Страница 1 от 1

Г Б М

МнениеПубликувано на: 23 Април 2007, 21:05:03
от velingrad
Калфин: Българите в чужбина затрудняват работата на посолствата...

"Голяма част от българите в чужбина изобщо не осъществяват връзка с дипломатическите представителства на страната ни зад граница и така затрудняват работата им при възникване на кризисни ситуации. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол."


Кризата с британските моряци, заловени от иранците, развълнува не само Лондон и Острова. Светът все по-често става свидетел на заложнически кризи, на дипломатически игри, на икономически интереси.

На българина също му е ясно за какво става дума. Случаят с медицинските сестри в Либия е достатъчно красноречив. Британците обаче си ги бива. Те отново не изоставиха своите хора.

Иранският президент Ахмадинеджад може да говори колкото си иска за проявената от него ,,добра воля" и направения ,,великденски подарък" с освобождаването на моряците. Медиите и част от общественото мнение могат да недоволстват от появата по иранската телевизия на моряците и правените от тях признания. Други са недоволни от факта, че моряците сега започнаха да правят пари, като продават преживелиците на медиите.

Истината е, че британската дипломация пак си свърши работата. Не знам как го прави и не държа особено да знам. В крайна сметка залавяните по света британци ги пускат, а това е най-важното Дали това е шумна или тиха допломация, дали се дрънчи заплашително оръжие или не, дали се дава нещо под масата...

Последният случай не е единственият, а поредният. Да не забравяме, че Лондон успя дори да докара британци от Гуантанамо, та били то и да ги съди.

Едва ли съм единственият който се пита защо българската дипломация не успява да направи нищо с медицинските сестри. В България ту се говори, че даден момент е неподходящ за шумна дипломация, ту пък, че трябва да се шуми. А на практика по въпроса цари пълна тишина. Даже тишината понякога е толкова вледеняваща, че изтръпвам.

ГБМ (Голямото българско мълчание)

Добре, че някой като Еманюел Алтит се сети в чужбина, че българките гният в либийски затвор, та да се напише някой ред.

Вчера един новодошъл сънародник в Лондон ми се ожали, че му се наложило да се обади в посолството по спешен въпрос и се изумил, че му взели по паунд, че и повече на всяка минута разговор. ,,Какво е това чудо? Та нали посолството е за това - да помага на българите?!", недоволстваше човекът.

Това обаче е най-малката беля. Имал си бол пари, платил си, както би казал алековият Бай Ганьо, въпреки че едва ли точно такъв е случаят на всеки българин. Тук пак става дума за ГБМ.

"Голямото българско мълчание" е много характерно за посолствата. Ще дам един съвсем пресен пример.

В началото на месеца телевизията на Би Би Си излъчи репортаж за български и румънски имигранти, живеещи на палатков лагер в лондонския Хайд парк. Това добре. Но не щеш ли румънското посолство обвини корпорацията, че филмът е бил нагласен. Румънската посланичка във Великобритания Радуца Матаке поиска среща с генералния директор на Би Би Си Марк Томпсън.

Би Би Си, разбира се, отрече елементи от пррограмата да са изфабрикувани и отхвърли твърденията на Матаке, че продуцентите са поискали от румънците, заснети в репортажа, да донесат свои палатки. Впоследствие обаче се оказа, че работата не е съвсем чиста, защото Би Би Си призна, че един от главните участници в репортажа, 23-годишният Даниел, вече не е спял в парка, въпреки че го нарича "моят дом", а освен това му е било платено. Имало и други румънци, които се ожалили на Матаке.

На всичко отгоре организацията Royal Parks, която стопанисва парковете, също постави под съмнение репортажа, като съобщи, че гледа много скептично на възможността в Хайд парк да има лагер и то с размерите на показания в предаването. Парковете все пак надлежно се охраняват и заключват през нощта.

Посланик Матаке не отрече правото на Би Би Си да проверява как работят ограниченията, наложени на румънците за работа във Великобритания, но, според нея медията го прави по начин, който нарушава журналистическата етика.

Сега, дали има голям или малък лагер, дали филмът е нагласен или не, пак не е най-важното в случая, по мое скромно мнение. По-важното е, че посланик Матаке си е свършила работата. Засегнати са по някакъв начин интересите на румънските граждани и тя е реагирала. Направили са проверка.

Българкото посолство е на 10 минути пеша от Хайд парк. Пълно ГБМ. Освен че трябва да се ходи по коктейли (малко е досадно понякога), може би, не е лошо да се въри и друга работа. Например, една разходка до Хайд парк.

Това не е първа намеса на румънското посолство по въпроси на двустранните отношения. Миналата година то критикува остро съобщения на медиите, базирани на изтекъл от вътрешното министерство меморандум за опасностите от увеличаване на престъпността във Великобритания, когато България и Румъния станат членове на ЕС с твърдението, че граждани на двете страни крадат от банкомати.

И тогава последва ГБМ.

kafene.net


Та така...

МнениеПубликувано на: 23 Април 2007, 22:11:08
от lili_vlaeva
И така, и иначе, ние това си го знаем. И какво от това! Какво мога аз да направя,че нашият посланник нищо не е направил. Още повече,че не можем да гласуваме за посланници, а някои си ги избира както му е на сърце! И вече се чудя коя държава ще излезе по-"циганската", Румъния или....НИЕ!

МнениеПубликувано на: 24 Април 2007, 09:28:49
от wawy4ka
Румънците отдавна са ни задминали. И икономиката им се развива по-добре от нашата, и държавата им не е чак толкова пропита от корупция и беззаконие като у нас :roll:
Имаме ужасно много за наваксване