• Advertisement

Скандал с изложба на В.Божков, преставяща България в Брюксел

За политиканите, че се препълни общия форум.

Скандал с изложба на В.Божков, преставяща България в Брюксел

Мнениеот bgpower » 10 Януари 2007, 15:54:34

В последните дни се говори доста често и за това. Интересно ми е какво е вашето мнение и защо е избран този човек за представя нашата страна?

Прилагам и няколко интервюта...

Поздрав,

Проф. Иван Маразов: Българското културно наследство вече е наследство на всички нации, които принадлежат към ЕС

10 януари 2007 | 15:01 | Агенция "Фокус"


Как България се представи в Брюксел с изложбата от антични предмети и какво показваме на Европа, като представяме тракийското наследство – това коментира пред репортер на Агенция "Фокус" тракологът проф. Иван Маразов

Фокус: Проф. Маразов, като нов член на Европейския съюз избрахме да се представим с изложбата “Великолепието на България”. Как премина работата по организацията на изложбата?
Проф. Иван Маразов: За мен е направо като неочаквано като резултат това, което се случи, аз не можех да повярвам, че само за един месец може да се организира такава изложба.
Моят опит с организацията на тракийски изложби показва, че това, общо взето, отнема доста дълго време. Но екипът, който работи по изложбата, бе много сплотен, всеки си знае работата. Като че ли това ни помогна за кратко време да издадем каталог, да изберем експонатите, да издадем афишите и да свършим останалата организационна работа - да реставрираме и пренесем всички експонати.
Това звучи като че ли не чак толкова сложно, но във всеки един момент възникват най-различни трудности. Експонатите пристигнаха абсолютна здрави, в това състояние, в което бяха опаковани в София, което показва, че хората са си свършили добре работата. Това е много отговорен процес.
Нареждането стана само за един ден – за 12 часа, което също беше неочаквано за мен и, в края на краищата – ето, изложбата е налице.
Това е един факт, който преди всичко има политическо значение. Защото само една седмица, след като станахме официално член на Европейския съюз, изведнъж ние показваме с какво България може да бъде интересна. Не само за Европейския съюз, за целия свят.
Фокус: С какво нашата култура може да заинтригува европейците?
Проф. Иван Маразов: България може да бъде интересна със своето културно наследство, което вече става не само наше културно наследство, но и наследство на всички онези нации, които принадлежат към Европейския съюз. Защото по времето, когато са създавани тези неща – т. е. преди новата ера още, първо, няма етническа определеност в Европа. Няма и политически структури кой знае какви и културата е общо достояние. Затова и има толкова взаимодействие. И това, на което много наши колеги са обръщали внимание, и ние сме обръщали внимание – това е, че културата в древния свят винаги се е развивала в режим на постоянни взаимодействия.
Фокус: Една такава изложба би ли представлявала интерес са научните среди в Европа ?
Проф. Иван Маразов: Сега ако дойдат колеги от Запад, за да видят какво представяме с тази колекция, те наистина ще останат учудени какъв е приносът на тракийската цивилизация за израстването, например, на келтската култура.
Разбира се, за мен лично това е предизвикателство, защото аз виждам нови предмети. Естествено, като човек, който 40 години се занимава с това, дори сега изпитвам тръпката от срещата с новия предмет, който обогатява нашите познания за Древна Тракия, за тракийското изкуство, за тракийския бит, митология и религия.
Всеки нов предмет е една загадка, която следва да бъде разрешена и това е основното, което аз получавам от работата с предметите, принадлежащи към колекцията на г-н Божков.
Фокус: Какъв е коментарът ви за избора на предметите в изложбата?
Проф. Иван Маразов: Смятам, че изборът е много добър, макар че това е една малка част и много се надявам тази изложба – обновена и разширена, да пътува и по нататък до други големи центрове на стария континент.


Божидар Димитров пред "24 часа": Божков прави като руските олигарси

10.01.2007

- НИМ е съорганизатор на изложбата, но вие не заминахте за откриването й в Брюксел, защо?

- Нашето съорганизаторство се състои в това, че дадохме 11 сандъка, които са устойчиви на висока температура, както и информация на екипа, правил изложбата - понеже им е за първи път, през какви институции да минат, какви разрешения трябва да вземат.

- Безплатно ли предоставихте тези услуги?

- Естествено. За нас това е национално богатство. Макар и частна собственост, на нас не ни е безразлично дали предметите ще са невредими.

- Защо не поискахте наем от г-н Божков?

