• Advertisement

Политическо невежество или...

За политиканите, че се препълни общия форум.

Политическо невежество или...

Мнениеот velingrad » 18 Април 2007, 20:51:53

Докъде сме я докарали с нашите "народни" представители.
Това ли е, което можем да очакваме от нашите представителства извън България?
Това ли е "грижата" за ах толкова "скъпият" емигрант"?
Нямам думи!

Има ли българска територия в чужбина?
Сигурно много от вас, живеещите в чужбина, мислят, че българските посолства и консулства се явяват българска територия...

Такава интерпретация не е лишена от правно основание според Виенската конвенция от 1961 г, където е дефиниран статутът на представителствата. В някои отношения те са даже по-защитени от територията оградена с национални граници, тъй като дори в случай на скъсване на дипломатически отношения и състояние на война между две държави, те са взаимно длъжни да уважават имунитета на дипломатическия сграден фонд (чл. 45 от Виенската конвенция).

Затова мнението на българското външно министерство обявено в петък, 13 април, в което се твърди, че:

"Територията на българските дипломатически представителства в чужбина при никакви обстоятелства не се счита за територия на българската държава..."

предизвиква най-малкото недоумение. Поводът да се даде такова мнение е запитване на ЦИК относно кандидатурата на д-р Здравко Георгиев за евродепутат, тъй като медикът е живял през последните години в българското посолство в Триполи.

Извън тази конкретна тема, становището на Външно касае всички български граждани в чужбина, затова предлагам да направим малка телефонна анкета. Обадете се на консула в българското посолство там където живеете и го попитайте дали дипломатическото и консулското представителство са българска територия. Желателно е да се свържете именно с консула, тъй като той има юридическата компетентност да ви информира. Отговорите пуснете тук като коментари. В началото на май ще ги обобщим и ще ги пратим на медиите и на Външно министерство. Телефоните на консулските отдели можете да намерите на сайта www.bulgaria.bg (следвайте линка За контакт).

Предварително ви благодаря за вниманието и отделеното време.

Атанас Чобанов
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот lubo_kranchew » 19 Април 2007, 00:26:01

Целия този закон е плод на политическо невежество, и затова няма да се учудия и на следващи подобни идиотски казуси. След като де факто всички български граждани са и европейски граждани, защо да не могат да бъдат избирани и да избират хората представляващи ги в Европейския парламент?

Най-сериозния аргумент за такъв закон беше, че като не живеят в ЕС тях ЕС не ги засяга. Ето ви насреща най-простия пример с нашите лекари в Либия - наши съграждани, които много повече ги засяга политиката на ЕС в сравнение с някой български студент в Германия. Още един пример - разширяването на ЕС, ако се стигне до дебати за приемане на Турция, Украйна, Молдова, Сърбия, то те ще са определено важни за нашите сънародници там. Как можа да им хрумне на политиците да разделят нацията според адресната регистрация? Ми конституционният принцип за единство на нацията се нарушава.

Още повече, че има наши сънародници, които насила са прокудени или откъснати от България (като бесарабските българи, българите от западните покрайнини, българите от турски произход) или насила се държат извън България (нашите лекари в Либия).

Иначе дали посолствата са българска територия и дали трябва да са не знам и не ме интересува. Лично аз ще съм доволен ако поне защитават и съдействат на българите в чужбина, което им е конституционното задължение. Чак в случай на война се съмнявам посолството да остане непокътнато.
Аватар
lubo_kranchew
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 869
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: 66 Mario Lemieux Pl, Pittsburgh, PA 15219, USA
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement