• Advertisement

Срамуваме ли се от циганите?

За политиканите, че се препълни общия форум.

Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот Yura » 11 Февруари 2009, 18:34:54

Срамуваме ли се от циганите?

Славков–Батето и продадената олимпиада.Човешката кочина в Могилино и нечовешкият живот на олигофрените. Домът в Медвен и кучетата, закусващи трупове. Търговията с деца във Варна и новите демони. Това е краткият алманах на световната конспирация и медиен тероризъм срещу България, включващ BBC, France 2 и Юрген Рот. Последният, присъединил се към непрестижния журналистически списък, е CNN.

Самата идея - руснаци да изнасят лекции на Запада как да управляват икономиката, е абсурдна, каза американски професор след речта на Путин на последния форум в Давос. Самата идея - официалните bg власти да учат BBC и CNN на журналистически стандарти, е абсурдно-комплексарска, вероятно казват в двете редакции при получено възмутено писмо.

Последното изпратено съдържа подписа на премиер и цялата неудовлетвореност на нацията от медиите. Че на живо сме много по-приятни, отколкото ни показва телевизията. И че не сме чак такива цигани, каквито са ни заснели.

Плевенският репортаж на CNN за газовата криза (може да се види тук - http://www.youtube.com/watch?v=lVhHDcKVXE4) беше етикетиран от най-високо ниво като манипулативен. Без да се конкретизира къде точно е проблемът. В материала има цигани, отопляващи се на котлон. Тръби, по които не тече руски газ. И обясняващ на английски премиер, че държавата прави всичко възможно да се справи с газовата криза. Възможната лъжа е, че

а) в Плевен живеят цигани;
б) няма руски газ;
в) държавата си гледа работата.

От трите възможности присъствието на циганите и отсъствието на газ са абсолютни величини. Докато усилията на правителството са субективна гледна точка. И би трябвало тя да е най-заподозряната, ако има съмнения за манипулация. В медийния си анализ обаче Станишев е хлъзгав и типично за партийната пропаганда не обяснява, а внушава. Че страната ни е представена по „простоват и стереотипен” начин и в нарушение на журналистическите стандарти.

След като Станишев не признава, че говори простотии и че газовите ни договори също не са просто сключени – по метода на изключване като най-големи простаци остават циганите. Те са в ролята на колективния bg образ, използващ стар котлон на „Раховец” за бащино огнище през януари 2009. Произлизащият от това имидж не е особено модерен и приятен.

Но и не е особено преувеличен. CNN можеше да снима дома на плевенския партиен секретар, който се отоплява с климатик. И рекламира АЕЦ „Козлодуй”, защото, ако няма газ - трябва да има поне ток. Но това е избор на телевизията. Докато циганският избор на отопление си е наш вътрешен проблем. И ако се срамуваме от него, ще остане неразрешен.

Политик да прави рецензия на журналистиката, която представя и него, е сбъркана изначало реакция. Ако оценката е отрицателна – няма да е достоверно обективен. Ако е във възторг – твърде вероятно е журналистиката да не е била обективна и да е получила пари, за да преспи с правителството.

Властта досега няма адекватен ход при нужда от отбранителна стратегия срещу медийни терористи. Срещу олимпийските купувачи беше образувано дело от прокуратурата. Създателите на Могилино бяха обвинени в антибългарско покушение. Британските прекупвачи на бебета се оказаха криминално проявени. Румен Петков „осъди” на бой Юрген Рот.

А за изядените от кучета деца в Медвен гробарят си призна, че е бил пиян и на майтап го е разказал пред камера. Което е още по-неуспокояващо. Защото, както може да разправя истории, за които после не си спомня – гробарят пиян може да заравя кокали и да забрави за тях още преди да го е догонил махмурлукът.

Кучешкият разказ от гробищата беше опроверган по прекрасно работещата ни PR техника – черпили пияницата две ракии и казал на журналистите, каквото искат да чуят. По същия начин можем да се справим с циганското недоразумение в Плевен – дали им няколко лева да се строят около котлона и станал репортаж за газовата криза. Но тогава вече трябва да заснемем дълъг сериал за bg продажността.

Защото проблемът не е, че някой предлага пари – бил той чужд журналист преди снимки или местен политик преди избори. А че има кой да ги вземе – бил той Батето, гробар, плевенски циганин или значителен електорат. Корумпираният ни манталитет, който упорито се култивира с разнообразни форми – беше въпрос на време да се превърне в траен имидж.