- Не е морално да му искаме наем от 500-600 лв., при положение че сме получавали от него дарения, струващи десетки хиляди, сред които златната ханска сабя и сребърното праисторическо съкровище.

- Колко предмета НИМ регистрира като колекцията "Божков"?

- 132. По силата на добавката в закона от 2006 г. националният и 26 регионални музея бяха посочени като институции, в които трябва да се регистрират частните колекции. Регистрацията на колекцията на г-н Божков започна в началото на октомври и завърши в началото на декември.

- Каква е оценката й?

- Това се прави по желание на собственика, а г-н Божков не е искал това.

- Кои са най-ценните предмети в сбирката?

- Там е работата че аз познавам цялата колекция, но не знам кои 40 предмета са избрани за изложбата, тъй като тя е правена от Иван Маразов и Светлин Русев.

- Смятате ли, че тази колекция може да представя държавата?

- Това си е частно дело. Държавата няма отношение. Ние в НИМ научихме в последния момент, когато ни помолиха за сандъците.

- Но министър Данаилов е патрон на изложбата?

- Да, той провери дали колекцията е законно регистрирана и толкова. Министърът на културата отговаря за частното, държавното, общинското и ведомственото културно-историческо наследство.

- С регистрацията на колекцията отпадат ли въпросите за начина, по който тя е събрана?

- Това ще каже прокуратурата. Изискваните от закона документи за произход ни бяха представени.

- Какви документи?

- За покупка, Г-н Божков е откупувал предметите от граждани и магазини в България, от антиквариати в чужбина и от търгове. Дали документите са автентични, не можем да преценяваме.

- Но трябваше да има прокурорска проверка?

- За нас основното е да докажем автентичността на предмета, не дали е придобит легално, или нелегално.Това е работа на следствието и прокуратурата.

- Защо не можахте да убедите депутатите да представят България пред евроинституциите с предмети, които са държавна собственост?

- Нали показахме в Брюксел и тракийското, и християнското изкуство - огромни държавни колекции с по 2000-3000 предмета. Не можем да правим през 2-3 години едни и същи изложби.

- Според ДСБ колекцията е придобита чрез иманярска дейност.

- За да се направи такова отговорно обвинение, те трябва да притежават документи. Ще ги попитам ако ги имат, защо не са ги предоставили на прокуратурата?

- Това не е ли обществена тайна?

- Чували ли сте, че всеки е невинен до доказването на противното? И за мен пишат, че съм спал с 8000 жени, но това вярно ли е?

- Наистина ли смятате, че човек може да си купи златни ритони и венци от антикварните магазини в София?

- От чужбина може, 50 на сто от нещата на г-н Божков са купени от чужбина.

- Откъде знаете това?

- Виждал съм документите.

- И златната маска ли?

- Не мога да ви кажа, тя се появи в последния момент.

- След Брюксел сбирката връща ли се в НИМ?

- Ще се постарая да докарам цялата колекция, макар че гръцкият посланик вече поиска да я покажат на Цикладските острови.

- Регистрацията отговор ли е на повика за легализиране на частните колекции?

- Тя още не означава пълна легализация, тъй като прокуратурата трябва да се произнесе. Но поне тези ценности няма да имат съдбата на пазарджишките чинии. Те ще останат в България. Г-н Божков прави за тези паметници, които купува в чужбина, същото, което руските олигарси правят за имперските колекции.

- Не трябваше ли все пак да се изчака приемането на закона, който да уреди нещата?

- Никога няма да се приеме този закон по начина, по който го правят сега. Закон се прави, когато имаш ясна правителствена стратегия за културно-историческото наследство. Докато у нас е пълен хаос; държавата не знае какво иска по отношение на културно-историческо наследство, институциите ни са на различно ведомствено подчинение, с различни ресурси (най-често без) и възможности.

В Европа има държавни, обществени, общински музеи и частни колекции и музеи. Ние не можем да искаме да имаме свободна изява на частната инициатива и да нямаме частни музеи, да бъдем комунистическа страна по отношение на културно-историческото наследство.

Йовка Димитрова, в. "24 часа"
Изображение

Не се притеснявайте да ми пишете, що се отнася идеи и препоръки за форумите "Спорт" и "Парти".
Аватар
bgpower
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2807
Регистриран на: 5 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: София / Мюнхен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Петиция във връзка със скандалната изложба

Мнениеот lnikolova » 20 Януари 2007, 03:33:03

Моля подкрепете моята петиция, която е за бъдещето на България!
http://www.petitionspot.com/petitions/grandbg

Уважаеми господа,

Едва сега прочетох интервютата на Иван Маразов и Божидар Димитров, но със сигурност ще ги проложим към петицията ни до Народното събрание като изразителен пример за най-малкото странно отношение на организаторите към националните ценности и българската култура и опити за съзнателно подвеждане на обществеността в медиите. Как по друг начин може да се оцени твърдението на Маразов, че “само една седмица, след като станахме официално член на Европейския съюз, изведнъж ние показваме с какво България може да бъде интересна. Не само за Европейския съюз, за целия свят.” – с иманярски стоки и предмети, които са държавна собственост, и колекция, която без съмнение стимулира иманярството и води до разрушаване на археологическото наследство?
И как по друг начин да обясним твърдението на Божидар Димитров, че съорганизаторството на НИМ се изразявало в “това, че дадохме 11 сандъка, които са устойчиви на висока температура, както и информация на екипа, правил изложбата - понеже им е за първи път, през какви институции да минат, какви разрешения трябва да вземат.” Само да припомним, че почти до последния ден в Брюксел не са знаели какво точно ще се представя, тъй като на поканата за изложбата е именно Националният исторически музей (заедно с фондация “Тракия”). Следователно, Националният исторически музей е държавната институция, която всъщност е представила изложбата в Брюксел, тъй като участието на Министерството на културата се ограничава до патронажа на Стефан Данаилов. Освен това - как Божидар Димитров е регистрирал в НИМ предмети от частна колекция, след като по закон археологическото наследство е държавна собственост и тези предмети е трябвало да се докладват на съответните държавни институции? Дори и иманярите да не са ги докладвали, за Божков това са били новооткрити ценности, които той е трябвало да предаде на държавата, а не да би слага в частна колекция.
Моля най-учтиво да се запознаете с петицията ми във връзка с “Великолепието на България” и бих била щастлива, ако я подкрепите. Тя е за бъдещето на България - на нас, българите, е необходима държавна културна политика, която може да оцени истинските национални ценности, а не да стимулира явления, за които дори не се знае дали са законни.
URL адрес: http://www.petitionspot.com/petitions/grandbg
Word файл за разпечатване и събиране на неелектронни подписи можете да получите като ми изпратите електронно писмо до lnikolova@iianthropology.org
или от интернетната страница на Международния институт по антропология - http://www.iianthropology.org
За бъдем заедно в опазването на националното ни археологическо богатство и на най-чистите ни национални ценности и идеали.

Д-р и. Лолита Николова
lnikolova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Януари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот blag009 » 2 Февруари 2007, 21:41:19

ЯЯЯЯЯ , по полека и така ... искам отговор на следният въпрос:
-Кои колекции са по богати на Запада - ДЪРЖАВНИТЕ ИЛИ ЧАСТНИТЕ?????
Другото е от лукавия - все едно да плюеме правнуците на Морган , че прадядо им бил пират!!!!
Тува е чада!!!!
blag009
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 78
Регистриран на: 1 Февруари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Отговорът е един - държавните

Мнениеот lnikolova » 3 Февруари 2007, 00:33:09

Моля подкрепете моята петиция, която е за бъдещето на България! Ако днес не е късно, утре може и да фатално за всички нас:
http://www.petitionspot.com/petitions/grandbg

Господине или госпожо, веднага ще Ви отговоря – държавните. Но проблемът е комплексен. Мога да дам пример с музея в Чикаго, който е основан с предмети и дори монументални паметници, които лично са били донесени дори от Египет от частни лица за основаването на нечастен музей. Да знаете случайно нещо за Пергамон музей или Лувъра? А също и за приятелите на музеите, които днес съществуват и без които музеите на Запад не биха могли сигурно дори да си платят тока. Днес на Запад въобще не съществува концепция за частни археологически колекции като съзнателно и целенасочено събиране на древни предмети. Това е архаична и забравена концепция, която всъщност никога не побеждава за археологическите предмети. Иначе Шлиман би бил първия, кoйто би си създал колекция от откритите на Троя предмети. Но дори и той не ги е оставил за себе си, тъй като в края на 19 век започва да побеждава идеята на общонационално археологическо богатство и тази идея е в основата на българската държавна политика през 20 век. Днес обаче, някои у нас мислят за частните археологически колекции, така както са мислили по света през 18 в. Разликата е повече от 200 години.
Ситуацията е по принцип тежка – културата ни направи хора, но днес, когато трябва средства, за да се развиваме като хора, всеки си намира оправдание и не дава за култура. Дори и да даде, в повечето случаи е за политически и меркантилни цели, а истинските филантропи направо се унищожават. Аз спонсорирах автобус да отидат карловци да видят изложба в Казанлък и за няколко дни искаха почти да ме заличат като личност – Васил Николов се нахвърли с клевети още в Казанлък, а след това в Монитор – и заради това – че просто без никакви меркантилни цели съм помогнала на културата. Тези неща почти се забраняват у нас, за да блестят частните колекционери и тяхната фалшива идеология на спасители . И за да не съм голословна, ще споделя, че идеята беше всъщност да бъде инициатива на Карловския музей. Но в един момент директорката се отказа и стана мероприятие на общината.
Къде са приятелите на музеите в България? Дори съзнателно не се стимулират, тъй като трябва империалистите към националното ни археологическо наследство да се изкарат герои – абсолютна фалшива, непочтена и непоносима за здравия разум подмяна на ценности.
Искам да подчертая, че по някакви причини се разпространява мит, че Васил Божков и респективно частните колекционери били спасители. Това е опасен мит, тъй като ако Васил Божков или Димитър Иванов бяха загрижени за археологическото ни наследство, то те нямаше да заграбват държавно национално богатство, а щяха да спонсорират музеите. Касае се всъщност за открита и изключително опасна идеология на насилието, която се проповядва чрез тези българи, за да се създаде впечатление, че те могат да си правят каквото си искат – с други думи – да покажат чрез тези колекции, че имат необятна власт. За сметка на нашите ценности и спокойствието на нашите деца. Не знам след изложбата на Божков в Брюксел с колко се е увеличил процентът на родителите, които забраняват на децата си да излизат на тъмно на улиците – след като пред света излизаме с толериране на насилие към държавното ни археологическо наследство, как може да бъдем спокойни на улиците?! Ако находките са в чужбина – за тях имa Интерпол и специални формуляри на Интернет, с които може да се помогне да се върнат в страната. Амнистия на тези колекции е смърт за археологическото ни наследство и само ще доведе до изключително повишаване на социалното напрежение, тъй като в България все още има българи, които вярват в законите и демокрацията.
И сега се обръщам към избирателите на мнозинството в Народното събрание – уважаеми сънародници, на вас ви е ясно, че вашите избраници в парламента са гърба на безобразията на Божидар Димитров, Васил Николов, Стефан Данаилов и Сергей Станишев. Как вие се чувствате след Брюкселския позор? Не опетниха ми всъщност вас, така както опетниха демокрацията в Белгия, а сега са на път да се справят и с Швейцария? В Античния музей в Базел, който е с изключителен авторитет, започна изложба през март там. Всъщност българска му работа. Абсолютните безобразия и там продължават. Уж една, а всъщност две изложби – едната е явно старата фоловистка изложба за Орфеева Тракия, а другата явно Васко Николов, директорът на НИМ, успя да стъкми, за да става Директор на международна изложба и да се опитва да се реабилитира отново с чужбина след като го отстраниха от ВАК и много колеги искат отговор защо не отговаря на писмата им, каква е истината за Балинов горун, защо практически унищожи Карановската селищна могила и т.н. Тази, втората, e наречена Златото на пиячите траки. Абсурд като цивилизована концепция и ново унижение, подхранвайки идеята за варварската периферия на цивилизования свят. Е, естествено швейцарците нямат нищо против това заглавие след като ще я гледат и излизайки ще могат да заключат – “Варварска му работа, само пили и грабили!” Затова ли копаем, ние археолозите, и се опитваме да докажем, че на Балканите е живяла напреднала и приносна цивилизации през второ и първо хил.пр.н.е.?! Отново нашето археологическо национално богатство се използва за сметка на авторитета ни като високоразвита в научно отношение национална традиция в европейската археология. След Брюксел станахме страна на иманярите за Германия, а след Базел – със сигурност ще станем страна на антинауката и вечните варвари в Европа.

Така че, ако има някои частни археологически музеи или музейни сбирки в света, те са изключение и не представляват интерес като типична социална практика. А що се отнася за ценност и богатство – именно затова държавните музеи побеждават, тъй като цивилизованият зрител се интересува от история, а не просто от скъпи предмети.

Д-р и. Лолита Николова

Моля подкрепете моята петиция, която е за бъдещето на България! Ако днес не е късно, утре може и да фатално за всички нас:
http://www.petitionspot.com/petitions/grandbg
lnikolova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Януари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement