• Advertisement

Как се пилеят държавни пари

За политиканите, че се препълни общия форум.

Как се пилеят държавни пари

Мнениеот velingrad » 5 Декември 2006, 22:44:19

Автор: доц. д-р Любима Йорданова, евролингвист

На 16 ноември 2006 г. правителството разпространи своята "Национална програма за отбелязване присъединяването на Република България към Европейския съюз". Не бързайте обаче да отивате на сайта му - www.government.bg, защото няма да откриете линк към самата Програма, тъй като безумията, които ще срещнете в текста, вероятно са възмутили и други граждани и линкът вече е премахнат.

Все пак трябва да се споменат някои инициативи, погълнали няколко милиона от държавния бюджет за 2006 г. Като се прибавят и изхарчените 25 милиона лева в периода 2002-2006 г. по Комуникационната стратегия, която трябваше да запознае гражданите на България с Европейския съюз като политики и практика, като диалог с гражданите, картината се очертава като особено печална.

Обща картина на безумията

Кръглите маси и двудневните обучителни семинари, които се организират в периода ноември 2006 - януари 2007 г., са с цел да се оправдаят парите, които трябва да се изхарчат. Сложната и неразбираема материя на Европейските проекти едва ли би могла да се усвои за два дена. Необходима е предварително подготвена в електронен вид информация, към която гражданите да могат да се обръщат за справка, при това постоянно. Издаването на "справочник с методически указания в тираж 1 500 броя за представителите на бизнеса, браншовите организации и общините" ще достигне до ограничен кръг от хора, подготовката му в електронна форма - до много повече, предвид целевата група.

Засаждането на "27 дървесни вида, характерни за отделните държави-членки на ЕС, с което да се символизира единството на ЕС в неговото многообразие" дали е съобразено с климата на страната и дали портокаловите дръвчета няма да измръзнат и да нарушат Европейската хармония?

На кого е необходимо състезанието за бързо изкачване на 12-етажна сграда, която трябва да символизира звездите на ЕС? Проектът се нарича "По стъпалата към ЕС" и е само едно от безумията на българската еврокрация.

Подаръците. Те пък защо са? Министерствата предвиждат подготовка на сувенирни подаръци за учениците, по време на пътуването с евровлака ще се раздават на пътниците подаръци и знаменца, хепънингите ще бъдат с викторини и награди. Ще бъдат раздадени 50 000 броя значки с логото на Националната кампания за отбелязване присъединяването на Република България към Европейския съюз. Значи пръснати са пари и за лого на уж националната кампания, но 50 000 броя значки няма да достигнат до повечето български граждани.

Не бих искала да коментирам проекта "Да влезем с хумор в Европа", защото българите, които познават живота в старите държави-членки на ЕС, знаят, че той минава под знака на труда, а не на хумора. Много се страхувам, че, казано на простонароден език, хуморът този път ще ни излезе през носа и може да означава предпазни клаузи, наложени ни през 2007 г., ако не си свършим работата.

Не разбирам и каква би била ползата от вестника "2007 г. България - да" (това е наименованието на инициативата), който Министърът по европейските въпроси на Република България смята да издаде като втори брой под надслова "Лица от България". Инициативата е обявена като национална, което означава, че на българи трябва да се представи информация за българи, а не за ЕС. Нещата отново са обърнати и сбъркани.

Помпозният език на българския еврократ и непознаването на "езика на Брюксел"

Ще илюстрирам с проекта за ученици. Той се нарича "Споделянето на европейските ценности и култура - път към общото ни европейско бъдеще". На малките деца ще се говори за европейски ценности и те, вероятно, ще разберат за какво става дума. Или друг пример. Министерство ще изработи "информационни прозорци" - табели и ще ги постави на прозорците на първия си етаж. И какво ще съдържат тези прозорци - "преговорни глави, наименование, дата на отваряне на преговорите, дата на затваряне". Човек чете и се пита - на кого е нужна сега тази информация? За всичко това се мълчеше по време на преговорите. Сега, когато трябва да се подготвят проекти за усвояване на парите на ЕС, на кого е нужна историята?

По време на празненствата в периода ноември 2006 - януари 2007 г. българинът ще научи думите евроавтобус и евровлак, тъй като такива - евроавтобус и евровлак ще бъдат създадени и специално оборудвани, дори евровлакът ще пътува от София до Солун. Ще научи и думите Европейски Дядо Коледа и евробебе. Тези думи ще влязат в речника му. Това, което обаче няма да знае българинът, е какво е комитология, бенчмаркинг, клауза рандеву. Избирам неслучайно термини от различни области, но свързани с отношенията на България с ЕС - Европейска администрация, Европейска икономика, Европейско право. Част от тези термини българите ще срещнат, когато подготвят проектите си за финансиране и няма да знаят, какво означават и как да отговорят при попълване на проектите.

Европейската комисия и дебатът за бъдещето на Европа

На 01.02.2006 г. Европейската комисия разпространи своята Бяла книга за Европейската комуникационна политика. Следваше шестмесечен дебат на всички работни езици на ЕС за събиране на идеи за подобряването й. ЕК се обърна към гражданите ни Европа с молба за изразят мнението си. Общото разбиране на Комисията е, че диалогът с гражданите е центърът на Европейската политика.

На 20 ноември г-жа Валстрьом проведе от кабинета си дебат с деца и младежи до 18 г. за бъдещето на Европа. Присъстваше румънски представител, но не и български. Ние се самоизключихме поради липса на информация тук, в страната. Събитието беше обявено на сървъра "Европа". За него съобщих чрез радио Франс Ентернасионал и Дневник онлайн. Никаква друга информация не се появи. Младежите от Обединена Европа дискутираха на 21 работни езика с помощта на преводачите, а Европейската комисия събираше идеи и чрез младите хора проверяваше пулса на времето, в което живеем.

Как трябваше да изглежда празникът по повод присъединяването на страната ни към ЕС?

Сред основните принципи на Европейския съюз са децентрализацията и диалогът с хората. Достатъчно беше празникът да се слее с новогодишното тържество на открито. Кметът, най-важният човек в общината, да каже няколко топли думи на хората във връзка с присъединяването, като подчертае отговорността ни пред историческото събитие и задълженията ни като граждани и стимулира хората след празника да запретнат ръкави и се подготвят да участват в европейските проекти за развитие на страната ни и усвояване на парите, които ни се отпускат. Човешка топлота, загриженост за хората и знания за овладяване на процеса трябваше да прозвучат в думите на кмета, който е и все повече ще се превръща в най-важния човек за общността. Няма по-сполучлива и по-въздействаща политическа стратегия от простия, непосредствен контакт и разговора с хората.

Това, което отличава бедните страни от богатите е, че бедните страни винаги разпиляват пари за помпозност, докато богатите спестяват, за да инвестират и разширяват производството. За съжаление България се държи именно като бедна страна, каквато всъщност е, в сравнение с държавите от Западна Европа.

След световна война само за 10 години Германия постигна своето икономическо чудо. Лудвиг Ерхарт обаче учеше хората, че "всеки трябва да работи за собственото си благосъстояние". 17 години от прехода, който ще обхване минимум още две поколения, България продължава да живее под знака на трите Б-та - Бедност, Безработица, Безисходица. Европейските пари ще дойдат, но няма да бъдат усвоени и ще бъдат върнати. Защо? Защото не са изградени структурите, които трябва да ги поемат, които трябва да организират непрекъснати обучителни семинари за подготовката на европейските проекти от страна на българите. Защото никой не казва, че подготовката на тези проекти е изключително трудна и отговорна работа, съпроводена със строг контрол и финансирането веднага може да бъде прекратено и при най-малкото съмнение за злоупотреба. Също така и отчитането на изхарчените пари е сложна и отговорна работа, която също изисква обучение.

Много се страхувам, че, казано на простонароден език, хуморът този път ще ни излезе през носа и може да означава предпазни клаузи, наложени ни през 2007 г., ако не си свършим работата
Много се страхувам, че, казано на простонароден език, хуморът този път ще ни излезе през носа и може да означава предпазни клаузи, наложени ни през 2007 г., ако не си свършим работата
Тези дни се обърнах директно към г-жа Маргот Валстрьом с молба да помогне за създаване на Център за европейска комуникация в София, който да изгради електронен корпус с текстове за ЕС на български език, да създаде и постоянно обновява "Български евроречник" с обяснение на термините, на европейския език, неразбираем за българите, да организира непрекъснато обучителни семинари за държавните служители от общините, да работи в непрекъсната връзка със съветници от старите държави-членки, защото това е друга цивилизация, изградена по други принципи, непознати у нас. Резулирана, молбата ми беше изпратена на 30 ноември от нейна съветничка до комисар Оли Рен.

Този материал ще бъде разпространен като PR-акция. Молбата ми към българските журналисти е с професионализма си да подпомогнат процеса на реални действия за приобщаване на България към ЕС. Защото ЖИВОТЪТ не е празник, а ТРУДОВ ДЕЛНИК.

Молбата ми е и към представителите на българската интелигенция да се включат като експерти съобразно професията си в работата на различните партии и предлагат решения на българските политици. Само този е пътят да се придвижим напред. За съжаление той е безалтернативен. Трябва постепенно да се научим да живеем и работим по правилата на развитите страни. Дотогава леля Мара и бай Пешо ще ровят в кофите за боклук. ЗАЩОТО СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА Е САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА.


actualno.com
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement