• Advertisement

България в ЕС

За политиканите, че се препълни общия форум.

България в ЕС

Мнениеот ssouriree » 27 Февруари 2007, 10:01:11

Здравейте.Искам да ви помоля да ми помогнете с мнението си.Какви според вас са ползите за България от ЕС и какви са ползите за ЕС от България.Какво пе4елим ние с влизането си в ЕС ?И какво губим?Трябва ми за един проект в 13 клас съм.Много ви благодаря предварително.
Аватар
ssouriree
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Февруари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 27 Февруари 2007, 10:15:40

Прочети точно Форум "Политика" и си готов/а :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот elle » 27 Февруари 2007, 11:14:38

Здравей. Та значи, в случай, че в раздел "Политика" на форума не намериш подходящи неща за проекта си, а и тъй като знам че ако вземеш да изчетеш всичко там - никога вече няма да си същия човек :lol: :lol: ето какво мога да ти предложа за момента (просто нямам повече време да се ровя тази сутрин). Дано нещо ти е от полза..

блогът за икономика

10 причини да обичаме ЕС

Европейското членство на България и мястото на страната в световната икономика

нещо много актуално, което дори и да не използваш в проекта си е интересно да се прочете

уводът ти
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Мнениеот elle » 27 Февруари 2007, 12:08:45

Такaмм.. значи незнам доколко сериозен е проекта и колко време смяташ да отделиш, но по принцип темата "България в ЕC" обхваща мнoгoбройни аспекти и понеже "Една работа или трябва да се върши като хората, или изобщо да не се захваща тук" ти давам отправна точка по въпросът ЕКОЛОГИЯ


" В пари или в НАТУРА "

Въпроси и отговори за НАТУРА 2000
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: България в ЕС

Мнениеот lubo_kranchew » 27 Февруари 2007, 12:39:39

ssouriree написа:Здравейте.Искам да ви помоля да ми помогнете с мнението си.Какви според вас са ползите за България от ЕС и какви са ползите за ЕС от България.Какво пе4елим ние с влизането си в ЕС ?И какво губим?Трябва ми за един проект в 13 клас съм.Много ви благодаря предварително.


Ще се опитам да дам някои от ндостатъците, тъй те рядко се коментират.
1. Инфлация - сигурно си забелязала как растът цените в България
2. Суверенитет - изпълняваме всяка команда от Брюксел и няма също ясни правила как може България да излезе от ЕС или за предоговаряне на условията за членство. Нужни са силни политици, защото ЕС далеч не е "задружно семемейство" - Германия и Франция са препират къде да се произвежда Еарбъс, Германия се сърди на скъпите замеделски фондове отиващи главно във Франция, Франция се оправдава със британската отстъпка, Великобритания не иска да приеме еврото, Полша и Литва се карат с Германия от къде да минават руските тръби и т.н.
3. Демографски проблеми - все повече хора ще напускат България като могат да си намерят лесно добре платена работа на запад.
4. Удар за енергетиката и от там и за износа - 4 блока на АЕЦ вече не работят.
5. Ограничени квоти за износ и трудно навлизане на Европейския пазар - при такава конкуренция бългрските фирми трудно ще пробият на европейския пазар
6. Улесненото предвижване към Гърция и Румъния е за сметка на затруднено такова към Сърбия, Македония, Турция.
7. Емиграция - България поема сравнително голяма част от проблемите на ЕС като външна граница.
8. Неравностойно положение - българите нямат право да работят в голяма част от ЕС, за разлика от другите граждани на ЕС. Опити за увеличаване на влиянието на Германия и Франция за сметка на останалите.
Аватар
lubo_kranchew
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 869
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: 66 Mario Lemieux Pl, Pittsburgh, PA 15219, USA
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Мнениеот elle » 27 Февруари 2007, 13:48:57

Аз лично съм съгласна с всички изброени от Любо недостатъци, a при развитието на проблема от точка 3 е добре да пишеш и за здравеопазването и изтичането на медицински кадри в чужбина..

Ето ти част от едно интересно интервю:

Проф. Дамян Дамянов: Присъединяването към Европейския съюз ще ни приучва към дисциплина, към спазването на определени правила, към стандарти на действие

И Вие ли се опасявате за масов интерес на медицинските кадри за работа в страните от Европейския съюз извън България?

На 1 януари се отварят границите. Кой ще спре лекарските кадри, за които държавата инвестира десетки хиляди лева, за да ги създаде като лекари и още десетки хиляди лева, за да ги накара да специализират и да работят. И този готов кадър излиза в чужбина. Този процес се нарича изтичане на мозъци. В хирургията става изтичане на мозъци, заедно с ръце, защото тя се прави с ръце. От тук нататък аз хипотетично мога да кажа кой ще излезе. Малко вероятно е това да са такива като мен, които са по-близо до пенсията, които вече са напарвали някаква кариера, които имат някаква позиция, които са намерили начин да правят пари тук и връзват някакъв бюджет с частни прегледи или работейки на няколко маста. Аз бих казал, че голяма част от хирурзите живеят и като рентиери от реституирани имоти. Младите хора обаче, са тези, които ще напуснат България първо, защото не намират достатъчно условия, за да направят кариера и второ, защото знаят чужди езици. От тук нататък се връщам към статистиката за България, която показва, че лекарското съсловие през периода 1980 г. до 2004 г. постоянно расте. Ако през 1980 г. лекарите са 21 796 и на 10 000 население се пада 24,6 лекари, през 2004 г. лекарите стават близо 6000 повече и са 27 434, т. е. се падат по 35, 3 лекари на 10 000 население.
Като цяло проблемът с лекарите в България за момента не е кризисен. Лекари в България има. Кризисна е тяхната реализация, специализацията им е проблемна. Днес, идвайки на работа чух, че едва 10 % от общопрактикуващите лекари са получили стимул, за да получат специалност по обща медицина. А същевременно изтича периода, който им беше даден от държавата, да се адаптират към системата. Защо не вземат специалност? Нямат интерес, защото заплащането им с нищо не се променя, което според мен е ненормално. Ако се плаща за извършена дейност и се плаща повече на по-квалифицирания лекар, това става един от възможните стимули. На всичкото отгоре карат общопрактикуващия лекар да специализира без да се откъсва от работното си место и да прави поредица от отстъпки на човека, който ще го замества, на сестрата и прочие. Ами той трябва да се зароби. Какъв му е стимулът.? Никакъв. В хирургията е същото. Той ще се учи, ще специализира и през това време той непрекъснато дава дежурства, отговорностите му само растат, а заплащането почти не се променя.

Мои възпитаници, които в момента са във Франция казват, че един хирург, професор, от моя ранг прави месечно между тридесет и петдесет хиляди евро. А по-изтъкнатите могат да достигнат и до сто хиляди евро. Поради тази причина докато оперират те непрекъснато си говорят как ще си организират почивката, защото трябва да се пазят. Аз нито се пазя, нито спирам да работя и моята заплата леко надминава 700 евро. Ама аз съм професор, а младият лекар? Аз имам един докторант, който получава 250 лева. Той има една специализираща съпруга и едно малко дете, живеят на общежитие. До кога ще издържат? И двамата говорят английски език прекрасно. Без коментар! Заложена ли е мината? Заложена е. Тези прекрасни специалисти ще издържат тук и накрая ще кажат „Довиждане!” на държавата си. Какво показва практиката? Показва, че положението на хирурзите не отговаря на положението на лекарите в България. Хирурзите намаляват. Има само две зони, София-град и Пловдив, където се падат по 1,9 хирурзи на 10 000 население. А има десетки други градове, като Благоевград, Кърджали, Перник, Смолян, Монтана, Ямбол, Силистра, Разград, Видин, Габрово, Добрич, Ловеч, Хасково, Русе, където хирурзите са от 0,9 до 1,5, т.е. под приетия за страната норматив. От там нататък направих проучване за всички хирурзи в страната как са ситуирани и какво е развитието. Оказа се, че има 57 хирургически клиники в университетски и национални болнични центрове. Клиниките ги води хабилитирано лице – доцент или професор. В цялата страна ние имаме 19 професори, като някои от тях са работещи пенсионери. Имаме 51 доценти. Това означава, че във всички звена нямаме по двама души, за да има някакво създадено ешелониране по възраст. Във всичките тези клиники има 28 асистенти, които са най-младите кадри със статут на академични. Те могат да правят дисертации и да растат, за да гонят доцентура и професура. Т.е ние нямаме гарантирано по един млад човек даже в тези национални центрове, за да осигурим растежа, което е белег на това, че не е намерен модусът да се подменят некадърните кадри на средна възраст, които не става за учени, но стават за хирурзи. Аз нямам административния лост да се отърва от такъв човек. И по-високостоящите от мен го нямат, защото съдът им връща тези кадри.
Оказва се, че на възраст до 35 годни има само 58 души в тези болници. Тук слагаме и групата на т.нар. ординатори – хората, който не са влезли, за да правят академична кариери. 65 души в страната са докторантите. Докторантурата е най-високата образователна степен. При 1450 хирурзи в България и само 65 докторанти – това никак не е добре. Това са допълнителни потвърждения, че не сме осигурили възможност за реализация в хирургията за младите хора и че интересът към такъв род специализации и изучаване на хирургия, не е силен.
Тази тенденция се потвърждава в областните болници. При положение, че имаме 25 областни болници, от които изключвам 3 със статут на университетски, има 38 кадри до 35 години. В университетските звена и в областните болници над 51 години са 35 до 40 процента от кадрите.

zdrave.net
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement