Страница 1 от 2

Трябва ли България да затвори трудовия си пазар за ЕС?

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 14:45:21
от lubo_kranchew
По-точно да се наложат реципрочни ограничения за жителите на държавите, които наложиха такива ограничения за нас. Примерно пълни права за финландците и чехите, 2 годишна забрана за британците и германците, допускане на французите само до сферите на социалното обслужване, селското стопанство и строителсвото.

Според мен трудно може да се прогнозира ефектът от такава мярка:
От една страна икономическият ефект ще е по-скоро отрицателен. Чужденците работещи в България, и най-вече тези от ЕС, определено носят чужд опит и ноу хау за българския бизнес. Освен това България изпитва остра липса тъкмо от такива високо квалифицирани работници. Тези хора плащат високи данъци, а и не рядко създават също и работни места за българите.
От друга страна трябва да се покаже, че българите също имат достнойнство иначе никога няма да не вземат насериозно. Подобна мярка ще получи според мен силен отзвук защото ще засегне множество водещи европейски фирми, които имат клонове в България. Освен това българите ще имат по-добри шансове да заемат такива високи позиции в собствената си държава. Факт е и, че Полша и Унгария въведоха подобни мерки в същата ситуация.

Ами в общи линии това е темата и ще се радвам да прочета мненията на форумците по този въпрос.

Хайде със здраве :)

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 17:11:49
от pim1985
Да,разбира се,че трябва да затворим,но мен ме притесняват не тези работници от ЕС,а вълната от македонци,албанци,турци,които ще ни залее.Последиците от нещо такова биха могли да бъдат по-сериозни.Ето някой пак ще ме обвини в ксенофобия,но проблемът ще е не за самата България,а за ЕС като цяло,сигурен съм,че отново ще ни лепнат марката на страната-фалшификатор с не добре пазени граници и корупция на всички нива.

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 17:16:14
от margo_2
Здражеите,по темата ;дали да затжорим----Мислиа,4е какжото и да е ,но ние триабжа да предприемем не6то! Стига са ни тапкали и унизиажали-не мислите ли,4е ни иджа ж поже4ко? Ако ж БГ-ни6то не се предприема,то ЖИЕ-млади и стари,които сте же4е на жан-помогнете-даите да се разбере,4е никои не мойе и не бижа да ни тритират ,нас БАЛГАРИТЕ,като хора еджа ли не ,сме от каменната епоха!Коиа ли дарйажа ж сжета си ниама сжоиата измет?Но Балгарите сме определено работлижи и сажестни хора-стига да имаме стимула,та нали жсеки си грабжа куфара и потеглиа ,за да изкара ниакои леж,които леж жарнал се ж БГ,се самоуни6тойажа заради на6ата по6ла и крижоразбрана .....нека не продалйажам! Даите жси4ки заедно да напражим не6то за да променим хода на изолазиата ни от трудожите им пазари!Пмните ли погожорката?-;Ако сам не си помогне6 и ГОСПОД не мойе да ти помогне!:С наблудение сам ,4е жие от жан БГ-сте по-сплотени за об6ти казуси-НЕ СЕ ОТКАЗЖАИТЕ!
Поздраж!-от не до там изу4ена! :cry: :oops:

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 18:29:29
от stereo_girl
От това, което успях да ти разчета, така и не разбрах дали си за или против...

:?

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 19:43:12
от isisito
pim1985 написа:Да,разбира се,че трябва да затворим,но мен ме притесняват не тези работници от ЕС,а вълната от македонци,албанци,турци,които ще ни залее.Последиците от нещо такова биха могли да бъдат по-сериозни.Ето някой пак ще ме обвини в ксенофобия,но проблемът ще е не за самата България,а за ЕС като цяло,сигурен съм,че отново ще ни лепнат марката на страната-фалшификатор с не добре пазени граници и корупция на всички нива.

Прав си Пим, обаче голяма част от страните - членки на ЕС се притесняват от нас по същите причини.

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 20:10:58
от margo_2
:roll: Наистина,съжалявам,че така е преведено,но нали се сещате,че аз нямам вина-важното е да е на кирилица,а дали нещо се разчита или не-май няма значение! :evil: Ами с две думи приканвам всички да направим нещо ,като протест-писмен ,знам ли до кого-но да покажем,че не сме съгласни да ни третират ,като -знам ли какви............?Е,сега Вие сте наред с предложенията,а аз ще подкрепя всяко Ваше мнение!


След като аз мога да го преведа - можеш и ТИ! превел:vel...

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 21:12:54
от mammamia
Марго 2 ,не става с подписки,протести.Нека преди да се палим,си дадем сметка,4е претенциите ни са "на гол корем,4ифте пищови".
Не само България и Румъния са посрешнати по този на4ин,моля припомнете си условията за държави като Полша,Словения,Унгария,4ехия(центр. европа),да не споменаваме Кипър,Малта.
Ако ние ограни4им работния пазар,просто си вкарваме автогол(от иконом. гледна то4ка) + манифестираме тъпотия и твърдоглавост.
Изв. на Вел за оф топика,Марго грешката при писането идва,4е ти използваш V за В,а то се изписва ж,ползвай W на клавиатурата.Поздрави.

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 21:53:39
от mammamia
stereo_girl написа:От това, което успях да ти разчета, така и не разбрах дали си за или против...

:?


РАЗГЕЛЕ !!!
То4но това е и моят проблем с теб,след като си преведа "българския" ти.запо4вам да се 4удя какво искаш да кажеш,къде е смисълът.

МнениеПубликувано на: 6 Януари 2007, 21:55:28
от lubo_kranchew
pim1985 написа:Да,разбира се,че трябва да затворим,но мен ме притесняват не тези работници от ЕС,а вълната от македонци,албанци,турци,които ще ни залее.Последиците от нещо такова биха могли да бъдат по-сериозни.Ето някой пак ще ме обвини в ксенофобия,но проблемът ще е не за самата България,а за ЕС като цяло,сигурен съм,че отново ще ни лепнат марката на страната-фалшификатор с не добре пазени граници и корупция на всички нива.


Да разбира се, че работниците от ЕС са всъшност положителен фактор за икономиката и все пак май се налага да прибегнем към такива ограничения с оглед на това да покажем, че и ние имаме достойнство. То и в Германия и в Велкобритания имигрантите от ЕС са допринесли не малко за икономическия ръстеж, ама ето прявят се на отворени и на нас ни лепят марки.

Хайде със здраве. :)

П.П. Моля придържайте се към темата. За това дали народите извън ЕС да имат права за работа в България можем да отворим друга тема.

МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 21:44:49
от bknf
те пък като са се засилили да ходят да работят точно в бългаpията ;), май на някои хора освен достойнство не им е останало друго ;)

МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 22:13:55
от lubo_kranchew
bknf написа:те пък като са се засилили да ходят да работят точно в бългаpията ;), май на някои хора освен достойнство не им е останало друго ;)


Не е точно така, като се замислиш в България е пълно с големи фирми или подразделения на фирми в които работят чужденци от ЕС на доста добри позиции. Аз се сещам примерно за Вива Венчърс, Глобул, Сименс, САП, Метро, Билла, ВАЦ, Краун Ейджънс, Шел. Ако им се отнемат разрешителните за работа, българите ще имат по-добри възможности да заемат тези места.

МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 01:02:55
от vwpolo
това между другото не е съвсем лишено от логика...

пред време стана ясно че англичанинът шеф на Софийска вода взима 63000 лева заплата.

МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 04:38:57
от makeno
lubo_kranchew написа:Не е точно така, като се замислиш в България е пълно с големи фирми или подразделения на фирми в които работят чужденци от ЕС на доста добри позиции. Аз се сещам примерно за Вива Венчърс, Глобул, Сименс, САП, Метро, Билла, ВАЦ, Краун Ейджънс, Шел. Ако им се отнемат разрешителните за работа, българите ще имат по-добри възможности да заемат тези места.


А защо на тези позиции работят чужденци?Защото няма достатъчно кфалифицирани българи.Иначе и на шефовете на Билла,Сап,Siemens им е по-добре да назначат българи,със сигурност ще спестяват пари от заплати.Но за сега нямат избор.Колко български големи вериги или магазина или фирми има?Всичко ни е приватизирано.И ако сега им забраним достъп на чужденците,това ще означава много закрити филиали и нарастване на безработицата.Ако им забраняване,то да им забраним да работят нискокфалифициран труд.Обаче желаещи и без тва няма,така,че все едно какво ще забраняван.
Няма какво да говорим,ние сме номер 1:)

МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 11:35:34
от daisy
Здравейте,

Аз съм работила в България с гърци и мога да ви кажа, че българите си бяха доста по-квалифицирани. Просто гърците си бяха недоверчиви и не искаха да възлагат отговорности на българите. А и никога няма да им дадат заплатитите, които дават на техните си. И какво излиза: че гърците са си добре, а ние, българите, си бяхме като емигранти в собствената ни страна. За съжаление, не преувеличавам.
Наистина има големи инвеститори и на тях не можем да им забраним да си водят свои хора. Повечето от тях са с опит и има на какво да ни научат.
Така че, не съм против, въпреки че ми е обидно да ме третират като човек "втора ръка", като ми забраняват да работя тук и там. Ами, така е, сигурно ще взема хляба на някой по-неквалифициран, но отлагането не решава проблема им. Ако не сега, ще мога да го направя след няколко години.

МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 12:00:31
от azbuk
makeno написа:А защо на тези позиции работят чужденци?Защото няма достатъчно кфалифицирани българи.Иначе и на шефовете на Билла,Сап,Siemens им е по-добре да назначат българи,със сигурност ще спестяват пари от заплати.


има квалифицирани българи (най-малкото в чужбина), които не работят за тези фирми в България, точно защото те искат да си спестяват пари при българите като им плащат по-малко. намирам това за нагла експлоатация и съм за това този двоен стандарт да се забрани.

П.П. в Москва ако работиш за западна фирма, получаваш "западна" заплата. само при нас май се вихрят чорбаджиите.