• Advertisement

вот за Европейския парламент

За политиканите, че се препълни общия форум.

вот за Европейския парламент

Мнениеот velingrad » 7 Април 2007, 22:58:07

185 000 български турци са заличени от избирателните списъци за предстоящия вот за депутати в Европейския парламент, съобщава ГРАО. Причината те да отпаднат е гласуваният от Народното събрание текст българските граждани, които имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент, да са пребивавали в страната или страни-член на Европейския съюз три месеца преди вота.

Дирекция ГРАО е установила, че общо 233 хиляди български граждани не отговарят на това изискване и е заличила имената им от списъците. 185 000 от тях са с настоящи адреси в Турция. В резултат на прочистването на списъците дори някой от тези хора да е в България в деня на изборите за евродепутати - 20 май, той няма да има възможностда гласува.

Принципът на уседналост бе атакуван остро от ДПС. Повечето анализатори припознаха движението като основен губещ от този принцип. Според депутата от ДПС Лютви Местан, член 42 от Конституцията изчерпателно изброява ограниченията, които биха могли да бъдат наложени на активното избирателно право на българските граждани. В този член е записано, че единствените, на които се поставят ограничения са тези, които са поставени под запрещение и тези, които изтърпяват наказание лишаване от свобода.

„Този закон приравни свободни български граждани, които по една или друга причина, в условия на свободно движение на хора и капитали, не са били в страната си през последните 90 дни, са поставени на една плоскост с престъпниците, които изтърпяват наказание лишаване от свобода”, посочи Местан пред Bulgarian Post преди време.

По думите му вторият проблем е дали ще се наложи същото ограничение и за други граждани на Европейския съюз. „Ако това се направи, проблемите ще бъдат не с ДПС, а с Брюксел”, заяви депутатът.

В чл.42 от Конституцията пише също така, че гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи. Според мнозинството, приело този текст, там е посочено изрично, че става въпрос само за избор на държавни и местни органи и не се отнася към избори за Европейския парламент.

Според Огнян Герджиков, депутат от НДСВ, е дошъл моментът, в който е станало ясно, че „съдбините на българския народ трябва да се определят от хората, които живеят в България”. „Ако приемем, че този текст нарушава правата на българските граждани, то същия упрек можем да отправим и към други страни на ЕС. При тях също се съдържат подобни и по-големи ограничения. Едни искат постоянно местожителство, други предвиждат отседналост от три или шест месеца”, коментира той.

С приемането на принципа за уседналост гласуването в чужбина на изборите за депутати в ЕП ще става със задграничен, дипломатически, служебен, моряшки паспорт или военна карта за самоличност, но не и с лична карта, дори за българите, които живеят в страните от Европейския съюз.

В сайта на ГРАО можете да проверите къде да гласувате.

Bulgarian Post
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement