BgNewsroom » 26 Октомври 2006, 09:17:32

Специално за BgNewsroom интервю с председателя на Български Хелзинкски комитет Красимир Кънев
Връзка
BgNewsroom
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 24 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Sofia
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad_1 » 26 Октомври 2006, 20:17:26

както е тръгнало,скоро българина няма да има никакви права,не само това да не гласува. :(
Аватар
velingrad_1
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 100
Регистриран на: 8 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Velingrad
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Отговори по темата на Омбудсмана на Република България

Мнениеот BgNewsroom » 27 Октомври 2006, 09:41:44

Специално за BgNewsroom интервю с Борислав Цеков - главен секретар на администрацията на Омбудсмана на Република България
интервю с Борислав Цеков

Модерирано: моля научете се да пускате линкове в сайта, всеки път ви заграждам с тагове километричните линкове.
BgNewsroom
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 24 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Sofia
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement