• Advertisement

Игри на протокол в Брюксел

За политиканите, че се препълни общия форум.

Игри на протокол в Брюксел

Мнениеот elle » 16 Януари 2007, 16:44:18

Организацията на срещите на ЕС е подчинена на строги правила

Макар и на пръв поглед перспективата от 27 делегации на страните - членки на ЕС, отправили се към определеното за официални снимки място при откриването на официални форуми да изглежда твърде благоприятна за създаването на хаотична обстановка, всъщност провеждането на подобни събития се подчинява на изключително строги правила и няма никакво място за отклонение от правилника. Как се действа при организирането на срещи на върха на ЕС разкрива австриецът Ханс Брунмайер пред електронното издание EUObserver, който от пет години отговаря за протокола на съюза.

За пример той анализира официалната фотография при откриването на срещата на върха в края на финландското председателство, на която ясно личи строгият ред на подреждане на участниците.

На най-челното централно място на първия ред съвсем логично е поставен президентът, чиято страна председателства в момента ЕС (в случая финландският държавен глава Таря Халонен). По-проблематичен обаче е въпросът къде да бъдат поставени другите лидери и на каква йерархия се подчинява тяхното подреждане.

Правилото е следното, обяснява Брунмайер - колкото по-близо е застанал лидерът на дадена страна до президента на председателстващата държава, толкова по-важен е той. Ако се следва това правило, до Халонен трябва да са застанали лидерите на Германия и Португалия, чиито държави ще наследят председателството на ЕС от Финландия. То обаче не е спазено и вторият човек до Халонен е френският президент Жак Ширак. Изборът обаче също не е плод на случайности, а се дължи на факта, че държавните глави са третирани с приоритет при "семейната фотография" и са "по-важни" отколкото министър-председателите. Поради тази причина Ширак, чиято държава ще бъде председател през 2008 г., винаги ще бъде поставян на по-централно място от Ангела Меркел например, пояснява шефът на европейския протокол.

Освен за местоположението на политиците Брунмайер трябва да следи внимателно и за графика на пристигането им, за да не се получи конфузната ситуация домакинът да трябва да се здрависа с двама души едновременно. Като към всичко това се прибави и изключително краткото време - само 3 минути - с което разполага всяка делегация, за да заеме мястото си, спазването на европейския протокол при провеждане на срещи на върха се превръща в същинско майсторство.evropa.dnevnik.bg
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

  • Advertisement