След като можеш да си купиш мандат, депутат, министър, полицай, бебе или жена – най-безобидното е да платиш и за цигански кадри около семейния „Раховец”. А когато те се излъчат – да пишеш обидни писма с общи приказки. От които не се разбира срамуваме ли се от циганите. Или сме се взели толкова насериозно, че учим BBC и CNN на журналистика.

в. Новинар
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2084
Снимки: 287
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 33 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот vl » 11 Февруари 2009, 23:38:25

Аз мисля, че трябва да се срамуваме от доста хора! Напр. Иван Славков(Батето) не е циганин. Както и някакъв наш евродепутат, който направи нещо доста фриволно и невъзпитано в Европейския парламент.
А колкото до циганите, би трябвало да се мъчим да ги култивираме и да ценим труда им, когато е налице. Винаги правя забележка за хвърлен боклук на улицата, независимо дали го е хвърлил циганин или някой друг.
Bеднъж цигани-асфалтаджии се зарадваха, че спрях велосипеда си и заобиколих участък, който те току що бяха асфалтирали. А други преди мен са минали оттам и са го развалили.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот Lea » 12 Февруари 2009, 11:19:44

много ми допадна статията - главно заради това, че не се фокусира върху "има или няма антибългарска кaмпания" (която дискусия за мен служи само да отвлече вниманието от същината на нещата), а засегна няколко проблема. Особено това с предлагането на парите и че винаги ще има кой да ги вземе, удари право в десятката.
Аватар
Lea
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 139
Регистриран на: 15 Юли 2008, 00:00:00
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 18 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот AnGeLy » 12 Февруари 2009, 14:18:14

vl написа: А колкото до циганите, би трябвало да се мъчим да ги култивираме и да ценим труда им, когато е налице.


Пробвал ли си се да култивираш цигани? Тези хора нямат желание да се интегрират, това е големият проблем. Програми и помощи има много, но желание у циганите липсва.
Спомням си за на4инанието в Пловдив, когато 20 циган4ета запо4наха да ходят в у4илища в града. След първия месец заразиха половината деца в класове си с хепатит А. Не защото не им бяха предложение ваксини, а защото отказаха да се ваксинират.

Сексът е тема табу, СПИН - непозната дума за ромите
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот vl » 12 Февруари 2009, 16:02:16

Много трудна работа, вярно! Но имаме ли избор?
И аз отдавна съм отрязал разни такива за ремонт на телевизори. Някога имах големи проблеми с тях. Редовно човъркаха сами телевизорите си и когато съвсем ги опустошат ме търсеха. А и за пари се разправяхме редовно. Все нямали, пазарят се, завличат ме при условие, че аз винаги работя на доста ниски тарифи. А на какво мирише в такава къща, не е за разправяне. 1крушка я местят от стая в стая! Изобщо всякакви неприятности!
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот nanie » 12 Февруари 2009, 19:27:29

Статията ми хареса много,да доста българи има от които можем да се срамуваме и се срамуваме. :oops: .А за циганите-Да срамувам се от циганитете ни направиха и ни правят о6те зарезил навсякъде.Не съм расистка но не ги понасям,а и до сега не сам имала никаква допирна то4ка с тях [-X
Бъди себе си,има достата4но други хора.

Не забравяй да оби4а6 себе си!!

Приятелите идват и си отиват,а враговете се натрупват!
Аватар
nanie
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 240
Регистриран на: 6 Август 2006, 00:00:00
Местоположение: germany,NRW
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот Joanka » 13 Февруари 2009, 23:10:37

Като бях в Дортмунд и минаваме покрай някакви кафенета, разни хубави и изискани заведенийца и пред тях едни цигани..единият свири на акордеон, а другият не помня на какво и сложили някакъв съд за пускане на пари. И познайте на какъв език си говореха? :)
Всичко е число! ;)
Аватар
Joanka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 154
Регистриран на: 2 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот vl » 14 Февруари 2009, 01:29:19

Може и на румънски. В Генуа имаше доста румънски цигани, свирещи на акордеон. Обаче най-интересното-италианската полиция поискала румънски полицаи да отидат да им помагат, защото си познавали "контингента"!
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2237
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 194 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот AnGeLy » 14 Февруари 2009, 02:25:42

Joanka написа:Като бях в Дортмунд и минаваме покрай някакви кафенета, разни хубави и изискани заведенийца и пред тях едни цигани..единият свири на акордеон, а другият не помня на какво и сложили някакъв съд за пускане на пари. И познайте на какъв език си говореха? :)


Но не е като в S-Bahn-а от Дортмунд да седнеш до две български циганки проститутки и те да объждат клиентите си от предната нощ. Какви светущи изразни средства предоставя българският език :mrgreen: =D>
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот Joanka » 14 Февруари 2009, 08:22:43

vl написа:Може и на румънски. В Генуа имаше доста румънски цигани, свирещи на акордеон. Обаче най-интересното-италианската полиция поискала румънски полицаи да отидат да им помагат, защото си познавали "контингента"!


Е те май някакви убийства бяха направили.... :-#


AnGeLy написа:
Joanka написа:Като бях в Дортмунд и минаваме покрай някакви кафенета, разни хубави и изискани заведенийца и пред тях едни цигани..единият свири на акордеон, а другият не помня на какво и сложили някакъв съд за пускане на пари. И познайте на какъв език си говореха? :)


Но не е като в S-Bahn-а от Дортмунд да седнеш до две български циганки проститутки и те да объждат клиентите си от предната нощ. Какви светущи изразни средства предоставя българският език :mrgreen: =D>


Леле :kuku:
Всичко е число! ;)
Аватар
Joanka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 154
Регистриран на: 2 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот Dickinson » 14 Февруари 2009, 15:00:32

е то имаше такъв филм по ЦДФ, за циганите от Дортмунд-Нордщат, където местните бяха направили инициативен комитет за тяхното махане от квартала
Вечната черна овца!
Аватар
Dickinson
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 371
Регистриран на: 7 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: Франкфурт а. М.
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот baconsutan » 1 Януари 2018, 21:21:25

Новогодишни празници, мисля с умерен оптимизъм за предстоящата година. Въпреки пияните и смърдящите клошари, напълнили софийския обществен транспорт. Опитвам се да чета книга докато пътувам. Трудна работа, защото наблизо група цигани се надвикват в трамвая. Изрусена златозъба ромка - втора младост и с пълна бебешка количка, крещи по телефона повече от 20 минути на някакъв странен език. Очевидно не я разбират и превключва на античен български. За всички потресени пътници вече стават разбираеми упоритите напъни на изрусената фурия да обясни на неграмотния си или бавноразвиващ се телефонен събеседник, влязъл победоносно за първи път в живота си в София, че от циганската махала трябва да завие на два пъти, през някакви тесни улички. И много да внимава, че кара хубава кола. Поглежда ни доволно изотгоре и продължава да каканиже със завишени децибели.
Додея ми! Правя й учтива забележка да успокои нивото на гърлената си дейност. След още десетина минути на вербален тормоз, тя затваря телефона и респектиращо ме пита какъв е проблемът, нали все още не съм бил припаднал от крясъците. Пояснявам, че пречи на всички пътници, возещи се в обществения транспорт. Изрусената веднага репликира - да съм слязъл, що не ми понасят нивата циганска реч. Отговарям, че съм платил картата за пътуване и проблемът е в нея, но отговорът ми не й прави грам впечатление. Ухилва се победоносно и широко, показвайки цялото злато, инвестирано в тази кухина.
Наближава моята спирка и с омерзение се приготвям за слизане. Оглеждам се, че трамвая е пълен с пътници, преобладаващо "мъже". Един спретнат пенсионер на мойсеева възраст тихо и плахо негодува. От срам и заради циганската наглост. Замислих се за 500 - те години турско робство и затова, че в нашето съвремие, бременно с Българско Европредседателство, всички пътници сме станали свидетели на поредното изстъпление на бъдещите управляващи в Булгаристан. Съвсем скоро на тази циганска напаст ще аргатисват интелигенцията ни и образованите българи, нещастно останали в родината си.
Честит ни Банго Васил. И да свикваме!
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 467
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 128 пъти
Благодарено: 125 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот amatama » 1 Януари 2018, 21:27:40

"В душата на всеки българин живее по един циганин" : Тибетска народна поговорка :mrgreen:
amatama
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 241
Регистриран на: 20 Февруари 2014, 23:00:30
Благодарил: 48 пъти
Благодарено: 37 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот baconsutan » 1 Януари 2018, 21:32:30

amatama написа:"В душата на всеки българин живее по един циганин" : Тибетска народна поговорка :mrgreen:

И Банго Васил ще стане национален празник....
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 467
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 128 пъти
Благодарено: 125 пъти

Re: Срамуваме ли се от циганите?

Мнениеот amatama » 1 Януари 2018, 21:37:01

що да не ? брaчедите са народ а българите са...както е казал славейков :mrgreen:
amatama
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 241
Регистриран на: 20 Февруари 2014, 23:00:30
Благодарил: 48 пъти
Благодарено: 37 пъти

Следваща

Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

  • Advertisement